Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 20:50, 18 kwi 2021

Do góry
To jest właśnie ten szkodnik Tu jeszcze dowodów zbrodni nie widać- łapki czyste...

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 20:48, 18 kwi 2021

Do góry
Poniżej skrzynie zrobione w zeszłym roku ,'na szybko' przez męża.Powstały z desek pozostałych po budowie domu. Muszę przygotować jeszcze alejki do wyłożenia pod formę do kostki. Ale na razie jest strasznie mokro Nie przeszkodziło to jednak mojemu szkodnikowi trochę pokopać i przegrzebać obornik...

Niektóre truskawki posadzone jesienią, przetrwały i nawet mogę trochę poflancować
W ogródku Martki 20:35, 18 kwi 2021

Do góry
Dziś nie mogłam takiej pogody nie wykorzystać. Padło na posadzenie cisów na rabacie klonowej, zwanej przeze mnie Central, bo najbardziej wyeksponowanej. Cisy mają służyć za ekran przed żywotnikami, z których trzy ostatnio padły i pewnie jeszcze coś podobnego się wydarzy, od strony sąsiada kolejne dwie całe brązowe, już zaczęłam mieć pewne myśli... ale nie, nie, odganiamy i przygotowujemy zgodnie z radami Toszki podłoże. Czarnoziem z kompostem (dużo! własny!) z korą z mączką bazaltowa z rodzimą glebą, u mnie gliną, wszystko mieszam w wykopanym po kolana i szerokim na pół metra ŁADNYM I RÓWNYM rowie. Rów wykopany. Ale zaraz, u Danusi to wszędzie te sznurki, dobrze, rozciągnę i ja. Upps. Jak rozciągnęłam sznurek, to przestało być równo

Trzeba było nieco korygować. Napotkałam też na kanalik jegomościa kreta pod trawnikiem, chyba prowadził do magazynu, bo kończył się jakimś większym "pomieszczeniem". Korzenie trawy w tym miejscu też ciekawie wyglądały, takie włochate.

Cisom zrobiłam kąpiel w Decisie, prawie na 100% mają w korzeniach larwy opuchlaka, teraz już wszystko namaczam przed posadzeniem.

Efekt taki: cisy posadzone, przycięte (ostro! 10-15 cm!), niech nie marudzą i szybko ukorzeniają się przez pierwszy rok, bo potem będę miała już konkretne oczekiwania.

Na pocieszenie, darń była po tym tygodniu deszczu ciężka, za to siatka przeciw kretom bardzo dobrze dawała się wyciągnąć, szło jak po maśle, jutro mam wolny dzień i zamierzam kontynuować zrywanie darni, ta rabata wkrótce będzie całkiem gotowa!
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 20:34, 18 kwi 2021

Do góry
Tak powstaje warzywnik NO DIG .

Mam też mini inspekt
Rewelacja!

Przedźwignęłam się przy ładowaniu obornika w workach do taczki.
Ledwo łażę....
Auć!
A przed domem czekają drzewka owocowe i krzewy do sadzenia :-/
Hortensjowo 20:31, 18 kwi 2021

Do góry
I jeszcze pergola do powojnika montana. Oby się sprawdziła
Hortensjowo 20:28, 18 kwi 2021

Do góry
Czy wiecie co tutaj kiełkuje? Zapomniałam co tutaj rosło.
Hortensjowo 20:27, 18 kwi 2021

Do góry

Hortensjowo 20:26, 18 kwi 2021

Do góry

Hortensjowo 20:24, 18 kwi 2021

Do góry
Rodzące się życie jest piękne

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:24, 18 kwi 2021

Do góry
Podziałałam dzisiaj troszkę na nowej rabacie.

Trawa prawie cała usunięta, jeszcze tylko została ścieżka wąską z trawy do usunięcia a w jej miejsce płyty betonowe a'la drewno. Jutro jadę je odebrać ze sklepu.

Zieleń, drewno i antracyt 20:22, 18 kwi 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Wyskoczyłam na chwilę po ziemię do pikowania pomidorów
Na szczęście z ziemią też wróciłam.

