Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:03, 08 kwi 2021

Do góry
Jolu dziękuję
powoli przybywa kolorków w ogrodzie ale jest już po krokusach, zimna aura i śnieg i koty zrobiły swoje
Miodunka rozwesela mnogością kolorów w jednym krzaczku

Sezon 2017 u Hanusi 13:03, 08 kwi 2021

Do góry
Tak ,Edytko, forumowy klimat mamy debeściarski, bez zadęcia, Każdy to powie.
Ale nie mogło być inaczej, tu sami optymiści. Pesymiści odpadają po pierwszych kłopotach. Twardziele przetrzymują wszelkie zarazy.

Udanych przesadzeń, odlotowych zakupów i wysiewów ze 100% wschodami w tym sezonie, życzę Tobie, i wszystkim zaglądjącym.

Jakie kwiatki będą hitem u nas tego lata? Nie wiem. U mnie pewnie dalie, a
Co zakwitnie to będzie. Cała masa innych czeka na piedestał.

Trzymajcie się.

Nasz kawałek pola 12:59, 08 kwi 2021

Do góry
Witam.
Przedstawiam metamorfozę mojego ogrodu oraz jednocześnie zachęcam wszystkich tych którzy dopiero zamierzają poprawić wygląd w około swojego domu.
Jak widać mój oraz mojej żony wysiłek nie poszedł na marne.
Z pewnością jest tu jeszcze wiele do zrobienia tak ze będę uzupełniał wątek na bierząco.

Wyrównywanie spadu który mierzył około 1m względem płaszczyzny tarasu

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:53, 08 kwi 2021

Do góry
eda napisał(a)
Witaj Sylwuś jak tam nastroje w nowym sezonie haa który zacznie się późno niż zwykle poradzimy sobie prawda ? Co robić taka natura u mnie na szczęście jakby lekko się ocieplało i śnieg znikł tylko od czasu do czasu grad i deszcz z wiatrem ....czytałam u ciebie że pisałyście o botanicznych u mnie właśnie wyszły dwa rodzaje mam ale nazwy też nie mam pokażesz fotkę ?może moje podobne na razie wstawię u mnie liście jeden pączki u tego wcześniejszego zajżysz ?
Buziaczki

Takie te moje

Zajrzę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:51, 08 kwi 2021

Do góry

bo jeszcze do cięcia dużo innych zostało

poczęstowało nas też gradem, a dziś od rana pogoda podobna, muszę się wstrzelać w okienka pogodowe z robotą
Ranczo Edy 12:50, 08 kwi 2021

Do góry
Szafirki z długimi liśćmi też kiedyś miałam, ale mi jakoś wyginęły. Zostały się takie, które mają krótkie listowie. Bardziej je lubię. Chociaż tez się rozsiewają.

A fiołki dopiero mają zamiar się wdzięczyć. Twoje hej, jak już pachną. Buźka

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:48, 08 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

To specjalnie dla ciebie moja faworytka
Cudna jest
Jakbym wcześniej ja odkryła to bym pół ogrodu obsadziła

Kasiu usunac czy zostawic to cudo ?

hmm, no nie podobaja mi sie i juz. mam jedna w ogrodzie i gdyby nie oslaniala mnie od sasiadow dawno by wyleciala. nie wiem co mnie podkusilo do zakupu. myslalam, ze trafilam na sosne koreańska a tu lipa.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:47, 08 kwi 2021

Do góry
Urobek głównie różany

wczoraj róże skończyłam ciąć w takiej pogodzie
dłużej nie mogłam czekać

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:46, 08 kwi 2021

Do góry
TAR napisał(a)
Satelite prześliczna sosna, jednak z przesadzaniem sosen nalezy uwazac, one tego nie lubia. Warto im znalezc od razu miejsce docelowe. Swierki zdecydowanie lepiej sie przyjmuja nawet te duze. z sosnami mam klopot, wieksze sie nie udaja tylko te miniaturowe. ale kopac trzeba głęboko.

Asia, sosna Pumilo - bardzo lubie, bezproblemowa, czesto widze w niej ganiajace sie jaszczurki

Kasya - himalajki przemarzly, biegun czy nie biegun ale przemarzly i nic na to nie poradze wejmutek nie lubie, za bardzo przedziorki je lubia. mowisz miekkie igły? to akurat mnie nie przekonuje, nie podobaja mi sie ogolnie. wygladaja jak stare brodate dziady

najbardziej lubie bosniackie, odmianowe czarne i popularne kosówki

To specjalnie dla ciebie moja faworytka
Cudna jest
Jakbym wcześniej ja odkryła to bym pół ogrodu obsadziła

Kasiu usunac czy zostawic to cudo ?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:44, 08 kwi 2021

Do góry
Haniu dziękuję za życzenia bratki zgapiłam u Joli i zachciało mi się mieć
Kolor do życia jest potrzebny jak powietrze i woda
pozdrawiam wiosennie
chociaż ziąb niemiłosierny

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:43, 08 kwi 2021

Do góry
zimno im znowu

Ranczo Edy 12:42, 08 kwi 2021

Do góry
Botaniczny 2

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:41, 08 kwi 2021

Do góry
Karolek pieje na całą dolinę
efekt jest taki, ze mi dzikie gołębie w warzywniku w tym roku szkód nie robią

Koko siedzi na sztucznym jaju może na jutro uzbieram by jej 5 podłożyć

będzie wysiadywać jedno swoje i 4 Karolinki
Ranczo Edy 12:40, 08 kwi 2021

Do góry
Botaniczny 1

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:38, 08 kwi 2021

Do góry

Pixi i Dixi po pierwszym przystrzyganiu piórek wokół oczu, bo już nie widziały nic i przestawały jeść.

