Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Kasia_CS 20:50, 02 lip 2016

Janko! od kilku dni czytam Twój watek i pozwolilam sobie napisac dopiero po przeczytaniu calosci masz przepiekna kolekcje róż.. żałuję, ze tak pozno trafilam na rozany watek na ogrodowisku, bo po pierwsze może rozwazniej dokonalabym zakupow rozanych do mojego ogródka, w Krutyń ich wiele sie nie zmiesci... a po drugie na pewno kupilabym Queen od sweden, ktora juz w centrum ogrodniczym wpadła mi w oko. U Ciebie wygląda tak pięknie, ze teraz pluje sobie w brodę, że nie wzielam..

Do tego pieknie prezentujesz swoje rozyczki, az chce się je wszystkie miec!

Ja mam u siebie poki co:
-New dawn po dwóch stronach pergoli (kolor ma piekny,ale kwiaty bardzo nietrwale i byl to zly wybor...)
- Cinderelle i dzieki Tobie wiem, ze ja zakulkuje
- louise odier
I jeszcze 2 nn.

Ale wlasnie szykuje miejsce na nową rozanke i pewnie nie raz wpadnę Cie podpytac o rade, jesli pozwolisz
Zagajanka 22:01, 03 lip 2016

anna_t napisał(a)

w weekend napewno
oj czyli jest cos jak Princess Aleksandra of Kent u mnie...piekny kwiat ale co z tego skoro na ziemie non stop patrzy..ale ja ją mam pierwszy rok to może jeszcze wzmocni krzak i mnie zachwyci za rok

Miałaś rację - w weekend się zmotywowałam i przeleciałam cały ogród: powyrywałam chwaścory, poobcinałam przekwitłe kwiaty, posadziłam kolejną różę (tym razem ma to być prawdziwa Darcey B. ) i wymieniłam dekoracje w doniczkach.

Co do patrzących w dół angielek - większość sie wzmacnia po roku-dwóch, niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość
Zagajanka 22:07, 03 lip 2016

jazzy napisał(a)

To samo obserwuję u mojej, w sensie różowe piegi po deszczu, ale usychających kwiatów jeszcze nie
Liczę na taką masę pąków jak u Ciebie next year
Pozdrówka

Marto, dla Ciebie moja Wedding Piano z odległosci - zapowiedź tego, co będzie u Ciebie next year

Zagajanka 22:11, 03 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Powzdychałam nad rózami. Zistawiam sobie na jakis deszczowy wieczor kontemplację nad Twymi rózami i stworzenie listy zakupów na jesień

Moja różana lista zakupowa już nie jest tak długa jak w poprzednich sezonach, ale parę nietrafionych egzemplarzy jednak wyeksmituję jesienią w "dobre ręce", to i miejsce na nowe cudeńka będą
Zagajanka 22:16, 03 lip 2016

lindsay80 napisał(a)
Piękny kształt kwiatu ma Gemma, a jak Tobie się ona podoba?

Kształt kwiatu Gemmy jest cudownie poprawny, trzyma się dosyć długo, trochę pachnie. Jak przekwita, to trochę płowieje.
Na razie krzaczek niewielki i zakwitła jednak z ostatnich, ale ogólne wrażenie całkiem przyjemne. Mogła by być w bardziej zimnym kolorze różu, bo jednak sporo w niej czerwonawych odcieni (kolorem jej bliżej do Pomponelli), ale podoba mi się.

Zagajanka 22:44, 03 lip 2016

Kasia_CS napisał(a)
Janko! od kilku dni czytam Twój watek i pozwolilam sobie napisac dopiero po przeczytaniu calosci masz przepiekna kolekcje róż.. żałuję, ze tak pozno trafilam na rozany watek na ogrodowisku, bo po pierwsze może rozwazniej dokonalabym zakupow rozanych do mojego ogródka, w Krutyń ich wiele sie nie zmiesci... a po drugie na pewno kupilabym Queen od sweden, ktora juz w centrum ogrodniczym wpadła mi w oko. U Ciebie wygląda tak pięknie, ze teraz pluje sobie w brodę, że nie wzielam..

Do tego pieknie prezentujesz swoje rozyczki, az chce się je wszystkie miec!

Ja mam u siebie poki co:
-New dawn po dwóch stronach pergoli (kolor ma piekny,ale kwiaty bardzo nietrwale i byl to zly wybor...)
- Cinderelle i dzieki Tobie wiem, ze ja zakulkuje
- louise odier
I jeszcze 2 nn.

Ale wlasnie szykuje miejsce na nową rozanke i pewnie nie raz wpadnę Cie podpytac o rade, jesli pozwolisz

Witaj, Kasiu, w moim ogrodzie i dziękuję za miłe słowo
Queen of Sweden polecam - jest to moja ulubienica od pierwszego sezonu i nadal pozostaje w moim TOP-5. Wierzę, ze nawet w niewielkim ogródku znajdzie się dla niej miejsce. Jeżeli już pokochałaś róze, to z czasem będziesz miałą coraz mniej trawnika, a coraz więcej rabat różano-bylinowych więc pewnie i QoS będzie niedługo u Ciebie rosła.

New Dawn jest odpowiednia na pergole, zobacz chociażby ogród Robaczka (na Forum Ogroniczym Oaza) - ma z niej bajeczne tunele. Mi akurat kształt tej róży nie podchodzi, ale są gusta i gusciki, wiadomo

Cinderella i Louis to są wielkie parkowe róże i obie się nadają do kulkowania. Musisz zostawić wokół nich trochę miejsca

Oczywiscie się pytaj o wszystko - jak będę mogła, to chetnie odpowiem
Zagajanka 23:12, 03 lip 2016

Dzisiaj pokażę kilka róż Harknessa.
Większosć z nich to mieszańce herbaciane o klasycznym pokroju kwiatów, ale czasem są to też floribundy. Jego róze nie są zbytnio popularne w Polsce, ale mają swój urok i dlatego już kilkakrotnie ściagałam sadzonki od nich bezposrednio - wszystkie żyją i cieszą swoim kwitnieniem.

Rosa Belmonte

Pride and Prejudice

Savoy Hotel

Zagajanka 23:21, 03 lip 2016

Great North Eastern Rose

Celebrating Life

Miss Dior

Zagajanka 23:31, 03 lip 2016

Mam jeszcze Chandos Beauty i Margaret Merril, ale przesadzane jesienią trochę to odchorowują, więc pokażę kiedy wrócą do formy.

Natomiast Mary-Jean ma tak nietrwały kwiat, że nie zrobiłam jeszcze w tym sezonie jej żadnego normalnego zdjecia - albo nie otwiera swoich olbrzymich kwiatów, albo one gniją jeszcze w pąku Muszę się zastanowić nad jej losem w moim ogrodzię.

Mary-Jean

Madzenka 23:34, 03 lip 2016

Musze przestudiować Harknessa coby móc z Toba podyskutować, bo luki w wiedzy mam
Tylko Claire Marshall mam z tej hodowli i zachwycam sie nią