Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:45, 22 mar 2021

Do góry
zawitka napisał(a)

Otóż ta trawa musi być wcześniej wysiana w domu to ładnie się przebarwi i bedzie miała dobre silne nasiona do wysiania.Wysiana póżnie bo też to sprawdziłam owszem ładnie rośnie ale jest mało wybarwiona i kolby nie mają nasion a jak mają to słabe i nie wschodzą .

Dzięki Czyli jak będę miała nasionka sieję od razu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:34, 22 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Jakbyś miała kiedyś chęć, to mam prośbę, żebyś zrobiła zdjęcie jakiejś jednej swojej pracy, która u Ciebie wisi .
Zaczęłam przeglądać Twój pierwszy wątek, ale trochę mi się pewnie zejdzie .
Zaczęłaś „ogrodowanie” w 2015 roku, szok, jak to wszystko Wam porosło i ile się narobiliście. Nie do uwierzenia .

Zobaczysz, u Ciebie też śmignie
Pierwsza tempera na płótnie reszta akwarele.wszystko co najładniejsze było sprzedałam, z niektórymi żal było się rozstać

Powyższe samodzielne, niższa na podstawie książki, niejako kopia ilustracji
Nasz przydomowy ogródek 10:27, 22 mar 2021

Do góry
Trzymam kciuki za Twoje ciemierniki. U mnie dziś słonecznie.aktualnie 5 w plusie,a ma byc cieplej. W nocy tez plusowo. Górą nasi.

Dzisiaj jeszcze daruję,ale już jutro, nie zdierżę. Kierunek Berlin. Wg miejsc usytuowania.

Póki co, cieszę się tym co mam w pamięci. Miłego tygodnia.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:59, 22 mar 2021

Do góry
Czosnek się ukorzenia, wypycha się sam.. nie bardzo go się da wcisnąć bo te korzonki się łamią... Heh

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 09:42, 22 mar 2021

Do góry
A tymczasem.... miłego dnia ....
W ogródku Martki 09:31, 22 mar 2021

Do góry
Przez zimę robiłam plany, mamy marzec i już część planów się zmieniła np. układ warzywnika, niektóre drzewa, szerokość rabat zorganizowałam sobie takie centrum planowania plus zeszycik w pomarańczowej oprawie ze stronami notatek
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:04, 22 mar 2021

Do góry
zawitka napisał(a)

Otóż ta trawa musi być wcześniej wysiana w domu to ładnie się przebarwi i bedzie miała dobre silne nasiona do wysiania.Wysiana póżnie bo też to sprawdziłam owszem ładnie rośnie ale jest mało wybarwiona i kolby nie mają nasion a jak mają to słabe i nie wschodzą .

Wysiewalas juz ?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:02, 22 mar 2021

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:07, 22 mar 2021

Do góry
Ładna mi to wiosna ,eh
W nocy sypał śnieg w najlepsze...
Z drugiej strony dobrze,bo znowu było -5... a kysz zimo !

Zacisze Alicji 07:45, 22 mar 2021

Do góry
A dziś rano biało.

Ogród z zegarem 07:10, 22 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Judith to oczko już istnieje. Nawet sama je wykopałam na jesieni zeszłego roku (szpadel plus taczka). Później zerwałam darń na ścieżce do oczka i wokół niego, żeby zrobić tam kamienną ścieżkę .

Tam, wokół oczka, jeszcze nie działam, bo muszę teraz posprzątać resztę kamieni (które mi zostały po ułożeniu ścieżki) i wywieźć ziemię, która mi została po wykopaniu oczka (nie chciało mi się tego robić od razu ).
Najpierw miałam koncepcję, żeby zostawić ten „pagórek” i czymś go obsadzić, ale po jakimś czasie przestało mi się to podobać.

Nie śmiej się zbyt głośno

Dopiero jak to zrobię i kiedy przyjdzie zamówiony traktorek z glebogryzarką, to wtedy zacznę pracować w tamtym rejonie.

Ale masz tego terenu, można szaleć. Dobrze, że plan masz i realizujesz kawałek po kawałku. Podziwiam, że sama oczko zrobiłaś
Krowy, staw i my... 07:06, 22 mar 2021

Do góry
Witajcie w ten piękny wiosenny poranek

Dzisiejszy widok z okna.
Dobrze, że chociaż słonko świeci i po południu ma być na plusie. Mam nadzieję, że ostatni raz widzę śnieg tej wiosny.
Dobrego dnia wszystkim życzę i ciepełka.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 07:05, 22 mar 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Jak zielonkawe to Green Jewel pewnie przypadną Ci do gustu

U ciebie wszystkie rewelacyjne
U mnie odmianowe nie chcą rosnac
Mikro ogródek przy bloku nad garażem 01:20, 22 mar 2021

Do góry
Witam

Dużo tutaj ładnych ogrodów i osób które mają wielką wiedzę w temacie więc może znajdzie się ktoś kto zechciałby pomóc przy moim ogródku.

