Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:06, 01 lis 2018

Do góry
CD

6 czer br

Ta sama wierzba teraz

Ptasi gaj 21:59, 01 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Elu, piękne ujęcia ogrodowe, błękit, trawy, drzewa, słońce, cudo! Powiedz mi co za odmiana sosny na ostatnim zdjęciu? Wspaniała
Ptasi gaj 21:50, 01 lis 2018

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:39, 01 lis 2018

Do góry
CD

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:25, 01 lis 2018

Do góry
Iza odnosnie rozy napisz do Zagajanki ona ma bardzo dobre rozeznanie w rozach. Szkoda, ze nie masz foty jak kwitnie w lecie.
Podobna jest tez do rozy krolowa szwedzka Quen of Sweden.

Czy u was tez tak cieplo jak u nas?
Ptasi gaj 18:15, 01 lis 2018

Do góry
Kasiu nie odnioslas sie do mojego pomyslu odnosnie owocowych. Co ty na to.

Kasiu jak tak piszes, to go wyciagne, ale on ma donice o srednicy ok 70 cm.

A ja dzisiaj widziałam gigantusa co roku o tej porze go widze o srednicy 2 m.

Dzisiaj cudowna pogoda z krotkim rekawem ludziska chodza na poludniu Polski.

Juz wiem gdzie kupic miskant rosi. Jak przyjade to zamowie. Bardzo mi sie podoba.

Ptasi gaj 17:57, 01 lis 2018

Do góry
Kasiu to nie jest jakaś tam doniczyna mała. Bardzo duża donica bez dna.
Chodziło mi o to, żeby się nie rozrastał w szerz.
Jak wykonywałam stary to z siekierą rabalam 2 taczki korzeni, łodygi grube jak kciuki żadna bez Piły i siekiery nie podchodź.

Tak się jeszcze zastanawiam aby go wysadzić i dachówka ograniczyc.

Kasia J nie musi wiedzieć z jakiej przyczyny owocowe umierają są różne możliwości.

Ela, miskant giganteus nie jest ekspansywny. Niepotrzebnie go ograniczasz. Wręcz mu szkodzisz, bo nie będzie rósł prawidłowo. On potrzebuje około 100 cm średnicy miejsca, żeby prawidłowo się ukorzenić. Jeśli nie będzie miał tego miejsca, to zacznie umierać od środka kępy. Będzie się tworzyła dziura. Tylko na zewnątrz bedą wyrastać coraz słabsze pędy.

Z miskantów tylko jeden jest ekspansywny, miskant cukrowy (Miscanthus sinensis sacchariflorus) i potrafi dać do wiwatu. Mnie w tym roku przedostał się przez donicę i zaczął panoszyć na rabacie. Wykopałam całą taczkę kłączy. To urobek z jednego sezonu. Już raz zabijałam cukrowego w innym miejscu. ie chciałam pozbyć się go całkiem, bo on ładnie się przebarwia. Teraz go utłukę całkowicie. Są nowe odmiany miskantów, które rosną kępowo i pięknie się przebarwiają, więc cukrowy wylatuje nieodwołalnie.
Ptasi gaj 13:10, 01 lis 2018

Do góry
Kasiu to nie jest jakaś tam doniczyna mała. Bardzo duża donica bez dna.
Chodziło mi o to, żeby się nie rozrastał w szerz.
Jak wykonywałam stary to z siekierą rabalam 2 taczki korzeni, łodygi grube jak kciuki żadna bez Piły i siekiery nie podchodź.

Tak się jeszcze zastanawiam aby go wysadzić i dachówka ograniczyc.

Kasia J nie musi wiedzieć z jakiej przyczyny owocowe umierają są różne możliwości.
Ptasi gaj 08:53, 01 lis 2018

Do góry
Cd

Ogrodowe kreacje 00:11, 01 lis 2018

Do góry
Teraz dopiero trawnik ma sie dobrze. Odzywa bo dosyc cieplo podlało troche wiec rosnie.
Bylam dzisiaj na wsi piekna pogoda a trawa pieknie znowu urosla trzeba kosic. Grzybow juz nie ma przeszłam pod brzozami i swierkami jednego maslaka znalazlam.
Slonce juz nisko, ale pieknie podswietla drzewa i inne rosliny wiec foty wychodza prima sort oczywiscd kolorystycznie.

Aurelia sosny byly zle prowadzone i dlatego takie cherlawe. Sosna jak ma metr to trzeba ja zageszczac przez obrywanie mlodych przyrostow. Jak bede na dzialce zrobie foto i ci pokaze jak wyglada sosna wiosna uszczykiwana. Zreszta kilka tak zrobilam. EM sie awanturowal a teraz podziwia, ze ladne.
Ptasi gaj 00:00, 01 lis 2018

Do góry
Miałam 3 lata temu bardzo dużego miskanta gigantusa, ale przeszkadzał mi i wykonałam go trochę klaczy wsadziłam w dużą donice i wkopalam do gleby. W zeszłym roku wypuścił jeden pęd w tym roku 3 pędy nigdy poprzednio nie kwitł też się dzisiaj zdziwiłam jak jeden pęd wypuscil kwiat.
O w końcu października.

A to peruczka zielona ambrowca amerykańskiego na tle dębu.

Ptasi gaj 23:37, 31 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, masz obrzydliwy wręcz porządek i cudnie

A ja dziś po raz pierwszy zobaczyłam kwiaty Zebrinusa. Aż podskoczyłam. Wszystkie kępy, nawet te wosną rozsadzane kwitną. Ależ rok

Oj Kasiu nie przesadzaj kazdy ma porzadek i nieporzadek. Tutaj akurat przy tujach jest porzadek. Na tej rabacie nie ma specjalnie duzo roboty. Wiosna opiele, przytne tawuly i trzmieline co drugi rok berberysy i rosnie pozniej tne tawuly po okwitnieciu.

U mnie nigdy zebrinus nie kwitl, ale kwitna zebrinusy nie wszystkie na osiedlu tez po taz pierwszy. To wyjatkowy rok na wszystko.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:14, 31 paź 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Oj prawie jak na wakacjach. Piękny zachód słońca uwieczniłaś.

Dziękuję.
Tam zawsze jest ładnie dla mnie
Aniu podam, ale trochę później mam 4 rodzaje więc mogę coś powiedzieć.

Elu to się cieszę i czekam na twoje podpowiedzi
Dzisiejszy zachód słońca w mieście w drodze z pracy do domu

...uDany ogród 18:58, 31 paź 2018

Do góry
No dobrze juz ty wiesz co sie lepiej oplaca. Trzeba dom jaki by nie byl dobrze ocieplic.

Pozdrawiam

Elu to nie tak, chętnie słucham opinii innych i biorę każdą radę i uwagę pod rozwagę.
To prawda dom trzeba dobrze ocieplić wtedy nie potrzeba takiej energii do jego ogrzania.

Ptasi gaj 16:15, 31 paź 2018

Do góry
Kasiu te tawuly na ostatniej focie miałam wyrzucić leżały w Łasku brzozowym na kupie. Podczas mojej nieobecności panowie którzy kopali oczko nie mieli co robić i posadzili tawuly w tym miejscu i tak zostały.
Sa bardzo ładne wiosna i jesienią w lecie jak kwitną nie podobają mi się więc je tne.

Zrobiłam dzisiaj troche fotek. Piękna pogoda cieplutko.

Moja działka na Dębowym Lesie 15:41, 31 paź 2018

Do góry
Aniu podam, ale trochę później mam 4 rodzaje więc mogę coś powiedzieć.
Ptasi gaj 11:02, 31 paź 2018

Do góry
Lisci z klonu od groma dzisiaj odkurzyłem już czysto.
Tawuly też się bardzo ładnie przebarwiają

i ja lubię tawuły
Ptasi gaj 10:57, 31 paź 2018

Do góry
Lisci z klonu od groma dzisiaj odkurzyłem już czysto.
Tawuly też się bardzo ładnie przebarwiają

Winorosl japonska, ostatnie liście ale jest bardzo piękne.

Elu bogata ta twoja jesień . Nie tylko w piękne trawy ale i ślicznie przebarwione tawuly i berberysy.
Te ostatnie jeszcze sobie chce ze 2 dokupić. Przez zimę wymyśle jakie. Ja pewno z mniejszych bo czeronych. A może Ty coś polecisz ?
...uDany ogród 22:07, 30 paź 2018

Do góry
No dobrze juz ty wiesz co sie lepiej oplaca. Trzeba dom jaki by nie byl dobrze ocieplic.

Pozdrawiam

...uDany ogród 20:47, 30 paź 2018

Do góry

Dobrze przemysl to ogrzewanie elektryczne. Czy tam jest gaz? Gaz jest o wiele tanszy nawet z butli. Panele na dachu dobra rzecz. Kolnierz wodny w kominku do ogrzewania centralnego.
Moj eM przez rok siedzial przed komputerem i porownywal co lepsze.

Elu mam gaz w drodze, ale ja też siedzę i czytam i to mi się zwyczajnie nie opłaca.
Może gdyby to był duży dom, to by było warto ale na taki metraż już nie...
Płaszcz wodny też odpada miałam w poprzednim domu i już nie chcę, bez jakiegoś generatora prądu nie da rady.
Panele chcę i chcę produkować swój prąd i w tym wypadku ogrzewanie elektryczne ma sens

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies