Dzięki Iwonka, dam radę, bo jak ja się za coś wezmę to uparta jestem i nie ma odwrotu
Na taką ilość jaką wysiałam stipę i mi jeszcze trzy opakowania zostały do wysiania to jestem bardzo ciekawa ile będę miała. Ciągle mam uczucie, że będzie mało.
Mam spore wydatki ogrodowe w tym roku, a stipą bym chciała wypełnić rabaty
W jedno popołudnie się uwiniesz.
Jak już miałam prawie koniec, doszłam do wprawy
Teraz nie ma ostrego słońca, więc nie ma potrzeby ściægania z okna. Tylko przez ok. tydzień ona postoi, potem zacznie rosnąć. Będzie dobrze. Nie martw się.
Dasz radę
Nie wiem, nie kojarzę nicka wiadomo są lepsi i gorsi w projektowaniu. Najgorzej właśnie jak się roślinki stopniowo kupuje tak jak ja np wtedy się można pogubić najbardziej....
Zaraz sobie odwiedzę ten wątek
Byłaś u Ren133?
Wczoraj zrobiła podsumowanie roku na Ogrodowisku. Ma piękny ogród własnymi rękami zrobiony z podpowiedziami dziewczyn. Fakt, że nasadzeń sporo w tym roku zrobiła. Ja pewnie 5 lat bym potrzebowała na te zakupy. Ale chodzi o fakt, że można.
I że się uda, tylko trzeba chcieć i mieć cierpliwość.
Aniu, Anitko, wiem, że nie każdego stać. Wiem, że trzeba przysponić, albo ładnie wyeksponować w miarę możliwości. Teraz nie mam czasu. Ale w poniedziałek coś pokażę. Ok?
Ja nie krytykuję wielkości. Tylko staram się na razie sobie odpowiedzić na pytanie, co zrobić, by na ten czas było lepiej.
Tej inspiracji z różami pnącymi nie znałam. Zapinowałam sobie. Śliczna Oby tobie tak wyszło.
Opuchlaki to zmora mojego ogrodu Obawiam się, że znowu się u mnie pojawią ... dlatego też tak chętnie poszerzam rabaty ... bo najbardziej dają popalić trawnikowi
Tyle usłyszałam pozytywów na temat bergenii, że na na pewno w tym sezonie znajdę dla nich miejsce
Piękne twoje świerki.
Tylko to jest przedogródek. Takie ułożenie serbów zaburza styl formalny, do którego skłania się inspiracja Polinki. Gdyby serby rosły w linii, byłoby ok. Już dziewczyny poruszały ten temat. Dla mnie wizualnie zrobi się tam las. Ola Leon ma serby posadzone po linii bardzo dobrze to wygląda.
Tutaj one miały przysłonić drewutnię i studnię. A jest ich sporo za dużo, by myśleć o rabacie poukładanej.
Takie mam odczucia. Rozkład serbów zaburza porządek. Doczytałam, że miało być prosto. I takie widzę plany. Kiedy te serby urosną? Za 5 lat? Za 10?
I co? Skoro przez kilka lat będzie Ania i wszyscy wchodzący spoglądać na studnię i drewutnię, to trzeba z nich zrobić atut. Znaleźć sposób, by wkomponować w całość.
Wiem, że serby rosną spore. Na wysokość. Na szerokość Danusia sadzi na żywopłot co 2 metry. Luzem szerzej. Ale czy chodzi o to, by mieć z przodu las?
Wszyscy tutaj tak robią, że czytają nie wypowiadając się ... bo nie sztuką jest gadać o ogrodzie ale przede wszystkim działać w nim ... a mamy jeszcze rodzinę, znajomych i pracę. Widzisz Ty też masz dobrze ze swoim eMem Mój wybiera bardziej ambitne zajęcia ... Tujek nie chce czyścić
Muszę się zaraz zorientować w dostępności i cenie wypożyczenia takiego odkurzacza
Dziękuję Ci Iwonko za info
już ci wszystko tłumaczę, na planie ogrodu 1 to altana na wprost okien salonu. na niej będą pnące oraz na rabatach srodkowych na obeliskach ze skarpetami z lawendy.tutaj aktualny plan tyłów ogrodu, na fioletowo rabaty srodkowe oczywiscie będą to symetryczne prostokaty https://pl.pinterest.com/pin/166422148708642990/
a scieżka do altany ma prowadzić tak;
Aniu, ja wiem. Doczytałam, że to nie to samo miejsce. Czytam po kolei. Jestem na 22 stronie. W nocy więcej nie dałam rady.
Pomysł Polinki fajny. Też mam zapisaną tą inspirację. Trochę kosztowny. Dasz radę?
Aniu, powiem tak: na razie jestem w małym szoku, jak podzielić te wielkie rabaty. Nie podoba mi się rozmieszczenie serbów. Wszystko ginie na tak wielkiej powierzchni. Zanim urośnie, przez 10 lat będzie cię to denerwować. Zatem czytam i myślę. Pewne inspiracje mi się nasuwają. Ale ogród trzeba potraktować jako całość. Inaczej każda rabata będzie z innej bajki. Potrzebny mi jest plan rabat. Coś jus znalazłam. Zapisałam. Podoba mi się rabata hortensjowa jako tło z okna. To ci się udało. Brakuje paru detalów, może dobrnę do nich. Wszystko sobie zapisuję.
Miłego dnia