Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 17:54, 29 gru 2018

No niestety to jednak pączki kwiatowe nie liściowe, a małe no bo zima i nie urosły, a łuski zrzucają. Rybki u mnie też pływają , ale maja tafle styropianowe więc myślą, ze noc i do jedzenia się nie pchają
Będzie kłopot jak to ocieplenie jeszcze trochę potrwa, jedno jest pewne ten sezon odbije się na roślinach czkawką.
ElzbietaFranka 17:56, 29 gru 2018

marba napisał(a)

Może kopie nowe korytarze w poszukiwaniu jedzonka. Też przeraża mnie wizja wielodzietnej kreciej rodziny.

500+ nie potrzebują są samowystarczalne. Mnożą się wystarcza im dobre podziemne warunki. Też mi się nie chce wierzyć, że to jeden przecież musi mieć rodzinę.
ElzbietaFranka 17:56, 29 gru 2018

Dwa razy zaakceptowałam i muszę coś nowego napisać.

Pogoda taka jak w zeszłym roku, chociaż w nocy była przymrozki.
Narobiłam fot aby porównać.
sylwia_slomc... 18:06, 29 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

500+ nie potrzebują są samowystarczalne. Mnożą się wystarcza im dobre podziemne warunki. Też mi się nie chce wierzyć, że to jeden przecież musi mieć rodzinę.

No myślę, że jednak jeden tylu kopców by nie potrzebował i nie wędrowałby po całym ogrodzie. Nie liczyłam kopców w łące bo to już nie miało sensu.
sylwia_slomc... 18:07, 29 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Dwa razy zaakceptowałam i muszę coś nowego napisać.

Pogoda taka jak w zeszłym roku, chociaż w nocy była przymrozki.
Narobiłam fot aby porównać.

Byłam u Ciebie przed chwilą i zostawiłam ważne dla mnie pytanie
Muszelka 18:10, 29 gru 2018

Sylwio, oglądam robotę kreta w Twoim ogrodzie i aż serce ścisnęło mi z bólu...

Pewnie próbowaliście już wielu sposobów złapania tego nieproszonego gościa. Ale może nie znacie tego, jakim posługiwał się mój Tata...
Otóż robił pułapkę z plastikowej rurki, która z obu stron zamknięta była aluminiowymi, ruchomymi blaszkami (otwierającymi się tylko w jedną stronę). Pułapkę umieszczał w korytarzu nowo powstałego kopca. Na środku tej rurki wydrążona była mała dziurka, do środka której wkładał plastikową słomkę do picia. Gdy kret uwiązł w rurce, to słomka się ruszała i z daleka można było rozpoznać, gdzie się złapał ten psuj trawnikowy. Kret łapał się w pułapkę w ciągu 1 - 3 dni. Na bank.

Podobną pułapkę prezentuje na filmiku ten facet: https://www.youtube.com/watch?v=gHHLj7NzcPE
Wiolka5_7 18:57, 29 gru 2018

Dzięki Muszelko za patent muszę kupić te pułapki,bo u mnie też ryją
gosika67 21:08, 29 gru 2018

Zaglądam do Was i mnóstwo kretów pojawia się na trawnikach.Pogoda im sprzyja.Nie wiem czy bym spokojnie to przeżyła u siebie , mam słabe nerwy.
Muszelko na krety najlepsze są moje koty.
sylwia_slomc... 21:18, 29 gru 2018

Muszelka napisał(a)
Sylwio, oglądam robotę kreta w Twoim ogrodzie i aż serce ścisnęło mi z bólu...

Pewnie próbowaliście już wielu sposobów złapania tego nieproszonego gościa. Ale może nie znacie tego, jakim posługiwał się mój Tata...
Otóż robił pułapkę z plastikowej rurki, która z obu stron zamknięta była aluminiowymi, ruchomymi blaszkami (otwierającymi się tylko w jedną stronę). Pułapkę umieszczał w korytarzu nowo powstałego kopca. Na środku tej rurki wydrążona była mała dziurka, do środka której wkładał plastikową słomkę do picia. Gdy kret uwiązł w rurce, to słomka się ruszała i z daleka można było rozpoznać, gdzie się złapał ten psuj trawnikowy. Kret łapał się w pułapkę w ciągu 1 - 3 dni. Na bank.

Podobną pułapkę prezentuje na filmiku ten facet: https://www.youtube.com/watch?v=gHHLj7NzcPE

Problem polega na tym, że jestem w ogrodzie raz dziennie, krótko, w tygodniu czasem idzie któryś z synów i to już po ciemku karmniki napełnić tylko. Gdyby się złapał pewnie skończyło by się życie śmiercią głodową, a to chyba najgorsza z możliwych, nie chcę się nad nim znęcać, nie mam nic przeciwko szybkiej eutanazji szkodników, ale męczyć nie będę.
To dobry sposób jeśli się mieszka blisko ogrodu i można w każdej chwili wynieść takiego zwierzaka ze swojej działki na łono natury, ale w tym przypadku nie miałabym sumienia
Ale metoda sama w sobie bardzo dobra
Też mnie serce boli jak to widzę, trudno do wiosny daleko, będzie ich na pewno więcej. Wiosną będę siała trawę jak eM rozgarnie i przegrabi.

Wszystko inne wypróbowałam w ubiegłych latach, nic nie działa.
To jest mniej więcej tak pozbywam się jednego na jego miejsce są 3 kolejne. Bo nikt mi nie wmówi, że tyle kopców wykopał jeden osobnik.
sylwia_slomc... 21:19, 29 gru 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Dzięki Muszelko za patent muszę kupić te pułapki,bo u mnie też ryją

O widzisz chociaż Ty skorzystasz bo masz taką sytuację, że możesz