Już się tak nie boimy

zniosła już 16 jajek sama jedna
dla porównania kury zniosły 17
Silka kwocze i nie nosi za to nosi Karolinka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:30, 08 kwi 2021

Do góry
Dla zwierzolubów

Własny Vengerberg 12:22, 08 kwi 2021

Do góry
Pierwszy plan zagospodarowania działki

Na razie bardzo ogólnie, od czegoś trzeba zacząć.

Kierunki zachowane, północ jest "do góry".
Czarna linia, to brzydki betonowy płot sąsiada, który musi zostać zasłonięty
Niebieska linia to płot, który musimy jeszcze postawić. Planujemy tam zwykłe panelowe ogrodzenie na betonowej podmurówce.
Z pozostałych dwóch stron (czyli od dwóch dróg) jest ogrodzenie z siatki leśnej, zostanie ono aż do zakończenia budowy i kieeedyś zostanie zamienione na docelowe "ozdobne".
Zielona linia to żywopłot (i bardzo się skłaniam do do tego, żeby zrobić go z grabu gdzieś na 2-3m cięty docelowo).

Dwa szare "cypelki" od północy to wykostkowane miejsce na pompę ciepła oraz wiatę śmietnikową.

Brązowy prostokąt między placem zabaw a warzywniakiem to domek na narzędzia ogrodnicze.
Drugi brązowy prostokąt to altanka, miejsce na grilla albo ognisko.
Zielone kółka do brzoza doorenbos.
Gwiazdka - soliter - mąż się zgodził, żeby zakupić duże drzewo wraz z profesjonalnym przesadzeniem. Tak, żeby mieć wokół czego planować ogród.

Czym będzie soliter jeszcze nie wiem.

Żywopłotu od strony dróg nie planuję. Na pewno jakieś mniej szczelne zasłonięcie od południowej strony będzie potrzebne.

Czego jeszcze nie ma na planie, a być musi to woda. Mogę powtórzyć za Anią Shirley - "Zawsze marzyłam o tem, żeby mieszkać kiedy nad strumykiem". Sztuczna rzeczka, może staw. Coś gdzieś powstanie.

I najważniejsze: ogród ma być nowoczesny. Z kwiatami w kolorze bieli, czerni, a jako dopełnienie - błękit, fiolet.

Wiem, że mam dużo czasu do nasadzeń, mogę więc wszystko zaplanować.

Witam Was jeszcze raz bardzo serdecznie i otwieram się na Wasze uwagi i sugestie.

Sezon 2017 u Hanusi 11:59, 08 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
A dyrektorka kontroluje. Ładnie już masz, Edytko. POwtórzę to każdemu, kogo spotkam. Chciałoby się już dalijki podziwiać, a tu nie ma. TRzeba czekać. MIłych snów.

Hanuś kochana jesteś to się wszystko działo z wami z tobą z ogrodowiskiem haa też się cieszę że widoki fajne Jeszcze troszkę to i daliami oczy będziemy cieszyć buziam wzajemnie ❣️
Własny Vengerberg 11:57, 08 kwi 2021

Do góry
Witajcie

Jestem człowiekiem z bloku. Spędziłam tam całe swoje życie. Od dziecka marzyłam o domu, a dokładniej o przydomowym ogródku. Kilka lat temu przedyskutowałam sytuację z małżkonkiem i zapadła decyzja o zmianie mieszkania. Rozważaliśmy trzy opcje: 1) większe mieszkanie z dużym balkonem; 2) większe mieszkanie z przydomowym ogródkiem; 3) dom. Dla mnie szczęśliwie podjęliśmy decyzję o szukaniu działki. Udało się, w grudniu 2018 staliśmy się posiadaczami własnego zakątka o powierzchni 1004m2.

Działka sobie stała (czemu nie pomyślałam wcześniej, żeby coś już rozplanować i posadzić drzewa?), projektowaliśmy dom, zdobywaliśmy wszystkie pozwolenia. Aż w końcu nadejszła wiekopomna chwila i mogę powiedzieć, że w tym miesiącu ruszymy z budową.

Stan ziemi na działce jest tragiczny. Sąsiad od północy utwardził sobie dojazd na działkę podaczas budowy (żeby nie rozjeżdżać drogi wewnętrznej - ta po prawej stronie na mapie). Dlatego wszędzie jest rozwleczony gruz obecnie, rośnie zielsko, chwasty.
Zanim zaczną kopać fundamenty za całej działki będziemy ściągać ok 30-40cm ziemi. Dodatkowo nasz zakątek jest położony poniżej drogi miejskiej (od południa) i naszej wewnętrznej. Liczymy, że ziemia z wykopów trochę nam wyrówna, ale i tak będzie jeszcze sporo trzeba będzie nawieźć.

O ile nie będzie obsów czasowy, to do końca roku ma stać gotowa bryła domu (ewentualnie elewacja na wiosnę), dlatego chcę równocześnie pracować nad ogrodem.

Ogrodowy plan 2021:
- przemyśleć zagospodarowanie działki
- postawić płot od zachodu
- latem (gdy będzie już bryła domu) rozpocząć nawiezienie ziemi (przynajmniej tam, gdzie nie będą się budowlańcy szwędać)
- jesienią posadzić żywopłot
- jesienią posadzić drzewa owocowe do micro sadu
- jesienią posadzić brzozy doorenbos przy miejscu na altankę
- późną jesienią zakupić solitera

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:50, 08 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Jak można wpierdzielic 150 cebul ? A nawet więcej bo zeszłoroczne jakieś były
Chyba przyszły do mnie nornice z całej wsi
Chciałam przetestować tulipany bezodmianowe
No to przetestowalam : są bardzo smaczne

a matko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies