Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z zegarem 19:30, 10 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Zrobiłam jeszcze zdjęcia „małych” oczek z frontu . Dla Sylwii, kiedyś o nie pytała.

Oczko nr 1

Te krzaczory rosnące w wodzie są do wycięcia.

Oczko nr 2 i też krzaczory do wycięcia.

Te krzaczory to w głównej mierze wierzby, ale bez „bazi”, samosiejki.

Kobieto to nie są małe oczka!!! One są chyba większe od mojego największego....
Te drzewa tak w wodzie rosną???
Ogród w remoncie 19:24, 10 mar 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Nie wiedziałam,że na rondzie masz kulki,bo w sezonie taki buszszzz

Tak, w sezonie prawie ich nie widać . Trochę od strony ścieżki.

Ogród długi 19:15, 10 mar 2021

Do góry
Anda - Ewo, miałam chwile zwątpienia :I Ale postanowiłam wziąć się w garść. Dziękuję za Twoje obiektywne spojrzenie:* Może niemożliwe stanie się możliwym? Póki co chcę odczarować miejsce przy garażu. Na razie jest tam przyczepka i palety, ogólnie grajdoł pokazałam... No, ale nie zaklinam rzeczywistości. No tak to wszystko wygląda niestety. Mam nadzieję, że kiedyś będę pokazywać same piękne zdjęcia

Wiolka5_7 - Wiolu, witaj Miło mi Cię gościć na moim podwórku. Zaznaczyłam na zdjęciu te tuje do przesadzenia.

Co myślicie dziewczyny? Tam z tyłu ekran z serbów zrobię za radą Pani Danusi.
Cięłam trawy wczoraj, a miałam tylko sześć. Toż to ciężka robota jest! A ile bałaganu przy tym! Chodziłam później wte i wewte i zbierałam pojedyncze kłosy z trawy.
Ukojenie 19:09, 10 mar 2021

Do góry
Dzis znalazlam dwa pierwsze krokusy

I tyle wiosny bo gdzie niegdzie jeszcze i snieg lezy.

Dzis gdy mala spala mialam czas na obchod ogrodka.
Od momentu zalozenia duzo sie zmienilo - ziemia lepsza, jest wiecej cienia bo tuje urosly i w efekcie mam duza polac ogrodka we mchu - piekny jest. Jeszcze w zeszlym roku probowalam z nim walczyc ale w tym mam inna refleksje - zrobie rabate taka zeby juz tam zostal. Posadze paprocie i hosty a rozchodniki przeniose w inne miejsce.

Zrobilam tez eksperyment - kiedys kupilam azalie ktora nigdy nie miala kwiatow - dbalam o nia i nic, w zeszlym roku nie tknelam jej sekatorem dajac ostatnia szanse przed eksmisja - dzis zauwazylam ze ma bazie - ???!!!???
Ogród z zegarem 18:51, 10 mar 2021

Do góry
a tak (kiedyś ) będzie:

Ogród z zegarem 18:50, 10 mar 2021

Do góry
a tu mam zdjęcia tej "przyszłej" rabaty przed bramą.

Teraz rosną tam 3 wierzby (tu z kolei mandżurskie), tuja (z gatunku niskich i okrągłych), z niej wyrasta jakaś dzika wiśnia (nie mam pojęcia skąd tam się wzięła), krzaczek trzmieliny i kalina.
Rosną sobie w trawie (w sensie każda sztuka pojedynczo), ale chyba je połączę w jedną rabatę.

tak jest:

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:49, 10 mar 2021

Do góry
Alicco widoczki trochę przychylniejsze, i błękit nieba widać

Dziś polowałam na dobre światło dla rannika, zrobiłam sporo fotek ale tylko jedno mnie zadowoliło

Ogród w remoncie 18:47, 10 mar 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Też mam takie sterty. Jeszcze przechowalnik ogarnę i biorę się za mielenie. Dziś jeszcze dołożyłam to co z ronda wycięte.
Rondo, aż niewiarygodne, że później tak wygląda

Nie wiedziałam,że na rondzie masz kulki,bo w sezonie taki buszszzz
Ogród w remoncie 18:38, 10 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)
U nas wczoraj było podobnie, zimno i wiatr... W ogrodzie mam sterty gałęzi poobcinanych i mnóstwo roboty. Potrzebna tylko dobra pogoda i do roboty.

Też mam takie sterty. Jeszcze przechowalnik ogarnę i biorę się za mielenie. Dziś jeszcze dołożyłam to co z ronda wycięte.
Rondo, aż niewiarygodne, że później tak wygląda

Groszek pachnący - Lathyrus odoratus 18:20, 10 mar 2021

Do góry
Czy są tu miłośnicy groszków pachnących? Posiałam dzisiaj trzy odmiany: 'Mollie Rilstone' , 'Mrs Collier' oraz 'Royal Lavender'

W związku, że nadal jest tak zimno i nieprzyjemnie, zima nie odpuszcza, więc zdecydowałam się w tym roku na wysiewy do specjalnych doniczek, tzw. rootrainers, które udało mi się zakupić z UK. Są tam bardzo popularne, podobno idealne właśnie do groszków, bo budują w nich silny i głęboki system korzeniowy (12 cm). Teraz tylko trzeba im zapewnić ciepełko i zobaczymy jak wzejdą. To mój pierwszy tego typu eksperyment, i przyznam, że muszę jeszcze doczytać, czy one teraz powinny być przechowywane na tacy z wodą? czy tylko je lekko zraszać? może wiecie?

Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:11, 10 mar 2021

Do góry
Moja laury chyba padły tej zimy.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 18:07, 10 mar 2021

Do góry
Mija 1/3 marca, wiosnę naprawdę słabo widać, znów śnieg zalega na trawniku i nie można się rozpędzić z pracami ogrodowymi Kupiłam nowe ciemierniki (lokalnie), ale trzymam je od tygodnia w garażu, bo taki mróz u nas w nocy, że strach je zostawić na zewnątrz (-6°C). Chyba dzisiaj będzie ostatnia taka noc, oby!

W tym roku, pierwszy raz w życiu postanowiłam wysiać w doniczkach jednoroczne kwiaty z nasion Nie mam pojęcia jak to się skończy, bo nie mam żadnej szklarni, więc uznaję to za totalny eksperyment. Postanowiłam się dobrze do tego przygotować, zakupiłam ziemię do wysiewów i osobno perlit. Konkretne nasiona zakupiłam z Niemiec i UK:
- Groszek pachnący 'Mollie Rilstone' , 'Mrs Collier' oraz 'Royal Lavender'
- Floks Drummonda 'Blushing Bride'
- Kosmos / Onętek 'Purity'
- Tytoń oskrzydlony 'Live Green'
- Dzwony irlandzkie
- Krwawnik kichawiec

Dzisiaj zaczęłam od groszków pachnących. Kupiłam z UK takie specjalne do tego doniczki, tzw. rootrainers, genialne i bardzo popularne w UK, podobno idealne do groszków, bo budują w nich silny i głęboki system korzeniowy (12 cm). Doniczki są otwierane, wielorazowe. Muszę jeszcze doczytać, jak teraz przechowywać te doniczki w domu (przykryte pokrywą), bo nie wiem co dalej A może Wy wiecie, czy one teraz powinny być cały czas na tacy z niewielką ilością wody?

Ogród w remoncie 18:04, 10 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
U mnie też mocno wietrznie było - kora na trawniku. Posprzątam jak się ociepli

Dziś odrobinkę lepiej pogodowo. W słoneczku dało się popracować

Na rondzie zrobiłam dziś wycinkę.

Wieczorne zdjęcie, przynajmniej nie widać jaki bałagan. Na jutro niby deszcz w prognozie. Szkoda bo uruchomiłabym odkurzacz.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:00, 10 mar 2021

Do góry
A skoro wiosna to trzeba zacząć działać. Kupiłam stacjonarnie parę dalii. Chwilowo się moczą, ale zastanawiam się czy te takie ledwo wiszące po odcięciu lepiej wyrzucić czy może można je posadzić? Chyba lepiej w osobnej doniczce, prawda?

a może nie trzeba odcinać?

i z bliska - ta skórka jest zerwana, bulwa trzyma się dość dobrze, ale jest taka latająca dość luźno...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:57, 10 mar 2021

Do góry
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:50, 10 mar 2021

Do góry
Puk, puk - wiosna to ja!

i doniczkowo częściowo odzywa się po zimie. Ciekawa jestem czy agapanthusy przetrwały ten tydzien mrozów. Były okryte z 2-3 warstwami włókniny, ale nie wiem czy to nie za mało. Oby się udało!

Ogrodniczy to w zasadzie spacer na powietrzu więc zajrzałam w ub tygodniu. Przytułam 2 róże - Giardinę, bo ta kupiona online w ub roku była marna i ledwo zipie. Oraz Bouquet Parfait. Następnym razem muszę podejść do zakupów z głową.

Ogród z zegarem 15:20, 10 mar 2021

Do góry
Zrobiłam jeszcze zdjęcia „małych” oczek z frontu . Dla Sylwii, kiedyś o nie pytała.

Oczko nr 1

Te krzaczory rosnące w wodzie są do wycięcia.

Oczko nr 2 i też krzaczory do wycięcia.

Te krzaczory to w głównej mierze wierzby, ale bez „bazi”, samosiejki.
Ogród z zegarem 15:00, 10 mar 2021

Do góry
I tu druga wierzba (i statyści )

Mam jeszcze jedną, ale ma niewielkie zrosty.
Ogródek warzywny na balkonie 14:59, 10 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)
No widzę, że już wiosna w tobie. Poradzą sobie, myślę, że już jakieś ekstremalne temperatury nas nie dopadną.
Koniecznie bukietowe do słonka, ja też jedną donice muszę przestawić. Do kolejnej ziemi mi trzeba i będę wtykać patyki, chce teraz koło garażu mieć dużo hortensji.

Nie mogłam się napatrzeć u ciebie na wiosnę w ogrodzie. Tulipany nasz już takie duże i ten wawrzynek - boski. Byłam w sobotę w górach sowich, niby 60 km a na trasach wszędzie bielutki świeży śnieg.
U mnie nadal szaleją hortensje ogrodowe, mają duże listki. Codziennie je odkrywam na noc. Bukietowe stoją na słońcu w nocy muszą sobie radzić same.
Ogród z zegarem 14:58, 10 mar 2021

Do góry
Wczoraj się zastanawiałam, czy mam taką wierzbę jak Agania i chyba tak , też ma takie zrosty, jeszcze niewielkie, bo to młode drzewko.

I tu całe drzewko (plus ogon )

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies