Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Anda 07:47, 29 mar 2021

Śliczna wiosna u Ciebie Ciemierniki masz cudowne.

Co do cisa, nie myślisz, że to mróz tak go liznął? Widać już na gałązkach jakieś zaczątki przyrostów?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
April 07:51, 29 mar 2021

Dobrze widzę że pierisa masz w donicy? Dobrze zimuje?
Choć u ciebie inna strefa klimatyczna niż u mnie
Kokesz 08:28, 29 mar 2021

Może przytnij mocno tego cisa. Niedługo wypuści nowe przyrosty.
Może to faktycznie mróz.
Przesuszony chyba gubił by igly.
violaskom 10:37, 29 mar 2021

Helen napisał(a)
Kilka takich tamów

Co to jest? Pierwiosnek?
Ten limonkowy ciemiernik jest super! W tym sezonie stawiam na limonkowy kolor. Uwielbiam przylaszczki, dla mnie to najładniejsze wiosenne kwiaty.
Ja tego cisa zostawiłabym w spokoju. (na razie). Dałabym mu jeść, wody, światła i tyle. On nie wygląda na zniszczonego. Jak zaczniesz go teraz ciąć, to go znacznie zmniejszysz, a chyba chcesz, żeby kulka się powiększała. Myślę, że do maja wypuści nowe przyrosty i wtedy możesz podjąć decyzję o cięciu.
galgAsia 12:54, 29 mar 2021

Helen, moje przylasie też już się pokazują Uwielbiam je, mam nadzieję, że się ładnie rozrosną.
Och, niech ta wiosna się już rozkręci
Kokesz 13:06, 29 mar 2021

violaskom napisał(a)

Ja tego cisa zostawiłabym w spokoju. (na razie). Dałabym mu jeść, wody, światła i tyle. On nie wygląda na zniszczonego. Jak zaczniesz go teraz ciąć, to go znacznie zmniejszysz, a chyba chcesz, żeby kulka się powiększała. Myślę, że do maja wypuści nowe przyrosty i wtedy możesz podjąć decyzję o cięciu.

A ja mimo wszystko bym ścięła teraz jak Ci się te końcówki nie podobają.
Miałam podobny dylemat w zeszłym roku z kulkami Danica. Też końcówki po zimie tak wyglądały. Zostawiłam je bo pomyślałam jak Viola, że zarosną. Przyrosty nowe owszem były ale te brzydkie suche zaczęły się osypywać. I zrobiły się prześwity, musiałabym ściąć zielone i zostałyby mi gołe gałązki.
Przez rok urosły na końcach ale kulka nie była już zwarta. Dalej niezbyt wyglądają ale mam nadzieję, że teraz po cięciu jak ruszą to się wypełnią.
antracyt 13:30, 29 mar 2021

Ja bym cisa teraz też nie cięła, w czerwcu możesz to zrobić.
MiluniaB 14:05, 29 mar 2021

Kulka cisowa ładna - sama ją kulkujesz?
Agatorek 19:26, 29 mar 2021

Takie tamy bardzo urocze

Muszę coś wsadzić do ziemi jesienią, bo u mnie pusto
inka74 19:44, 29 mar 2021

Helen napisał(a)
ten mnie urzekł ) wiosna u ciebie pełną parą. A cisek trochę chyba przymrożony, tak wygląda.