Od 5 lat wraz z narzeczoną, synem i kotem mieszkamy w bloku na jednym z rzeszowskich osiedli. Parter z mini ogrodem zrobionym na płycie garażowej.

Gdyby nie ten ogródek właśnie to nie kupilibyśmy tego mieszkania ale kompletnie nie mamy wiedzy ani pomysłu jak go zaaranżować.

Na chwile obecną jest trawnik i jedna sztuka mięty pieprzowej, był płot przykręcony do ogrodzenia ale poniewierany wiatrem wyrwał ogrodzenie ze ściany, od tego momentu nic nie można do płotu przykręcać.
Samej ziemi jest ok 35 cm, poniżej piach i warstwa drenażowa.

Poniżej rysunek i zdjęcia:

Głównym założeniem jest odgrodzenie się od placu zabaw po lewej od wejścia, z racji braku możliwości przykręcenia czegokolwiek do barierki myśleliśmy o donicach z pergolą a w nich tuje/trawy.
Co do pozostałych dwóch boków to chcielibyśmy zasłonić niezbyt urodziwą barierkę plus coś niskiego pod oknami.

Co do światła, kupując mieszkanie naprzeciw był lasek i sarenki i miało nie być bloku ale wierzyć deweloperom nie wolno i mamy 7 pięter. W związku z tym w lecie ok 15 nastaje cień.

Czy byłby ktoś chętny podpowiedzieć jakie rośliny można posadzić w ziemi a jakie w donicach. Te w ziemi nie mogą mieć głębokich systemów korzeniowych.
Poza tujami myślałem o trawach/miskantach, funkiach, lawenda może nawet hortensja, i coś pnącego się.

Będę wdzięczny za każdą pomoc,

Dzięki
Marcin
Ogród z zegarem 00:44, 22 mar 2021

Do góry
Judith to oczko już istnieje. Nawet sama je wykopałam na jesieni zeszłego roku (szpadel plus taczka). Później zerwałam darń na ścieżce do oczka i wokół niego, żeby zrobić tam kamienną ścieżkę .

Tam, wokół oczka, jeszcze nie działam, bo muszę teraz posprzątać resztę kamieni (które mi zostały po ułożeniu ścieżki) i wywieźć ziemię, która mi została po wykopaniu oczka (nie chciało mi się tego robić od razu ).
Najpierw miałam koncepcję, żeby zostawić ten „pagórek” i czymś go obsadzić, ale po jakimś czasie przestało mi się to podobać.

Nie śmiej się zbyt głośno

Dopiero jak to zrobię i kiedy przyjdzie zamówiony traktorek z glebogryzarką, to wtedy zacznę pracować w tamtym rejonie.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 23:39, 21 mar 2021

Do góry
nyna76 napisał(a)
Przywołujemy wiosnę ...

.

Idealna kompozycja

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:28, 21 mar 2021

Do góry
Na dobranoc takie newsy.
Mam nadzieję

April podbija las... 23:19, 21 mar 2021

Do góry
April napisał(a)

Witaj Mireczko, widzę też jesteś z Mazowsza No to znasz dobrze te nasze mazowieckie piaski. Ja dodatkowo jeszcze mam las na lekko podwyższonej łasze piaszczystej, żółciutkie podłoże. Znajomi z małymi dziećmi pobierali piasek do piaskownic.
Taras jest na pustakach, na nich są legary i do tego deski. Już szukam fotki
Jak ci się spodoba mogę podesłać nazwę firmy

To kawałek w trakcie prac. Deski to modrzew syberyjski, nieryflowany, żeby nawiązać do naturalności otoczenia.

A to już cały taras. Powiększyliśmy ten już istniejący, dolepiając niejako do niego część drewnianą. Deski zostawione bez koloru, teraz już spatynowane do szarości.

Tu widać tzw pomost wzdłuż domu. Fajnie się z niego podziwia ogród.

Ja też z Mazowsza, u mnie nie piasek ale wszędobylska glina, dwa sztychy łopata i glina ziemia nie przepuszczalna więc nie wiem co.lepsze piasek czy glina.

Oglądam od poczatku, bo warto. Podest też mi się podoba. Chce zrobić taras w tym roku mam trochę za maly i chciałam go powiększyć. Czy ta twoja firma też robi tarasy? Zadaszenia itd resztę. Czy drewno sama kupowałas. Możesz podać namiary na priv
Mirkowy ogród (początki) 23:03, 21 mar 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
I Werbena Hastata
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/217/2178375/original.jpeg[/img]

Mirka szkoda że się wcześniej nie pochwalila ta werbena chętna bym była.
Ale co się odwlecze to....

Mirka tzn że jej nie przycinasz tylko wyczesujesz.
Mam 2 doniczki na balkonie chce do skrzyń posadzić kupiłam jesienią nie będę jej na działce sądziła bo już ją kiedyś miałam i ku zmarzła.

Nic nie robię na działce nawet jeszcze wszystkiego nie przemielilam zimno więc nie będę się narażać.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 23:01, 21 mar 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Białe świństwo a kysz!!!
Pierwszy dzień wiosny..

W sumie też są piękne, takie zmrożone
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies