Czy ktoś z szanownych Forumowiczów pomoże w identyfikacji. Młoda winorośl, kilka liści z takim problemem i nie bardzo wiem co to mimo lektury forum. Najprawdopodobniej grzyb ale nie chciałbym opryskiwać nie mając pewności.
Z góry dziękuje
Irenko u ciebie już tak Anabelki kwitną? U mnie kwiaty jak 5 złoty dopiero mają.
Czy tę Bonicę można i w donicy posadzić?
Ta róża czerwona okrywowa to jaka nazwa.
Myślę aby takie bezproblemowe kilka posadzić do donic
Polecam zamiast lupy mały kieszonkowy mikroskop. Kupiłem taki kilka dni temu za 50 zł i bardzo się przydaje w diagnozowaniu problemów. Doskonale widać nie tylko szkodniki, ale też ich jaja, ogniska chorób grzybowych. Powiększenie ma z zakresu 60-120, ale 60 w zupełności wystarcza, przy 120 można szkodnikowi sprawdzić stan uzębienia
Jak chcesz podam link na priv.
Poniżej zdjęcie mszycy i jaja jakiegoś pajączka widziane przez ten mikroskop. Na żywo wygląda o niebo wyraźniej, zdjęcie robione telefonem w okular mikroskopu więc stąd słaba jakość i ostrość.
Asiu, na pewno nie wszystkie, ale liczę, że cześć powinna.
Kilka widoków, które mi dzisiaj poprawiły humor
Zaczynają kolejne dalie, a część zeszłorocznych ma gigantyczne kwiaty. Oczywiście pomyłka wśród nowych nabytków też się trafiła. Kiedyś pisałyśmy z Violą o tym, że poszczególne odmiany potrafią z roku na rok lekko zmieniać odcienie i rozłożenie kolorów. W tym roku po raz kolejny jest to zauważalne. Niby rosną na tej samej rabacie co ostatnio, ale takie same nie są.
Chopiny przeczekały zawirowania pogodowe, okrywowe przy drewutni też. Ruszyły z kwitnieniem .
A ulubiona nn na szczęście nawet nie zauważyła, że przeszły nawałnice
Portrety roślinne. Z góry przepraszam, ale nie wszystkie róże róże podpiszę od razu, muszę odnaleźć notatki, która jest która bo już mi się zaczynają mieszać po zmianach.
Na przykład tej, ni w ząb nie mogę sobie przypomnieć ;(
Edit, już mam - to róża Stockholm
w gruncie biała gigant, różowa słabiutko
czosnki Krzysztofa ogromne
kwitna tawuły Gold Carpet, pozwoliłam im w tym roku, chyba błąd, bo rozcapierzone
Bonica szaleje