Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:51, 05 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry,
potrzebna Wasza pomoc, bo ja nie mam zupełnie doświadczenia i dopiero się uczę. Co można posadzić na niewielkiej rabacie ok. 250x100 cm, od strony południowej? Ja widzę tam 1 kompaktowego, wolno rosnącego iglaka i coś do niego, ale jestem otwarta na inne pomysły. zależy mi, żeby było to coś dekoracyjnego o każdej porze roku (np. zimozielonego), ze względu na frontową wystawę.
Żywopłot strzyżony liściasty 23:31, 05 kwi 2021

Do góry
Pani Danusiu, prośba o poradę. Przed Świętami posadziłem żywopłot z buka z gołym korzeniem, przeplatany pospolity z purpurowym w odstępach 25 cm, w jednym rzędzie. Sadzonki buka purpurowego mają ok. 50-70 cm wys. i są w większości dość ładnie i nisko rozkrzewione, a buka pospolitego to dość cienkie badyle o wys. 70-100 cm i wiele z nich w dolnej części (do 30-40 cm) nie posiada w ogóle gałązek, a jeśli już to pojedyncze. Buki mają na razie tylko pąki i ew. zeszłoroczne suche listki. Zależy mi na gęstym żywopłocie od samego dołu na docelową wys. ok. 2 m. Pytanie, czy teraz to ciąć wszystko i na jaką wysokość. Niektóre portale radzą słabiej rozkrzewione egzemplarze nawet na 15-20 cm nad gruntem ciąć. W takim przypadku zostałby w wielu przypadkach jedynie kikut głównego pędu, bo część sadzonek rozkrzewia się powyżej 40 cm. Druga kwestia czy ciąć wszystko równo w poziomie, czy te lepiej rozkrzewione (purpurowe) wyżej i czy skracać też niezależnie od poziomu cięcia boczne odrosty (jak mocno?). No i czy przy zapowiadanym mrozie w nocy -4 st.C warto teraz ciąć, czy czekać aż będzie cieplej. Poniżej zdjęcia nasadzeń. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:29, 05 kwi 2021

Do góry
Dużo myślałam o osiach widokowych z częśći dziennej oraz z długiego korytarza na koncu którego jest okno [w pokoju].

Doszłam do wniosku że są 3 główne widoki w salonie oraz 4ty na koncu korytarza.
#1 - oś widokowa z jadalni na wschód. Zdjęcie robione w miejscu gdzie będzie stał stół. Przed drzwiami będzie taras ze stołem.
Na drugim zdjęciu "projekt domu" haha.

W granicy sąsiad ma leszczynę, bez, magnolię. Po naszej stronie ma być mini sad.

Bawarka 22:47, 05 kwi 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)

cuuudneee kwiecie te i tamte i te znów i tamte też i u sąsiadki haaa oczopląsu dostałam buuuziaki
Ptasi gaj 22:31, 05 kwi 2021

Do góry
CD

Młode stipy samosiejki

Po prawej piwonia drzewiasta w zeszłym roku kupilam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:30, 05 kwi 2021

Do góry
Powoli rusza trawa. Trawiaste ścieżki są jak ramy obrazu. Kiedy się zazielenią, to nawet puste rabatki wyglądają ładniej.
Takie tamy na koniec.

Jeszcze jest!

A bratki ładnie przyrastają. Oby tak dalej.

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:26, 05 kwi 2021

Do góry
Witaj Aniu wśród nas zapalonych ogrodomaniaków
Masz dużo miejsca trzymam kciuki za zabudowy domowe i zawsze lepiej tworzyć ogród od podstaw niż karczować i robić miejsce Powodzenia buziaczki zostawiam

Zacisze Alicji 22:24, 05 kwi 2021

Do góry
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:21, 05 kwi 2021

Do góry
Nie będę nikogo zanudzać zdjęciami z budowy, bo wiadomo bałagan jak to na budowie więc ominę kilka etapów

Tutaj podwyższamy trochę teren, widok od strony północnej, a widoczna część tarasu to strona zachodnia (można powiedzieć, że narożniki domu wyznaczają nam strony świata

zdjęcie od frontu - butla gazowa jest po str. południowej i chciałabym ją czymś obsadzić , aby nie była zbyt widoczna...mąż chce sosnę Watereri, ale ja z kolei boję się, żeby korzenie sosny nie uszkodziły rurki od gazu
Zacisze Alicji 22:21, 05 kwi 2021

Do góry
Krokusy niestety powoli kończą kwitnienie, ale pojawia się co innego...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:21, 05 kwi 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ale u Ciebie wszystko już się budzi u mnie brunnera dopiero wychodzi z ziemi

Poprzedni tydzień był nienormalnie gorący i wszystko ruszyło z kopyta. Teraz mam zmartwienie, czy magnolii nie przymrozi.Tak pięknie się zapączkowała.

Ptasi gaj 22:19, 05 kwi 2021

Do góry
Dzisiejsze fotki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:17, 05 kwi 2021

Do góry
Udało mi się skończyć porządki na długiej prostej i połowie rabaty zachodniej. Został jeszcze tylko narożnik z krzewami plus brzeziniak.
Na cypelku ostało się niewiele tulipanów. Jesienią nie wsadziłam w ogrodzie żadnych cebulowych. Wczesna wiosna będzie skromna.

Nie wiem dlaczego rudzieją mi igły na karłowych kosodrzewinach. Duże sosny zrzucają igły co kilka lat. Czyżby one też? A może to jakaś choroba?

To miejsce czeka na uporządkowanie. Nie mam pomysłu na tego sporego cisa za kosówką. Jakieś sugestie?

Pod koniec marca udało mi się przyciąć bukszpany.

Kwitnie runianka

i gęsiówka.

Przezimował rdest. Bardzo go jestem ciekawa.

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:09, 05 kwi 2021

Do góry
Tu już wiosna , po porządnej ,pierwszej burzy...

A tutaj "montujemy" przydomową oczyszczalnię- mam w planach ukryć jej włazy , sadząc obok jałowce płożące, a że jest tu słoneczko to myślę, że będzie im dobrze

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:04, 05 kwi 2021

Do góry
polinka napisał(a)
Piękna wiosna Haniu.
Zdecydowanie cieszą te pierwsze oznaki wiosny. Dają nadzieję i pozwalają z optymizmem patrzeć w przyszłość.

Wiosna rzeczywiście niesie w sobie sporo nadziei. Oby Twoja szklanka była zawsze w połowie pełna.
Mnie co roku zadziwia ten wybuch kolorów, kształtów i faktur. Cudeńka.

Skromnie, bo zbyt mało słońca. Forsycja Maluch.

I "kurczaczki" na brzozowej.

Ranczo Edy 22:02, 05 kwi 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piękna i spora kolekcja ciemierników

Dziękuję Basiu serdecznie

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:00, 05 kwi 2021

Do góry
Poniżej wspomniane brzozy, niestety zdjęcie z listopada, więc drzewa golutkie
Ranczo Edy 21:57, 05 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Tak, i u mnie kwitną oba, bez rozdzielania. Czy Ty dokupujesz ciągle nowe rośliny czy one z siewu I czy je między sobą zapylasz? Bawisz się w pszczółkę? Z siewu mam tylko białe, ale jeżeli można zapylać, to też się pobawię.

Hanusia super piękny jest jeju i podziel go będzie troszkę inny w innym miejscu
mam te same tylko latam z nimi po całym ogrodzie przenoszę i wracam raz wsadziłam na wiosnę do donic do dekoracji wiosennej i wróciły w inne miejsce a mam ciągle te same tylko są posadzone blisko siebie różne odmiany i chyba się mieszają jednak kupiłam kiedyś po kolei trzy kolory ciemny róż jasny róż i biały kiedyś od kuzynki przyniosłam malutkie siewki z tymi niby kropkami ale to było bez kwiatu malusie zielone i może nie zauważyłam jak je przenosiłam i się zadziało dużo ziemi im sypię z kompostownika aaa zapylają się same ja nie nie hii
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:55, 05 kwi 2021

Do góry

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/218/2182679/original.JPG[/img]

Piękne kwiaty na chłodne dni, aż się cieplej robi, jak słoneczka, dodają energii.
Początki zmagań 21:55, 05 kwi 2021

Do góry
Dziekuje bardzo za pomoc myślę,że się udało dziekuje za miłe słowa. Ogród to moja pasja zapominam o problemach I trudach codziennego dnia . Za chwilę zakwitnie już się nie mogę doczekać zdjęcia z ubiegłego sezonu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies