Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Do raju daleko - u Ewy 11:01, 05 mar 2021

Do góry
Na ostatnim zdjęciu kwiaty w wiaderku. Rozumiem, że wiadro to tylko osłonka???

Fajna inspiracja do mojego ogrodu

Ewa777 napisał(a)
Moje kwiatki w donicach

Wzgórze chaosu 11:01, 05 mar 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Iwonka też przyszłam pochwalić mebelki i jesień, bo miałaś przepiękną, nie miałam okazji wcześniej napisać.
Pozdrawiam

Jesień faktycznie pokazała swoje najpiękniejsze oblicze w zeszłym sezonie
Wiosna nadchodzi, ale powoli, dziś u nas śnieg prószy

Wzgórze chaosu 10:58, 05 mar 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Wszystko udane rabaty i domek z otoczeniem i dodatki, pozachwycałam się

U mnie po krótkim zachwycie zaczęło się kombinowanie, co jeszcze poprawić
Oprócz drzwi wymyśliłam płyty na żwirku. Będzie stabilniej i mniej pstrokato.

Wzgórze chaosu 10:41, 05 mar 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Świetne mebelki, pasują bardzoI widok z nich będzie obłędny

Bałam się tego wzoru, bo jest zbyt szalony jak dla mnie, za dużo się dzieje. Ale finalnie ginie na tle jasnej ściany.
Powiem ci, że uwielbiam tę miejscówkę. Jest tam zacisznie a i widok z niej przyjemny dla oka

Migawki z ogródka 10:38, 05 mar 2021

Do góry
Prawie nic nie widać, ale Dereniowa jadalnemu pękają pąki
Sezon 2017 u Hanusi 10:26, 05 mar 2021

Do góry
Irenko, życzę Tobie takich łanów, u mnie w jednym miejscu tak gęsto, ale tam od 10 lat nie ruszam. Po przekwitnięciu i zaschnięciu, po prostu pielę i i zostawiam. Zwłaszcza, że i z krokusami już sie pomieszały. Istny chaos.

Słoneczności na ten weekend.

Nasz przydomowy ogródek 10:18, 05 mar 2021

Do góry
Wczorajsze fotki to już historia. Dzisiaj mamy nowy dzień i inną rzeczywistość.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:59, 05 mar 2021

Do góry
Mała po raz pierwszy zobaczy śnieg
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:13, 05 mar 2021

Do góry
Anda napisał(a)

Maranta, musze zapamietac Lubi cien, duzo wody, nawoz?

U mnie stoi w kuchni na zachodnim oknie ale mało tu słońca bo okno wychodzi na zabudowania, nie ma tu grzejnika więc to pewnie jej służy, jeszcze jej nie nawoziłam więc chyba nie wymaga dużo...
To co jest najlepsze w tej roślinie to ruchome liście, tzn. Wieczorem stają na baczność a rano znowu się kładą, fajnie to wygląda, nawet nazywają ją "modlącą się"... czy jakoś tak.
Jest sporo odmian, ta akurat to Maranta kerchoveana, mam jeszcze taką Fascinator tricolor:
Zieleń, drewno i antracyt 08:57, 05 mar 2021

Do góry
Wydaje mi się, że kwiatki są ekologiczniejsze

Parapetowe papryki i oberżyny wołają o większe lokum. Nawet marketowe szpiczaste pyszności pięknie wzeszły, ale za nie zabiorę się pewnie za tydzień.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:34, 05 mar 2021

Do góry
popcorn napisał(a)

Karola, zobacz... (To te od Ciebie) :*
W kamiennym kręgu od początku 07:53, 05 mar 2021

Do góry
GorAna napisał(a)

Agnieszko, każdy przejaw wiosny cieszy
Dziękuję za obrazkowe pochwały
Obrazek już zawisł u obdarowanej. Powstały też inne.

Aniu, naprawdę cuda tworzysz. Podziwiam twoją cierpliwość. czekam na twoje tulipany, to co rok nie zapomniany widok, buziaki
Zacisze Alicji 07:51, 05 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)
W ogrodzie nic jeszcze nie kwitnie, więc trzeba sobie poprawić humor.

Jaka urodziwa
Ogród... 07:42, 05 mar 2021

Do góry
beamilusia napisał(a)
Iryski cebulowe też pokazują czubki.

Ciemierniki orientalne na razie czekają na ciepłe dni, ale widać, że zakwitną, kiedy nadejdzie odpowiedni czas.

Beatko, to już wiosna Cieszą te kiełki i ranniki
Ogród do odnowy 07:42, 05 mar 2021

Do góry
Znowu mam stosy gałęzi do cięcia, sama dziwię się sobie jak dałam radę tyle wyciąć i poznosić w jeden kąt

taki już nie zimowy widok

jak przymrozek nie zetnie tych pąków to będzie co oglądać

jak dla mnie to zupełnie nierealny widok - stadko grubodziobów

Ogród z zegarem 07:24, 05 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Nie no, jeszcze nie przegłosowałam wiosny, ale w ogóle fakt, że tam się wiśnie pojawią .

Niestety nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia obejmującego cały teren. Ale zaznaczyłam na mapce (mapka z Google jest z przed kilku lat, stąd takie pustki na działce).

Widok z balkonu na to miejsce (w kawałkach) i niestety słabo widać drzewka.
Od lewej wierzba (nn, duża nie będzie), 2 magnolie

W środku tego obszaru 3 magnolie (w tym dwie lekko skrócone przez psy, wrrr). Od lewej: Golden tulip, Lennei alba i black tulip. Z drugiej strony domu są jeszcze inne .

I z prawej strony, widać jedną magnolie, jedną wierzbę, taką samą, jak po drugiej stronie i kawałek tuji (taka sama jest po drugiej stronie). Odległości między drzewkami są równe.

Magnolie są na bardzo odkrytym terenie, a są bardzo wrażliwe, mam nadzieję, ze sobie poradzą.
Masz gdzie szaleć, wszystko co najlepsze, przed tobą Agnieszko
Zacisze Alicji 07:09, 05 mar 2021

Do góry
Pada śnieg... Miłego piątku.

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:00, 05 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
kolejne donice z hortkami

Irenko sporo masz prac z wycinką, ale widzę, że szybko Ci idzie. Lubię tak na świeżo przycięte rośliny w ogrodzie - robi się taka fajna przestrzeń.

Irenko martwię się o moje przycięte hortensje Vanilla Fraise i Annabelle. Patrzę na Twoje i u innych - odnoszę wrażenie, że moje stanowczo za krótko przycięłam. Prawie nie mają z czego odbić takie krótkie gałązki im zostawiłam. Zobacz fotki i oceń - nie cytuj, bo usunę, żeby nie mieszać.

Mirelo, ja też lubię po takim cięciu, ale jeszcze bardziej lubię, jak wyczyszczone dokładnie, no staram się jednak trzymać planu, najpierw cięcie. Różnie jednak bywa.
Co do hortensji, Anabelki bardzo nisko przycięte, wypuszczają nowe badylki od korzenia, więc na bank wyjdą, ale ja staram się zostawiać po 2 oczka, chyba że mocno gruba gałązka, to jedno oczko. Z reguły młodsze okazy lepiej ciąć nad drugim oczkiem. Co do Vanilek, te też podobnie, jeśli młode nad drugim, grubsze gałązki nad 1 oczkiem, wiotkie drobne usuwam całkowicie, ale część zostawiam, żeby się rozkrzewiały.
Patrzę na nie i wydaje mi się, że wypuszczą nowe gałązki. Musimy poczekać, sprawdź czy jakieś nowe pączki widać.
Słoneczny Ogród 05:43, 05 mar 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Kupiłam dziś lokalnie kompost robiony metodą Berkley'a .

Pan, który go robi jest po prostu fanatykiem permakultury, temat rzeka...

Wzięłam 4 kubiki kompostu.

Na pewno dam go na warzywnik ale jeszcze do sadzenia roślin ozdobnych

Na warzywniku mam rozrzucony od grudnia obornik, na to teraz rozgarnę kompost, posypię mączka bazaltową, dam lawę wulkaniczną i pumeks. No i będę siać, sadzić swoje warzywna. Potem jeszcze nastawie gnojówkę z pokrzyw. Mam ochotę też zrobić jeszcze EM własnej produkcji☺️☺️

Na warzywniku obornik, doszedł kompost.

Super kompost, jak moja ziemia.
I fajne te nożyce do wysokiego cięcia.
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 23:09, 04 mar 2021

Do góry
U mnie poprzedniego lata też pojawił się pordzewiacz, więc teraz pora zacząć z nim walczyć.

Czytam, że stosować Promanal trzeba od lutego do połowy marca, ale prognozy na najbliższe 10 dni nie zapowiadają trwałych temperatur powyżej 5st. Producent podaje natomiast minimalną temperaturę stosowania 0st.
Proszę o radę, czy pryskać gdy będzie około 0-5st (10-11 marzec) czy poczekać do wyraźniejszego ocieplenia. Pąki na razie nie wyglądają jakby chciały pękać.

Inną kwestią jest cała masa suchych liści które jak na złość zostały na zimę w rekordowej ilości. Żywopłot ma już 7 lat, 2.5 m wysokości, jest gęsty, i nigdy dotychczas nie zostawił na zimę tylu liści.

I jak go teraz pryskać, z tyloma liśćmi czy usuwać? Próba strzepywania liści zupełnie nieskuteczna, trzymają się mocno, a z usuwaniem mechanicznie jest ryzyko uszkodzenia no i roboty na kilka godzin

ten żywopłot to nasze oczko w głowie, nie wyobrażam sobie że nie przeżyje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies