Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

jolanka 20:02, 11 wrz 2018

Ja myślę, że lepiej robić to wiosną, wtedy widać, które sadzonki są w dobrej kondycji. Tak więc nic z nimi nie robię i czekają wiosny
Anabell 20:56, 11 wrz 2018

jolanka napisał(a)
Ja myślę, że lepiej robić to wiosną, wtedy widać, które sadzonki są w dobrej kondycji. Tak więc nic z nimi nie robię i czekają wiosny

Ja też bym zostawiła siewki do wiosny.
Tak robię ze swoimi, jest pewniejsze że przeżyją zimę.
Balea 22:00, 11 wrz 2018

Gardenarium napisał(a)

Nie, raczej ona tworzy pień a dolne liście się obrywa i to jej cały urok jest. Jak obetniesz, powstanie wiele pióropuszy.

Szkoda, bo bedzie ona bez ciecia o wiele za duza na to miejscie gdzie ja planowalam.
Znalazlam takie zdjecie necie. Wydaje mi sie ze to tez powinna byc ta sama roslina, i chicalabym ja tak wlasnie posadzic ale jak wyrosnie, to bedzie 3 razy wieksza niz na zdjeciu

[]
Gardenarium 06:56, 12 wrz 2018

Jeśli chcesz uzyskać taki efekt, tnij przy ziemi, ale będzie trwało zanim odrośnie, potem będzie rosła na kilka pni, więc ja bym odpuściła tę roślinę do tego celu.

Jak chcesz mieć od ziemi mnóstwo brązowo-bordowych liści - posadź raczej Phormium (len nowozelandzki, tęgosz) - on wyrasta prosto z ziemi i się rozgałązia przy ziemi.
Też mam takie w donicach. Są bardzo okazałe.

Phormium

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:04, 12 wrz 2018

laurowisnia napisał(a)

Bardzo dekoracyjna i taka wesoła.
Mam i ja swoją "czapkę" w podobnym kolorze, może ciemniejsza, trudno tak z fotki ocenić, kolor jak róża Astrid Grafin von Hardenberg, którą zdominowała. Posiada jednak grzecznie ułożone płatki, ale jest to najwyższa dalia u mnie, to jej zaleta.

Ta moja też jest dużo ciemniejsza niż wyszła na zdjęciu Zdjęcia niestety nie oddają odcienia danego koloru, nie jest to zgodne z rzeczywistością.

Instagram Ogrodowiska
Balea 21:16, 12 wrz 2018

Gardenarium napisał(a)
Jeśli chcesz uzyskać taki efekt, tnij przy ziemi, ale będzie trwało zanim odrośnie, potem będzie rosła na kilka pni, więc ja bym odpuściła tę roślinę do tego celu.

Jak chcesz mieć od ziemi mnóstwo brązowo-bordowych liści - posadź raczej Phormium (len nowozelandzki, tęgosz) - on wyrasta prosto z ziemi i się rozgałązia przy ziemi.
Też mam takie w donicach. Są bardzo okazałe.

Phormium

Tez bardzo ladny ten phormium ale i on bedzie bardzo duzy.
Czy moge jego co rok calkiem scinac aby mi sie nie rozrosl?

Johanka77 22:15, 12 wrz 2018

Gardenarium napisał(a)
Na chwilę obecną zaczęłam w warzywniku sadzić byliny

Pani Danusiu, ten obrazek jest piękny!
basia3012 22:29, 12 wrz 2018

Danusiu, mam nadzieje, że nie będziesz mi miała za złe, że wstawię zdjęcia tej trawy, której nazwy nie pamiętam. Ona nie kwitła. Więc nie rozsieje się. Przynajmniej nie zauważyłam do dzisiaj kwiatów a mam ją od wiosny. Jak ona się nazywa? Takich nierozsiewających się chciałabym dokupić wiosną ale nie pamiętam nazwy.

Jeśli trzeba to usunę zdjęcia.
Gardenarium 07:37, 13 wrz 2018

Balea napisał(a)

Tez bardzo ladny ten phormium ale i on bedzie bardzo duzy.
Czy moge jego co rok calkiem scinac aby mi sie nie rozrosl?

Nie, tego tęgosza się nie tnie Bo to jest kępa. Cięcie nic nie da. Inaczej rośnie niż kordylina. Kordylina ma pień, a on rośnie w kępę. Jest zimozielony.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:37, 13 wrz 2018

basia3012 napisał(a)
Danusiu, mam nadzieje, że nie będziesz mi miała za złe, że wstawię zdjęcia tej trawy, której nazwy nie pamiętam. Ona nie kwitła. Więc nie rozsieje się. Przynajmniej nie zauważyłam do dzisiaj kwiatów a mam ją od wiosny. Jak ona się nazywa? Takich nierozsiewających się chciałabym dokupić wiosną ale nie pamiętam nazwy.

Jeśli trzeba to usunę zdjęcia.

Nie wiem, co to jest. carex albo stipa, na to mi wygląda.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies