Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 08:20, 18 mar 2021

Do góry
Pozostałe kaliny grzecznie czekają na swoją kolej. Parę kwiatków powinno być.

Klony jeszcze nie kwitną, ale trwają w gotowości.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:55, 18 mar 2021

Do góry
Zimno czuje się przez skórę za dużo nie da się poczynić ogrodowo.
Śniegiem znowu poprószyło
Ogród bez reguł 07:55, 18 mar 2021

Do góry
Wreszcie - po kilku tygodniach uporczywej terapii - udało mi się pokonać wzajemną niechęć lapka i smartka do współpracy i mogłam zgrać kilka zdjęć.
W ogrodzie przedwiosenny burdel i bałagan, kolorów jak na lekarstwo. Coś ta wiosna ociąga się w tym roku... No i jeszcze boćki nie przyleciały, a jutro już Józefa... Kalendarza nie mają czy cóś...?

Zaczynają kwitnąć wawrzynki. Na razie nieśmiało, pojedynczymi kwiatkami, ale jest progres. Kalina Ch. Lamont już jakoś śmielej No i oczary ciągle jeszcze...

Sezon 2017 u Hanusi 07:23, 18 mar 2021

Do góry
Dzisiaj zima pokazała, kto tu rządzi. Białe dachy i trawniki, taki widok na przebudzenie, oby jak najszybciej wyparował!

Czas najwyższy na prawdziwie wiosenne krajobrazy.
Ogród w remoncie 07:19, 18 mar 2021

Do góry
Kochani mam pewien problem jak technicznie wykonać ścieżkę. Chodzi o tę przy altanie. Wrzucam plan pierwotny

Jakiś czas temu przyszedł mi do głowy pomysł by zamontować tam jeszcze coś w rodzaju pergoli. Po konsultacjach z Asią Makadamią doszłyśmy do tego, że może być to dobry pomysł na oddzielenie tego zakątka. Niejako przesłona od reszty podwórka mniej atrakcyjnego póki co. Mniej więcej o coś takiego mi chodzi

Problem w tym, że chciałabym wokół dosadzić kilka cisowych kulek i drzewko przy jednej z nóg pergoli. Pasuje mi tam tylko magnolia. Są już wokół inne. No i nie wiem jak pogodzić ścieżkę i rośliny. Plan był by była to taka wysypana kamyczkami, taka jak na rondzie. Tylko jak wysypę tę kamyki na glebę to pewnie mi chwasty będą rosły w nich a że względu na rośliny nie bardzo mogę tego czymś wyłożyć. Macie jakiś pomysł?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:11, 18 mar 2021

Do góry
Mari007 napisał(a)
Dzień dobry

Pani Danuto, trawa troszeczkę podeschła, pogoda niestety nie rozpieszcza, ale zabrałem się za grabienie.
W załączniku zdjęcia po pierwszym grabieniu (w trakcie).
Proszę o poradę, co dalej, a nie wygląda to ciekawie...
Mam do dyspozycji od sąsiada spalinowy wertykulator z nożami, oraz wymienny wałek do areacji z sprężynami - tylko, czy trawnik nie za "młody" na to?
Myślałem też o zakupie walca ogrodowego z kolcami, by napowietrzyć trawnik, a następnie siewnikiem (mam duży - Gardeny) rozsypać trochę piasku...

Na razie zrobiłęś to, co można było w tej sytuacji zrobić. Teraz czekaj do kwietnia aż temperatura gleby osiągnie co najmniej 12 stopni, gleba musi się ocieplić. Inaczej trawa nie rośnie i nic nie da cokolwiek byś zrobił.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:10, 18 mar 2021

Do góry
bartek_s1992 napisał(a)
Proszę o podpowiedź, zbliża się wertykulacja trawnika.
Będę ją wykonywał wertykulatorem elektrycznym, po tym zabiegu dosianie trawy + nawóz + delikatna warstwa świeżej dobrej ziemi. Czy można po wertykulacji przysypać nawóz ziemią - Torf odkwaszony pH 5,5 - 6,5 80 l? Jaki rodzaj ziemii najlepiej się nadaje po takim zabiegu ?
Druga sprawa: w zacienionych miejscach mam dużo mchu - czy wertykulacja + nawóz na mech załatwi sprawę ?

Ziemia do trawników jest dobra, taka bez włókien, torfu nie da się dobrze wgrabić bo będzie się "ciągnął" po trawniku.

Mech, najpierw zastanów się dlaczego rośnie mech?
Mech w trawniku rośnie, gdy trawnik jest:

zacieniony

Na to za bardzo nie ma rady, po prostu trawnik w cieniu zawsze jest bardziej wilgotny niż w słońcu i mech będzie się pojawiał. Można dosiać specjalną mieszankę do cienia

zbyt wilgotny

Należy nakłuć trawnik i w otwory nasypać piasku, albo zdrenować teren, aby nie stała woda po deszczach
Poniżej na zdjęciu prezentuję przyrząd z bolcami - rurkami, które wbija się w trawnik i wyskakuje rurka gleby z trawnikiem. W tę dziurę przegrabiamy piasek rozsypany na trawniku.

albo taki aerator rurkowy

zbyt ubity wskutek częstego deptania

Należy trawnik rozluźnić poprzez wertykulację lub aerację (napowietrzanie). Potem wykonać piaskowanie. Posypać piaskiem i przegrabić plastykowymi grabiami

kwaśna gleba (pH niższe niż 6,0)

Należy zwapnować trawnik, aby przywrócić obojętne pH czyli 6,5

niedostateczny drenaż

Postępowanie jak wyżej, przy zbyt wilgotnym

za mało nawozu

Należy zastosować najpierw nawóz. Nawożona trawa jest silna i mech jej nie opanuje.
Zagłodzona jest podatna na choroby, opanowują ją chwasty i mech.

powierzchnia trawnika jest zafilcowana na skutek koszenia bez użycia kosza

Obumarłe i niezagrabione źdźbła trawy spadają i tworzą filc. Należy kosić z koszem lub grabić skoszoną trawę. Wykonywać co najmniej raz w roku wertykulację (czesanie i nacinanie trawnika)

zbyt częste i zbyt niskie koszenie

Należy kosić wyżej niż 4 cm. Koszenie "na zapas" czyli zbyt rzadko, a bardzo krótko jest błędne. To pierwszy stopień do mchu w trawniku

Są to najczęstsze przyczyny, trzeba je rozpoznać i dopiero rozpocząć jakieś działania.
Można zastosować Antymech lub preparat Mogeton w czasie ciepłych miesięcy. Jeśli nie usuniemy przyczyn podanych wyżej, mech powróci po jakimś czasie.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 00:26, 18 mar 2021

Do góry
effka napisał(a)

Irenko, bardzo Ci dziękuję za tyle ciepłych słów Bardzo mi miło!

Tu ładnie piszą o pracy w ziemi:

"Poza tym udowodniono, że praca gołymi rękami w ziemi pozytywnie wpływa na nasze ciało i ogólne samopoczucie.
Podczas kontaktu z ziemią, która jest źródłem ujemnie naładowanych elektronów dosłownie czerpiemy „witaminę Z”, która jest w stanie zneutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników. Zupełnie tak, jakbyśmy dostarczali antyutleniaczy wraz z pokarmem czy suplementami.
...

Kontakt z ziemią podnosi poziom energii, redukuje stres, pozytywnie wpływa na jakość snu, normalizuje ciśnienie tętnicze, pomaga na bóle głowy i łagodzi symptomy związane z napięciem przedmiesiączkowym.

[źródło – Akademia Witalności]"

https://www.ograniczamsie.com/2016/04/dlaczego-warto-brudzic-sie-ziemia-balkon.html

Tak, czarne pazurki to skutek uboczny i dlatego cały sezon moje dłonie nie nadają się na widok publiczny. Ale co mi tam Przy niektórych pracach rękawice są niezbędne i czasami zakładam. Właśnie doszły piękne rękawice do róż :

Buziaki!

Effka witam

To ty mlodka jestes sto lat w zdrowiu życzę.

Nigdy nie wiem która to Effka czy że Śląska czy też że Śląska Dolnego. I tak.mi się wszystko kręci.

Gdzie Ty takie ładne rękawice kupiłaś chętna bym była.

To fakt jak pogrzebie pazurami w ziemi to od razu się lepiej czuje. Co prawda później trzeba szorować ale szczoteczka i dawaj.
Bardzo dobrze robi po szorowaniu natrzeć ręce skórka (plaster) z cytryny. Opuszki i kąciki palców nie pękają. Poźniej posmarować gliceryna lub kapenka oleju i jest dobrze.

Mydło za paznokciami też dobry pomysł.

U nas to byle jak jeszcze zimno więc się nie zapuszczam specjalnie w pracę ogrodowe. Jak będzie ciepło to zrobię szybko. Marznąć teraz nie będę. Covid grasuje i nie wiadomo czy przeziębienie czy Cowid. Wolę nie ryzykować

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Metamorfoza- nowy ze starego 22:57, 17 mar 2021

Do góry
Rejzi napisał(a)

W południowych promieniach

Piękna miejscówka.Tak słonecznie,aż miło.Co to za trawka ta żółta?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:42, 17 mar 2021

Do góry
Czekam na wiosnę, tulipany, zieleń, soczyste listki, więc umilam sobie czas zeszłorocznymi kwietniowymi zdjęciami

Kwiecień 2020:

WIOSNO CZEKAMY
Rozpoznawanie odmian róż 22:22, 17 mar 2021

Do góry
Zacisze Alicji 21:54, 17 mar 2021

Do góry
Zacisze Alicji 21:51, 17 mar 2021

Do góry
Wiosna...
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:50, 17 mar 2021

Do góry
maselkiem moge rzucic

jutro musze jakies fotki porobic ogrodowe bo sie teraz tyle dzieje
dzis bardzo duzo powycinalam. Teraz czas na odchwaszczanie.
Dębowe zakątki 21:49, 17 mar 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Urzekła mnie kobieta z saksofonem. Piękną masz pasję.

Dziękuję i cieszę się, że się obraz dziewczyny z saksofonem ci się spodobał.
Dziękuję .Malowanie odpręża. Tylko czasu na to hobby nie za dużo

Hiacynty kwitną i chociaż tak umilają znowu chłodniejsze dni.
Te sama trochę udekorowalam i postawiłam i kwitną i rosną mi w pracy
Ogród do odnowy 20:56, 17 mar 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Niestety głośna ale efekt wynagradza te odgłosy

ten front już zmielony

Oj, takie sterty, jak u mnie! Też rozdrabniarka pracuje pełną parą.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:29, 17 mar 2021

Do góry

fajniutkie
W ogródku emerytki 20:27, 17 mar 2021

Do góry

Grażynko , kochana ,
nie pokazuj już tej zimy
chcemy zapomnieć

pochwal się wiosna
i podziel planami na wiosnę

ściskam mocno
Do raju daleko - u Ewy 20:25, 17 mar 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
I ciemierniki

Ewa , cudne masz te ciemierniki
Bawarka 20:23, 17 mar 2021

Do góry
Daria, troche z poslizgiem...To moj nowy kompostownik. Starszy mam juz kilka lat, jest w wiekszych rozmiarach i bardzo fajnie sie u mnie sprawdza.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies