Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród z pergolą 15:13, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Szkoda, ze blisko mnie nie ma takiej plantacji

Też bym chciała taką plantację mieć blisko
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:10, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
hi, hi, nawet nie doczytałam wcześniej, że masz właśnie problem z przejściem, więc przypadkiem trafiłam w temat.
Mi jeszcze przychodzą na myśl hosty, tawułki Arendsa - lubią cień:
tawułka biała by pasowała do róży i mogłabyś podsadzić nią bergenię z tyłu koło bonzaja.
Chciałaś wcześniej hacone, też mogłoby być punktowo, 2-3 sztuki rzucone po obu stronach przejścia, tak, jakby ścieżka było zatopiona w roślinkach ...
Pomyśl też o tym, co pisała Ewa

Dziękuje Iwko za rady...host mam kilka gatunkow,i to nawet za tym bonzajem ,materialu na scieżkę też u mnie nie brakuje..Hortensja będzie bukietowa ,tylko nie wiem jaką
nasionaka werbeny -chętnie
Ogród z pergolą 15:02, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czy hortensje wprowadzamy? Te bobo?
Ja mam śliczną Little lime. Też mała

Docelowo bobo osiąga maksymalnie do 80 cm a little lime do 120 cm więc bobo będzie sporo mniejsza. Ogólnie polecam hortensja bobo jak zakwitnie to tworzy piękną białą kule
Ogród z pergolą 14:24, 23 lut 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

No właśnie tam pod Wrocławiem kupowałyśmy, raz nam Magda Nikita całą ciężarówkę przywiozła ( miała do dyspozycji wielkie auto, którym się nota bene zakopała tam w glinie na tej plantacji....) a raz ja sama dokupywałam jadąc do dzieci moich do Wrocławia, po drodze z S8 się skręca w bok kilka kilometrów.....kupowałam krzaczki po 12-14 zł, sma kulkowałam i mam kule w ogrodzie jak te ze szkólki po 60 zł
Warto !

Szkoda, ze blisko mnie nie ma takiej plantacji
Ogród z pergolą 14:22, 23 lut 2016

Do góry
wersja 2, etap 3:

W takim rozmieszczeniu nie trzeba chyba zbytnio ingerować w rododendrony. Może być?
Tam , gdzie znak zapytania - nie wiem, co zrobić, bo dodanie Danici - to będzie przedobrzone chyba. Ona jest już na 4 metrach...
Miskant po obu stronach, czy dajemy te nieszczęsne serby, potem miskant i derenie?
Miskant przed serbami, czy za?
Pisałam ci, ze Miskanty zagrają pierwsze skrzypce, zanim urosną serby. Pamiętaj, zeby nie zrobił się las
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:15, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja mam obawę, ze moje liriope padło po zimie. No, ale może tylko śpi ...
A nie wiedziałam, gdzie je posadzić, bo jedno jako gratis ze szkółki dostałam
Jazzy, jakieś fotki mogę prosić? tak na sucho pisać, to wiesz ...

po czym poznac że padło albo nie padło?
Ogród z pergolą 14:13, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
rodki, derenie, drzewa w skarpetach, kulki jak u madżenki i gracki- to mi się podoba w wersji 1 najbardziej

Czy hortensje wprowadzamy? Te bobo?
Ja mam śliczną Little lime. Też mała
Ogród z pergolą 14:12, 23 lut 2016

Do góry
Uff, ulżyło mi, bo bałam się, ze narzucam swoją wizję.

Aniu, rysuję to co podałaś
Ogród z pergolą 14:03, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Myślę, że w dwójce chodzi o derenia. I połączenie z Grackami. I o połączenie barw
Myślę, ze Ania wie, tylko my naciskamy

Ja nie naciskam i pisałam że ja tylko proponuję jak każdy na tym forum. Ale są osoby które powodują swego rodzaju nacisk i na pewno nie jesteś to Ty Iwonko.
My obie próbujemy naprowadzić Anię na jakąś drogę i ona musi sama zdecydować czy to już właściwa droga.
My raczej strzelamy w ślepo
Ogród z pergolą 14:01, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
jesli sa kolumnowe to chyba dwa mogą być. tylko pamietajmy ze jak te serby porosną czy tam za lesnie sie nie zrobi
najlepsze byłoby połączenie zmyślonego, lawendowego i Madżenki

Nie umiem. Dla mnie to różne style, niestety Brak spójności między nimi. Ania, ja tak u siebie kombinuję z rabatą z lawendowego. Niby zrobiłam, efektu nie ma, bo wszystko małe, więc nie spieszę się z pokazywaniem. A obok mam rabatę bylinową. I w tym roku zdecyduję, czy to będzie do siebie pasować i tak zostawię.
Znowu ważne w ogrodnictwie:
czas
obserwacja
cierpliwość

A co do tego lasu - tego się obawiam. Dlatego jestem za opcją serbów pod płotem jako żywopłot. Jeśli decydujesz się na taki styl.
Ogród z pergolą 13:57, 23 lut 2016

Do góry
Ania, czy ścieżka ma zostać? Bo nie wiem, co dalej rysować
A pergola?
Kombinuję nad rabatą ze zmyślonego. też mi się podoba
A Madżenki rabatę masz w pierwszej wersji. Powtórzyć? Kulki z trawami i drzewo w kostce bukszpanowej.
Drzewa wybierzesz sama. Ja bym wybrała albo graby, albo buki. Chyba Buki, tak dla przekory
Ogród z pergolą 13:54, 23 lut 2016

Do góry
Myślę, że w dwójce chodzi o derenia. I połączenie z Grackami. I o połączenie barw
Myślę, ze Ania wie, tylko my naciskamy
Ogród z pergolą 13:41, 23 lut 2016

Do góry
To którą inspirację wprowadzamy?
A może nie chesz dwóch drzew, tylko jedno?
Ogród z pergolą 13:27, 23 lut 2016

Do góry
Zróbmy tak: na ten moment zrobiłam plan wg skali, naniosłam kratkę co 1 metr. Tak przy okazji znalazłam w paincie funkcję linijki, która pozwala zwymiarować wszystko. Trzeba wejść na widok i zaznaczyć "linijka". Teraz jest łatwiej rysować i od razu widać przekłamania we wczorajszym rysunku.
etap 1:

Do góry
Mam jeszcze problem z tymi twoimi serbami. Zobacz, co dziś Danusia napisała w wątku o serbach:
Dziewczyna sadziła serby na żywopłot co 120 cm, a Danusia napisała, ze są zbyt rzadko posadzone. Zdziwiłam się. Może się zapytaj w tym wątku, albo go chociaż przeczytaj.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=67#post_3

Do góry
anna_t napisał(a)

podoba mi się to bardzo, sama takie coś sobie tak z nudów projektowałam na tyły, zobacz to nic zobowiązującego

Sugerowałam się liniami geometrycznymi w ogrodzie, jakie Ania narysowała sobie na tyły.
Kiedyś Waldek pisał, że trzeba odróżnić styl nowoczesny od stylu formalnego. Zrozumiałam z tego tyle, że nowoczesny, to ograniczenie gatunków roślin, minimalizm. Styl formalny - "Ogród w stylu formalnym (nazywany niekiedy ogrodem francuskim) to wariant dla wielbicieli porządku, ładu, elegancji i symetrii. Styl formalny można w skrócie scharakteryzować jako dążenie do poskromienia natury, ujęcie jej w ściśle zaplanowany przez człowieka kształt i formę."

To jest styl formalny

i to jest styl formalny

i taki

Nie chcę naciskać, więc może zacznijmy od określenia, co ma tam być. Jeśli akceptujemy inspirację Polinki, to druga część ogrodu powinna nawiązywać też do uporządkowania. Jeśli kostki są po jednej stronie, to po drugiej też bym dała. Niekoniecznie identyczne, mogą być w środku puste wysypane żwirkiem, a jak nadejdzie ci ochota, dosadzisz bukszpanów, albo bylin. Mi się takie formalne style podobają, ale ja mam za mały ogród, by coś takiego tworzyć. I lubię kolory. Osobiście lubię bryły i linie proste, moje rabaty zamykam w geometrię, ale mam dużo bylin i traw, bo tak lubię.
A to jest ogród Ani, więc sama musisz Aniu zdecydować, co robimy, co zmieniamy, co poprawiamy ...
Ogródek Iwony 11:40, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirelko, za dzisiejszy dzień po nosie dostaniesz, bo ja nadrobić u Ciebie weekendu nie mogę. Nawet nie wiem, co się tam działo, tyle stron do nadrobienia
Ja mam tylko rok stipę, pamiętaj, ze ja 26 maja 2014 trafiłam tutaj, a stipa jest Ogrodowiskowa. W zeszłym roku siałam po raz pierwszy. Ewa Bacowa niedawno pisała, ze najładniejsza jest jednoroczna, potem się robi wielka i w kulki nie pasuje, bo całe pożre. Mi jednoroczna pożarła jeżówki. Wcale ich ostatecznie nie było widać. Nie będę wymieniać całej stipy, to jest fajna zapchajdziura, ale bardziej cenię też carexy, molinię, bo zimą też są ładne, ale to już inna bajka
Jeszcze nie mam doświadczenia dwuletniego ze stipą. Sieję ją, bo
* najładniejsza jest jednoroczna
* może przemarznąć, potrzebny zamiennik
* w puste miejsca można ją upchać, daje fajny efekt

Iwonka zaspokoiłaś moją ciekawość odnośnie stipy.
Fakt ona to fajna zapchajdziura i dlatego ciągle czuję jej niedosyt.
Tam gdzie rabaty będą jeszcze do obsadzenia, a nie mam koncepcji, albo mam koncepcję, ale obsadzenie musi poczekać mam zamiar właśnie posadzić stipę.

Zastanawiam się nad molinią. Muszę poczytać o tej trawce

U mnie na wątku dyskusje o roślinkach, o szpadelku do kancików, o kancikach, trochę o ciąży, o krwawniku - streściłam Ci, jesteś na bieżąco

Iwonka odbierz wiadomość
Ogródek Iwony 11:01, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wsadź do doniczki. Powinno odbić.
Po jakim czasie wzeszła ci liatra?

Ostróżka rok temu też ciężko wschodziła. Trzy sadzonki miałam z paczki

dlatego ja boje się siać ją wcześniej, chyba dam od razu do gruntu
Ogród z pergolą 08:32, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A, podziałka ...
Powinnam narysować na kartce, zaplanowałam na kartce wcześniej ręcznie, w paincie podzieliłąm mniej więcej na sektory po 2 metry. Czyli twój wymiar 8,7 m - to 4 sektory i troszkę.
O kurczaki ...
Wiesz co, Ania, zaczęłam tak:

Oparłam się na twoim rysunku rzutu i to był błąd.
Zobacz, linie równoległe, u góry:
11,5 metra - czyli prawie 6 sektorów powinno być.
na dole - 9,3 metra powinno być, czyli mniej, niż 5 sektorów, a tak nie jest
Czyli twój plan nie był dobry. Musze wrócić do karki w kratkę. Ale proszę, upewnij się wymiarów, zanim to rozrysuję zwymiarowane ...
Teraz przeliczyłam jeszcze, ze skoro u góry ma być 11,5, na dole 9,3, a z boku 8,7 i jeśli to jest trapez prostokątny, to wzdłuż płotu musi być prawie 9. Więc się nie zgadza. I czy wzdłuż płotu zmieści ci się 6 - 7 serbów co 1,5 metra? Bo z wyliczeń powinno.

Zamiast wrzosowiska dałabym hortensje bobo - przemyśl to
Ogród z pergolą 08:28, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Filemon, bajek nie opowiadaj. Znasz ogród Any, przypomnę ci, że latem pisałaś u niej i o kolor czerwony, którego pozbyła się ze swojego ogrodu, jak napisałaś zrobiła się burza w szklance wody i sobie troszkę popisałyśmy wtedy

Nie lubię czerwonego koloru no i co z tego ( raczej się nie zdarza żeby ktoś wszystkie kolory lubił) ale ogólnie styl ogrodu mi się podoba....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies