Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bawarka 20:49, 29 mar 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Kasia, moje begonie rosną na wschodnim parapecie. Rano dość mocno im słońce przygrzewa. Co do wilgoci do ja raczej stosuję suchy wychów . Staram się nie zalewać. Zdjęcia zrobię jutro.

Jolu, bardzo Ci dziekuje Spojrz, to moj dzisiejszy zakup...

Tej odmiany szukalam dosc dlugo, wreszcie ja mam

Sałatka pokrzywowa 20:45, 29 mar 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)

Łobuzica wtranżoliła całą koronkę - i to nie jednego krokusa

A wiesz może jak sie nazywa ta łobuzica? Miałam taką samą i się zastanawiam co to
Kwiatuchy prześliczne
Znowu na wsi 20:42, 29 mar 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Dla Kasi aus Bayern moje begonie:
Ta zazwyczaj dość dobrze znosi zimę

Druga z kolei na zimę gubi sporo liści, pozostają jakieś niedobitki ale rusza ponownie wiosną. Na razie wygląda nieszczególnie ale liczę że się postara przesadzona do większej doniczki

Kasha aus Bayern bardzo dziekuje Och te odmiany... Cudne je masz...
Dzisiaj kuplam trzy kolejne, wstawie fotke u mnie...
Sałatka pokrzywowa 20:36, 29 mar 2021

Do góry
Jednak mam białe

Sałatka pokrzywowa 20:33, 29 mar 2021

Do góry

Łobuzica wtranżoliła całą koronkę - i to nie jednego krokusa

Sałatka pokrzywowa 20:30, 29 mar 2021

Do góry
Będą nudy - dużo zdjęć tego samego
Sobota - pół ładnego dnia, na szczęście w ogrodzie byłam już po ósmej, deszczyło gdzieś od 14. Ech, mogłaby się wreszcie skończyć ta zima, pół roku naprawdę wystarczy, ja chcę słońca!

Zacisze Alicji 20:26, 29 mar 2021

Do góry
Judith! Żółte dla ciebie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:10, 29 mar 2021

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów,
Swój pierwszy post tutaj i walkę z doprowadzeniem trawnika do ładu chciałem zacząć od zrobienia badania gleby, ale niestety obecna sytuacja epidemiczna mi na to nie pozwola. Nie jestem fachowcem w dziedzinie ogrodnictwa więc proszę o wyrozumiałość.
Sporo czytałem tematy na tym forum i nie tylko ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej recepty na mój problem, którym jest niejednorodny trawnik.

Trawa budzi się powoli do życia po ciężkiej zimie i to chyba najlepszy czas na pierwszą pomoc. Trawnik wysiany w kwietniu zeszłego roku z mieszanki uniwersalnej substral z nawozem do siewu 100dni i torfową posypką. Efekty były zadowalajace do lipca kiedy nawóz przestał działać i uwydatniły się błędy w przygotowaniu podłoża. W miejscach gdzie teren był tylko wyrównany nawiezioną ziemią 2-5cm na rodzimy czarnoziem trawa była bardzo gęsta i soczyscie zielona natomiast tam gdzie nasypałem 30-40cm (tam wcześniej był beton) nowej raczej piaszczystej ziemi jak się teraz okazuje martwicy trawa szybko żółkła i marniała mimo automatycznego nawadniania. Po kolejnej dawce tego samego nawozu pod koniec lipca kolor się wyrównywał ale nie trwało to dłużej niż tydzień i znów coraz bardziej uwydatniała się różnica.
W zeszłym tygodniu trawnik porządnie wygrabilem z martwych resztek i głowie się co dalej mogę zrobić żeby sytuację poprawić.
Mijsca słabsze widać na zdjęciach, te bardziej zielone miejsca to cieńko wyrównany rodzimy czarnoziem. Widać też zielone plamy gdzie załatwia się pies dla mnie zastanawiające bo mocz raczej powinien wypalać trawę zamiast ja stymulować do wzrostu tak na chłopski rozum.
Proszę o radę jak wyrównać jakości gleby, czy jest jakiś szansa na wyeliminowanie różnicy?
czy sypać obornik kompost w miejsca słabsze jak wówczas nawozić te zdrowsze miejsca?
Czy sztuczne nawozy coś pomogą?
Mam psa i 1,5 rocznego szkraba więc potrzebuje rozwiązania w miarę bezpiecznego nie zalegającego tygodniami na trawniku. W okresie letnim inwazje mleczu który przebił się ze słabo przygotowanego pod siew rodzimej gleby wyniszczyłem skrupulatnie mechanicznie.
Poznym latem miałem też wysyp koniczyny ale nie walczyłem z nią z braku czasu i wiedzy w tym roku chce nad nią zapanować zanim będzie za późno i tu też proszę o jakąś radę.

Z gory dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Ten wyraźnie zarysowany prostokąt to wieko betonowego szamba na którym jest 12cm nawiezionej słabej ziemi
25 kwiecień 2020
30 maj 2020
21 czerwiec 2020
12 październik 2020
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 20:04, 29 mar 2021

Do góry
2,5 tony w rękach dziś ...
"bo wie Pani, nie dam rady wjechać... "

i po 2 godzinach ze stratą 2 pękniętych obrzeży i 1 paznokcia u nogi skończyłam ....
Teraz umieram dosłownie i w przenośni.

Taras się zbliża. Oby nie padało, to może się chłopaki uwiną.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:56, 29 mar 2021

Do góry
ajka napisał(a)
Nie dostałam odpowiedzi na poprzednie pytanie, z trawami powinno być łatwiej.
Chcę przearażnować tą rabatę, aby była ciekawsza, lżejsza, ale nadal trawiasta.
Część traw przeniosę po prostu na inne rabaty, część wyrzucę.

- chciałabym dodać jakiś mocny wysoki akcent na szerszej części ściany (drzewo, hortensję? może coś innego), żeby nie było tak pusto zanim trawy ruszą
- dwie trawy zebrinus po bokach miskantów bym stamtąd wywaliła bo giną tam zupełnie, zostawiła tylko tą na rogu, bo ładnie się prezentuje, trawa niedźwiedzia i ta trawa z białymi kropkami też do wyrzucenia
- rozplenice Lady U, miskanty grosse fontanne i silberspine odpowiadają mi wielkością i kolorystycznie, tylko uważam, że może być ich mniej bo mają za gęsto

Szerszym kółkiem zaznaczyłam co chcę zostawić na swoim miejscu (zebrinus na rogu oraz miskant kleine fontanne pod oknami, pasują wielkością idealnie)

Z przodu rabaty mam bordowe żurawki i trawę imperata Red Baron, lubię ich mocny czerwony akcent kolorystyczny, czekam aż się zagęszczą.

Koło okna robi mi się dziura, bo tam trawy są słabsze.

A jaka to strona świata? Południe?
Pamiętajcie o ogrodach 19:55, 29 mar 2021

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 19:55, 29 mar 2021

Do góry
No i zaczyna się powoli wiosna

Hortensjowo 19:44, 29 mar 2021

Do góry
Helen napisał(a)
ten mnie urzekł ) wiosna u ciebie pełną parą. A cisek trochę chyba przymrożony, tak wygląda.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:39, 29 mar 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Jakie widoki, coś niesamowitego odciskam ślad pobytu.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:25, 29 mar 2021

Do góry
Kupiłam krzaczorki cisy na poduchy... nie było wyboru,wzięłam co było...
Za 3 sezony powinny być z nich ludzie...

Przycięte...

Podzieliłam sobie bylinki i posadziłam na nowej rabacie, na koniec wysypałam kamień... i zaczęło padać
Przerwa na kawę... 19:21, 29 mar 2021

Do góry
April napisał(a)
Świetne są te iryski. Piękne kolory. Jak znajdziesz ich nazwy to podrzuć proszę.
znalazłam. Purple hill i blue hill
Przerwa na kawę... 19:12, 29 mar 2021

Do góry

Tu na razie udało się wyrzucić akebię i krzaczor pigwowca. Reszta czeka na pogodę...
Przerwa na kawę... 19:10, 29 mar 2021

Do góry
Sprzątnięte rabaty
Przerwa na kawę... 19:07, 29 mar 2021

Do góry

Reszta w pąkach
Przerwa na kawę... 19:05, 29 mar 2021

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies