Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:42, 02 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
A jednak zostają brzozy - w sumie rozpiecie grabow to świetny pomysł Co Danusia to Danusia

No i białe pieńki będą!!!
A czupryny Madżen przytnie i będzie bosko

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:39, 02 mar 2015

Do góry
Danusia baaaaardzo dziękuje za pomoc i poradę od roku mam dylemat, wymieniac brzozy czy nie Przesadziłas , pendule pozostają a graby puszcze na płasko na bambusach

I brzozy będą nosić nazwę Danusiowych
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:39, 02 mar 2015

Do góry
A jednak zostają brzozy - w sumie rozpiecie grabow to świetny pomysł Co Danusia to Danusia
Ogród na Batuty 18:36, 02 mar 2015

Do góry
amyma napisał(a)
młode psy to takie szkodniki, ale ile z nich pociechy, przyjaciel na całe życie Jak już trochę spoważnieje i dorośnie to nie będzie tak psocił
A kiedy macie zamiar zrealizować pergole? i z jakiej jesteś części Polski?

A już doczytałam! Jeśli to Książenice mazowiecki, tj wieś książenice to też szukaliśmy tam działki

Tak, mazowieckie. My też uciekliśmy z miasta. Chociaż dalej pracujemy w Wawie to i tak jestem mega szczęśliwa z decyzji o wyprowadzce właśnie tu. Tylko jak to na nowych osiedlach- zero prywatności, wszystko trzeba sadzić, puste pole. Ale taka sytuacja ma też swoje plusy.

A pergola będzie, ale chyba w przyszłym sezonie. Zobaczymy jak fundusze. W tym roku chcemy obsadzić skarpę posadzić szmaragdy, serby, brzozy. No i oczywiście ogrodzenie od frontu i to pewnie pochłonie całe nasze fundusze. Zobaczymy. Jestem dobrej myśli. Mam nadzieje, że się uda
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:28, 02 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proponuję wypuścić graby na ulicy w wysokość a nie trzymać płaski szpaler, albo zamienić na drzewa o większych koronach (szpalery nie spełniają zadania wysłonięcia od domów) a na tym powinna się skupić ich rola, czyli na ulicy drzewa które "robią za tło" a w środku z lewej, brzozy poczochrańce czyli dosadzić "Pendula" parasole i strzyc parasol, niech się kołysze.

Proste Nie wprowadzać kolejnego gatunku w środku.

Danusiu własnie czytam M'owi Twoją rekomendacje i powiedział "O"!!! Masz wielbiciela do grobowej deski!

To rozwiązanie, ktore najmniej ingeruje w mój ogrod, najmniej kosztowne co w kontekście wczorajszego PIT'a adekwatne. Graby puszcze na linkach lub bambusach , M musi jakoś za te brzozy odpokutować

Pewnie lepiej bo tych białych nóżek w bukszpanach brakowałoby mi zimą
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:28, 02 mar 2015

Do góry
Proponuję wypuścić graby na ulicy w wysokość a nie trzymać płaski szpaler, albo zamienić na drzewa o większych koronach (szpalery nie spełniają zadania wysłonięcia od domów) a na tym powinna się skupić ich rola, czyli na ulicy drzewa które "robią za tło" a w środku z lewej, brzozy poczochrańce czyli dosadzić "Pendula" parasole i strzyc parasol, niech się kołysze.

Proste Nie wprowadzać kolejnego gatunku w środku.

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:58, 02 mar 2015

Do góry
Dobry lekarz pomoże a nie zaszkodzi.

I pijcie herbatki z przydrożnych kwiatków jak radziłam.

Wrzucić sobie do kubeczka kwiatek podbiału, bratka, liść mlecza, pokrzywy, i listek krwawnika. Nie szkodzi i pączek brzozy czy olchy, liść babki. Pojedyńczo czy w zestawie, jak kto musi słodzić to miodem, ksylitem.
Zalać wrzątkiem, 5 minut odczekać, i wypić, można zalać powtórnie.

Wszystkie te młode listki wigoru wam dodadzą i krew oczyszczą.
Ogród wśród pól i wiatrów 11:01, 02 mar 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Agi, nie pamiętam nazwy jałowca. Wzięłam w Parku M, taki jaki najbardziej mi się podobał. I szczerze mówiąc - wzięłam tylko dlatego, że nie miałam lepszego pomysłu ... Jakoś nie jestem przekonana co do jałowców.

Co do trawnika, tak będę robiła na tej części w miarę wypłaszczonej przed domem, ale muszę tam wcześniej wyrównać. A przy samym chodniku chcę zrobić rabatę z różami i bukszpanem, długa prawie 15 metrów, szeroka ok. 1,80. To jest południowy stok, róże powinny rosnąć (chyba, że coś mi innego do głowy przyjdzie). No i miejsce na plażowanie Przy bramie wjazdowej - brzozy, huśtawka, żwir. A oto pierwsza wizja ARTYSTYCZNA! WOW!! śmiech na sali

O rany.... ale plany. A cały dół to tez trawa czy jakiś lasek? A róże powtórzysz te co już masz? Mi się podobają bonica okrywowe.
A jeśli chodzi o jałowca to też kupiłam 5 sztuk, bo nic innego nie było i myślałam, żeby go powtórzyć. Też jest beznazwowy....Ale nie wiem czy on za bardzo się nie rozrasta...i nie zrobi się z niego krzaczor.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:01, 02 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ojoj ja muszę rewolucję na brzozowej zrobić..... Chociaż wszystkie cebulowe bym stratowała.... Mysle.... Ale jak zbyt długo będę myslała to brzozy pendule zostaną.... A ja chcę platany!! Pisz proszę co mam robić!!,
Brzozy czy platany, platany czy brzozy?? Zerknij prosze swoim krytycznym wzorkiem

I to jest cały problem z rewolucjami - czy małymi, czy dużymi... Wszędzie COŚ już rośnie, nie ma jak przesadzić jednego, żeby nie naruszyć innego... A już zwłaszcza u Ciebie - gęsto tak, że szpadla nie ma gdzie wcisnąć Żeby to miało sens, trzeba by czekać do jesieni - teraz wybrać drzewa, w przesadzać wszystko jesienią... Ale to wersja dla cierpliwych, czyli nie dla nas
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:42, 02 mar 2015

Do góry
Jeszcze raz sprawdziłam cenę kłączy wypasionych ciemierników.. 35 zł za takie okazy to prawie "za darmo" dawali

Mam trawki Everest.. i muszę powiedzieć, że nie lubią chyba sucho... posadziłam w pobliżu brzozy i przez rok nic nie urosły
Ogród wśród pól i wiatrów 11:40, 01 mar 2015

Do góry
Agi2006 napisał(a)

No to chyba będę musiała zaciągnąć męża na tą wycieczkę. ktoś przecież musi dźwigac zakupy Ciekawa jestem twoich dalszych pomysłów w ogrodzie. Będziesz na tej niezagospodarowanej części robiła trawnik? czy większość to będą rabaty?
Jola a pamiętasz nazwe jałowca przy lawendach? bo mi znowu nowy pomysł świta i chcę jałowce w ogrodzie, a te twoje sa jakies takie fajniutkie w moim typie

Pozdrawiam weekendowo i niestety deszczowo

Agi, nie pamiętam nazwy jałowca. Wzięłam w Parku M, taki jaki najbardziej mi się podobał. I szczerze mówiąc - wzięłam tylko dlatego, że nie miałam lepszego pomysłu ... Jakoś nie jestem przekonana co do jałowców.

Co do trawnika, tak będę robiła na tej części w miarę wypłaszczonej przed domem, ale muszę tam wcześniej wyrównać. A przy samym chodniku chcę zrobić rabatę z różami i bukszpanem, długa prawie 15 metrów, szeroka ok. 1,80. To jest południowy stok, róże powinny rosnąć (chyba, że coś mi innego do głowy przyjdzie). No i miejsce na plażowanie Przy bramie wjazdowej - brzozy, huśtawka, żwir. A oto pierwsza wizja ARTYSTYCZNA! WOW!! śmiech na sali

Kosolkowa Pasja 09:46, 28 lut 2015

Do góry
A czemu brzozy promanalem?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:56, 27 lut 2015

Do góry
Ciągle zaglądam w powiadomienia czy aby Danusia coś nie wyrysowała a tu ciekawskich widzę wielu.

Marzenko jabym wsadziła coś wyższego od brzozy pendula(lepsza jest moim zdaniem ta druga , rozczochrana) a platany szkoda sadzić za gabionami ze względu na ich dekoracyjną korę lepiej przed.(platany szczyt marzeń)
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:05, 27 lut 2015

Do góry
Józia i Danusia... brawo za dobry dowcip

I przyznam się, że mnie też skręca z ciekawości.... nigdy nie pokasujesz fotek "po całości" z uwagi na prywatność sąsiadów.. wiec nie uzmysłowiłam sobie na jakiej patelni siedzisz w ogrodzie. Ja bym posadziła cokolwiek byle mi w okna nikt nie zaglądał... nawet te brzozy bym odżałowała.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:51, 27 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Przedpłocie

Wiem, że prośba do Danusi, ale zapytam tylko - czy rozważałaś wsadzenie drzew pomiędzy ogrodzenie i gabiony i prowadzenie ich na płasko i nie sadzenie drzew tam gdzie są brzozy? Owszem, wtedy z 2 stron ogrodzenia i dość blisko siebie byś miała drzwa, ale też by stanowiły lepsze odgrodzenie od sąsiadów jednocześnie nie zabierając miejsca w ogrodzie. Zawsze możesz zostawić te 2 brzozy pendule, które by wprowadziły trochę poczochrania w ogrodzie.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:16, 27 lut 2015

Do góry
A ja, jeśli w ogóle mogę sie wypowiedzieć,
- odrzucilabym wersje z przesadzaniem grabów. Co innego gdybyś ich nie formowała w klocki, wtedy powstałby fajny lasek grabów
- odrzucilabym wersje z kulistymi platanami, bo tu kule, a za nimi zaraz prostopadłościany, jakoś tak dziwnie
- wywalilabym brzozy, a jeśli juz miałyby zostać to 4 jednakowe, w zależności, które M lubi bardziej
- platany rozpięte na drutach - TAK! zasłonią domy no i wprowadzą do ogrodu cos oryginalnego

ps. Ale pamietaj, ja się nie znam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:15, 27 lut 2015

Do góry
Faktycznie te brzozy jakoś nie pasują.... ani jedne ani drugie

Ciekawe co Danusia podpowie...?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:05, 27 lut 2015

Do góry
Prośba do Danusi
Od ponad roku zaplanowałam zmianę na mojej reprezentacyjnej rabacie przed gabionami.
Mam na niej posadzone 4 brzozy doorenbos. Problem polega na tym, że dwie po prawej to wersja pendula a dwie po prawej to jakieś dziczki, które wyrosły z podkładu do szczepienia. Na chwilę obecną wyglad rabat jest niesymetryczy. Za gabionami od strony ulicy posadziłam graby, któr eformuje geometrycznie.

Pomysły na chwilę obecną:
1. Wszystkie brzozy wymieniam na platany Alepn's Globe - znalazłam szczepione na wysokosci 2 m- gabiony mają 1,5 m - będą nawiązywać do wiśni umbraculifera posadzonych przy tarasie. Ogród robi się mocno geometryczny , niepoczochrany i ja nie musze z tymi platanami niema nic robic, mam juz dosyć przycinania więc to też jest ważne - koszt ok 1500 zł
2 Wymieniam tylko brzozy po lewej stronie na wersje pendula - koszt znikomy 200 zł. Ale bedzie ciągle wrażenia poczochrania , brzozy muszę przycinać bo mi zarastają rośliny rosnące pod nimi. Na dodatek jest dla nich za mokro i ciągle mi chorują.
3. Wynieniam brzozy na platany prowadzoane na płasko (ukrzyżowane) aby nawiazać do formy grabów na przedpłociu i postwaje z nich porzadna przesłona domów, które widzę ciągle z ogodu zimowego. Nadaję nowoczesną formę ogrodowi w stylu holenderskim ale mam dużo pracy - kzyżowanie, regulowanie platanów- koszt o 400 zł- 600 zł w zależności od wielkosci platanów. Na efekt czekam 2-3 lata do kształtowania
4. Powtórzenie geometrycznych grabów z przedpłocia przed gabionami - mam wypasione sztuki na tyle domu - moge przesadzic i mieć szybki efekt reprezentacyjnych drzew. Ale czy nie byłoby zbyt monotonnie? 8 szt grabów ? - koszt - siła mięsni M

M jest zwolennikiem wariantu 2 (widok pni brzóz zimą, ilość pracy na dokonanie zmiany)
Ja jestem zwolenniczką wariantu 1 ale waham sie czy bedą kuliste platany pasować do prostokątnych grabów. Brzozy pendule ładnie wygladają tylko w stanie bezlistnym

Danusiu ratuj bo ja mam dylemat niespotykany jak na mnie....
Dla zobrazowania zdjęcia jak to wygląda

Lewa strona

Prawa strona

Przedpłocie
Ogród na górce w zakolu wiślanym 20:13, 26 lut 2015

Do góry
No już opisuję, od lewej:
to najmarniejsze to werbena ogrodowa zwisająca (do donic planuję), potem ostróżka wieloletnia, mak wschodni (pod brzozy) i dzwonek ogrodowy.
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 13:41, 26 lut 2015

Do góry
dzisiaj miałam wizytę u alergologa,najbardziej uczula mnie....brzoza potem olcha i leszczyna.
planuje trzy brzozy u siebie i myślę,ze wiele mi nie zaszkodzą w porównaniu z tym,że działka sąsiaduje z brzózkowym lasem,zresztą pyłek brzozy może dolecieć na odległość 100km więc..nie ma co zmieniać planów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies