Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:37, 13 wrz 2018

Do góry
Balea napisał(a)

Tez bardzo ladny ten phormium ale i on bedzie bardzo duzy.
Czy moge jego co rok calkiem scinac aby mi sie nie rozrosl?

Nie, tego tęgosza się nie tnie Bo to jest kępa. Cięcie nic nie da. Inaczej rośnie niż kordylina. Kordylina ma pień, a on rośnie w kępę. Jest zimozielony.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:15, 12 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na chwilę obecną zaczęłam w warzywniku sadzić byliny

Pani Danusiu, ten obrazek jest piękny!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:16, 12 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli chcesz uzyskać taki efekt, tnij przy ziemi, ale będzie trwało zanim odrośnie, potem będzie rosła na kilka pni, więc ja bym odpuściła tę roślinę do tego celu.

Jak chcesz mieć od ziemi mnóstwo brązowo-bordowych liści - posadź raczej Phormium (len nowozelandzki, tęgosz) - on wyrasta prosto z ziemi i się rozgałązia przy ziemi.
Też mam takie w donicach. Są bardzo okazałe.

Phormium

Tez bardzo ladny ten phormium ale i on bedzie bardzo duzy.
Czy moge jego co rok calkiem scinac aby mi sie nie rozrosl?

Japoński ogród Reni i Matiego 21:13, 12 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Właśnie oglądałam wczoraj twój watek i patrzę, że już realizujecie mój projekt. Ale fajnie idzie. Pozdrawiam ciężko pracujących

Ach Danusiu a miała to być tajemnica
A tak na serio to bez projektu ani rusz. Bardzo jestem zadowolona, że go mam

Również macham i pozdrawiam. Pracujemy ale nie tyle ile by się chciało. Ciągle czasu brak

A jak już zajrzałaś to pytanko o konwalnik wysypać go korą?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:04, 12 wrz 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Bardzo dekoracyjna i taka wesoła.
Mam i ja swoją "czapkę" w podobnym kolorze, może ciemniejsza, trudno tak z fotki ocenić, kolor jak róża Astrid Grafin von Hardenberg, którą zdominowała. Posiada jednak grzecznie ułożone płatki, ale jest to najwyższa dalia u mnie, to jej zaleta.

Ta moja też jest dużo ciemniejsza niż wyszła na zdjęciu Zdjęcia niestety nie oddają odcienia danego koloru, nie jest to zgodne z rzeczywistością.
Pszczelarnia 07:02, 12 wrz 2018

Do góry
Czytam, czytam, czytam i zaskakująco odkrywam, że mam prawie identyczny, zardzewiały, niski płotek ogrodowy, który zamierzałam ustawić w łące...a teraz szukam mu nowego zastosowania Jejku..ile jest pięknych ogrodów na świecie, życia zabraknie....żeby je zobaczyć.

Przez chwilę poczułam się uwięziona w swoich ogrodach....chciałam od razu ruszyć w świat zaczarowanych ogrodów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:56, 12 wrz 2018

Do góry
Jeśli chcesz uzyskać taki efekt, tnij przy ziemi, ale będzie trwało zanim odrośnie, potem będzie rosła na kilka pni, więc ja bym odpuściła tę roślinę do tego celu.

Jak chcesz mieć od ziemi mnóstwo brązowo-bordowych liści - posadź raczej Phormium (len nowozelandzki, tęgosz) - on wyrasta prosto z ziemi i się rozgałązia przy ziemi.
Też mam takie w donicach. Są bardzo okazałe.

Phormium
Wysokość koszenia trawnika 06:50, 12 wrz 2018

Do góry
Trawnik to taki "organizm" że nie będzie nigdy wszystko zielone. Niektóre źdźbła obumierają i będą obumierać i będą brązowe. I to jest normalne. Od zabiegów pielęgnacyjnych zależy, czy na wierzchu będzie zielone czy brązowe. Chodzi głównie o wysokość koszenia i o wertykulację.
Trawie trzeba pozostawić zielone "piórka" aby miała czym asymilować. Jak będziesz to ścinał, to będzie jedynie brązowy filc widać.

Sprawa zbyt dużej wilgotności też może być przyczyną, ale te pierwsze są ważniejsze. Tylko na świeżo założonym trawniku masz wszystko zielone, potem już nigdy tak nie będzie. Jak odchylisz, będzie brązowe. Mniej lub więcej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:00, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, raczej ona tworzy pień a dolne liście się obrywa i to jej cały urok jest. Jak obetniesz, powstanie wiele pióropuszy.

Szkoda, bo bedzie ona bez ciecia o wiele za duza na to miejscie gdzie ja planowalam.
Znalazlam takie zdjecie necie. Wydaje mi sie ze to tez powinna byc ta sama roslina, i chicalabym ja tak wlasnie posadzic ale jak wyrosnie, to bedzie 3 razy wieksza niz na zdjeciu

[]
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:58, 11 wrz 2018

Do góry
Jolu, chętnie Ale na razie cierpię na brak przygotowanych rabat (znaczy przekopanych, zasilonych kompostem), na ten rok starczy, bo trzeba ogród wokół stawu zagospodarować więc za dużo roboty też niedobrze

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:54, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie w warzywniku masowe wysiewy turzyc brązowych i Frosted Curls. Będę pikować. Nasiona były w kompoście zapewne.

No popatrz, a u mnie wszystkie brązowe i Frosted padły po zimie a tak je lubiłam.
Jak będziesz chciała Danusiu te rozplenice to daj znać
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:49, 11 wrz 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

Na pewno nie mają miscanty, red baron, turzyce. Siewki tylko u rozplenic i stipy.
Jeśli potrzebujesz to mogę wykopać, tylko czy teraz czy wiosną?

U mnie w warzywniku masowe wysiewy turzyc brązowych i Frosted Curls. Będę pikować. Nasiona były w kompoście zapewne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:47, 11 wrz 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Rzadko się wpisuję ale zaglądam i podziwiam
Danusiu, jak to robisz że ogarniasz tyle roślin w donicach?
Ja mam kilka donic i bywa że coś przesuszę. Czasami muszę podlewać dwa razy dziennie. Czy stosujesz hydrożel w donicach? Jak często podlewasz donice? Jak często
zasilasz?

Ciągnę wąż, podlewam z węża, więc szybko. Rosną w kompoście własnej produkcji, a to dość zasobne podłoże, więc i nawożenie niepotrzebne. Raz w sierpniu wlałam magiczną siłę do kwitnących, ale żeby efekt był to nie powiem. Wlałam, bo leżała torebka, chciałam wykorzystać

Podlewam codziennie, albo co drugi dzień. Nie mam hydrożelu.
Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 18:38, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, to turzyca brzegowa.

Dziękuję
Coś jeszcze, coś więcej... 18:35, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Normalnie busz.
45 stopni dubajskie? jak to wytrzymać?

Nooo ledwie daję radę, po 3-4h na sloncu to max. A woda w morzu i basenie ponad 30 stopni - żadne ochłodzenie Ale pływa się przyjemnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:53, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poniżej jest ta dalia, o której mówiłam, że wielka czapa i bordowa aksamitnie

Bardzo dekoracyjna i taka wesoła.
Mam i ja swoją "czapkę" w podobnym kolorze, może ciemniejsza, trudno tak z fotki ocenić, kolor jak róża Astrid Grafin von Hardenberg, którą zdominowała. Posiada jednak grzecznie ułożone płatki, ale jest to najwyższa dalia u mnie, to jej zaleta.

Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 13:32, 11 wrz 2018

Do góry
Powolutku dojrzewam do decyzji o budowie własnego, niedużego stawu z niewielkim wodospadem. Nie planuję wpuszczania ryb.
Wpadły mi ostatnio w ręce filmy jednego takiego łysego jak ja gościa, który nagrał sporo materiału na temat budowy oczek i wodospadów.
Tutaj jest pierwszy filmik z całej serii pokazującej od podstaw budowę niewielkiego stawu z wodospadem:
https://www.youtube.com/watch?v=YC-RVqsEmsU

Oglądałem kilkanaście razy fragmenty programu "Maja w ogrodzie", w którym firma p. Młoziaków przebudowuje staw a efekt końcowy był po prostu oszałamiający.

Zazdroszczę warszawiakom, że mają taką firmę w zasięgu, bo partaczy jest sporo.

Ja jestem z okolic Krakowa i przeglądałem galerie wykonanych oczek wodnych przez wiele lokalnych firm i cóż tu dużo mówić: wyglądają "tak sobie". DO realizacji firmy Gardenarium bardzo im daleko niestety.
Jak mam zapłacić komuś za "taką sobie robotę" to wolę już to zrobić sam

Największy problem jest chyba w tym, żeby posiadać w firmie nie tylko kogoś z wiedzą techniczną, ale kogoś z odpowiednim wyczuciem estetycznym, który przyjedzie na miejsce, rzuci okiem i będzie potrafił to wkomponować w otoczenie i zrobi coś faktycznie ładnego, nie drażniącego oka.
Kogoś takiego jak p. Danuta. Osoba taka w firmie zajmującej się ogrodami to prawdziwy skarb a firmy, których realizacje oglądałem, wygląda, na to, że kogoś takiego nie mają, bo te oczka to zazwyczaj kupa kamieni i woda.

Nie wyobrażam sobie też w tym przypadku projektu na odległość (mam już 7-letni ogród), bo musi ktoś jednak przyjść i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości, żeby wkomponować w roślinność, kształt działki, wykorzystać ukształtowanie terenu (niewielki spadek).

Przy okazji pytanie odnośnie tego filmu i innych wykonanych przez ekipę wspomnianego łysego jak ja jegomościa:
Oni używają do budowy wodospadów takich filtrów wodospadowych. Wygląda na to, że cały ich osprzęt (prezentowany w tym filmie) to właśnie ten filtr wodospadowy + skimmer z pompą i orurowanie.

Podłączenie tego też nie wygląda jakoś skomplikowanie, tylko że.... nie ma tego w polskich sklepach.
Z czego w takim razie fachowcy robią te wodospady? jakiego sprzętu używają?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:53, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O A ja nie mam, choć przydałyby się nawet
A jaka trawa u ciebie nie ma siewek?

Na pewno nie mają miscanty, red baron, turzyce. Siewki tylko u rozplenic i stipy.
Jeśli potrzebujesz to mogę wykopać, tylko czy teraz czy wiosną?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:52, 11 wrz 2018

Do góry
Margarete napisał(a)

p.s. w ostatni weekend podejmowałąm gości we własnym ogrodzie i częstowałąm ich czym? drinkiem na bazie Pimsa ...nauka nie idzie w las...i choć nie było tak upalnie jak wtedy gdy po raz pierwszy kosztowałam go u ciebie ale i tak moim gościom smakował, zrobiłam z ogórkiem oczywiscie ale i z brzoskwinią, pomarańczą, limonką i miętą

Muszę uszykować też Tęsknię za Pimmsem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:51, 11 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, jak robisz, że masz tak długo nasturcje? Moje już przekwitły. Widzę, że potrzebują dużo wody (tak jak ogórki). Coś im u mnie w ogrodzie nie pasuje.

Mam wrażenie że nic nie robię. Jedna z nich opanowana przez mszyce, wszystkie pozostałe doskonałe, z nasion. Lałam wachlarzem, ale mam wrażenie, że mało były podlewane. Dobra ziemia, sam kompost 100%.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies