Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

hankaandrus_44 14:33, 08 cze 2021

Jak już owoce są to trzeba pilnować nawodnienia, inaczej opadną, a te które zdążą dojrzeć, mogą być mikre, i z czasem do końca owocowania zdrobnieć zupełnie.

Widziałam plantację borówek na łące przyrzecznej. Pas nasadzeń był wyniesiony nad poziom o jakieś 30 cm. a obok rów z nawodnieniem. Żadnego podlewania, same sobie pompowały wodę do góry. Pan pilnował tylko nawożenia. i okresowo do rowu puszczał rzeczną wodę.

Krzewy znoszą nawet okresowe zalewanie, ale nie lubią wody stojącej w nogach.
daredevil 14:41, 08 cze 2021

Super! dzięki że dzielisz się z nami świeżakami wiedzą, Haniu
MiluniaB 16:44, 08 cze 2021

Piękne masz piwonie. Szkoda tylko, że one tak krótko kwitną, ale i tak warto je mieć
hankaandrus_44 16:53, 08 cze 2021

Nie maza co,
wiedza nieużywana jest tylko wiedzą jednostkową, wieści rozpuszczone po sąsiadach, szybko nabierają znamion pewników, a po kilku latach stają się dogmatami.

A nawiązując do dogmatów, po kilku wiekach osiągają stadium religii, której wykorzenić nie sposób. Tak mnie jakieś olśnienie naszło.

Wszystkim maniakom borówek życzę koszy pełnych tych owoców.
Gosiek33 18:19, 08 cze 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Nie maza co,
wiedza nieużywana jest tylko wiedzą jednostkową, wieści rozpuszczone po sąsiadach, szybko nabierają znamion pewników, a po kilku latach stają się dogmatami.

A nawiązując do dogmatów, po kilku wiekach osiągają stadium religii, której wykorzenić nie sposób. Tak mnie jakieś olśnienie naszło.

piękne myśli

borówek zatrzęsienie
Kasya 18:20, 08 cze 2021

Haniu, z ilu krzaków takie zbiory ?
hankaandrus_44 18:45, 08 cze 2021

Mam 12 sztuk , w jednym kompleksie 3 x 4. W pojedynczym rozstawieniu lepiej się zbiera, bo z każdej strony jest dostep, ale u mnie był wolny taki słoneczny kawałek ogrodu, że te 3 razy po 4 krzewy zmiesciło sie akurat. Wtedy 30 lat temu było tam słońce, teraz mam półcień z różnych względów.. Najlepsze posadowienie chyba jest sw podwójnym rzędzie. No i warunek, tak dobrać odmiany, by owocowały następująco po sobie. Inaczej się nie wyrobi ze zbiorem jak zaczną dojrzewać wszystkie na raz.
brzydula 08:39, 09 cze 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Nie maza co,

Wszystkim maniakom borówek życzę koszy pełnych tych owoców.

Ja Panią proszę jeszcze raz i od początku z tymi borówkami. Widziałam kiedyś Pani post chyba z przed roku jak sadzić borówki i jak je pielęgnować, mogę prosić o wskazówkę gdzie się znajduje.
hankaandrus_44 11:58, 09 cze 2021

https://www.ogrodowisko.pl/forum/18-drzewa-i-krzewy-lisciaste- strona 3 -borówka
Bee 13:07, 09 cze 2021

Gosia dzięki za info i zdjęcia, wow jakie borówy! Też takie chcę Nie dałam polifoski, ale jeszcze dam, może jeszcze nie jest zbyt późno... to jest fakt, nigdy nie nawoziłam borówek, a przecież nawet mam specjalny nawóz dla rododendronów... czekam na deszcz i sypię a może w międzyczasie konewką zapodam im płynny nawóz

Witaj Karola,

Tak się wtrąciłam bo borówki to mój konik. Podczytuję Twój wątek do kawy zamiast codziennej gazety.

Polifoska ma w składzie chlorek potasu o ile dobrze pamiętam. Nie powinno się go dawać pod borówki bo są bardzo wrażliwe na zasolenie. Lepiej nawóz do borówek lub po prostu siarczan amonu rozpuszczony w wodzie.