Serb jak tylko sie zaaklimatyzuje w ziemi trwa to ok 2 sezonow to pozniej smiga. Chociaz mialam 2 egzemplarze ktore przez 5 lat mialy przyrosty ok 5 cm cos w tym miejscu im nie pasowalo. Przesadzilam je z duza karpa w inne miejsce na podwyzszeniu i nagle cud rosna przyrosty po 20 cm juz 3 sezon.
Serb serbowi tez nie rowny. Swierk normalny taki jak na focie.
Swierk serbski "nana" ma pokroj regularny szerokostozkowy rosnie wolno. Swierk serbski "pendula" placzący wysmukly waski.
Sylwia kupiłam dwa jednakowe. Jak posadziłam to inne odmiany wyrosły. Ten gruby różnie powoli ale w zeszłym roku końcówki mu poucinalam bo się za bardzo rozpychał.
Ten szczuplejszy jest ładniejszy.
W ogóle w tym roku trzeba zrobić porządki z kurnikami na górce.
Pytam bo ten pierwszy ma chyba gałązki główne do góry? A ten drugi w całości w dół?
Mam jednego co tak gałązkami do góry wybija i wycinałam mu te idące w górę, a teraz widzę, ze i te co były w dół to do góry podnosi, drugi tak nie robi na razie.
500+ nie potrzebują są samowystarczalne. Mnożą się wystarcza im dobre podziemne warunki. Też mi się nie chce wierzyć, że to jeden przecież musi mieć rodzinę.
O to u mnie tak nie ma tylko pąki kwiatowe ale w stanie spoczynku.
Pocieszenie cię, że to nie kwiaty się rozwijają tylko końce gałązek na których nie ma kwiatów. Takie paczki to i u mnie sa, ale to normalne.
Za to ryby pływają dosyć żwawo w oczku i to mnie niepokoi.
Jak doszłam do oczka wyczuły mnie i podpłynęły myślały, że z jedzeniem idę.
Moja magnolia w stanie spoczynku i wiśnia tez. W moim rejonie noce chłodniejsze no i wydmuchow chociaż teraz 7 Na plusie.
Nie mam połowy róż zakopczykowanych miałam to dzisiaj zrobić ale len mnie trzyma po świętach. Zresztą na horyzoncie plusowe temperatury zdążę zrobić jakby co kompostu na rączce.
Z okrywaniem to prawda. Odkrywam róże pnące na zimę i dwa razy w środku mi pilristu zgniły nie oberwałam liści bo kto by to rwal tysiące liści. Odsłaniając na wiosnę wszystkie pędy róż były zmarznięte szare. Obcięłam do ziemi i odbiły wszystkie. Od tej pory nie osłaniam i nic nie marznie kwitną bardzo ładnie.
Dzisiaj jestem i moja news dawn cała w ulistwieniu w środku
Kurniki po 5 m
Po prawej metasekwoje na wys 0,5 m dziwnie obszarpane czy to nie koty sąsiadów zrobiły sobie przedmiot do zdzierania pazurów. Muszę zabezpieczyć.
Najładniejszy mój serb i wierzba tegoroczne przyrosty
Nie ma sie co dziwic. Soki w brzozie zaczely krazyc wysoka temperatura w styczniu i naraz wysoki mroz a to przeciez witki gietkie i zmrozilo wystarczylo 3 dni po - 15 20 i po brzozach.
Nie mialam innych lisciastych tylko brzozy. U moich sasiadow ok 20 szt wymarzly wszystkie.
Kto pamieta wiosne 2017 kwiecien wszystko kwitlo piekny migdalek w rozkwicie zmarzl i trzeba bylo wykopac.
Fotka zrobiona 8 kwietnia 17 r. 15 kwietnia były święta Wielkanocne
A to 30 grudnia 2017 r też zielono ale przymrozek byl