Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 11:46, 04 lip 2016

Do góry
Mathildis napisał(a)

Blue deep.

choruję na nią
Ogród z pergolą 11:45, 04 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie mam małych dzieci, ale też czasem nie grzeszę... wiec oszczędzam go na przyjemności I wiem co znaczy dwoje małych dzieci... właśnie wnuki pojechały.. odżywam

Przy dużym ogrodzie z ekologią jestem na bakier.. a jak ekologia to głównie z braku czasu

Pytałaś o kocimiętkę, szałwie i lawendę.. a ja zapytam, wolisz buty letnie zimowe czy wiosenne??? Każda cieszy na swój sposób długo.. dlatego piszę plusy i minusy., a wybór należy do Ciebie. Domyślam się że szukasz towarzystwa dla róż.

Kocimiętka - kwitnie jako pierwsza, a pierwsze cieszy. Jest dużo odmian kocimiętek.. i jeszcze pytanie która?? Kwitnie od kwietnia.. do teraz. Potem trzeba przyciąć lub bawić się w podcinanie przekwitłych kwiatostanów (opcja bardzo czasochłonna, dlatego ja ciacham na jeża i nisko i szybko by się nie wysiewała). Odrośnie i zakwitnie jesienią, ale już słabiej.

Szałwia - najpiękniejsza miniaturowa odmiana Deep Blue (do Finki forumowej). Najpiękniejsze kwitnące rośliny to szałwie.... kwitną z różami, potem robią się brzydkie, trzeba przyciąć i jak się w porę zetnie to odrosną i zakwitną słabiej.

Lawenda - problem z zimowaniem, ale u Ciebie piasek, na suchym i przepuszczalnym lepiej zimuje. Rusza bardzo późno po zimie, zaczyna kwitnąć dopiero teraz. U mnie praktycznie dopiero po różach. Kwitnie długo, bosko pachnie, jest szlachetna.. Niektóre po przycięciu letnim kwitną ponownie.. ale ja zawsze zetnę za późno... bo albo czasu brak albo szkoda mi. By była ładna trzeba przycinać regularnie i konsekwentnie.

Nie potrafiłabym zrezygnować z żadnej z nich. Ale jakby wybór padł na jedno.. to chyba lawenda, tylko ona u mnie w glinie kiepsko zimuje. jedynie na skalniaku jest ładna..... dobrze, że nie muszę wybierać.. ale jakby co to jednak lawenda Najdłużej ładna, bo ładnie przycięte krzewinki nawet bez liści są fajne. takie jeżyki

jakie ja wolę buty? wszystkie! maniaczka jestem
Aniu dziękuję za opinię czyli wszystkie mus mieć właśnie o róże mi chodzi bo róż niby duzo a pusto miedzy nimi..
zaglądam do finki co jakis czas i ta szałwia wciąż nie dostepna..zamówię chyba na all...tylko jej mi do kompletu jeszcze brakuje..
tnx kochana
Ogród z pergolą 11:39, 04 lip 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

też mam ponad 30 nie przesadzaj to nie jest długi zabieg ekologia zajmuje trochę czasu..... wolę je zebrać albo popryskać chemią niż tracić czas na nie do końca skuteczne zabiegi ekologiczne

mam mnóstwo roślin i robale zawsze zbieram przy okazji codziennego obchodu po ogródku

juz chyba się pogodziłam z tą chemią, wierzę w to co mi Ewa pisała ze jak się wzmocnią to moze będzie mniej tych robali..
luzik
Ogród z pergolą 11:28, 04 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Myślę tak samo jak Marzenka. Za dużo pąków do wyżywienia i róża je zrzuca. Co do kocimiętki i jej podziału, bo pytałaś, to nie wiem dokładnie. Kocimiętka to twarda zawodniczka. Jak ją będziesz odpowiednio podlewać i przytniesz króciutko, to może da radę. Najlepiej by było, gdyby nie było wtedy upałów powyżej 30 stopni

czyli dodatkowo je wspomogę, problem jest tylko z the fairy wiec ogarnę
jak mnie dzisiaj M nie zagoni do układania drewna to zrobię w takim razie dzisiaj rewolucję kocimietkową ostatnio deszczowo jest to dadzą radę
Mam marzenie 11:17, 04 lip 2016

Do góry
Małgoś zajrzyj czasem na swoj watek
masz taki piękny ogród, pokażesz jak prezentuje się w czerwcu..?
sypałaś kamyk na front?
i pewnie seslerie juz posadziłaś i nic się nie chwalisz....
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 11:14, 04 lip 2016

Do góry
wielką masz tą stipe, moja to mikrus..
juka rewelacja! długo tak trzyma kwiat? nie znałam wcześniej tych roślin ale są piękne
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:18, 04 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
macham Gosiu
nadrobiłam urlopowe zaległości i no cóż zaje.... masz!
plac zabaw się robi i napewno dam znać jak już będzie się jakoś prezentował do fotek

to wołaj bo czekam z tobą i wiem że czad będzie
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:55, 04 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Ania mam jeszcze do Ciebie pytanie bo doświadczenie masz ogromne. z 3 roślin: lawenda, kocimiętka, szałwia która najdłużej w roku cieszy oko?

Odp u Ciebie.
Ogród z pergolą 23:34, 03 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Anita błagam Cię nic mi nie mów o czasie..przy dwójce małych dzieci doba powinna trwać minimum 30h...ja i tak mam dobrze bo kładę dziewczynki o 19 to tak o 20 juz mam czas dla siebie tzn dla siebie, dla ogrodu i dla domu, o M nie wspomnę..
edit: musiałam edytować bo ja strasznie nie lubię jak ktos narzeka a wyszedł mi post jakbym miała zaraz się tępym nożem podciąć to tak nie jest ja po prostu potrzebuję opcji jak najmniej czasochłonnych

Nie mam małych dzieci, ale też czasem nie grzeszę... wiec oszczędzam go na przyjemności I wiem co znaczy dwoje małych dzieci... właśnie wnuki pojechały.. odżywam

Przy dużym ogrodzie z ekologią jestem na bakier.. a jak ekologia to głównie z braku czasu

Pytałaś o kocimiętkę, szałwie i lawendę.. a ja zapytam, wolisz buty letnie zimowe czy wiosenne??? Każda cieszy na swój sposób długo.. dlatego piszę plusy i minusy., a wybór należy do Ciebie. Domyślam się że szukasz towarzystwa dla róż.

Kocimiętka - kwitnie jako pierwsza, a pierwsze cieszy. Jest dużo odmian kocimiętek.. i jeszcze pytanie która?? Kwitnie od kwietnia.. do teraz. Potem trzeba przyciąć lub bawić się w podcinanie przekwitłych kwiatostanów (opcja bardzo czasochłonna, dlatego ja ciacham na jeża i nisko i szybko by się nie wysiewała). Odrośnie i zakwitnie jesienią, ale już słabiej.

Szałwia - najpiękniejsza miniaturowa odmiana Deep Blue (do Finki forumowej). Najpiękniejsze kwitnące rośliny to szałwie.... kwitną z różami, potem robią się brzydkie, trzeba przyciąć i jak się w porę zetnie to odrosną i zakwitną słabiej.

Lawenda - problem z zimowaniem, ale u Ciebie piasek, na suchym i przepuszczalnym lepiej zimuje. Rusza bardzo późno po zimie, zaczyna kwitnąć dopiero teraz. U mnie praktycznie dopiero po różach. Kwitnie długo, bosko pachnie, jest szlachetna.. Niektóre po przycięciu letnim kwitną ponownie.. ale ja zawsze zetnę za późno... bo albo czasu brak albo szkoda mi. By była ładna trzeba przycinać regularnie i konsekwentnie.

Nie potrafiłabym zrezygnować z żadnej z nich. Ale jakby wybór padł na jedno.. to chyba lawenda, tylko ona u mnie w glinie kiepsko zimuje. jedynie na skalniaku jest ładna..... dobrze, że nie muszę wybierać.. ale jakby co to jednak lawenda Najdłużej ładna, bo ładnie przycięte krzewinki nawet bez liści są fajne. takie jeżyki

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:01, 03 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

w weekend napewno
oj czyli jest cos jak Princess Aleksandra of Kent u mnie...piekny kwiat ale co z tego skoro na ziemie non stop patrzy..ale ja ją mam pierwszy rok to może jeszcze wzmocni krzak i mnie zachwyci za rok

Miałaś rację - w weekend się zmotywowałam i przeleciałam cały ogród: powyrywałam chwaścory, poobcinałam przekwitłe kwiaty, posadziłam kolejną różę (tym razem ma to być prawdziwa Darcey B. ) i wymieniłam dekoracje w doniczkach.

Co do patrzących w dół angielek - większość sie wzmacnia po roku-dwóch, niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość
Ogród z pergolą 17:09, 03 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

5 minut dobre niewiem ile masz róż ale ja 33 i tyle czasu mi to nie zajmuje

też mam ponad 30 nie przesadzaj to nie jest długi zabieg ekologia zajmuje trochę czasu..... wolę je zebrać albo popryskać chemią niż tracić czas na nie do końca skuteczne zabiegi ekologiczne

mam mnóstwo roślin i robale zawsze zbieram przy okazji codziennego obchodu po ogródku
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:03, 03 lip 2016

Do góry
anna_t, oczywiście że chemii używam w ogrodzie, niestety... jak już widze że rośliny same nie dają rady lub te na których mi bardzo zależy.
W tym roku kupiłam gotowe mydło potasowe z czosnkiem , o takie https://www.google.pl/search?q=myd%C5%82o+potasowe+z+czosnkiem&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwijnJ6pudfNAhUEJ5oKHYUqAP4Q_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=UXqKxGuUXzruEM%3A i jak do tej pory tylko raz pryskałam.
Są jakies pojedyncze mszyce ale na razie daje rade ręką ściągac.
jak pryskałam to wszystkie pedy były oblepione.

beat, porównania fajna rzecz M. oczywiście zwrócił uwage jak tuje podrosły

Luki, dziekuje poczekam na rozrost różanko-bylinowej i też porównam.
Na razie wczoraj dojrzałam do przesadzenia 2 ogromnych róz jesienią... za duże są i zasłaniaja to co z tyły rosnie. O ludu... jak ja przesadze takie kolosy z 1m wyższe ode mnie to ja nie wiem...

Hogata, no tak, te bukszpany (ba, żeby tylko, wszystko tak na początku sadziłam bo zamówione i trzeba było posadzić), potem zdzieranie darni... aż mnie ciarki przechodzą na wspomnienie... teraz chyba nie miałabym tyle zapału... chociaż kto wie

navi, Agata - dziękuję
Ogród z pergolą 15:45, 03 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

hej Ania
walka z mrówkami to walka z wiatrakami...w jednym miejscu sypne to w drugim zaczynają
jaką masz szałwię?

Blue deep.
Ogród z pergolą 13:25, 03 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

hej Ania
walka z mrówkami to walka z wiatrakami...w jednym miejscu sypne to w drugim zaczynają
jaką masz szałwię?

U mnie Aniu też nalot mrówkowy-w kostce wręcz szaleją!
Ogród z pergolą 13:12, 03 lip 2016

Do góry
Mathildis napisał(a)

Hehehe tez mnie to dziś spotkało...
Pytalas u Małej Mi co wybrać kocimiętkę, szałwię czy lawendę. U mnie Kocimiętka właśnie kończy kwitnienie a szałwia i lawenda są w pełni kwitnienia. U mnie kocimiętkę ładnie powtarza, szałwia słabiej lawendę mam pierwszy rok to sie nie wypowiadam
Skup sie na likwidowaniu mrówek to one bronią mszyc przed "wrogami" a nawet mozna pokusić sieci stwierdzenie ze je hodują

hej Ania
jaką masz szałwię?
Ogród z pergolą 13:05, 03 lip 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Podlewam tylko bo na oprysk nie mam czasu. Kocimiętka bardzo szybko rośnie a ja trochę za blisko róż posadziłam i teraz mam za swoje!

to powiem Ci ze jak niczym nie psikałaś to masz super idealne środowisko na róże moze?
Ogród z pergolą 13:03, 03 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ciekawa jestem diagnozy zasychajacych pąków, wg mnie susza i zbyt wysokie temepratury. Nic jej nie powinno byc.
Kiedy sadziłaś tę roże? Jesli młoda to nawadnianie jest niewystarczające przy takich upałach, mogło jej zabraknąć wody dla odpowiedniego odrzywienia żarłocznych pąków

Twoja diagnoza jest pierwsza wiec się do niej zastosuję dzięki
sadziłam ją wiosną tego roku
Ogród z pergolą 12:56, 03 lip 2016

Do góry
hortensje Limelight

hortensja Polar Bear

Ogród z pergolą 12:52, 03 lip 2016

Do góry
i nudy czyli swany poraz kolejny

red baron czeka aż donice pomaluje bo będzie w kompozycji z limonkową zurawką i jeżówkami
Ogród z pergolą 12:33, 03 lip 2016

Do góry
Pashmina...poprostu ją uwielbiam

Hanne

Artemis, piękny ma kwiat ale jej śmiecenie w moich oczach ją dyskwalifikuje. więcej takich róż nie chcę..powoli chodzi mi po głowie rabata biało-niebiesko-szara i wrzuce ją tam gdzieś na tyły zeby nie było widać bałaganu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies