Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:48, 05 mar 2021

Do góry
jolanka napisał(a)
Aż pozazdrościłam wcześniejszej wiosny. U nas jeszcze mają być w przyszłym tygodniu kilkustopniowe mrozy więc nie mam sensu niczego jeszcze sprzątać.

U mnie zima nie planuje odwrotu. Porządkuję drobnymi kroczkami. Udało się ściąć wszystkie trawy. W kolejce czekają krzewy i drzewa, które nie płaczą.Jeszcze tydzień takiej zimowej pogody.

Część cisowych żywopłotków udało mi się już ciachnąć.

Ogród Basi 17:47, 05 mar 2021

Do góry
Ogród Basi 17:43, 05 mar 2021

Do góry
April podbija las... 17:42, 05 mar 2021

Do góry
Czyli osób które lubią niebieski jest równie dużo jak jego przeciwników

Poszalałam i kupiłam 52 buki z gołym korzeniem, na panele żywopłotowe i kostki. Oraz 15 cisów. Ponieważ u mnie teren trudny to posadziłam do doniczek, żeby się ukorzeniły przed sadzeniem. W ten sposób postąpiłam z grabami jakiś czas temu i przyjęły mi się niemal wszystkie. No i mogę sobie spokojnie przygotować miejsce.
Ale dwa dni szarpałam się z doniczkami
Wiem, szaleństwo, ale w tym szaleństwie jest metoda

Było tak:

A jest tak:

Ogród Basi 17:40, 05 mar 2021

Do góry

Ogród Basi 17:38, 05 mar 2021

Do góry
Wystawiłam już drabinę na poziomki.

A takie drzwi znaleźliśmy w piwnicy. Będą zasłaniały wiecznie otwarty kompostownik i jego wysypujące się"wnętrzności". Tylko trzeba nad nimi popracować i skonstruować odpowiednią budowlę. Nie będzie wymarzonego murku ale będą drzwi. Chociaż tyle.

Tu będą stały drzwi. Nie będzie widać wtedy kompostownika.

Ogród Basi 17:32, 05 mar 2021

Do góry
I tu śpią.

A tu śpi moja ulubienica Hortensja piłkowana.

Ogród Basi 17:30, 05 mar 2021

Do góry
Przycięta Hakonechloa All Gold.
I widać również nadwyrężoną mrozem drewnianą donicę. Oj, będzie naprawiania wiosną.

Hortensje ogrodowe jeszcze śpią.

Ogród Basi 17:28, 05 mar 2021

Do góry

Tu przycięta hortensja bukietowa.

Ogród Basi 17:26, 05 mar 2021

Do góry
Na drzwiach zawisł przedwiosenny wianek.
Ogród Basi 17:24, 05 mar 2021

Do góry
Zdjęcia z dzisiaj.
Najpierw zaprzyjaźnione kotki.

A tu Tekla, psinka córki i zięcia. Tekla jest u nas codziennie, bardzo się z nią zżyliśmy. Gdy odszedł nasz Finek nie mamy na razie żadnego własnego pieska.

W samym słońcu 16:07, 05 mar 2021

Do góry
Takiego Kristofa kupiłam. Oby ładnie kwitł a kiedy można go posadzić do gruntu? W kwietniu?
Świerk serbski - Picea omorika 15:51, 05 mar 2021

Do góry
Tomaszek, sadź spokojnie. Mój szpaler sadzony 7 m od domu.
Sezon 2017 u Hanusi 15:02, 05 mar 2021

Do góry
Iruś, dziękuję. Czekam na te wiosenne radości, ogród jeszcze nie rozpędzony, i dobrze, bo byum sie zapłakala
, gdyby naraz wszystko ruszyło. a tak powoli się zmogę do roboty. Jutro urodziny wnuczki, to trzeba będzie imprezkę zaliczyć. A w niedzielę, może zbytnio nie będzie wiało i mroziło. to coś się wymyśli.

Jak tam dekoracyjne zające i palmy już się szykują? Ja wyciągam narazie stare elementy, a gałęzie i kwiaty w ostatnim terminie.

Ogród w dolinie 14:49, 05 mar 2021

Do góry
Rano tak

Potem słonko zaświeciło i teraz znowu sypie
Zacisze Alicji 14:44, 05 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Kapitalnie wygląda zakątek z tą ławeczką. Latem pewnie jeszcze piękniej. Miałaś doskonały pomysł.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:44, 05 mar 2021

Do góry
Nawet moje ulubione hansestadt rostock całe brązowe
70-80% roz tak wyglada
Nie lubie juz roz... same rozczarowania, nie wiem czym je zastapic...

Ogród z uśmiechem 14:35, 05 mar 2021

Do góry
jolanka napisał(a)
Oj, jak dawno mnie nie było.
Przepraszam, że tak zamilkłam na kilka miesięcy.
Sytuacja, w jakiej ostatnimi czasy się znaleźliśmy, podziała na mnie mocno destrukcyjne i depresyjnie. Miałam wrażenie, że czas się zatrzymał, niewiele rzeczy i spraw ma znaczenie i najchętniej chciałabym się uszczypnąć i obudzić w innej rzeczywistości. Konieczność zamknięcia się w domu i pracy on-line sprawiła, że nie tylko musiałam zupełnie przeorganizować swoje życie ale też zmienić na stare lata swoje przyzwyczajenia, nawyki. Okazało się to ogromnym -przynajmniej dla mnie- wyzwaniem. Od września zrezygnowałam z pracy zawodowej - mogłam na szczęście - i to też wbrew przewidywaniom (bo miało być tak fajnie) wpłynęło na mnie niekoniecznie dobrze.
Ja jestem osobą, która nie jest w stanie długo wytrzymać w całkowitej izolacji od świata zewnętrznego. Zawsze gdzieś wychodziłam, coś robiłam, wyjeżdżałam, a tu niestety. Poza tym moja Mama (85 lat) mieszkająca sama, dosyć daleko ode mnie, też nie mogła zostać w tej sytuacji sama więc....cóż, "samo życie"

Mam nadzieję, że j a k o ś zacznie się wszystko powoli układać i jakoś Pani Wiosna pozwoli zacząć cieszyć się tym, co za oknem.

Dobrze, że się jakoś otrząsnęłaś, życie pisze własne scenariusze, sytuacja epidemiczna wstrząsnęła nami, ja nie należę do zbyt towarzyskich osób, ale i mnie już jest trudno wytrzymać w izolacji, nie widujemy się z dziećmi, tylko rozmawiamy przez telefon. Czasami już mam tak dość, jednak lęk przed tą chorobą znów mnie usadza i staram się sobie tłumaczyć, że to już niedługo, że za chwilę będą nas szczepić i wszystko wróci do normy. Ale to też nie tak jak się myślało. Kilka osób z mojego otoczenia jest już po 80ce a nadal czekają na pierwszą dawkę
Ech.
Trzeba się cieszyć wiosną Jolu Masz cudny ogród pod lasem, pełno w nim ptaków, aż nie do uwierzenia że aż tyle udało ci się udokumentować zdjęciami.
Jak to robisz? Czekasz z aparatem w oknie ileś godzin? Czy to wszystko są tylko uchwycone chwile ?
Pozdrawiam i życzę zdrowia mamie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:26, 05 mar 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Warunki faktycznie jak w najlepszym SPA

Ale fajny wybieg, Sylwia u Was to zawsze coś ciekawego powstaje nie wiadomo kiedy
Sałatka pokrzywowa 14:18, 05 mar 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)
Korzystam z siedzenia w domu - mam przynajmniej czas, żeby zaopiekować się siewkami, w odpowiednim momencie odwrócić je do słońca, podlać, pochwalić
A jedzonko sobie rośnie

Niezłe już sieweczki, to prawda jak się sidzi w domu to chociaż można dopilnować... choć u mnie eM się tym zajmuje, papryczkę już popikował, to jego oczko w głowie, najlepsze że mówiłam nie siej za dużo bo gdzie Ty to posadzisz, nie posłuchał a przy pikowaniu ups szybko doniczki się skończyły hehe i sam stwierdził że faktycznie za dużo posiał ahhaaha
Już się rwie do pomidorów ale go stopuję, że za wcześnie, na razie słucha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies