Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

TOPowe róże sezonu 2019 21:24, 14 mar 2021

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Prezenty świąteczne kupione, menu wigilijne ułożone, a ja jakoś tak zatęskniłam za widoczkami różanymi, więc po pewnej przerwie wracam do was z prezentacją moich subiektywnych typów najlepszych okazów różanych sezonu 2019 roku.

Wiosnę mieliśmy dosyć długą, „majówkę” strasznie zimną i deszczową, więc pierwsze różane „tłoczenie” było opóźnione w porównaniu do lat poprzednich o jakieś dwa tygodnie. Potem w połowie czerwca dopadł nas niesamowity skwar, tak że róże przekwitały w tempie zawrotnym, i na początku lipca było w zasadzie po ich kwitnieniu. Lipiec, sierpień oraz wrzesień były w tym roku bardzo suche, ale nie upalne, co niestety negatywnie wpłynęło na obfitość drugiego tłoczenia. A na samym początku października dopadł nas pierwszy przymrozek, i chociaż jesień była dosyć łagodna, to nie było już w sumie na czym zawiesić oka, bo róże wcześnie skończyły kwitnienie.

Poniżej lista róż, które po kilkuletnich obserwacjach najlepiej sprawdzają się w moim ogrodzie pod względem zdrowotności, obfitości kwitnienia, trwałości i urody kwiatów oraz pokroju i gęstości krzaczka:

TOP-2019

1. Olivia Rose Austin (D.Austin) – ładny kwiat, zdrowa, pachnąca, ładnie powtarza, obficie kwitnie, wcześnie zaczyna, róża na medal!

Czy tutaj jest jedną sztuka Olivia? Czy może kilka koło siebie
Ogród z fortepianem 21:19, 14 mar 2021

Do góry
Pruszniki ostatecznie trochę oberwały w tym roku (-17 uszkodziło je trochę)- duża część liści zbrązowiała - na szczęście wypuszczają młode listki no i część liści wewnątrz krzewu jest w miare zielona. Prawie bez jakiegokolwiek uszczerbku przetrwał ten płożący a akurat w tym jedynym przypadku liczyłam na to, że wymarznie, bo jest brzydki no ale skubaniec twardy jest- dam mu jeszcze szansę.

Ciekawa jestem jakie ogólnie będą straty w tym roku, bo temperatury były u nas jednak bardzo niskie jak na nasz teren.

Stipa nietknięta - niczym nie była osłonięta

Krokusowa rzeczka szykuje się do kwitnienia

Dzikie krokusy sadze z drugiej strony - sieją się jak wściekłe - mam badzieję ze przejmą za kulka lat ogrod - tak jak u mojej Babci - muszę znaleźć zdjęcie.

Jesienią rozsadzalam czosnki ozdobne a drobnicę wkopalam w dwóch miejscach robiąc czosnkowe przedszkole

April podbija las... 21:05, 14 mar 2021

Do góry
April napisał(a)

Sarenki są ale dalej, na łąkach. Do mnie nie podchodzą. Za to mam inne atrakcje. Bardzo blisko podchodzą dziki, a zające brykają przez działkę.
Dziś takiego futrzaka uratowaliśmy przed wścibskimi kotami. Chyba mają norkę pod moimi thujami.

Piękny ten futrzaczek
Jolu nigdzie nie znalazłam dostępności tej vertigo. Jak oś trafisz.Daj znać .
Dębowe zakątki 20:39, 14 mar 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Mam pytanko
Nie na wszystkich trawach jeszcze się znam.
Czy te trawki trzeba przyciąć ??

Konwalnik to chyba nie ??

Aniu ta pierwsza to turzyca Ice Dance, ja co roku ją przycinam. Już w sobotę przycięłam, później jest taka świeżutka jak ma wszystkie nowe źdźbła.
Taką trawkę jak ta druga też chyba mam, bo bardzo podobna, ale tej jeszcze nie cięłam. Jest młodziutka i po zimie ma ładne źdźbła, więc nie będę ciąć. Konwalika nie tnę, to w sumie nie trawa, to bylina a wyczytałam, że jest zaliczona do rodziny szparagowatych.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 19:59, 14 mar 2021

Do góry
Ewik napisał(a)
Agnieszka , w słońcu nie jest żle jak człowiek sie rusza , zdecydowanie wolę taką pogodę niz deszcz i wiatr

Janka , wizytówkę masz śliczną , moze kiedys i ja sie zmobilizuje
Zdecydowanie tez wolę krótkotrwałą zimę , ponoć ma zacząć sie ocieplać .

Przez najbliższe tygodnie czas bedą mi umilać takie widoki

Ale słodziak Śliczny!!!

A z amanogawy "będzie Pani zadowolona"
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:57, 14 mar 2021

Do góry
Agania napisał(a)

Śliczna wiosna Do mnie jeszcze nie dotarła
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:56, 14 mar 2021

Do góry
Postanowiliśmy w tym roku w dalszym ciągu poszerzać nasze rabaty. Taki jest plan na na tył. Przy trzcinnikach KF i drzewach chciałam posadzić m.in. zawilce. Koło brzozy w tym trójkącie posadzę chyba modrzew japoński blue dwarf na pniu. Bardzo spodobało mi się jak się przebarwia na żółto. Myślę, że fajnie grałoby to z miłorzębem, który mam w rogu działki przy ognisku, po drugiej stronie, który też na jesień przebarwia się na żółto.

Tak sobie myślę, czy przy tych grabach i dereniach nie posadzić jagód kamczackich, bo dostaliśmy od teściowej, posadziłam w warzywniaku i teraz widzę, że miejsca mi na nie zabraknie, bo rosną z nich duże krzaki z tego co wyczytałam, już teraz są całkiem spore. Zaraz obok mam jeżyny i drzewa owocowe, więc może by to jakoś grało.

Ranczo Edy 19:54, 14 mar 2021

Do góry
eda napisał(a)

Ale fajnie U mnie jeszcze wszystko śpi
Pozdrawiam
Ogród z zegarem 19:24, 14 mar 2021

Do góry
Moje jedne ciemierniki mają zielone liście

A drugie (ten sam gatunek) takie trochę bakłażanowe

To normalne?
Ogród z zegarem 19:21, 14 mar 2021

Do góry
I widok z góry

Oczywiście muszę jeszcze zerwać darń ze środka

Żywopłotki cisowe. 19:20, 14 mar 2021

Do góry
Anabell napisał(a)

Przyszło zamówienie, dobrze że mrozy odeszły, wiosenne sadzenie rozpoczęte na razie
do doniczek.
Sadziłam w mnożarce ziemia była ciepła, nasłoneczniona nie musiałam ogrzewać w domu.

kilka odmian dalii chciałam mieć i dobrze że wcześniej zamówiłam bo już nie mają w sprzedaży.
Dalia Armateras

Bright Eyes

Diana's Memory
Rancho
Rawhite tą bardzo chciałam

Smiling Don
Zingaro
Genowa
Zorro

Bringh diamont zapomnieli włożyć do paczki i już dziś wysłali, a pierwszy raz zamawiałam w tym miejscu.

Cafe au Lait tą zamawiałam 3 raz i raz pomyłka i dwa razy nie wyszłą tak maleńkie były karpy.
Sandrę też dostałam kilka lat temu jako pomyłkę.

oby teraz obyło się bez pomyłek, jeśli zdarzą się to chcę ciekawe.

Ta dalia zdarzyła mi się najciekawsza pomyłka, dalej nazwana NN.

Następna z pomyłek.

Fajne zamówienie daliowe.
Ja dopiero w kwietniu dalie otrzymam.
A dalie z zdjęć przepiękne
Ta 1- cudna
Ogród z zegarem 19:19, 14 mar 2021

Do góry
Wczoraj i dziś znów trochę pokopałam

Z moimi pomocnikami
(Brutus z liściem na nosie )

Rabatka przy bramie

Wczoraj zaczęłam

Dziś jeszcze nie skończyłam ...

Miłkowo - sezon 2016-2022 19:07, 14 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Jolu, jak w maju nie trafi się mróz, będzie super. a na niej ten powojnik też równocześnie kwitnie. Mam je w różnych miejscach.

Irenko! Cudny ten powojnik, fantastyczny, ciekawa jestem, czy nie przemarza?
Paulownia też piękna. Moja szwagierka miała parę lat temu, najpierw opatulała ją na każdą zimę, póki się dało, potem była zbyt duża. Zakwitła dwa razy i obmarzła.

Zdrowia dla córci i całej rodziny!
Ogrodowe wariacje 18:59, 14 mar 2021

Do góry
Cebulowe wychodzą, już nawet nie pamiętam gdzie co wsadzilam
Tulipany w skrzynce plastikowej, która nie była zadołowana także wyglądają z ziemi. Będę się cieszyć jak zobaczę kwiaty

Moje ulubione wrzośce zaczęły kwitnąć, wrzosowiska nie będę robiła ale wrzośce są niezawodne i je jakoś ładnie skomponuję i zgrupuję bo mam w różnych miejscach i będzie wrzościowisko wiosną

Ogrodowe wariacje 18:52, 14 mar 2021

Do góry
Udało mi się trochę podziałać w ogrodzie, obcięłam trawy, hortensje bukietowe i zakulkowalam różę. Robiłam to pierwszy raz i nie jestem pewna czy dobrze, okaże się

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:32, 14 mar 2021

Do góry
Dzień dobry wszystkim

Potrzebuję podpowiedzi w sprawie rabaty przy tarasie. Jestem umówiona z panem w tym tygodniu na wycięcie części trawnika i muszę wiedzieć jak pociągnąć linie rabaty.

Przypomnę jak to wyglądało latem. W części gdzie stoją na zdjęciu leżaki będą ciągnąć się płyty w żwirku prowadzące na ogród z salonu, bo przejście po żwirku bosą stopą jest dość bolesne

Chcę poszerzyć tą część dekoracyjną przy tarasie, tak by również po wyjściu z sypialni było wyjście na ogród z ładnym widokiem. Tam też mogłyby środkiem iść płyty.

Zastanawiam się gdzie skończyć trawnik, czy z linią tarasu, czy może z lawendami.

Przejście nie musi być szerokie wzdłuż lawend, bo tam wzdłuż domu jest już tylko warzywniak i nie zależy mi by prowadziło tam szerokie przejście, ważne jest tylko dla mnie dopasowanie linii i zaplanowanie nasadzeń. A może to nie powinien być prostokąt? Tylko inny kształt? Jakie rośliny mogłabym tam posadzić? Danusiu, liczę szczególnie na Twoją pomoc.

Jeszcze widok od drugiej strony, od warzywniaka i z sypialni

Mam nadzieję, że nie przekroczyłam dozwolonej liczby zdjęć, ale chciałam pokazać tą część z różnej perspektywy.
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:24, 14 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)
co robi słonko

tu po bokach ławki ma 2 młode Susan, rok temu kwitły, jak w tym roku, nie wiem; czwarta w lasku

dziś tu będę ciąć limki, będą łapki bolec

U mnie krokusy dopiero wyłażą
A hortki już wczoraj przyciełam.
Piękny ten powojnik na wcześniejszym zdjęciu.
To Montana ??Marzy mi się.Tam masz jeden czy 2 posadzone ?
Dębowe zakątki 18:20, 14 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Piękne widoki nad zalewem, jaka przestrzeń.
A piec po prostu cudny, cudny, cudny!!! Kafle przepiękne. Pozazdrościć (tak pozytywnie oczywiście).
Wielka kępa przebiśniegów, a u mnie słownie sztuk pięć.

Całego zalewu nie obejmę, Przestrzeni to tutaj jest.
Kominek też nam się podoba
Dziękuję Przebiśniegi to już u mnie się rozsiewają .Ale ta kępa jest chyba największa.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jeszcze tak zamarznięte ???
Kominek cudo
Obrazy przepiękne
Ano tak jeszcze zamarznięty mój Dębowy
Dzięki. Kominek i nas cieszy wyglądem i grzeje

A mój staw już oddycha bez lodu
Mój ogród pod lasem 18:13, 14 mar 2021

Do góry
To Jordan. Tu go widać z drugiej strony.

W samym słońcu 18:05, 14 mar 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Mam taka roślinkę...lubi suszę,kwitnie na niebiesko, taka krzewinka do około metra dorastająca...ale nie wiem co to jest i nie wiem czy to ciąć

Czasem to nie perowskia ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies