Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

Basilikum 20:43, 22 lut 2016

Gobasiu wstawilam u mnie zdejecie grilla
sylwia_slomc... 21:30, 22 lut 2016

Szkoda wycinać takie duże drzewko, bo ładnie przycięte może być ozdobą ogrodu, a zimą można ubrać w światełka
Ja bym chyba w spiralkę poleciała z nią tylko wcześniej boki zagęścić cięciem, w jeden sezon masz roślinę wartą 4 razy więcej niż obecnie i piękną przy okazji
gobasia 15:10, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
hi, hi, nawet nie doczytałam wcześniej, że masz właśnie problem z przejściem, więc przypadkiem trafiłam w temat.
Mi jeszcze przychodzą na myśl hosty, tawułki Arendsa - lubią cień:
tawułka biała by pasowała do róży i mogłabyś podsadzić nią bergenię z tyłu koło bonzaja.
Chciałaś wcześniej hacone, też mogłoby być punktowo, 2-3 sztuki rzucone po obu stronach przejścia, tak, jakby ścieżka było zatopiona w roślinkach ...
Pomyśl też o tym, co pisała Ewa

Dziękuje Iwko za rady...host mam kilka gatunkow,i to nawet za tym bonzajem ,materialu na scieżkę też u mnie nie brakuje..Hortensja będzie bukietowa ,tylko nie wiem jaką
nasionaka werbeny -chętnie
tulucy 10:56, 24 lut 2016

Przyszłam z rewizytą
Też zostawiłam sobie babcine roślinki - po mojej babci przywiozłam wykopane z mamowego już ogrodu liliowce - też właśnie pomarańczowe, krzaki jaśminowca i poziomki, a po babci m zostały tu u nas irysy, piwonie, hortensja i floksy
gobasia 11:02, 24 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Szkoda wycinać takie duże drzewko, bo ładnie przycięte może być ozdobą ogrodu, a zimą można ubrać w światełka
Ja bym chyba w spiralkę poleciała z nią tylko wcześniej boki zagęścić cięciem, w jeden sezon masz roślinę wartą 4 razy więcej niż obecnie i piękną przy okazji

Sylwio postanowione ...tuja zostaje ,trochę nad nią popracuję bo mocno zaniedbana przez remont domu (wywalic zawsze zdążęD)..czekam słonecznych dni ,i biore się za nią ,ha ha ha mam nadzieję ,że cos mi z tego wyjdzie
gobasia 11:13, 24 lut 2016

tulucy napisał(a)
Przyszłam z rewizytą
Też zostawiłam sobie babcine roślinki - po mojej babci przywiozłam wykopane z mamowego już ogrodu liliowce - też właśnie pomarańczowe, krzaki jaśminowca i poziomki, a po babci m zostały tu u nas irysy, piwonie, hortensja i floksy

Witam serdecznie
Taki sam zestaw dostałyśmy w spadku po naszych przodkach...widocznie są to kwiaty z mazowieckich ogrodów...u mnie jeszcze była kalina, babcia nazywała ją -Buldynos-,odzyskałam młodą sadzonę mam nadzieję ,że urośnie
tulucy 11:21, 24 lut 2016

Boule de neige - buldeneż - buldynos - jaka zmiana z oryginalnej nazwy fajna
Kalinę sama posadziłam, jak jej nie obżera mszyca, to pięknie kwitnie
hanka_andrus 11:26, 24 lut 2016

Ze względu na mszyce wywaliłam 20-lenią kalinę. Ostatnio miała tylko listki w sitko wyżarte. A ja na takie wysokie drzewo oprysku zrobić nie dawałam rady. Może kiedyś młoda posadzę.
gobasia 11:35, 24 lut 2016

hanka_andrus napisał(a)
Ze względu na mszyce wywaliłam 20-lenią kalinę. Ostatnio miała tylko listki w sitko wyżarte. A ja na takie wysokie drzewo oprysku zrobić nie dawałam rady. Może kiedyś młoda posadzę.

Młoda zdecydowanie ładniejsza,ja co roku wycinalam stare gałęzie,zresztą w jaśminie też...Mszyce lubią ale u mnie to nie mszyce ją zjadły tylko...koń ,innych krzewów, ba nawet bylin nie rusza ,krzewuszki lubi skubnąć czasami
margaretka3 11:41, 24 lut 2016

Basiu, a może runianka by tam pasowała, jako zadarniacz pod hortensjami, bo przecież to rabatka przy przejściu, więc trzeba pomyśleć, żeby i zimą była ładna. Albo bergenia w dużej ilości.
A jakaś trawa? Kłosy mają urok zimą.
Carex Morrowii Ice Dance jest zimozielona.