Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:27, 24 mar 2021

Do góry
nie doczekam się rozkwitu, na innej rabacie już opadają

kupiłam 2 bratki miniaturki i w 2 donice dałam

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:23, 24 mar 2021

Do góry
Ewik napisał(a)
Cudne masz orliki . Kicia jak po zabiegu ?

Ewo dzięki.
No kicia od wczoraj od 16 na głodzie aż do 9 rano, jejku, jakie wyrzuty nam robiła, tak mi jej żal było. Dziś był zabieg, jest ok, ale nietomna taka, chciała gdzieś wejść a jeszcze nie ma równowagi i bęc, w końcu utuliłam i śpi. Nic jeszcze nie piła i nie jadła, mam nadzieję ze wszystko ok będzie. Jest inaczej, jak u suczki, bo też sterylizację moje miały.
Okazuje się, że była już w rui, stąd pewnie te koncerty i miauki.
Jutro do kontroli, mam nadzieję, ze wszystko dobrze się skończy i szybko wróci do zdrowia i traumy mieć nie będzie.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:15, 24 mar 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dzięki Irenko za te orliki.A czy to prawda, że w półcieniu dobrze rosną?

Wszędzie Basiu dobrze rosną, to nie wymagające rośliny.
Wczoraj kilka przesadzałam, posiały się pod rodkami, czyli w półcieniu.

Inne zostaną, bo nie ma jak tam wejść.
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:55, 24 mar 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Basiu cisy uwielbiają słońce, cień tylko znoszą i chyba dlatego przyjęło się, że to krzewy do cienia. Ja obiema rękoma głosuję za cisami

Iwonka napisał(a)
Kule cisowe to fantastyczny pomysł. U mnie dwa sezony 5 kul cisowych ładnie przetrwało na przysłowiowej patelni, przy wykuszu. Wcale nie podsychały. W nowym ogrodzie Daniusi na otwartej przestrzeni bez cienia jest mnóstwo cisa, super daje radę.

JoannA napisał(a)
Cisy mogą rosnąć w pełnym słońcu, pół cieniu, jak i w miejscu całkowicie zacienionym.
Pomysł na kule cisowe w trawach bardzo mi się podoba. Dosadziłabym trochę wiosennych tulipanów i czosnki ozdobne.

UlaB napisał(a)
W konrekscie wiosennejbiedy hakonkiwej - u mnie w hakone siedzą szafirki, duzo szafirków. Wiosną gdy usuwamsuchą hakone szafirki juz mają zielone spore listki. Przycinam je razem z hakone bo mnie potem draznią - zostają takie na 2-4 cm. Za chwile jest tam las szafirkow, ktore potem zakrywa hakone. Generalnie cebule zalatwiaja sprawe.

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja mam hakonki + cisy + tulipany Exotic Emperor a potem czosnki
Jestem za

Oooo jaaa.... jaka zgodność Dziękuję za Waszą pomoc!!! Zatem postanowione, jest plan - będą kule cisowe oraz zielona hakone + cebulowe.
Tulipsy testuję w tym roku po raz pierwszy na innych rabatach, EE już pięknie wystają z ziemi Po wiosennej selekcji, będę wybierać co posadzić jesienią.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:36, 24 mar 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Po co ja tam pojechałam... no po co ?

no jak to po co, by dla nas fotke zrobic
ale widoczki super
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:34, 24 mar 2021

Do góry
pewnie Haniu maz racje, ja pewnie tez nie zawsze tak bede robic

krokusy z widokiem na warzywnik

Wzgórze chaosu 13:23, 24 mar 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

Gdy kupowałam nie było żadnego wyboru dereni pagodowych, wzięłam najdorodniejszego. Powolutku nabiera masy. Niestety ta rabata jest coraz bardziej cienista, stąd berberysy nie są zbyt ładnie wybarwione. Ale hortensje w sezonie rozjaśniają to miejsce. No i dereń

Obwódka z klona i hakone dopiero raczkuje. Ale już zapowiada się dobrze, więc i pod samym klonem podsadzę w tym roku właśnie hakone. Na razie jest tam hosta, wysadzę ją gdzie indziej a tam będzie tylko zielona hakone. Przy oczku pod kloniem też mam już przygotowaną ziemię pod hakone. Cały czas sadzę swoją Beni Kaze, uwielbiam tę odmianę.

Na twoim miejscu miałabym dylemat zimowo-wiosenny. Twój klon jest przy tarasie, miejsce na widoku. Lriope czy carexy ładnie wyglądają o tej porze, hakone nieco gorzej, ponieważ zasycha.

PS. Na Budapest od dawna miałam chęć, więc cieszy. Powstrzymywał mnie napis, nie przepadam za takimi "smaczkami". Niemniej z miastem Budapesztem mam same miłe wspomnienia, więc niech już będzie

Iwonka, dziękuję za wszystkie zdjęcia. Zdecydowałam się liriope pod dereniem i na hakone pod klonami. Na wiosnę w hakonkach będą jakieś cebulowe. To słonecznie miejsce, więc pewnie wszystko szybko ruszy wiosną, lubię tez taką świeżość młodych listków.

Jaka hakone jest przed hortensją? Aureola? Wygląda cudnie!
Sezon 2017 u Hanusi 13:21, 24 mar 2021

Do góry
Izabelko w tym roku same niespodzianki tulipanowe będą, nawet nie wiem co prztrwałom po przejściu zgrai głodomorów.

Sadziłam bez wybierania wielkości cebul, więc połowa pewnie będzie pusta bez kwiatow. A niech tam. Zawsze coś się uchowa.

Zacisze Alicji 13:14, 24 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Co to za przecudnej urody kwiatki?
Zacisze Alicji 13:11, 24 mar 2021

Do góry
U mojego taty więcej słońca niż u mnie.

W kamiennym kręgu od początku 13:10, 24 mar 2021

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 13:09, 24 mar 2021

Do góry
Ptasi gaj 13:08, 24 mar 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Kosmos bardzo ładna. Aprikola chyba mam ale nie jestem pewna, muszę sprawdzić.
Petticoat mam. Więc possdz ja w dobrym miejscu u mnie rośnie w półcieniu do godz 13 ma słońce. Była posadzona w pełnym słońcu przesadziłam ja bo mi nie pasowała do całości była za niska i rozłożysta. O ile się nie mylę nie daleko niej jest posadzona Aprikola. Zaraz zobaczę w górach.
Aprikola to jest jej drugie kwitnienie połowa wrzesnia

Dzięki Elu
Jak znajdziesz zdjęcia to wrzuć.
Aprikola u Ciebie piękna

Nie mogę znaleźć Petticoat ona jest niska zdrowa ciemne liście ma w zeszłym roku wiosna ja przesadzałem i pewnie miała jeszcze mało kwiatów i nie robiłam. Poszukam jeszcze w poprzednich latach.
W kamiennym kręgu od początku 13:07, 24 mar 2021

Do góry
Jak nie można pracować w ogrodzie, to pracuję w domu
Prezenciki już gotowe.
Wzgórze chaosu 13:06, 24 mar 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Basiu, tak wyglądały moje turzyce - carex Evergold przycięte w zeszłym roku na wiosnę. Patyczki wbite w ziemię to miejsce jeżówek.

Dlaczego przycięłam w zeszłym roku carexy (turzyce)? Ponieważ sezon wcześniej tego nie zrobiłam i gdy pojawiły się nowe przyrosty, stare między nimi zaczęły przysychać. Strasznie mnie to denerwowało i nożyczkami wycinałam wszystko podsychające.
Stąd mimo, że obecnie moje carexy (turzyce) wyglądają ładnie i tak przytnę je mocno. Nawet nieco bardziej niż rok temu. Niech idzie nowe

Iwonka, dziękuję, faktycznie, pięknie wyglądają po podcięciu, za swoje planuję się zabrać w tym tygodniu, wtedy będę oceniać rozmach ich przycinania
Przycinałaś już swoje?
W kamiennym kręgu od początku 13:06, 24 mar 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Czekam na twoje tulipany a tu zimnica .Wyszły narcyzy ok 5 cm i stoją ani drgną dalej ;d;d

Wiszace serwetki bardzo eleganckie .

Halinko, mam nadzieję, że choć jeden tulipan rozwinie się na święta

Zacisze Alicji 13:04, 24 mar 2021

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 13:04, 24 mar 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Moja zima już poszła do lasu, i jest pochmurno. Jest nadzieja na zatrzymanie plusów przy ziemi. Zobaczymy jak jutro z rana będzie, białe czy czarne!

Haniu, niby trochę cieplej, ale dla mnie na prace w ogrodzie za zimno
Coś tam jednak wychyla się z ziemi.
W kamiennym kręgu od początku 13:02, 24 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Jak u ciebie zima!!! Biedne kwiatuszki. Mam nadzieję, że niedługo to potrwa i zrobi się w końcu cieplej.
Piękne te jajka, bardzo eleganckie.

Wiosna stąpa bardzo wolno po moim ogrodzie
Zacisze Alicji 12:57, 24 mar 2021

Do góry
Trochę słońca i już lepiej...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies