Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 13:21, 05 lip 2021

Yenna napisał(a)
Witaj Ewo,
pomyślałam, że się przywitam
Za jakiś czas pewnie dotrę znów do tego posta, bo na razie czytam Twoją powieść ogrodową od początku

Witaj Fajnie że wpadłaś, zapraszam. Ale od początku aż? Raczej nie warto. Nic spektakularnego się u mnie nigdy nie działo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 13:23, 05 lip 2021

Anda napisał(a)

Izabelo, odmachuję Mokro u Cię? U mnie tak.

w nocy solidnie popadalo, nie da sie wejsc na rabaty. Wczoraj troche odchwascila, wiec nowe chwasty maja miejsce Szczegolnie na nowej rabacie jest ich duzo ale coraz lepiej rosliny sie rozrastaja wiec mam nadzieje, ze w przyszlym roku bedzie malo miejsca na chwasciory.
gogo 13:57, 05 lip 2021

Anda napisał(a)

Ja tez sie cieszę, że tam pracuję. Poprzednie miejsca racy nie przynosiły mi tyle radości, a za to o wiele więcej stresu.
Tak, w CO niestety rośliny są wyrzucane, jak juz nie wyglądają dobrze. Nie wiem, jak to sie kalkuluje.
W szkółkach nie ma praktycznie wyboru, bo torf na razie jest najlepszym podłożem utrzymującym wilgoć, zwłaszcza w małych donicach. Badania i próby nowych rodzajów podłoży trwają, ale mieszanki z torfem wygrywają. Nie wiem, dlaczego padło. Może rośliny były słabo ukorzenione, a mieszanka na podłoże zawierała zbyt dużo torfu.

Na początku mojego ogrodowania kupione rośliny wyjmowałam z doniczki i do ziemi i było dużo strat
W miarę zdobywanego doświadczenia taką pseudo ziemię skrzętnie wytrzepywałam /jak się nie dało to wypłukiwałam/ i rośliny, jak widać rosną
Tak samo zrobiłam z tymi i dlaczego się nie przyjęły?,możesz mieć rację, że torfu było za dużo
To były piękne, dorodne sadzonki i bardzo mi ich żal, a żeby nie było powtórki, to szkółkę omijam szerokim łukiem /każę eMowi jechać inną drogą, żeby mimo wszystko mnie nie kusiło/.
Agania 13:57, 05 lip 2021

Anda napisał(a)
Pokażę Wam parę pstryków komórkowych z mojego miejsca pracy

Urzekły mnie te irysy na tereny podmokłe (strefa roślin wodnych)

Teraz parę odmian róż. To nowość Königin Marie. Bardzo mocno i ładnie pachnie

Irysy ensata kiedyś miałam, są śliczne, może kiedyś znowu spotkam je na swojej drodze
Różyczkę też bym przygarnęła
Anda 18:53, 05 lip 2021

Basilikum napisał(a)

w nocy solidnie popadalo, nie da sie wejsc na rabaty. Wczoraj troche odchwascila, wiec nowe chwasty maja miejsce Szczegolnie na nowej rabacie jest ich duzo ale coraz lepiej rosliny sie rozrastaja wiec mam nadzieje, ze w przyszlym roku bedzie malo miejsca na chwasciory.

U mnie chwasty mają już bardzo mało miejsca Jedną rabatę muszę troszkę powiększyć. Wtedy miejsca będzie więcej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:55, 05 lip 2021

gogo napisał(a)

Na początku mojego ogrodowania kupione rośliny wyjmowałam z doniczki i do ziemi i było dużo strat
W miarę zdobywanego doświadczenia taką pseudo ziemię skrzętnie wytrzepywałam /jak się nie dało to wypłukiwałam/ i rośliny, jak widać rosną
Tak samo zrobiłam z tymi i dlaczego się nie przyjęły?,możesz mieć rację, że torfu było za dużo
To były piękne, dorodne sadzonki i bardzo mi ich żal, a żeby nie było powtórki, to szkółkę omijam szerokim łukiem /każę eMowi jechać inną drogą, żeby mimo wszystko mnie nie kusiło/.

Ja jeszcze nigdy nie otrzepywałam korzeni z ziemi szkółkowej. Jedynie co to nauczyłam się troszkę rozluźniać je, jeśli są bardzo przerośnięte. Mam nadzieję, że znajdziesz inną i lepszą szkółkę w pobliżu
Anda 18:56, 05 lip 2021

Agania napisał(a)

Irysy ensata kiedyś miałam, są śliczne, może kiedyś znowu spotkam je na swojej drodze
Różyczkę też bym przygarnęła

U Ciebie te irysy prze oczku bardzo ładnie by wyglądały

Anda 19:01, 05 lip 2021

Czas na fotki. Nazbierało się ich trochę, bo od upałów (połowy czerwca) nic nie wrzucałam.

Bez czarny Black Lace - w tym roku dopierozauważyłam, jakie on ma piękne czerwone szypułki przy kwiatach Phlomis tuberosa jeszcze nigdy nie był tak wysoki, ale mam go dopiero trzeci sezon.

Anda 19:03, 05 lip 2021

Jarzmianki i Gillenia z hostą Praying Hands

Anda 19:04, 05 lip 2021

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies