Dziękuje Iwko za rady...host mam kilka gatunkow,i to nawet za tym bonzajem ,materialu na scieżkę też u mnie nie brakuje..Hortensja będzie bukietowa ,tylko nie wiem jaką
nasionaka werbeny -chętnie
Docelowo bobo osiąga maksymalnie do 80 cm a little lime do 120 cm więc bobo będzie sporo mniejsza. Ogólnie polecam hortensja bobo jak zakwitnie to tworzy piękną białą kule
wersja 2, etap 3:
W takim rozmieszczeniu nie trzeba chyba zbytnio ingerować w rododendrony. Może być?
Tam , gdzie znak zapytania - nie wiem, co zrobić, bo dodanie Danici - to będzie przedobrzone chyba. Ona jest już na 4 metrach...
Miskant po obu stronach, czy dajemy te nieszczęsne serby, potem miskant i derenie?
Miskant przed serbami, czy za?
Pisałam ci, ze Miskanty zagrają pierwsze skrzypce, zanim urosną serby. Pamiętaj, zeby nie zrobił się las
Ja nie naciskam i pisałam że ja tylko proponuję jak każdy na tym forum. Ale są osoby które powodują swego rodzaju nacisk i na pewno nie jesteś to Ty Iwonko.
My obie próbujemy naprowadzić Anię na jakąś drogę i ona musi sama zdecydować czy to już właściwa droga.
My raczej strzelamy w ślepo
Nie umiem. Dla mnie to różne style, niestety Brak spójności między nimi. Ania, ja tak u siebie kombinuję z rabatą z lawendowego. Niby zrobiłam, efektu nie ma, bo wszystko małe, więc nie spieszę się z pokazywaniem. A obok mam rabatę bylinową. I w tym roku zdecyduję, czy to będzie do siebie pasować i tak zostawię.
Znowu ważne w ogrodnictwie:
czas
obserwacja
cierpliwość
A co do tego lasu - tego się obawiam. Dlatego jestem za opcją serbów pod płotem jako żywopłot. Jeśli decydujesz się na taki styl.
Ania, czy ścieżka ma zostać? Bo nie wiem, co dalej rysować
A pergola?
Kombinuję nad rabatą ze zmyślonego. też mi się podoba
A Madżenki rabatę masz w pierwszej wersji. Powtórzyć? Kulki z trawami i drzewo w kostce bukszpanowej.
Drzewa wybierzesz sama. Ja bym wybrała albo graby, albo buki. Chyba Buki, tak dla przekory
Zróbmy tak: na ten moment zrobiłam plan wg skali, naniosłam kratkę co 1 metr. Tak przy okazji znalazłam w paincie funkcję linijki, która pozwala zwymiarować wszystko. Trzeba wejść na widok i zaznaczyć "linijka". Teraz jest łatwiej rysować i od razu widać przekłamania we wczorajszym rysunku.
etap 1:
Mam jeszcze problem z tymi twoimi serbami. Zobacz, co dziś Danusia napisała w wątku o serbach:
Dziewczyna sadziła serby na żywopłot co 120 cm, a Danusia napisała, ze są zbyt rzadko posadzone. Zdziwiłam się. Może się zapytaj w tym wątku, albo go chociaż przeczytaj. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=67#post_3
Sugerowałam się liniami geometrycznymi w ogrodzie, jakie Ania narysowała sobie na tyły.
Kiedyś Waldek pisał, że trzeba odróżnić styl nowoczesny od stylu formalnego. Zrozumiałam z tego tyle, że nowoczesny, to ograniczenie gatunków roślin, minimalizm. Styl formalny - "Ogród w stylu formalnym (nazywany niekiedy ogrodem francuskim) to wariant dla wielbicieli porządku, ładu, elegancji i symetrii. Styl formalny można w skrócie scharakteryzować jako dążenie do poskromienia natury, ujęcie jej w ściśle zaplanowany przez człowieka kształt i formę."
Nie chcę naciskać, więc może zacznijmy od określenia, co ma tam być. Jeśli akceptujemy inspirację Polinki, to druga część ogrodu powinna nawiązywać też do uporządkowania. Jeśli kostki są po jednej stronie, to po drugiej też bym dała. Niekoniecznie identyczne, mogą być w środku puste wysypane żwirkiem, a jak nadejdzie ci ochota, dosadzisz bukszpanów, albo bylin. Mi się takie formalne style podobają, ale ja mam za mały ogród, by coś takiego tworzyć. I lubię kolory. Osobiście lubię bryły i linie proste, moje rabaty zamykam w geometrię, ale mam dużo bylin i traw, bo tak lubię.
A to jest ogród Ani, więc sama musisz Aniu zdecydować, co robimy, co zmieniamy, co poprawiamy ...
Iwonka zaspokoiłaś moją ciekawość odnośnie stipy.
Fakt ona to fajna zapchajdziura i dlatego ciągle czuję jej niedosyt.
Tam gdzie rabaty będą jeszcze do obsadzenia, a nie mam koncepcji, albo mam koncepcję, ale obsadzenie musi poczekać mam zamiar właśnie posadzić stipę.
Zastanawiam się nad molinią. Muszę poczytać o tej trawce
U mnie na wątku dyskusje o roślinkach, o szpadelku do kancików, o kancikach, trochę o ciąży, o krwawniku - streściłam Ci, jesteś na bieżąco