Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Dla odmiany czas na zmiany... 22:33, 02 sie 2015

Do góry
Koper pięknie 'podbił' limonką bordowo- niebieską rabatę.
bardzo podobają mi się rytmy płotu w jej tle.
jeżóweczka Pow- Wowo Wild Berry jest niesamowta, bardzo nietypowa- sztywna i krzaczek ma krągły, nie smukły, za to kolor wyraźny i mocny. I wg mnie twarda z niej sztuka. Mam ja kilka lat z jednej sztuki i niby nigdzie mi nie pasuje, a wciąż ja mnożę i oglądam potem jak wdzięcznie rosnie. Jak będziesz miała czas, to uszczknij jej przekwitłe kwiatki, a będzie kwitła jeszcze bardzo długo. A wiosna podsyp jej odrobinkę wapna ogrodniczego( wszystkim jeżówkom)

Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:11, 01 sie 2015

Do góry
Sporo pojedynczych roślinek jeszcze się nazbiera, z doniczkowane jałowce, które wyprowadzam w kule, płożące jałowce, już dość spore, 3 wierzby hakuro na pniu,wierzbę mandżurską-spora, 1 magnolia ok 50 cm NN, kwitła na różowo, żurawki lime marmelade...
jak ktoś zainteresowany to pisać
Kosolkowa Pasja 19:00, 01 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Pięknie stipa w jezówkach wygląda. Rabata lekka delikatna co tam jeszcze rośnie ?pokaż szerszy kadr☺

Tam teraz jest tylko stipa, jeżówki i werbena. No i magnolia Wiosną - przebiśniegi no i były póżniej tulipany, krokusy i narcyze. Nie wiem jak będzie w przyszłym roku
CHyba nie umiem robić zdjęć, bo ona ładniej wygląda na żywo Proszę - oto moja okrąglinka:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:13, 01 sie 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Gosia pięknie- bardzo pięknie.
Niezwykła harmonia...

Może tulipany White Wings?- nie wiem czy nie za bardzo podobne do Sapporo.
Mam dobre, wysokie, białe i późne, ale nie znam odmiany- jakies NN.

ty stworzylaś te harmonię. ja ją tylko wdrożyłam w zycie. Tak jak ci ostatnio mówiłam, to ogród skrojony idelanie na nasza miarę. czujemy go , kochamy i uwielbiamy. W sam raz dla naszych gustów.

apropo tulipan to moją miłoscią są jednak Sapporo i ciągle będąc na piedestale kasuje inne odmiany.
Skąpana w słońcu 22:25, 31 lip 2015

Do góry
Drugi raz kwitnie powojnik Jan Paweł II

Ma dużo pąków kwiatowych. Jak nie będzie silnych wiatrów to będzie ładny spektakl

Rośnie sobie na magnolce. Żółto kwitnaca magnolia teraz będzie miała białe kwiaty

Typografia ogrodu 15:22, 30 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Magnolia pewnie!!!

Albo Magda

Nie pytaj mówię. chciałabys byc nazwana Makulaturą?
Typografia ogrodu 15:05, 30 lip 2015

Do góry
Magnolia pewnie!!!

Albo Magda

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:07, 30 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
A powiedz mi, strzyzesz swoją trzmielinę? bo ja widziałam taka ładną, w ryzach

tę młodą nie, ale jak była duża to przycinałam- na dywanik i wiosną jak zmieniała listki to końce przycinałam. Można ją ciąć bez problemu
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:06, 30 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Traci pod wpływem temp swoje właściwości. Dlatego oliwa w ogole powinna stac w ciemnym i bron bozeee nie w lodówce. Jak byłam w Toskanii u producenta oliwy, to mnie edukował. Ciemno, temp pokojowa. Dlatego dumam, zamrozić samą bazylię, tzn liście, a potem blender i oliwa swieża? W sumie tak mroziłam pietruszę i była ok. Ew jak bazylia jest w oliwe, to już nie trzeba jej mrozić, bo to konserwant. Myśle sobie na głos teraz, ale tak, tak samo jak suszone pomidory, do oliwy i masz.

Nie wiedziałam...
Bazylia sama w zamrażarce nie sprawdza się- robi się przemaźnięta.
Mo że da się jej nie mrozić, tylko zamknąć w oliwie, nie wiem. Spróbuję.
Z drugiej strony jak ta oliwa traci walory, ale nie truje, to dla mnie może być. I tak potem dodaję świeżej, do mrożenia tylko trochę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:03, 30 lip 2015

Do góry
o- nie zauważyłam pytania o trzmielinę- nie mam chyba żadnej foty. Postaram się zrobić
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:58, 30 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bordowa zimowała, bo zimy nie było.

No właśnie, jak zestawić Graet Star????? Burza mózgów, proszę. Moja nie może wiecznie w donicy na komposcie stać, plizzzzzzz.

ja mam swoje ( dwie od wiosny, jedna od 3 lat) bez niczego- na płaskim kawałku z irgą i grupkami tawułki Red Sentinell

Z czym łączyć?- z czymś co będzie dobrym tłem, albo da akcent wiosną. Teraz powinna móc dominować.
np na tle traw wysokich.
albo w szpalerze.

Kurka- nic odkrywczego nie napisałam czego byś już nie miała...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:57, 30 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

nic o tym nie wiem. Nie można?

no własnie sie pytam ensaty bo poddałą w watpliwość
Ensata napisał(a)
Mgnolia u mnie nie chce bazylia rosnąć a uwielbiam. Pokaż mi swoja trzmielinę minimus, masz podobno? Oliwę mrozisz??? daj przepisa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:55, 30 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
ensata a co nie można mrozić oliwy?

nic o tym nie wiem. Nie można?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:44, 30 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

i tak ładna

Mi się bardzo podoba, ale rozjechałam się w oczekiwaniach kolorystycznych.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:44, 30 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
skleroza, nie pamiętam nazwy. Sklep na B, zamarażaka z lodami. Pudełko a w nim po 4 chyba pojemniczki , takie ok 7 x7 cm. Tam sa chyba sorbety. czy dobre nie wiem- lodożercom smakują,ja nie za bardzo lubię lody.

Jak mrożę bazylię- bazylia do blednera- ile wlezie, nawet z pędami jak nie są stare. Oliwy na oko- nie wiem, tak żeby zblendowana masa była taka aksamitna, nie sypka. Do pojemnika i mrożę.
Potem jak wyjmuję to dodaję oliwy, soli, czosnku, uprażonych pestek słonecznika , parmezan i do makaronu. Moi lubią takie pesto.
Ono nadaje się tez do sałatki jako sos i do kurczaka żeby go w tym wytytłać i zgrilować, upiec/usmażyć.
A ja i O. lubimy tez to na kanapki

matulu ale mi w brzuchu zaczęło burczeć. Już wiem co dzis na obiad będzie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:42, 30 lip 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Myślałam, że bardziej niebieska niż fioletowa.

i tak ładna
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:42, 30 lip 2015

Do góry
a z chili muszę spróbować
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:41, 30 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Uwielbiam pesto bazyliowe, też robię taki makaron. Doskonałe jest z pietruszki, szpinaku i rucoli. Zasada taka sama jak z bazylii. Czasami daję płatki chilli z M@S, moje ulubione. fajnie podkręcaja smak i ładnie kolorystycznie wygladają. Pszczółka mówiła, ze u niej bordo zimowała

u nas inne pesto też mają wzięcie.
A bazylia Ci padła może dlatego że w zbyt ciężkiej ziemi, albo ma za mokro? Za rok może spróbuj w sporej donicy, albo w skrzynce po jabłkach ( trzeba na targu kogoś zauroczyć i masz skrzynkę)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:28, 30 lip 2015

Do góry
ładna ta drakiew, faktycznie. A jaka powinna być?- ciemniejsza fioletowa?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:27, 30 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
AAAAAAAAA, jaka piekna, chyba ja chcę, bordową też chcę. Znowu liste trzeba bedzie zmieniać

bordowa nie chce zimować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies