Powolutku dojrzewam do decyzji o budowie własnego, niedużego stawu z niewielkim wodospadem. Nie planuję wpuszczania ryb.
Wpadły mi ostatnio w ręce filmy jednego takiego łysego jak ja gościa, który nagrał sporo materiału na temat budowy oczek i wodospadów.
Tutaj jest pierwszy filmik z całej serii pokazującej od podstaw budowę niewielkiego stawu z wodospadem:
https://www.youtube.com/watch?v=YC-RVqsEmsU
Oglądałem kilkanaście razy fragmenty programu "Maja w ogrodzie", w którym firma p. Młoziaków przebudowuje staw a efekt końcowy był po prostu oszałamiający.
Zazdroszczę warszawiakom, że mają taką firmę w zasięgu, bo partaczy jest sporo.
Ja jestem z okolic Krakowa i przeglądałem galerie wykonanych oczek wodnych przez wiele lokalnych firm i cóż tu dużo mówić: wyglądają "tak sobie". DO realizacji firmy Gardenarium bardzo im daleko niestety.
Jak mam zapłacić komuś za "taką sobie robotę" to wolę już to zrobić sam
Największy problem jest chyba w tym, żeby posiadać w firmie nie tylko kogoś z wiedzą techniczną, ale kogoś z odpowiednim wyczuciem estetycznym, który przyjedzie na miejsce, rzuci okiem i będzie potrafił to wkomponować w otoczenie i zrobi coś faktycznie ładnego, nie drażniącego oka.
Kogoś takiego jak p. Danuta. Osoba taka w firmie zajmującej się ogrodami to prawdziwy skarb a firmy, których realizacje oglądałem, wygląda, na to, że kogoś takiego nie mają, bo te oczka to zazwyczaj kupa kamieni i woda.
Nie wyobrażam sobie też w tym przypadku projektu na odległość (mam już 7-letni ogród), bo musi ktoś jednak przyjść i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości, żeby wkomponować w roślinność, kształt działki, wykorzystać ukształtowanie terenu (niewielki spadek).
Przy okazji pytanie odnośnie tego filmu i innych wykonanych przez ekipę wspomnianego łysego jak ja jegomościa:
Oni używają do budowy wodospadów takich filtrów wodospadowych. Wygląda na to, że cały ich osprzęt (prezentowany w tym filmie) to właśnie ten filtr wodospadowy + skimmer z pompą i orurowanie.
Podłączenie tego też nie wygląda jakoś skomplikowanie, tylko że.... nie ma tego w polskich sklepach.
Z czego w takim razie fachowcy robią te wodospady? jakiego sprzętu używają?