Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:17, 03 wrz 2018

Do góry
Po trawniku widać, że zasuszony, albo nie tak podlewałeś albo za mało.

Co to jest kompost?

Tutaj odpowiedź:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Możesz go robić w ogrodzie lub kupić w kompostowni. To nie jest granulowane, to coś o konsystencji ziemi, tylko zawartość składników odżywczych dla trawnika - ogromna.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 18:14, 03 wrz 2018

Do góry
dirty_steve napisał(a)
Czy posiada ktos mieszanke: Graminex Wembley i podzieli sie informacja jak szybko i do jakiej wysokosci rosnie ta trawa ?

Szukam jakiejs wolnorosnacej mieszanki na uzytkowy trawnik.

Jak nie będziesz kosił, to będzie bardzo wysoka. Pytanie bardzo pokrętne, bo niby do jakiej wysokości rośnie trawa? Do takiej, do jakiej jej pozwolisz. Trawniki kosimy co tydzień co najmniej, więc do jakiej wysokości - nie ma tutaj zastosowania.
Serdecznie witam wszystkich :) 17:56, 03 wrz 2018

Do góry
Już dawno przeniesiony.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:29, 03 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chwastox. Mniejsze stężenie niż zalecane.

Potem dobra ziemia/kompost, mulczowanie trawnika, grabienie, dosiewka, lanie wody.
A na chwastnicę to nie wiem. Wyrywaj ręcznie z korzeniami, skoro odpuściłeś przy zakładaniu, to teraz masz kolego efekty tego

Trawnik biedny, na wodę też załowałeś no to co mam poradzić. Trawnik wymaga i wody i dobrej ziemi, i koszenia i wszystkiego.

Dziękuję za odpowiedź.
Wody akurat nie oszczędzałem, właśnie nawet zastanawiałem się czy przy tej jakości gleby (przepuszczalna) nie wypłukuję za bardzo tego co z niej jeszcze zostało dobrego.

Czy pod pojęciem "dobra ziemia/kompost" mam rozumieć że mam na to co już jest dosypywać ziemi, czy po prostu kupić np. jakiś kompost granulowany i nawozić kompostem ?
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:20, 03 wrz 2018

Do góry
Wiaan napisał(a)
Czy jeśli przeprowadzam wertykulację wiosną czy teraz jesienią też powinnam to zrobić? Trawa jest zbita i widzę wewnątrz dużo suchego. Proszę o poradę.

Polecam dwukrotną wertykulację, powinnaś to zrobić teraz.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 07:19, 03 wrz 2018

Do góry
Opis zawsze służy reklamie i żeby się trawnik dobrze sprzedawał, a jeśli ktoś w to wierzy, to jego sprawa. Już taki zrywaliśmy w kilku ogrodach.
Ogrodeczek w Walii 07:17, 03 wrz 2018

Do góry
Wątek przeniesiony, witamy także.
Testowe wklejanie zdjęć ćwiczy się tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/11-testowe-dodawanie-zdjec
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 22:02, 02 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z dużo kostrzew, za mało wiechliny. Jak dla mnie trawnik będzie taki bardzo "igiełkowy" - kłujący, nieprzyjemny. Takich nie lubię bardzo. Ale nie każdy nie lubi kłucia w stopy. To trawnik bardziej ozdobny, niż użytkowy

Hmmm, jej opis wygląda całkiem nieźle i chyba się skusimy
Trawniki odznaczają się ładną kolorystyką. Znoszą lekkie użytkowanie sportowe.
Nie mają dużych wymagań pielęgnacyjnych i nie wymagają częstego koszenia. Zastosowane w mieszance odmiany dobrze znoszą okresowe niedobory wody.

PRZEZNACZENIE:
Trawniki dekoracyjno-sportowe wytrzymałe na lekkie
użytkowanie sportowe np. siatkówka, badminton itp.
place zabaw dla dzieci
trawniki osiedlowe wytrzymałe na wydeptywanie
trawniki przydomowe
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:12, 02 wrz 2018

Do góry
Chwastox. Mniejsze stężenie niż zalecane.

Potem dobra ziemia/kompost, mulczowanie trawnika, grabienie, dosiewka, lanie wody.
A na chwastnicę to nie wiem. Wyrywaj ręcznie z korzeniami, skoro odpuściłeś przy zakładaniu, to teraz masz kolego efekty tego

Trawnik biedny, na wodę też żałowałeś, no to co mam poradzić. Trawnik wymaga i wody i dobrej ziemi, i koszenia i wszystkiego.
Problemy z tujami 19:09, 02 wrz 2018

Do góry
A może nie zna po prostu odpowiedzi?
Zaraz "nie raczy", kurczę miejcie litość ludziska.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 17:50, 02 wrz 2018

Do góry
Ta nie jest wolnorosnąca.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:35, 02 wrz 2018

Do góry
Joku napisał(a)
To ja się już ustawiam w kolejce po owe kolumny .

Gdy otworzymy ogród, wiele rzeźb i obelisków oraz innych efektownych dekoracji ogrodowych, mam nadzieję, będziemy sprzedawać
Ale na razie produkcja jest na nasze potrzeby Trzeba wykonać nadprodukcję Mam na razie 3 modele obelisków, wszystkie świetne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:28, 02 wrz 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Spaceruję sobie dziś tutaj Danusiu i dochodzę do wniosku, że wciąż brakuje mi traw w ogrodzie, i tej zwiewności, którą wnoszą.
Jeszcze zapytam o nazwę dalii, jeśli jest znana, będę poszukiwać podobnej.

Ta dalia nazywa się 'Vassio Meggos' i jest cudnie dekoracyjna, wielka czapa 20-25 cm, wys. dalii 120-150. Lekki fiolet.
U mnie bym powiedziała jasny róż. Wygląda jak uczesana fryzura.
Mata przeciw chwastom 09:58, 02 wrz 2018

Do góry
Ogrodowisko to portal, który ma założenie uczyć amatorów dobrego ogrodnictwa, a szmaciarstwo ogrodnictwem w ogóle nie jest.
Są ogrodnicy i są "szmaciarze".
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:49, 01 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)
Danusiu, gdzie można kupić takie cudowne kolumny do róż, jakie są u Ciebie?

Może będzie można kupić, to tylko kwestia ceny. Tylko nie wiem, czy cena 400 zł by odpowiadała, są wysokie, wykonane z grubego drutu i zabezpieczone dwa razy przed rdzą.

W sklepach są dostępne tylko byle jakie z cieniutkiego drucika, a te są masywne i efektowne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:45, 01 wrz 2018

Do góry
Trudnepoczatki napisał(a)
A ja trochę z innej beczki.Danusiu tak sobie myśle jak jesteś cały dzień w ogrodzie Twoje psinki są w domu czy je zabierasz ? Jak same to pewnie bardzo za Tobą tęsknią. Dawno ich nie pokazywałaś pokaż proszę aktualne zdjęcia. Kocham te Twoje schroniskowe mordki, swoją też bo też ze schroniska.Piękna para czterech łapek w przepięknym ogrodzie. Pozdrawiam serdecznie.

O 6 rano idzie z nimi Witek. Ja zostaję w domu do 9-9.30 - idę z nimi na spacer.

To im wystarczy do 14-15 kiedy to wraca do domu Grzesio. Potem idzie z nimi kolejny raz o 18. A my idziemy w nocy, o 21-22.
Czyli wychodzą 5 razy dziennie, a w domu mają swobodę.
Gdy je brałam, przeszkadzały w pracy a poza tym, były narażone na niebezpieczeństwo kleszczy, lisów, oraz wpadnięcia pod ciężki sprzęt.

Nie jestem w ogrodzie codziennie, czasem jestem w domu cały dzień. Albo wracam w południe
Gdy Grzesia nie będzie, ja jadę do domu, a potem wracam do zajęć ogrodowych.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:17, 01 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)

Hm chciałabym to zobaczyć na foto, nie mogę siebie tego wyobrazić.

Już Ci podsuwam link jak to wygląda.
Juz dawno o tym czytałam u szefowej.
Teraz wyszukałam "palikowanie hortensji Gardenarium" i juz jest, proszę.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1196-podwiazywanie-wysokich-hortensji
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:43, 31 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miskanty wysuń nieco do przodu. Nie między tujami.

Jaki kształt ma mieć rabata i do czego się odnosi, z której strony patrzy się na nią. Za mało informacji, można trafić kulą w płot.

Danusiu chciałabym aby to nie był typowy gęsty żywopłot,dosyć mam patrzenia na wszędobylskie wielkie tujowe ściany .Dlatego pomyślałam o czymś ażurowym,coś co delikatnie zasłoni ogród od strony ulicy i przechodniów.

Rabata widoczna jest z centralnego punktu w ogrodzie i widać ją także przez okno kuchenne .

No i przechodnie mają przez nią widok na cały ogród

A kształt to prostokąt,przed nią jest trawnik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:08, 31 sie 2018

Do góry
Miskanty wysuń nieco do przodu. Nie między tujami.

Jaki kształt ma mieć rabata i do czego się odnosi, z której strony patrzy się na nią. Za mało informacji, można trafić kulą w płot.
Ukojenie 12:26, 31 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nasyp na tekturę/gazety skoszonej trawy. Pomoże. Tutaj idealny przykład.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies