Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 15:14, 17 kwi 2021

Do góry
O budowaniu i kredytach można by bez końca, temat rzeka.

Trochę wiosny
Ogród pod Krakowem 15:12, 17 kwi 2021

Do góry
Po wielu dniach w końcu udało mi się znaleźć czas i narysować pomysł na ten ogród

i w powiekszeniu

1. Taras zadaszony
2. Kącik włoski – pergola z glicynią lub pergola z drzew – parasoli typu platan. Dużo donic ceramicznych z ziołami. 2 fotele. Kominek czy też piec do pizzy.
3. Najmniej dopracowana część ogrodu. Styl - klasyczny, prosty, minimalistyczny niemal nowoczesny, ale z nawiązaniem do do ogrodów włoskich.
Chciałabym, żeby przedogródku królowały azalie i różaneczniki.
- żywopłot z wcięciem na graby fastigiata (lub inne po stożkowym pokroju)
- rytm: te same drzewa po 2 lub 3 powtarzane przy granicach działki
- krzewy zimowe - oczary, forsycja, kalina
Tam gdzie kółko pierwszy plac zabaw dla dzieci.

4. Kwitnąca aleja - najpiękniejsza chyba z wiśni kanzan, lub magnolii, ale wątpię czy przy tych moich zimowych wiatrach którakolwiek ma jakiekolwiek szanse. Myślałam żeby zastąpić ją głóg pośredni w odmianie Paul’s Scarlet.
Przy alei żywopłot z choiny kanadyjskiej.

5. skarpa przy domu – różaneczniki, i azalie japońskie w dużej ilości Gdzieniegdzie kępy ciemierników i roślin cebulowych żeby cieszyć się z kwiatów wczesnej wiosny.

6. Górka dla dzieci na sanki – tutaj też jest miejsce na ewentualną piwniczką, z wejściem od strony kącika włoskiego.

7. dereniowy kącik – podoba mi się połączenie dereni o kolorowych gałęziach z brzozami.
8. staw kąpielowy, gdybyśmy przypadkiem w totka wygrali
9. Oczko wodne – podobają mi się takie zatartej linii brzegowej. Gęsto obsadzone roślinnością.
! jakieś efektowane karłowe drzewo które mogłoby rosnąć nad zbiornikiem
10. warsztat
11. ognisko
12. wrzosowisko z sosnami
13. rabata z trawami i grupami bylin
14. szklarnia
15. wybieg dla kur
16. Rabata z irysami
17. torfowisko (przelew z oczka wodnego)
18. sad z polanką z poziomkami
19. warzywnik z podwyższonymi grządkami
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:56, 17 kwi 2021

Do góry
Basia tak trzymaj! Firma się rozwija, zarabia więcej, sama widzisz ile masz pracy. Jak nie będzie chciał żebyś zaczęła się rozglądać to oczywiście że da podwyżkę.

Gdzieś przeczytałam że jak nic nie mówisz to wszystkim się wydaje że jest ok i jesteś zadowolona. Nie lubię ludzi którzy wiecznie narzekają, lub twierdzą że są zarobieni po uszy choć to nieprawda... Ale jak pracujesz pracujesz końca nie widać i jest coraz więcej do zrobienia to coś znaczy...

Zobaczymy jak kaliny będą rosły, mam chyba 9 innych buahaha, po trzy z odmiany, ale takie 60-80 cm wysokości max. Więc trochę sobie poczekamy aż urosną...

Pozdrawiam Kasia! U nas też paskudnie zimno i mokro, przemoczyłam rękawice przy drugiej sadzonej doniczce... Jedyne co zrobię jeszcze to przeniosę ziemniaka do szklarni bo mi zaczyna marnieć w domu. Nie wiem czy ma za sucho czy za mokro, zacznę mu grzebać przy przesadzaniu. W igloo jest 5 stopni i na prognozie nie ma minusów w ciągu kolejnych 10 dni i nocy... Powinno być dobrze?

Za to papryka na parapecie szaleje haha jak będzie czas ją wysadzić wreszcie to pewnie pierwszy owoc będzie można zebrać

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:46, 17 kwi 2021

Do góry
Piękne jaskry. Bardzo lubię te kwiatki. Miałam bordowe i białe posadzone z stipami. Traktuje je jako jednoroczne

Zdjęcie usunę.
W samym słońcu 14:43, 17 kwi 2021

Do góry
Jack Frost do trzymania w domu
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:25, 17 kwi 2021

Do góry

Zaczęło padać, ten drewniany kościół wyglądał jak z koszmaru
Pomysł na pas zieleni przed ogrodzeniem 14:15, 17 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Rozpoczynam swoją przygodę z 'ogrodem'. Mam takie ogrodzenie (połowa to betonowy mur, druga część to ozdobne panele), które chciałabym zasłonić roślinami. Nie chcę tam żywopłotu i thuji.
Pas jest długości 19 m i szerokości 1 m. Wydzielony jest krawężnikiem. Ekspozycja jest południowo-zachodnia.
Myślałam, żeby posadzić tam hakuro na pniu na przemian z miskantem Gracillimus. Z przodu jakieś niższe trawy i kostrzewa sina z niedźwiedzim futrem.
Czy tyle roślin się tam zmieści, czy 1m szerokości to nie za mało?
Czy hakuro będzie się dobrze komponowało z Gracillimusem, a trawa nie przytłoczy hakuro?
Ogólnie jestem laikiem jeśli chodzi o ogród i rośliny. Zależy mi na tym aby w miarę przez cały rok widok cieszył oko i rośliny nie były zbytnio wymagające.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady.
Ogród z zegarem 13:57, 17 kwi 2021

Do góry
Aga, taki ten klon jest co się ostał. Zrobiłam rezerwację. Daj znać czy ci go kupić.

