W tym roku mam klęskę urodzaju naparstnic Normalnie będę rozdawała. A w obi widziałam dziś sadzonkę naparstnicy za niespełna 50,-PLN No dobrze, że niby odmianowa, ale i tak cena z kosmosu...
A tak w ogóle to 2 dni temu odkryłam na moich buksach cme bukszpanowa. Myślałam że nigdy do mnie nie dotrze a jednak stało się. Akcja była szybka. Cięcie bukszpanow, wybieranie gąsienice i unicestwianie no i lepinox! Dziś zrobiłam obchod i na razie cisza, ćmy brak. Mam nadzieję że uratowała moje kulasy. ..
Piękny duecik, ale moje serce skradły te białe!
Pamiętam ogród Bogdzi, często tam zaglądałam, kiedy jeszcze nie byłam na ogrodowisku. Różaneczniki niesamowite!
Polibina ma 8 lat. Nie przycinalam go na początku i tak rósł. Dopiero ktoś z ogrodowiska że powinnam go przycinać. Miałam zawsze obawy bo on kwitł mniej, ale cały czas zapach się roznosił.
Poczytam trochę zobaczę może da rady go radykalnie przyciąć.
Mam jeszcze inne choiny te to mają ok 5 metrów za nim jeszcze rosną dwa
Mam rutewkę orlikolistną trzeci rok. Rośnie dość wysoko.Zdjęcie z ubiegłego sezonu. Kępa przyrasta, ale nie w jakimś niesamowitym tempie.
Obiela to typowa roślina do obsadzania murów oporowych lub skarp. Kwitnie jednak tak uroczo, że szkoda byłoby nie wykorzystać jej w nasadzeniach na płaskim terenie. Pionizowana jest bardziej widoczna, bo wcześniej brakowało jej chyba światła i nie kwitła tak obficie. Teraz rzeczywiście świeci jak panna młoda.