Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 20:00, 15 cze 2021

Martka napisał(a)
Alicjo, ależ smaczki, nie widziałam tak kwitnącego czosnku, myślałam że kulki zawsze Rutewka wczoraj mnie zachwyciła i nabyłam. To nie jest mała bylina, a na zdjęciach u Was taka krucha i delikatna mi się wydawała. I taka jest, ale nie mała

Marta! Ten akurat mało do czosnku podobny. Rzeczywiście rutewka wygląda bardzo delikatnie, kwiaty, jak mgiełka, a rozmiary całkiem słuszne.
U mnie rośnie bez problemów.
Alija 20:08, 15 cze 2021

W końcu zakwita moja ulubiona róża, alchymist.
Nie wiem od czego to zależy, ale rok temu była bardziej żółta.
Teraz kolory na zdjęciach też są trochę przekłamane.
ElzbietaFranka 21:04, 15 cze 2021

Alija napisał(a)
Mam tu straszny miszmasz.

U mnie przez lata był duży wiciokrzew rósł i rósł miał zawsze mszyce na początku pryskalam zrezygnowałam bo mszyce sie mnożyły. W tym roku przycięłam metr od ziemi wypuścił nowe i znowu są mszyce.

Krzewuszki to wdzięczne krzaki. Kwitną co roku o ile nie przemarzną od wiatru mroźnego.
Nie wiedziałam, że są też lilie wodne pachnące muszę sprawdzić moje.
Bardzo ładnie już kipi od zieleni i kolorowych kwiatow
greg66 21:15, 15 cze 2021

Tak krzewuszki kwitną podobnie jak pęcherznice, sporo ich u mnie ale krzewuszkę bordową mam jedną i musze dokupić bo rosnie w nieciekawym miejscu a już ma sporo lat i nie przesadzę, a mzm jeszcze krzewuszkę kwitnąca na żółto.
Czosnki też mam takie tylko nie wiem skąd one się wzięły u mnie.
Akacji różowej nie widziałem piękna jest
Milka 06:48, 16 cze 2021

Alija napisał(a)
Krzewuszki kwitną jak szalone.

Śliczna.
Ja krzewuszki stale tnę i kwiecia niewiele widzę
Gosialuk 22:51, 16 cze 2021

Fajny kolorowy busz już się zrobił. Krzewuszki obsypane kwieciem prześliczne. Zazdroszczę kwitnących róż, moje mają pąki dopiero, a na większości nawet pąków nie widać. Koniecznie muszę wzbogacić kolekcję.
Rutewka zachwyca.
an_tre 23:00, 16 cze 2021

Moja krzewuszka wariegate ma bladoróżowe kwiatuszki, ale kwitnie obficie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Alija 19:22, 17 cze 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie przez lata był duży wiciokrzew rósł i rósł miał zawsze mszyce na początku pryskalam zrezygnowałam bo mszyce sie mnożyły. W tym roku przycięłam metr od ziemi wypuścił nowe i znowu są mszyce.

Krzewuszki to wdzięczne krzaki. Kwitną co roku o ile nie przemarzną od wiatru mroźnego.
Nie wiedziałam, że są też lilie wodne pachnące muszę sprawdzić moje.
Bardzo ładnie już kipi od zieleni i kolorowych kwiatow

Elu! Niestety z wiciokrzewami tak już jest, że mszyce bardzo je lubią. Ja w tym roku nawet nie pryskałam, mszyce są, ale w rozsądnych ilościach i tylko na kilku kwiatostanach. W innych latach zdarzało się, że w ogóle kwiaty się nie rozwinęły.
Czy lilie wodne pachną, nie wiem, nie sprawdzałam, a chodziło mi o pachnące liliowce,
te żółte, najwcześniejsze.
Pozdrawiam serdecznie!
Alija 19:28, 17 cze 2021

greg66 napisał(a)
Tak krzewuszki kwitną podobnie jak pęcherznice, sporo ich u mnie ale krzewuszkę bordową mam jedną i musze dokupić bo rosnie w nieciekawym miejscu a już ma sporo lat i nie przesadzę, a mzm jeszcze krzewuszkę kwitnąca na żółto.
Czosnki też mam takie tylko nie wiem skąd one się wzięły u mnie.
Akacji różowej nie widziałem piękna jest

Grześ! Bardzo lubię krzewuszki, ładnie kwitną, często mają ozdobne liście i są bezproblemowe. Same plusy.
Żółtej nie widziałam nigdy.
To miałeś miłą niespodziankę, kiedy takie czosnki Ci wyrosły.
Różowa akacja ładna, ale dość krucha, silniejsze wiatry, czy śnieg łatwo łamią gałęzie, to jej minus.
Alija 19:34, 17 cze 2021

Milka napisał(a)

Śliczna.
Ja krzewuszki stale tnę i kwiecia niewiele widzę

Milka! Krzewuszki tnę po trochu i nie co roku, a kwitną różnie. W tym roku obrodziły.