Przy okazji do samochodu wlazły mi jeszcze doniczki z piwoniami Alexander Fleming i Festiva Maxima, narecznica Crispa, paprotnik, mała kalina Roseum, bezodmianowy dereń cousa i magnolia Rustica Rubra... niby wszystko to planowałam kupić, ale nie od razu. No i derenia odmianowego chciałam, nadal chcę, ale na tego miejsce tez mam i niedużo (chyba) kosztował...

Ale fajne zakupy zrobiłaś! Uwielbiam łazić po szkółkach, oglądać i zawsze na coś się skuszę (chociaż mi akurat nie trzeba), dla lepszego samopoczucia.
Miłego tygodnia!
Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 20:21, 18 kwi 2021

Do góry
karmicaffe napisał(a)
A tutaj zrobiłam szpaler:

po lewej zostawione miejsce na tuje
dalej cisy
i derenie: 3 szt. flavimera, 2szt. dereń elegantissima, 2 szt. sibirica i 2 szt. sibirica variegata

przed nimi kulki tujowe które mają być duże

sama nie wiem czy to nie za nudne będzie taka równa rabata z dereniami...

Będę wdzięczna za sugestie

a i proszę o szmatę mnie nie ganić będzie tylko pierwszy rok do posadzenia tuj

A może to błąd i derenie powinny być bardziej z tyłu a cisy z przodu??

Wiesz Ewo, derenie Elegantissima są duże i rozłożyste. Może faktycznie powinny być z tyłu jako tło innych nasadzeń?
Poza tym świetne sobie radzisz. Działka olbrzymia. Będzie co obsadzać.
Sezon 2017 u Hanusi 20:21, 18 kwi 2021

Do góry
Staram się zauważać jak tam jestem, Izabelko. Nieraz nie wchodzę, ale wiem, że tam mogę Ciebie spotkać. Pogodnego tygodnia. A zwłaszcza ciepłych nocy.

Uciążliwy rów - jak wzmocnić i obsadzić 20:20, 18 kwi 2021

Do góry
Jest na forum wątek Beatki "Historia ogrodu z rowem" zajrzyj.
a to mój rów w sezonie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:16, 18 kwi 2021

Do góry
Dziś był piękny i pracowity dzień. Działaliśmy w pocie czoła we trójkę - ja, mąż i syn . Przesadziliśmy 5 tuj, 5 dereni, 1 cisa, 1 tawułę szarą i 1 barbulę . Jestem mega zadowolona z efektu. Może te tuje nie są najpiękniejsze ale miałam je na stanie a szkoda wyrzucić .
Było:

Jest:

A jak Wasza niedziela???
Jeżówkowe-Love 20:12, 18 kwi 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Aśka nowy awatarek dlaczego nic nie mówiłaś, że ledwie pełnoletność osiągnęłaś

Pełnoletności ×2 plus ociupinka

Grześ Twój Bodziszek ..piękny ..a tfu tfu
Ogród Basi 20:09, 18 kwi 2021

Do góry
Rododendrony Rasputin. Młode, posadzone rok temu.

Ogród Basi 20:07, 18 kwi 2021

Do góry
Dereń jadalny już przekwita.

Ogród Basi 20:05, 18 kwi 2021

Do góry
Kalina juz ma pączki kwiatowe. One po rozwinięciu pięknie pachną.

Hakonechloa w donicy jeszcze nie daje oznak życia. Te rosnące w gruncie też jeszcze nie.

Jeżówkowe-Love 20:05, 18 kwi 2021

Do góry
Co by tu jeszcze
W szklarni na końskiej koopie rosną ..albo raczej próbują ruszyć z miejsca, sałata i rzodkiewka aaa i trawa

Na parapecie powyciągane wysiewy..kapusta, brokuł, kalafior,papryka,melony arbuzy cukinia i takie tam i kwiatuchy jednoroczne jakiś mix
...zdjęcia gdzieś zgubiłam jutro cykne

I rabato/grządka permakulturalna zobaczymy co z tego będzie

Na razie przykryta aby słoma nie fruwała..w środku kolejno..gałązki,kawałki darni,wszystko to co wylądowałoby na kompoście na górze przerobiony kompost.. Całość przez zimę przykryta kartonami ..na to znowu kompost i słoma .
Porobię w tym cudzie dołki i posadzę arbuzy albo melony albo to i to
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies