Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

ElzbietaFranka 00:29, 16 cze 2021

Tuje szmaragdy nie mają specjalnie dużych korzenia raczej taka pajęczyna po wierzchu. Najważniejsze ich nie przelewać, Aby miały podłoże lekko wilgotne, te co na focie bardzo ładne.

Buki możesz śmiało jak będziesz chciała przesunąć w przyszłym roku nic im nie będzie. Związują się z podłożem ok roku
ElzbietaFranka 00:47, 16 cze 2021

Lidka na str 99 twojego wątku trzymasz iglaczka za czuprynę możesz go już usunąć jest chory lub zasuszony.
Jak korujesz to nie dawaj pod sam pieniek kory odsun ja trochę młody krzaczek jego korzonki muszą mieć dostęp do powietrza.
Widzę tzw szmatę.
Na 4 fotce od góry to karłowata choina kanadyjska podlewaj ja dosyć dobrze lubi dużo wilgoci.

Poza tym dobrze sobie radzisz. Jupii to ja wiem że to radość. Nie zauważyłam kropki.
Milka 06:29, 16 cze 2021

LIDKA napisał(a)

Chyba nie chce tui. Po tej stronie ogrodu mialam i chorowały. Ziemia gliniasta i im jakos ciezko. Walcze o te tuje na 2 długich
Rabatach i ciagle cos nie tak. Sadzilam na zachodniej juz 2 raz caly szpaler. Zakorowalam je grubo. Wiosną dostały nawóz i 2 razy oprysk na grzyba. Może teraz rusza jak należy. Bo tez plot jest i je troche chroni przed wiatrem.

A Mam tez szmaragdy przed domem i na połnocnej z rodkami i tu lepsza ziemia jest i rosna ładnie.

Tu troche widac te co ładnie rosna.

A buki będe ciut ciąć. Ewentualnie jak wiosna bedziemy robic trawnik to poszerze rabate i je przesadze.
Nie są duże jeszcze to nie bedzie trudno.
Pamiętam że też drzewa przesadzałas Wiolu.

Bardzo ładnie tu
LIDKA 14:17, 16 cze 2021

Judith napisał(a)
A u mnie gotuje mąż. Mnie sie zdarza, ale bardzo rzadko .
Buczki bardzo ładne, zreszta pamietam, ze kupiłaś piękne okazy. I czym karmisz rodki, ze tak pięknie i obficie kwitną takie maluchy!?

Te rodki to ładne . z daleka , bo na 9 szt 3 nie kwitną z czego 1 szt drugi rok. w tym roku raz dostały nawozu bo stale brak czasu. Ale im zapodam dziś w płynie pod korzeń a potem jeszcze będę dawać to może pąki zawiążą na przyszły rok.

Jeden z kwitnących wyraźnie słabszy jest.
LIDKA 15:04, 16 cze 2021

Agatorek napisał(a)

Ha ha. Ja, jak robię zupę, to wekuję w słoiki, żeby codziennie nie robić obiadów. Jak jestem nieraz sama, to czasami w ogóle nie gotuję .

Słoiki wekuje raz kiedyś ale za to hurtowo. Mąż zabiera obiady do pracy i grzeje
w ciągu dnia. Najbardziej lubi zupy.
LIDKA 15:37, 16 cze 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Lidka na str 99 twojego wątku trzymasz iglaczka za czuprynę możesz go już usunąć jest chory lub zasuszony.
Jak korujesz to nie dawaj pod sam pieniek kory odsun ja trochę młody krzaczek jego korzonki muszą mieć dostęp do powietrza.
Widzę tzw szmatę.
Na 4 fotce od góry to karłowata choina kanadyjska podlewaj ja dosyć dobrze lubi dużo wilgoci.

Poza tym dobrze sobie radzisz. Jupii to ja wiem że to radość. Nie zauważyłam kropki.

Ten iglak żółty miał być a jest trochę brązowy ale w środku żyje.
Myślisz Ela ze mogę go przyciąć? szmatka znika jak dojedzie kolejna paleta kory
a ma być w tym tyg.

koszty kory to majątek. Eh
LIDKA 21:55, 17 cze 2021

Wczoraj zakortonowałam rabate na oczyszczalni. Siostra wpadła jak bylam jeszcze w pracy i wypieliła mi z perzu ostani kawałek do zaściółkowania na rabacie południowej.

Plan na ten tydzień wziął w łeb bo nie dojechala kora i nie zakończone mam ściółkowanie rabat.

Dziś podlałam rodki i hortki z konewki z nawozami.
I małe trawniczki..

Było 32 st.

Mrówki są wszędzie. Zniszczyły małego iglaczka w przedogrodku.
Po dotknięciu się obsypaŁ a pod spodem gniazdo odkryłam.

Ehh.
Ide zobaaczyć co u Was
Agatorek 22:19, 17 cze 2021

U nas też dziś upał. Ale podobno ma być jeszcze cieplej w weekend...
Martka 23:21, 17 cze 2021

Lidka, mrówki są i u mnie, szukam sposobów, jak je zredukować, na razie nie mam Nie mam też kory. Jedziemy na tym samym wózku... Siostrę masz kochaną!
Judith 23:45, 17 cze 2021

A u mnie w tym roku mniej mszyc, mniej mrówek... Ciekawostka...
Skuteczny na mrówki jest specyfik firmy na literkę S . Gorzej jeśli jest dużo gniazd (mrówki maja gniazda??) - wtedy pol ogrodu trzeba posypać... Miałam tak w zeszłym roku - sypalam w żwirku czy w poblizu roślin. W innych miejscach odpuszczałam, bo z torbami bym poszła na kolejne opakowania .