Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:49, 11 wrz 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

Na pewno nie mają miscanty, red baron, turzyce. Siewki tylko u rozplenic i stipy.
Jeśli potrzebujesz to mogę wykopać, tylko czy teraz czy wiosną?

U mnie w warzywniku masowe wysiewy turzyc brązowych i Frosted Curls. Będę pikować. Nasiona były w kompoście zapewne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:47, 11 wrz 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Rzadko się wpisuję ale zaglądam i podziwiam
Danusiu, jak to robisz że ogarniasz tyle roślin w donicach?
Ja mam kilka donic i bywa że coś przesuszę. Czasami muszę podlewać dwa razy dziennie. Czy stosujesz hydrożel w donicach? Jak często podlewasz donice? Jak często
zasilasz?

Ciągnę wąż, podlewam z węża, więc szybko. Rosną w kompoście własnej produkcji, a to dość zasobne podłoże, więc i nawożenie niepotrzebne. Raz w sierpniu wlałam magiczną siłę do kwitnących, ale żeby efekt był to nie powiem. Wlałam, bo leżała torebka, chciałam wykorzystać

Podlewam codziennie, albo co drugi dzień. Nie mam hydrożelu.
Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 18:38, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, to turzyca brzegowa.

Dziękuję
Coś jeszcze, coś więcej... 18:35, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Normalnie busz.
45 stopni dubajskie? jak to wytrzymać?

Nooo ledwie daję radę, po 3-4h na sloncu to max. A woda w morzu i basenie ponad 30 stopni - żadne ochłodzenie Ale pływa się przyjemnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:53, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poniżej jest ta dalia, o której mówiłam, że wielka czapa i bordowa aksamitnie

Bardzo dekoracyjna i taka wesoła.
Mam i ja swoją "czapkę" w podobnym kolorze, może ciemniejsza, trudno tak z fotki ocenić, kolor jak róża Astrid Grafin von Hardenberg, którą zdominowała. Posiada jednak grzecznie ułożone płatki, ale jest to najwyższa dalia u mnie, to jej zaleta.

Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 13:32, 11 wrz 2018

Do góry
Powolutku dojrzewam do decyzji o budowie własnego, niedużego stawu z niewielkim wodospadem. Nie planuję wpuszczania ryb.
Wpadły mi ostatnio w ręce filmy jednego takiego łysego jak ja gościa, który nagrał sporo materiału na temat budowy oczek i wodospadów.
Tutaj jest pierwszy filmik z całej serii pokazującej od podstaw budowę niewielkiego stawu z wodospadem:
https://www.youtube.com/watch?v=YC-RVqsEmsU

Oglądałem kilkanaście razy fragmenty programu "Maja w ogrodzie", w którym firma p. Młoziaków przebudowuje staw a efekt końcowy był po prostu oszałamiający.

Zazdroszczę warszawiakom, że mają taką firmę w zasięgu, bo partaczy jest sporo.

Ja jestem z okolic Krakowa i przeglądałem galerie wykonanych oczek wodnych przez wiele lokalnych firm i cóż tu dużo mówić: wyglądają "tak sobie". DO realizacji firmy Gardenarium bardzo im daleko niestety.
Jak mam zapłacić komuś za "taką sobie robotę" to wolę już to zrobić sam

Największy problem jest chyba w tym, żeby posiadać w firmie nie tylko kogoś z wiedzą techniczną, ale kogoś z odpowiednim wyczuciem estetycznym, który przyjedzie na miejsce, rzuci okiem i będzie potrafił to wkomponować w otoczenie i zrobi coś faktycznie ładnego, nie drażniącego oka.
Kogoś takiego jak p. Danuta. Osoba taka w firmie zajmującej się ogrodami to prawdziwy skarb a firmy, których realizacje oglądałem, wygląda, na to, że kogoś takiego nie mają, bo te oczka to zazwyczaj kupa kamieni i woda.

Nie wyobrażam sobie też w tym przypadku projektu na odległość (mam już 7-letni ogród), bo musi ktoś jednak przyjść i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości, żeby wkomponować w roślinność, kształt działki, wykorzystać ukształtowanie terenu (niewielki spadek).

Przy okazji pytanie odnośnie tego filmu i innych wykonanych przez ekipę wspomnianego łysego jak ja jegomościa:
Oni używają do budowy wodospadów takich filtrów wodospadowych. Wygląda na to, że cały ich osprzęt (prezentowany w tym filmie) to właśnie ten filtr wodospadowy + skimmer z pompą i orurowanie.

Podłączenie tego też nie wygląda jakoś skomplikowanie, tylko że.... nie ma tego w polskich sklepach.
Z czego w takim razie fachowcy robią te wodospady? jakiego sprzętu używają?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:53, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O A ja nie mam, choć przydałyby się nawet
A jaka trawa u ciebie nie ma siewek?

Na pewno nie mają miscanty, red baron, turzyce. Siewki tylko u rozplenic i stipy.
Jeśli potrzebujesz to mogę wykopać, tylko czy teraz czy wiosną?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:52, 11 wrz 2018

Do góry
Margarete napisał(a)

p.s. w ostatni weekend podejmowałąm gości we własnym ogrodzie i częstowałąm ich czym? drinkiem na bazie Pimsa ...nauka nie idzie w las...i choć nie było tak upalnie jak wtedy gdy po raz pierwszy kosztowałam go u ciebie ale i tak moim gościom smakował, zrobiłam z ogórkiem oczywiscie ale i z brzoskwinią, pomarańczą, limonką i miętą

Muszę uszykować też Tęsknię za Pimmsem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:51, 11 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, jak robisz, że masz tak długo nasturcje? Moje już przekwitły. Widzę, że potrzebują dużo wody (tak jak ogórki). Coś im u mnie w ogrodzie nie pasuje.

Mam wrażenie że nic nie robię. Jedna z nich opanowana przez mszyce, wszystkie pozostałe doskonałe, z nasion. Lałam wachlarzem, ale mam wrażenie, że mało były podlewane. Dobra ziemia, sam kompost 100%.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:50, 11 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A mogłabym się do Ciebie uśmiechnąć o nasionka z nich? Śliczne są nie widziałam jeszcze nigdzie pełnych....jeśli to nie kłopot

Żaden kłopot tylko czy pełne tworzą nasiona? Będę obserwować i dam znać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:49, 11 wrz 2018

Do góry
Balea napisał(a)

Dziekuje.
A moglabys mi jeszcze powiedziec, czy mozna ta kordyline co rok, calkiem scinac (tak ja inne trawy) aby ja co rok utrzymac w tym samym wymiarze?

Nie, raczej ona tworzy pień a dolne liście się obrywa i to jej cały urok jest. Jak obetniesz, powstanie wiele pióropuszy.
Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 12:34, 11 wrz 2018

Do góry
Nie, to turzyca brzegowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:01, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To firletki.

A mogłabym się do Ciebie uśmiechnąć o nasionka z nich? Śliczne są nie widziałam jeszcze nigdzie pełnych....jeśli to nie kłopot
Coś jeszcze, coś więcej... 11:50, 11 wrz 2018

Do góry
Normalnie busz.
45 stopni dubajskie? jak to wytrzymać?
Witam!! 11:47, 11 wrz 2018

Do góry
Ogród można mieć i na balkonie, to kwestia osobistego podejścia Ja przez 9 lat miałam ogród na balkonie. To tez był etap ogrodowy, tyle że w mniejszym wymiarze.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:27, 11 wrz 2018

Do góry
Nie wiem dlaczego drążysz, dobrze było.

Może być różnie, nawet w koła. Jakbyś oczywiście się uparła, najlepiej rozegrać to roślinami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:47, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, można posadzić w gruncie albo zadołować z donicą. Przed zimą wyjąć i przechować w garażu. To kordylina australijska
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/314-kordylina-australijska-doskonala-roslina-nie-tylko-na-taras

Dziekuje.
A moglabys mi jeszcze powiedziec, czy mozna ta kordyline co rok, calkiem scinac (tak ja inne trawy) aby ja co rok utrzymac w tym samym wymiarze?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:59, 11 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Danusiu co to za cuda? Jakieś pełne firletki poszarpane, astry czy coś innego jeszcze??? Cudne

To firletki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:56, 10 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu co to za cuda? Jakieś pełne firletki poszarpane, astry czy coś innego jeszcze??? Cudne
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:50, 10 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A tu, dla porównania, poprzednia "czapa"

Zgadzam się z Grażynką " Gogo", cudne kartki pocztowe byłyby z tych zdjęć. Np. z tych powyżej.

Dzięki Danusiu za informacje o tym rozsiewaniu się traw. Kupiłam wiosną jedną odmianę trawy, u której nie widzę na razie kwiatostanów ale nie pamiętam jej nazwy. Coś mi się kojarzy z turzycą. Ale nie wiem czy dobrze mi się kojarzy.
Zrobię jej zdjęcie to pokażę.
Pozdrawiam Danusiu serdecznie Ciebie i wszystkich odwiedzających Twój wątek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies