Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Iwk4 10:54, 20 lut 2016

Filemon24 napisał(a)
Iwona napisała ci,że nie podoba jej sie rozmieszczenie serbów że wszystko ginie na małej powierzchni, moim zdaniem są posadzone ok w końcu urosną a jak byś je za blisko posadziła to za parę lat musiałabyś się paru pozbyć.
My mieliśmy posadzone tyci świerki kłujące z trzy razy mniejsze od twoich serbów. Odległości były duże ale się doczekaliśmy i urosły

Piękne twoje świerki.
Tylko to jest przedogródek. Takie ułożenie serbów zaburza styl formalny, do którego skłania się inspiracja Polinki. Gdyby serby rosły w linii, byłoby ok. Już dziewczyny poruszały ten temat. Dla mnie wizualnie zrobi się tam las. Ola Leon ma serby posadzone po linii bardzo dobrze to wygląda.
Tutaj one miały przysłonić drewutnię i studnię. A jest ich sporo za dużo, by myśleć o rabacie poukładanej.
Takie mam odczucia. Rozkład serbów zaburza porządek. Doczytałam, że miało być prosto. I takie widzę plany. Kiedy te serby urosną? Za 5 lat? Za 10?
I co? Skoro przez kilka lat będzie Ania i wszyscy wchodzący spoglądać na studnię i drewutnię, to trzeba z nich zrobić atut. Znaleźć sposób, by wkomponować w całość.
Wiem, że serby rosną spore. Na wysokość. Na szerokość Danusia sadzi na żywopłot co 2 metry. Luzem szerzej. Ale czy chodzi o to, by mieć z przodu las?

Świerk srebrny ma inny pokrój.

Na razie tyle. Zaczyna się weekend.
Będę później.
anna_t 11:00, 20 lut 2016

Iwona jak tak tylko szybko wyjaśnię. tam gdzie inspirka polinki czyli lewy front patrząc z domu serby rosną w lini przy ogrodzeniu, a na przeciwko tam gdzie rodki wsadziłam tak zeby zasłonić grajdołek m
wszystkie serby sadzone co 1,5m
Filemon24 11:00, 20 lut 2016

Zdjęcie wstawiłam dla przykładu że rośliny kiedyś urosną nawet jak są mikrusami. 5 lat to w cale nie jest dużo, nie każdego stać na duże rośliny które sadzi Danusia w swoich realizacjach. Nie trudno zauważyć że raczej z takich usług korzystają ludzie z konkretną gotówką.... dla których 100 tys na ogród to nic takiego
Iwk4 11:04, 20 lut 2016

anna_t napisał(a)

to tak tam bedzie, na pierwszym planie 2 lub 3 muszę policzyc dokładnie graby z tymi skarpetami, z tyłu szpaler hortek a między skarpetami ice dance, może być?
Anita przecież ty u mnie na bieżąco, powinnaś to wiedzieć

Bardzo dobry pomysł. Czyli ta rabata załatwiona.
Teraz druga strona.
Filemon24 11:05, 20 lut 2016

Myślę, że też za bardzo powołujecie się na realizacje Danusi nie ma szans żeby ogród laika był taki idealny jak te nad którymi pracuje sztab ludzi.
Danusia jest mistrzem w swoim fachu więc nie ma co się zawzinać na gonienie ideału. Czasami trzeba zluzować i wrócić na ziemie.....
anna_t 11:06, 20 lut 2016

to fakt, kasa tu się liczyła. teraz jak już bardziej w temacie jestem to poszukałabym kopanych bo moze w tej samej cenie albo ciut droższe miałabym większe. ale żyję nadzieją ze jak je będę dobrze karmić to urosną duuuuże. z eM tak zrobiłam i stówe waży
Filemon24 11:09, 20 lut 2016

anna_t napisał(a)
to fakt, kasa tu się liczyła. teraz jak już bardziej w temacie jestem to poszukałabym kopanych bo moze w tej samej cenie albo ciut droższe miałabym większe. ale żyję nadzieją ze jak je będę dobrze karmić to urosną duuuuże. z eM tak zrobiłam i stówe waży

haha ja swojego to chyba nigdy nie utucze co by nie jadł to i tak chudzina
Będziesz podlewać pryskać na porost igieł nawozić to będą takie jak twój em
Iwk4 11:09, 20 lut 2016

Aniu, Anitko, wiem, że nie każdego stać. Wiem, że trzeba przysponić, albo ładnie wyeksponować w miarę możliwości. Teraz nie mam czasu. Ale w poniedziałek coś pokażę. Ok?
Ja nie krytykuję wielkości. Tylko staram się na razie sobie odpowiedzić na pytanie, co zrobić, by na ten czas było lepiej.

Tej inspiracji z różami pnącymi nie znałam. Zapinowałam sobie. Śliczna Oby tobie tak wyszło.
Filemon24 11:12, 20 lut 2016

Myślę że jak Ania dosadzi coś pomiędzy rodkami i danicami to ta rabatka będzie się prezentować całkiem atrakcyjnie, może coś lekkego tam dać np tawułki arendsa - one są takie śliczne
Iwk4 11:15, 20 lut 2016

Filemon24 napisał(a)
Myślę, że też za bardzo powołujecie się na realizacje Danusi nie ma szans żeby ogród laika był taki idealny jak te nad którymi pracuje sztab ludzi.
Danusia jest mistrzem w swoim fachu więc nie ma co się zawzinać na gonienie ideału. Czasami trzeba zluzować i wrócić na ziemie.....

Byłaś u Ren133?
Wczoraj zrobiła podsumowanie roku na Ogrodowisku. Ma piękny ogród własnymi rękami zrobiony z podpowiedziami dziewczyn. Fakt, że nasadzeń sporo w tym roku zrobiła. Ja pewnie 5 lat bym potrzebowała na te zakupy. Ale chodzi o fakt, że można.
I że się uda, tylko trzeba chcieć i mieć cierpliwość.