Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 08:59, 25 mar 2021

Do góry
Gruszko dziękuję bardzo za odpowiedź.
Skarpa jest dokładnie po zachodniej stronie działki.
Stojąc twarzą do niej, patrzymy na zachód, po lewej stronie jest południe.
Światla dociera sporo, rano trochę cienia rzuca dom ale nie jest najgorzej.
Piasku po budowie nie mam za wiele ale przymierzam się do zrobienia podjazdu i to się niebawem zmieni.
Muszę zrobic opaskę wokol domu i podjazd. Przez to bloto nie da sie dotrzeć do domu.

Skarpa, na której „zarośnięciu” zalezy mi najbardziej jest praktycznie pionową ścianą.
Na górę nie wjechał żaden sprzęt budowlany i jest na niej warstwa humusu (i chwastów, trawy i poziomek)
Tuż przy płocie sąsiadów (na gorze skarpy) rośnie świerk (duzy, ma chyba z 8 metrów) i obok niego zdziczała czereśnia (równie wielka)
Na działce (w narożniku południe-zachód) mam jeszcze dwa orzechy włoskie. Młode, mają po 3 metry ale już owocują.

Wklejam zdjęcie bez śniegu.
Chciałabym aby na tej skarpie pojawiły się dwa poziomy.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 07:32, 25 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Piękne masz kulki cisowe. Możesz napisać gdzie kupiłaś?

Milunia, chodzi Ci o to pierwsze zdjęcie czy o zdjęcie kulek cisowych na mojej nowej rabacie? Na tym pierwszym zdjęciu, to buksy, może tego tak nie widać

Kulki cisowe, kupowałam w lokalnej szkółce niedaleko mojego domu
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 07:28, 25 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Co to za trawa?

Milunia, to Liriope muscari 'Big Blue', zimozielona, pięknie wygląda.

A ta poniżej, to Liriope muscari 'Moneymaker', troszkę inny pokrój.

W Dolinie Muminków 07:09, 25 mar 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Mąż mi trochę wiosny przyniósł do domku......

Dobry mąż, super wiosnaw domku.
Zdrówka życzę Basieńko
W samym słońcu 07:04, 25 mar 2021

Do góry
Wracając do tego zdjecie to jak dobrać drzewa by posadzić przy tarasie? I w jakiej odległości? Wszelkie pomysły mile widziane

A może jakoś inaczej zdjecie zrobić żeby łatwiej było dobrać drzewa?
April podbija las... 06:54, 25 mar 2021

Do góry

April podbija las... 06:41, 25 mar 2021

Do góry
To teraz nie z nudów ale dlatego, że spać nie mogę

Sałatka pokrzywowa 06:36, 25 mar 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)

To jest dobry patent - pod warunkiem, że rabata jest że tak powiem docelowa. Jak już zrobię co trzeba, będę się starała zakrokusić górkę, że hej! A tak poza tym, moje krokusy wychodzą o bardzo różnym czasie, na pewno jest ich więcej, ale kwitną w odległości paru tygodni, więc jeszcze czekam na niektóre.

Żyłkowany to Lily, biały w kropki to Frozen Kristof, ciemnego muszę sprawdzić. Lili jest fajny, bo ma naprawdę spore te kwiaty

Czy ja już mówiłam, że fiolet to mój ulubiony kolor kwiatów? Obok paru innych, oczywiście
Pierwiosnek marketowy, który ma wetknięte patyki derenia. Patyki przyniosłam ze spaceru, ktoś ciął, wyrzucił, ja się ulitowałam, jeszcze żałowałam, że takie wyschnięte. Ożył, listki urosły, jeśli się ukorzeni - będę mieć

Ale super, jak to fajnie wygląda i derenie będą gratis
April podbija las... 06:22, 25 mar 2021

Do góry
Mary napisał(a)
Jolu
Judaszowca Vanilla Twist widziałam w Hortorusie.
U mnie zapytałaś o grujecznika. Zakładam, że to pomyłka.

Zrobiłam dwa zdjęcia, ale cena się niestety nie załapała.

ko

No oczywiście że o judaszowca
Ja tej nazwy nie mogę zapamiętać. Mówię cercis, ale chciałam po polsku i wyszło jak zwykle
Bardzo dziękuję za fotki
Szkoda że nie pamiętasz ceny. One niestety są dość drogie, w Agaflorze widziałam po niemal 4 stówki. Ale byłam z mężatym i pewnie by się puknął w głowę....
Podjadę w weekend i oblukam
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 02:40, 25 mar 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Turzyce 'Frosted Curls', o nich pisałam już jesienią, że chyba nie przetrwają, jakoś dziwnie już wtedy zaczęły wyglądać. Nie mam pojęcia czy coś z tego jeszcze będzie? Wyglądają na padnięte.. Zetnę i zobaczymy czy coś odbije.

Pięknie u Ciebie a i plany zacne, zazdroszczę
Basia, mam chyba takie same turzyce, choć moje kupowane jako n/n w kwiaciarni cmentarnej dwa lata temu Zeszłej wiosny nie cięłam, nic z nimi nie robiłam, bo czekałam - wyglądały jak zasuszone, a później czasu nie było One dalej wyglądały jak suchelce ale jednak żyły - może taka ich uroda? W tym sezonie jak śnieg stopniał początkowo wyglądały jak martwe i przemarźnięte - ale się podniosły i wyglądają jak zawsze Nie ścinam, czekam, może ktoś mądry się wypowie
EDIT: znalazłam na szybko zdjęcie jak wyglądały moje na początku wiosny 2020 (niestety kot - hrabina na planie głównym ale może warto poczekać z cięciem? no sama nie wiem...
Zdjęcie usunę jak obejrzysz, daj znać - może to jednak nie te same turzyce???
Sałatka pokrzywowa 23:44, 24 mar 2021

Do góry

Pierwiosnek marketowy, który ma wetknięte patyki derenia. Patyki przyniosłam ze spaceru, ktoś ciął, wyrzucił, ja się ulitowałam, jeszcze żałowałam, że takie wyschnięte. Ożył, listki urosły, jeśli się ukorzeni - będę mieć

Magduś- prawdziwa z Ciebie Ogrodniczka!
Az się wzruszyłam
No i ślicznie wygląda ten uratowany dereń
Ja zamiast szukać wiosny na działce zajmuje sie pojemnikami hydroforowymi, by działkowcy mieli wodę w ogródkach
Ale od przyszłego tyg ruszam na swoją działeczkę!
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 23:22, 24 mar 2021

Do góry

Co to za trawa?
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 23:13, 24 mar 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Turzyce 'Frosted Curls', o nich pisałam już jesienią, że chyba nie przetrwają, jakoś dziwnie już wtedy zaczęły wyglądać. Nie mam pojęcia czy coś z tego jeszcze będzie? Wyglądają na padnięte.. Zetnę i zobaczymy czy coś odbije.

Nie wiem czy czegoś nie pomieszałam, ale chyba się ich nie tnie tylko wyskubuje czy wyczesuje....a może to nie te...sprawdź lepiej jeszcze u kogoś kto się zna.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:09, 24 mar 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Mam tam emperory. Całe pole…. jeszcze miesiąc i będzie tak

Johanka, a jakie masz tu posadzone carexy? Przepraszam, ale nie pamiętam Czy to te, co tak się rozrastają rozłogami pod ziemią? Carex morrowi 'Ice Dance'? Czy takie bardziej kępiaste?
Ja mam te bardziej kępiaste 'Everest', które tak się nie rozłażą, ale widzę, że kilka sztuk (w innym miejscu) to musi być 'Ice Dance', bo ma pełno "młodych" pod sobą i chyba muszę to rozdzielić? Chociaż nie wiem, czy chcę u siebie tą odmianę, co mi potem będzie się rozłaziła po ogrodzie...
Mikro ogródek przy bloku nad garażem 23:00, 24 mar 2021

Do góry
Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam ale z jakiegoś powodu moje konto zostało zablokowane przy próbie wysłania posta.
Miałem nadzieje ze po jakimś czasie się odblokuje ale jakoś nie bardzo wiec piszę z nowego konta.

Marysiu, co do ogródka Kasi - znalazłem przed zarejestrowaniem się i jestem w trakcie lektury. Muszę przyznać że do róż mnie niezbyt ciągnie, podobają mi się trawy i miskanty, generalnie zielono z akcentami kolorowymi.

Sylwio, dziękuje za propozycje, przyznam ze moja pierwsza myśl o cisie była taka ze ma trujące owoce a mając plac zabaw po drugiej stronie byłoby to nierealne. Teraz już wiem za są i odmiany nieowocujące.

Danusiu, ogródek dorysowałem na szybko do rysunku który stworzyłem w czasie urządzania mieszkania na papierze jak jeszcze nie mieszkaliśmy.

Może taki będzie bardziej przejrzysty jeśli dalej miałaby Pani ochotę cos narysować:

Co do obciążeń znalazłem takie info w dokumentacji technicznej:

Dziękuje za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
Marcin
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 23:00, 24 mar 2021

Do góry

No i krokusiki Powoli, powoli, leniwie, bo brak ciepełka i brak słoneczka...

Magnolia 'Susan'
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:54, 24 mar 2021

Do góry
Niby już wiosna, ale w kolorach jednak tak jeszcze jesiennie. Myślę, że w przyszłym tygodniu, jak już będzie tak ciepło, to wszytko pięknie bujnie!

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:44, 24 mar 2021

Do góry
Wrzucam jeszcze aktualne widoczki z ogrodu. Od jutra lub piątku zabieram się za kolejne porządki i za cięcie róż, dereni, cisów, resztek traw i kilku hortensji, których jeszcze nie zdążyłam przyciąć, bo było tak loooodowato

Przedwiosenne skrzyneczki z ciemiernikami.

Słynna rabata na kółku Na froncie turzyce / carex 'Ribbon Falls', najbardziej ucierpiały ze wszystkich moich turzyc, dość mocno poprzemarzane końcówki. Będzie cięcie.

Carex 'Everest', ładnie przezimowały. Ciski już się proszą o strzyżenie. Między nimi przycięte hortensje Bobo, ale po waszych zdjęciach postanowiłam, że je przytnę jeszcze niżej, więc będą poprawki.

Sesleria jesienna i tulipsy (tu akurat wczesne Flaming Purissima i Exotic Emperor):
W kamiennym kręgu od początku 22:19, 24 mar 2021

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu ale masz zręczne paluszki, podziwiam i gratuluję pomysłów
Sezon 2017 u Hanusi 22:17, 24 mar 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dziękuję, dziewczyny kochane. Dziś dzien tulipana u mnie, to jeszcze jedna fotka dla Was

.

Tulipany cudowne, piękne kolory takie radosne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies