Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 18:10, 29 gru 2018

Sylwia kupiłam dwa jednakowe. Jak posadziłam to inne odmiany wyrosły. Ten gruby różnie powoli ale w zeszłym roku końcówki mu poucinalam bo się za bardzo rozpychał.
Ten szczuplejszy jest ładniejszy.
W ogóle w tym roku trzeba zrobić porządki z kurnikami na górce.
sylwia_slomc... 19:29, 29 gru 2018

Dzięki. Ja kupowałam w dwóch różnych miejscach, jeden był malutki drugi większy, oba rosną dość szybko, a jednak całkiem inne w pokroju są
SlonecznyOgrod 20:26, 29 gru 2018

Pewnie to koty drapią pnie tej metasekwoi, żeby od tych ran nie przemarzło, bo szkoda.
Kret ścieżke zaznaczył, ale jaką masz ciemną ziemię. Twu,twu u mnie to by jasne kopce były.
Róże obornikiem przykrywałaś.
A masz fotki NewDawn jak kwitła?
ElzbietaFranka 20:34, 29 gru 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Piękny serb
Mam nadzieję,że i moje kiedyś takie będą narazie mają po ok.40 cm ,ale widzę,że szybko rosną

Serb jak tylko sie zaaklimatyzuje w ziemi trwa to ok 2 sezonow to pozniej smiga. Chociaz mialam 2 egzemplarze ktore przez 5 lat mialy przyrosty ok 5 cm cos w tym miejscu im nie pasowalo. Przesadzilam je z duza karpa w inne miejsce na podwyzszeniu i nagle cud rosna przyrosty po 20 cm juz 3 sezon.

Serb serbowi tez nie rowny. Swierk normalny taki jak na focie.
Swierk serbski "nana" ma pokroj regularny szerokostozkowy rosnie wolno. Swierk serbski "pendula" placzący wysmukly waski.
Wiolka5_7 20:42, 29 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Serb jak tylko sie zaaklimatyzuje w ziemi trwa to ok 2 sezonow to pozniej smiga. Chociaz mialam 2 egzemplarze ktore przez 5 lat mialy przyrosty ok 5 cm cos w tym miejscu im nie pasowalo. Przesadzilam je z duza karpa w inne miejsce na podwyzszeniu i nagle cud rosna przyrosty po 20 cm juz 3 sezon.

Serb serbowi tez nie rowny. Swierk normalny taki jak na focie.
Swierk serbski "nana" ma pokroj regularny szerokostozkowy rosnie wolno. Swierk serbski "pendula" placzący wysmukly waski.

Masz rację Elu ,bo mój w drugim sezonie super miał przyrost
Maluchy moje a tak cieszą odwdzięczyły się za moje podlewanie w czasie suszy
sylwia_slomc... 20:46, 29 gru 2018

U mnie serby ruszyły dopiero w czwartym roku od sadzenia, ale sadziłam maluchy po 20cm wysokie
gosika67 20:55, 29 gru 2018

Witaj Elu jeszcze w starym roku, fajnie pokazałaś swoje drzewka, krety zaczynają grasować, jest mokro i ciepło.Zimą zrobiło się wiosennie.Pozdrawiam..
ElzbietaFranka 20:55, 29 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki. Ja kupowałam w dwóch różnych miejscach, jeden był malutki drugi większy, oba rosną dość szybko, a jednak całkiem inne w pokroju są

Sylwia juz wyszukalam mam metki w szufladzie nie wszystkie wyrzucilam przy wiekszym zakupie.
Ten przy choinie to odmiana cyprys nutkajski "pendula" bardzo mi sie podoba mam jeszcze 2 takie, ale mniejsze jeden na skalniaku posadzilam troche go widac.

Ten drugi przy kurnikach to cyprysik kashmirski (kiedys dla mnie to nie wiedzialam o odmianach cyprys to cyprys waski to posadzilam). Szkoda, ze go tam posadzilam bo to piekny cyprys ale tam ma malo miejsca. Musze kurniki mocno scinac aby mu dac wiecej miejsca.

ElzbietaFranka 21:44, 29 gru 2018

Róże obornikiem przykrywałaś.
A masz fotki NewDawn jak kwitła?

Odnośnie metasekwoje jutro osłonie siatka przeciw kretom bo szkoda aby zmarzły.
Nie przykrywam obornikiem ale kompostem to tak jak obornik.

Mam ale nie tej przy iglakach ta najlepiej kwitnie i rośnie

Dodam, że obok róży posadziłam taki powojnik ktory od lipca od posadzenia kwitnie bez przerwy fota z 19 pazdzier. Piękny niebieski kolor.

To inna róża

m_gocha 21:53, 29 gru 2018

Witaj Elu
Trochę mnie nie było u Ciebie, bo czasu brak Ostatnio przy okazji tej przykrej "dyskusji", ale wcięlo mój wpis

Widzę, że u Ciebie teraz prawie krajobraz wiosenny
Ciekawa jestem czy Santolina u Ciebie przezimuje w gruncie? W ubiegłym roku u mnie niestety nie obudziła się po zimie. A może powinnam ją ściąć na jeżyka i czekać aż odbije od korzeni?
Cyprysy Lawsona u mnie nie wyglądają tak dobrze jak u Ciebie - chyba mają zbyt wietrzne miejsce. Dwa już wycięłam a dwom dałam jeszcze szansę

Elu w tym niesamowitym pędzie nie zdążyłam na Święta... Więc przynajmniej teraz zostawiam życzenia wszelakiego dobra w Nowym Roku