Potem usunę
Bylinowa łąka 13:55, 17 kwi 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Asia bodziszek posadzony przed blokiem. z przodu sadzony wcześniej tydzień temu w piątek, ale sadzonki czekały w reklamówce od niedzieli (miały jechać do mamy).
Te ładniejsze posadziłam w poniedziałek z sadzonek przywiezionych w niedzielę. Jest różnica, ale i te i te są żywe.

Jeszcze posadziłam turzycę Ice Dance jako obwódkę po drugiej stronie. Planuję zagospodarować cały kawałek aż do cisów. Wymyśliłam, że dosadzę drugi rząd turzycy, a za nią zwykłe różowe jeżówki i przy cisach rosplenice. Będzie na każdą porę roku.

Gosiu, dziękuję. Chyba sobie w takim razie porobię sadzonki w doniczkach przy przesadzaniu i je zadołuję.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:43, 17 kwi 2021

Do góry
Nie wiem czy taką odważną, wystarczająco dużo mnie wkurzyło i albo w lewo albo w prawo, trzasnęłam drzwiami, wkurzyłam się i poszłam do szefa. W ostatniej pracy po moim odejściu zatrudnili dwie osoby buahaha i dokładnie to powiedziałam mu też, między innymi. Chyba o tym wiedział,w każdym razie powiedział że w zasadzie to się tego spodziewał

W ramach wycieczki jestem posiadaczką nowej kaliny burkwooda (ależ pachnie), ciemiernika (drogi ..) i kolejnej kaliny. Z pośpiechu nie sprawdziłam co za jedna heh ale następnym razem sprawdzę. Kawałek tam mam, ale pogoda tak paskudna że w sumie czemu nie... Nic innego nie da się robić prócz siedzenia w domu.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 13:33, 17 kwi 2021

Do góry
Podobnie jak puszkinie, które bardzo mi się podobają

Wyglądają trochę jak miniaturowe hiacynty

Bylinowa łąka 13:28, 17 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Gosia z chęcią obejrzę fotki. Jak tylko pogoda się ogarnie to chcę przesadzać i może coś podzielić.
Kiedyś od nich odkrywałam piętki takie małe i rosły. (oddałam mamie do ogródka) ale teraz to całe kępy chcę ruszyć i podzielić.
Moze jak juZ ruszę to będę wiedziała co i jak

Asia bodziszek posadzony przed blokiem. z przodu sadzony wcześniej tydzień temu w piątek, ale sadzonki czekały w reklamówce od niedzieli (miały jechać do mamy).
Te ładniejsze posadziłam w poniedziałek z sadzonek przywiezionych w niedzielę. Jest różnica, ale i te i te są żywe.

Jeszcze posadziłam turzycę Ice Dance jako obwódkę po drugiej stronie. Planuję zagospodarować cały kawałek aż do cisów. Wymyśliłam, że dosadzę drugi rząd turzycy, a za nią zwykłe różowe jeżówki i przy cisach rosplenice. Będzie na każdą porę roku.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 13:26, 17 kwi 2021

Do góry
02.04.21 Takiego pięknego słoneczka dawno nie było..

Zaczynają kwitnąć skalnice

Jesienią muszę wprowadzić ich dużo więcej do ogrodu
Słoneczny Ogród 13:25, 17 kwi 2021

Do góry
Kupiłam dwie magnolie Leonard Messel tak jak chciałam, bo wytrzymują kwiaty -5stopni i Rustica Rubra

Mam katalog od Zymona

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 13:02, 17 kwi 2021

Do góry
Wielkanocne instalacje

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 12:49, 17 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mam od kilku lat Garden of roses, u mnie to najzdrowsza róża. Żadnego mączniaka, ani jednej plamki na liściach nie ma. Po pierwszym kwitnieniu ma 2 tygodnie przerwy w kwitnieniu, później kwitnie bez przerwy do mrozów. Dobrze zimuje, nie podmarzły jej w tym roku żadne pędy. Ja ją polecam, w tym roku znajoma kupiła u H... przysłali piękne krzaczki. Moja też od niego.

Dorotko, dziękuję za wiadomość. Bardzo mi się podoba ta różyczka ('Garden of Roses'), tylko powiedz jaki ona ma u Ciebie kolor? Jest tyle różnych zdjęć w internecie i ostatecznie nie wiem jak ona wygląda na żywo i czy będzie pasować kolorystycznie do tej rabaty?

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:48, 17 kwi 2021

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:47, 17 kwi 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, odpowiem zbiorczo
Jeżówki Virgin 5 szt, jarzmianki Venice 3 szt i Hadspen Blood też 3 szt.
Po podlaniu, przycięciu części połamanych liści i chłodnej nocy jest trochę lepiej ale i tak nie ma czym się chwalić:

Kasiu, masz może więcej zdjęć swojej jarzmianki Hadspen Blood ? Chciałabym dokładnie takie zakupić, ale wcześniej podpytać o ewentualną zmianę koloru ich liści (na czerwone?), i na jaką wysokość Ci rosną? Jak w ogóle pamiętasz
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:47, 17 kwi 2021

Do góry
Dziś nie pada, jest całkiem przyjemnie.
Zaraz znowu muszę jechać, ale jak wrócę, coś podziałam, mam nadzieję

teraz one gwiazdorzą, mam drzewo i 4 na pniu

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:45, 17 kwi 2021

Do góry
nieustanne zabawy
Misia czuje się wspaniale, nie ma ataków!

czasami udają, że mnie słuchają

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies