Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród Mirelli 06:23, 21 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W jedno popołudnie się uwiniesz.
Jak już miałam prawie koniec, doszłam do wprawy
Teraz nie ma ostrego słońca, więc nie ma potrzeby ściægania z okna. Tylko przez ok. tydzień ona postoi, potem zacznie rosnąć. Będzie dobrze. Nie martw się.
Dasz radę

Dzięki Iwonka, dam radę, bo jak ja się za coś wezmę to uparta jestem i nie ma odwrotu

Na taką ilość jaką wysiałam stipę i mi jeszcze trzy opakowania zostały do wysiania to jestem bardzo ciekawa ile będę miała. Ciągle mam uczucie, że będzie mało.

Mam spore wydatki ogrodowe w tym roku, a stipą bym chciała wypełnić rabaty
Ogród Mirelli 23:50, 20 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

To taka robota z dla cierpliwych po trzy źdźbła pakować. Będę musiała okulary założyć

Za tydzień będę to robiła chyba cały weekend

W jedno popołudnie się uwiniesz.
Jak już miałam prawie koniec, doszłam do wprawy
Teraz nie ma ostrego słońca, więc nie ma potrzeby ściægania z okna. Tylko przez ok. tydzień ona postoi, potem zacznie rosnąć. Będzie dobrze. Nie martw się.
Dasz radę
Metamorfozy ogrodowe 23:37, 20 lut 2016

Do góry
Ewa, piękna zmiana. Zatem kulki z tawułek są nowe na tej rabacie.
Ogród z pergolą 19:20, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Justynko, całościowy plan potrzebny mi był, by wiedzić, w jakim pójść kierunku. Twój ogród znałam. U Ani musiałam nadrobić.

Aniu, możesz jeszcze zmienić zamówienie. Wystarczy wysłać maila z nowym zamówieniem i powołać się na stare. Ja tak zrobiłam w F jesienią.

Będę w poniedziałek. Teraz weekend jest dla eMa. Też muszę go podkarmić
Buziaki

spokojnie Iwona, dbaj o eMa, czekam z decyzjami na Ciebie do poniedziałku. miłego weekendu
Ogród z pergolą 19:10, 20 lut 2016

Do góry
Justynko, całościowy plan potrzebny mi był, by wiedzić, w jakim pójść kierunku. Twój ogród znałam. U Ani musiałam nadrobić.

Aniu, możesz jeszcze zmienić zamówienie. Wystarczy wysłać maila z nowym zamówieniem i powołać się na stare. Ja tak zrobiłam w F jesienią.

Będę w poniedziałek. Teraz weekend jest dla eMa. Też muszę go podkarmić
Buziaki
Norweski ogródek... 11:39, 20 lut 2016

Do góry
Czyli wszystko od nowa ...
Trzymam kciuki.
Ogród z pergolą 11:21, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Byłaś u Ren133?
Wczoraj zrobiła podsumowanie roku na Ogrodowisku. Ma piękny ogród własnymi rękami zrobiony z podpowiedziami dziewczyn. Fakt, że nasadzeń sporo w tym roku zrobiła. Ja pewnie 5 lat bym potrzebowała na te zakupy. Ale chodzi o fakt, że można.
I że się uda, tylko trzeba chcieć i mieć cierpliwość.

Nie wiem, nie kojarzę nicka wiadomo są lepsi i gorsi w projektowaniu. Najgorzej właśnie jak się roślinki stopniowo kupuje tak jak ja np wtedy się można pogubić najbardziej....
Zaraz sobie odwiedzę ten wątek
Ogród z pergolą 11:15, 20 lut 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Myślę, że też za bardzo powołujecie się na realizacje Danusi nie ma szans żeby ogród laika był taki idealny jak te nad którymi pracuje sztab ludzi.
Danusia jest mistrzem w swoim fachu więc nie ma co się zawzinać na gonienie ideału. Czasami trzeba zluzować i wrócić na ziemie.....

Byłaś u Ren133?
Wczoraj zrobiła podsumowanie roku na Ogrodowisku. Ma piękny ogród własnymi rękami zrobiony z podpowiedziami dziewczyn. Fakt, że nasadzeń sporo w tym roku zrobiła. Ja pewnie 5 lat bym potrzebowała na te zakupy. Ale chodzi o fakt, że można.
I że się uda, tylko trzeba chcieć i mieć cierpliwość.
Ogród z pergolą 11:09, 20 lut 2016

Do góry
Aniu, Anitko, wiem, że nie każdego stać. Wiem, że trzeba przysponić, albo ładnie wyeksponować w miarę możliwości. Teraz nie mam czasu. Ale w poniedziałek coś pokażę. Ok?
Ja nie krytykuję wielkości. Tylko staram się na razie sobie odpowiedzić na pytanie, co zrobić, by na ten czas było lepiej.

Tej inspiracji z różami pnącymi nie znałam. Zapinowałam sobie. Śliczna Oby tobie tak wyszło.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:04, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Opuchlaki takie złośliwe, że wszystko zjedzą, jak tylko się pojawią. Nie ma znaczenia, co sadzisz. Pędraki- drugie złośliwe. Tyle, że większe. Kiedyś mi trawnik zjadły.

Opuchlaki to zmora mojego ogrodu Obawiam się, że znowu się u mnie pojawią ... dlatego też tak chętnie poszerzam rabaty ... bo najbardziej dają popalić trawnikowi

Tyle usłyszałam pozytywów na temat bergenii, że na na pewno w tym sezonie znajdę dla nich miejsce
Ogród z pergolą 11:04, 20 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

to tak tam bedzie, na pierwszym planie 2 lub 3 muszę policzyc dokładnie graby z tymi skarpetami, z tyłu szpaler hortek a między skarpetami ice dance, może być?
Anita przecież ty u mnie na bieżąco, powinnaś to wiedzieć

Bardzo dobry pomysł. Czyli ta rabata załatwiona.
Teraz druga strona.
Ogród z pergolą 10:54, 20 lut 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Iwona napisała ci,że nie podoba jej sie rozmieszczenie serbów że wszystko ginie na małej powierzchni, moim zdaniem są posadzone ok w końcu urosną a jak byś je za blisko posadziła to za parę lat musiałabyś się paru pozbyć.
My mieliśmy posadzone tyci świerki kłujące z trzy razy mniejsze od twoich serbów. Odległości były duże ale się doczekaliśmy i urosły

Piękne twoje świerki.
Tylko to jest przedogródek. Takie ułożenie serbów zaburza styl formalny, do którego skłania się inspiracja Polinki. Gdyby serby rosły w linii, byłoby ok. Już dziewczyny poruszały ten temat. Dla mnie wizualnie zrobi się tam las. Ola Leon ma serby posadzone po linii bardzo dobrze to wygląda.
Tutaj one miały przysłonić drewutnię i studnię. A jest ich sporo za dużo, by myśleć o rabacie poukładanej.
Takie mam odczucia. Rozkład serbów zaburza porządek. Doczytałam, że miało być prosto. I takie widzę plany. Kiedy te serby urosną? Za 5 lat? Za 10?
I co? Skoro przez kilka lat będzie Ania i wszyscy wchodzący spoglądać na studnię i drewutnię, to trzeba z nich zrobić atut. Znaleźć sposób, by wkomponować w całość.
Wiem, że serby rosną spore. Na wysokość. Na szerokość Danusia sadzi na żywopłot co 2 metry. Luzem szerzej. Ale czy chodzi o to, by mieć z przodu las?

Świerk srebrny ma inny pokrój.

Na razie tyle. Zaczyna się weekend.
Będę później.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:38, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie była mowa o odkurzaczu przemysłowym do czyszczenia tuj. Polinka też stosuje odkurzacz.
Ładnie to tak podczytywać i słowa nie zostawić, hi, hi ?
Ja też tak robię, inaczej bym na nic innego nie miała czasu

edit:
Jak tuje są suche (nie pada), to ze środka wysysasz odkurzaczem wszystko suche. Robi się szybciej niż rękami
Sebek nie musi, bo mu halny pomaga
A ja odkurzacza nie mam, to czyszczę rękami e-Ma. Aniaaa i Polinka czyszczą odkurzaczem, Ewa bacowa ma zamiar spróbować.

Tuja musi być sucha, żeby nie zapchała odkurzacza. Zatem pogoda bezdeszczowa

Ot i całe streszczenie

Wszyscy tutaj tak robią, że czytają nie wypowiadając się ... bo nie sztuką jest gadać o ogrodzie ale przede wszystkim działać w nim ... a mamy jeszcze rodzinę, znajomych i pracę. Widzisz Ty też masz dobrze ze swoim eMem Mój wybiera bardziej ambitne zajęcia ... Tujek nie chce czyścić
Muszę się zaraz zorientować w dostępności i cenie wypożyczenia takiego odkurzacza
Dziękuję Ci Iwonko za info
Ogródek Iwony 10:38, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Miło mi, ale nie wiem, czy mnie nie przeceniacie

Aniu, pozwól, że dziś do poduszki przejrzę twój wątek - kiedyś zaczęłam i nie zdążyłam skończyć Jak coś mi wpadnie do głowy, chętnie pomogę
edit: utknęłam u Ciebie, czytam od początku i od końca naraz i widzę, że rozpaczliwie potrzebujesz pomocy

to może ja nick zmienię na "rozpaczliwa" a tytuł wątku "ogród do zrobienia"?
Ogród z pergolą 10:24, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, ND jest pnąca. Na czym planujesz ją rozpiąć? Pergola, czy przy domu posadzisz?
Louise też pnąca. Razem masz 15 pnących róż. Więc nie posadzisz ich ot tak na rabatę. Tylko musisz pomyśleć dla nich o podporze.
Masz gotową, czy w planach?

już ci wszystko tłumaczę, na planie ogrodu 1 to altana na wprost okien salonu. na niej będą pnące oraz na rabatach srodkowych na obeliskach ze skarpetami z lawendy.tutaj aktualny plan tyłów ogrodu, na fioletowo rabaty srodkowe oczywiscie będą to symetryczne prostokaty

https://pl.pinterest.com/pin/166422148708642990/
a scieżka do altany ma prowadzić tak;
Ogród Mirelli 10:22, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jaką lawendę masz ciąć? Nie za wcześnie?

Lawendę, którą posadziłam w ubiegłym roku pod koniec lata, która nie kwitła.

Teraz jeszcze nie będę cięła, bo za wcześnie, ale w ogóle pytałam czy taką małą ciąć
Ogród Mirelli 10:21, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Poczekaj jeszcze tydzień. Ja pikowałam miesięczną. Będzie ci łatwiej. I jeszcze przez tydzień będziesz miała wolny parapet

OK Iwonka poczekam jeszcze tydzień

Moja stipa w sypialni stoi, bo w salonie na parapecie Kubuś za bardzo się nią interesował
Ogród z pergolą 10:13, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, ja wiem. Doczytałam, że to nie to samo miejsce. Czytam po kolei. Jestem na 22 stronie. W nocy więcej nie dałam rady.
Pomysł Polinki fajny. Też mam zapisaną tą inspirację. Trochę kosztowny. Dasz radę?

Aniu, powiem tak: na razie jestem w małym szoku, jak podzielić te wielkie rabaty. Nie podoba mi się rozmieszczenie serbów. Wszystko ginie na tak wielkiej powierzchni. Zanim urośnie, przez 10 lat będzie cię to denerwować. Zatem czytam i myślę. Pewne inspiracje mi się nasuwają. Ale ogród trzeba potraktować jako całość. Inaczej każda rabata będzie z innej bajki. Potrzebny mi jest plan rabat. Coś jus znalazłam. Zapisałam. Podoba mi się rabata hortensjowa jako tło z okna. To ci się udało. Brakuje paru detalów, może dobrnę do nich. Wszystko sobie zapisuję.
Miłego dnia

Iwonko tak naprawdę to dzisiaj streściłam Ci cały wątek, chyba nie ma sensu go czytać
Mój ogród pod górkę... 10:09, 20 lut 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)

A ja myślałam, że u Ciebie zimniej i bielej - no masz!

Pochwaliłam się i mam karę. Słońce zaszło.
Ogród z pergolą 10:04, 20 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Iwonka Bogdzia pisze o pergoli na wprost okien salonu na tyłach domu nie o przedogrodku.
ale ten pomysł mi już wybiła z głowy, żadnej pergoli nie będzie.
a to jest mój lewy przedogrodek patrzac od domu, danicy moge przesadzić, jako zywopłot serby, maleńkie ledwo widać

tutaj Polinka zaproponowała mi zrobienie tak
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476454/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476452/
z moją małą modyfikacją na graby formowane w prostopadłościany

Aniu, ja wiem. Doczytałam, że to nie to samo miejsce. Czytam po kolei. Jestem na 22 stronie. W nocy więcej nie dałam rady.
Pomysł Polinki fajny. Też mam zapisaną tą inspirację. Trochę kosztowny. Dasz radę?

Aniu, powiem tak: na razie jestem w małym szoku, jak podzielić te wielkie rabaty. Nie podoba mi się rozmieszczenie serbów. Wszystko ginie na tak wielkiej powierzchni. Zanim urośnie, przez 10 lat będzie cię to denerwować. Zatem czytam i myślę. Pewne inspiracje mi się nasuwają. Ale ogród trzeba potraktować jako całość. Inaczej każda rabata będzie z innej bajki. Potrzebny mi jest plan rabat. Coś jus znalazłam. Zapisałam. Podoba mi się rabata hortensjowa jako tło z okna. To ci się udało. Brakuje paru detalów, może dobrnę do nich. Wszystko sobie zapisuję.
Miłego dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies