Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 16:23, 19 lut 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Zaciekawiło mnie jak czyścisz trytomy? Moja wygląda beznadziejnie, w tamtym roku ucięłam jej zeschnięte liście ale potem wyglądała jeszcze gorzej

Ewa, to ja się teraz załamałam, czy aby moje nie zrobiły kaput
Niemal wszystkie listki wyszły. Dały się wyciągnąć. Tylko rozeta została. Czyli moje gorzej wyglądają od twoich.
U mnie pierwszy sezon. Jedne kupiłam, a inne dostałąm od Małej Mi. Te Od Ani są ładniejsze, jak kwitną. Mają takie ładne kwiatostany. Mam nadzieję, ze jednak odbiją, jak będzie pora. Ania rok temu też narzekała, ze wygniły. A potem odbiły. Chciałabym, aby moje też żyły
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:08, 19 lut 2016

Do góry
Hortensje, to fajny pomysł. 4 by się zmieściły. Ale ja bym bukszpany posadziła wtedy tylko przed hortensjami. Zdaje się, że z tyłu też są.
Danusia radzi, by sadzić te średnich rozmiarów 5-7 sztuk na metrbieżący. Tak, by sie lekko stykały. Wtedy efekt obwódki jest zadowalający w szybkim czasie.
Takie coś bym tam widziała:

Zobacz, tą obwódkę przy hortensji sadziłam jesienią:

W plecach hortensji mam Miscant Claine Fontanne, w nogach żurawki czerwone, jako powtórzenie koloru dla wiśni Nigry, obwódka tylko z dwóch stron, a w wolnym miejscu mam jeszcze bodziszki. Tutaj mam jedną hortensję Polar Bear. Długo wybierałam rodzaj, w końcu zdecydowałam się na tą. Ma piękne, duże kwiaty. Długo białe. W innym miejscu mam Limlight i Vanilia Fraize. Na brak trawy nie patrz, bo wjazd czeka na kostkę, może za rok ...

Ogródek Iwony 15:16, 19 lut 2016

Do góry
Aniu, fajnie cię znowu gościć Lubię, jak do mnie zaglądasz. Czy u Ciebie już wychodzą cebulki? U mnie nie wszystkie. Tych sadzonych w listopadzie nie widać jeszcze. Pewnie muszą mieć czas na ukorzenienie się. Dziś "pospacerowałam" po ogródku. Z żurawek i trytomy łatwo wyciąga się zmarznięte i podgniłe listki. Ale jeszcze nie ruszam, bo zimno i zostałyby rozety bez ochrony.
Orliki wypuszczają młode listki. I ostróżki, i naparstnice, rozchodniki.
W jednej kępce Red Barona znalazłam zielone kłącza trawy. To była dobra okazja, by wyskubać to, co baronem nie jest, a przerosło trawą Baron startuje później. A te źdźbła były zielone. Dla ciebie zeszłoroczna wiosna, bo obecnej doczekać się nie mogę:

Malutki pod lasem 15:12, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To jaką trawę polecacie? Ale taką do siewu. Na rolkę mnie nie stać i nawet nie wiem, gdzie by trzeba byoo kupić

Iwonko, Danusia poleca Kiepenkierl, tylko ona jest droga. Ja w zeszłym roku zakładałam duuuży trawnik i posiałam Dianę z Agrolandu. Nie mam bardzo porównania bo to mój pierwszy trawnik, ale wygląda ładnie
Kosolkowa Pasja 14:41, 19 lut 2016

Do góry
No i dobrze. Po co wszystko wyrzucać. Przeróbki czasem wystarczy, że będą kosmetyczne. Wykorzystać przede wszystkim, co się ma. Chyba, że mocno by denerwowały rowliny. To wtedy rozumiem.
Za kilka sezonów, jak się nie sprawdzą - wymienisz. Sporo jeszcze przed tobą. Masz sporo rabat do zagospodarowania.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:23, 19 lut 2016

Do góry
Wiedziałam, że Witek zdolny. Ale się jeszcze artystą okazał.
Podziwiam. I czekam na wizualizację
Co do donic...szkoda, że tak trudno dostępne. Mi jakoś te nowoczesne nie pasują do ogrodu.
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:47, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dominiko, u mnie też była obawa o kota i nasionka. Goniłam go od jakiegoś czasu z parapetu. I zastawiłam mu cały parapet. I jest spokój. Na wszelki wypadek do na i przykryłam woreczkami foliowymi.
z tym też będzie problem, bo łazi mi po parapetach i jak mam kwiatki to po nich też, a jak będzie woreczek to już wogóle będzie po nim drapać, albo wszystko zrzuci na podłogę, już nie raz zbierałam doniczki z podłogi
Malutki pod lasem 12:53, 19 lut 2016

Do góry
To jaką trawę polecacie? Ale taką do siewu. Na rolkę mnie nie stać i nawet nie wiem, gdzie by trzeba byoo kupić

Kupowałam ziemię pod trawę. Pan przywiózł taką z łąki. Ale ona uboga, nie nawożona była. Dodałam oboenika i kompostu i wymieszałam z rodzimą.
Makowo na Kociewiu 12:43, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U Mnie sucho. Nic nie pada. Plus 3. I pochmurno. Mam doła przez tą pogodę. Poszłabym do ogrodu, ale jeszcze za zimno. Byłam tylko zobaczyć, czy cebulki ruszyły. Sadzonych w listopadzie jeszcze nie widać. Zrobiłam obchód i do domu. Tu cieplej.

Iwonko u mnie wychodzą sadzone na jesień ale rzeczywiście te, które są w tym samym miejscu drugi sezon są dużo większe . Teraz też nie pada ale jest przenikliwie zimno, byle do wiosny

Co z tym ogródeczkiem począć 12:40, 19 lut 2016

Do góry
Ewa, a brałaś pod uwagę clematisa montana rubens?
Zawsze u Bawarki się mim zachwycam
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:31, 19 lut 2016

Do góry
Dominiko, u mnie też była obawa o kota i nasionka. Goniłam go od jakiegoś czasu z parapetu. I zastawiłam mu cały parapet. I jest spokój. Na wszelki wypadek do na i przykryłam woreczkami foliowymi.
Makowo na Kociewiu 12:22, 19 lut 2016

Do góry
U Mnie sucho. Nic nie pada. Plus 3. I pochmurno. Mam doła przez tą pogodę. Poszłabym do ogrodu, ale jeszcze za zimno. Byłam tylko zobaczyć, czy cebulki ruszyły. Sadzonych w listopadzie jeszcze nie widać. Zrobiłam obchód i do domu. Tu cieplej.
Kamienny ogród patykiem malowany 10:07, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylwia, czytam o ryciu w glinie. Współczuję kochana...ja bym nie dała rady
To jest ten moment, kiedy się cieszę, że mam ogród na piasku

U mnie też kiedyś był piasek ale został przysypany miejscami gliną ze stawu i tak to się wymieszało, że teraz trzeba wszędzie ryć....czego się nie dotknę to mam podwójną robotę.....a tak bym chciała już mieć z górki....może na emeryturze
Ogródek Iwony 09:45, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Słońca wszystkim brakuje. Ja bez słońca popadam w jakæś depresję.
Ja chcę już ciepełka i wiosny.
Mam to samo
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:10, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja też mam bergenię. Nie wiem, jaki gatunek, bo od dawna. I tes jestem zadowolona

Iwonka a jaką masz odmianę?
Ogródek Iwony 07:40, 19 lut 2016

Do góry
To oddać więcej? Jak myślisz?
Cały rok obserwuję, gdzie samochody jeżdżą pod garaż i gdzie syn parkuje. Nawet, jak pan przywozi węgiel, to wysypuje na podjeździe albo tam, gdzie ma być parking. Tir już tu niw wjedzie. Tylko po co ma wjeżdżać. Ślady na podwórku dokładnie pokazują, gdzie auta zawracają. I to jest uwzględnione. Na rogu skróciłam rabatę lawendową na rzecz trawnika, gdyby auto musiało najechać...lepiej na trawę. Szerokość parkingu, to ok. 3 metry.
Ogródek Iwony 07:34, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dominiko, plan techniczny podjazdu Łuki mi rozrysował w zeszłym roku. On ciągle ewaluuje. I ciągle wracam do oryginału. Tylko w paincie dorabiam pola i kreski.
Miałam już rozrysowaną inną koncepcję. Miało być więcej trawnika po całości. Tylko nie umiałam odpowiedzieć na pytanie, gdzie syn ma parkować, jak do nas przyjeżdża i gdzie postawimy basen latem, bo pod drzewami owocowymi odpada.
Stanęło na tym, że trzeba zaplanować parking. I to jest jedyne optymalne miejsce. Zbyszek mówi, że i tak zabrałam już sporo podwórka
też tak mysle, że dość sporo zabrane, no ale niestey jak mus to mus
Ogródek Iwony 07:28, 19 lut 2016

Do góry
Cześć Kamilko. Słońca wszystkim brakuje. Ja bez słońca popadam w jakæś depresję. Do tego zaczyna mi doskwierać pusty dom w tygodniu.
Cicho, nikt nic nie chce, tylko młody ciągle jęczy, by mu hasło do komputera wpisać. A jak już wpiszę, to pozostaje mi tylko do pogadania pies z kotem.
Ja chcę już ciepełka i wiosny.
Ogródek Iwony 07:25, 19 lut 2016

Do góry
Elu, to się cieszę. Za tydzień, to chyba jeszcze nie
Chyba, że dostała drożdzy. Mojej jeszcze nie widać. Ale ja siałam we wtorek
Ogródek Iwony 07:22, 19 lut 2016

Do góry
Dominiko, plan techniczny podjazdu Łuki mi rozrysował w zeszłym roku. On ciągle ewaluuje. I ciągle wracam do oryginału. Tylko w paincie dorabiam pola i kreski.
Miałam już rozrysowaną inną koncepcję. Miało być więcej trawnika po całości. Tylko nie umiałam odpowiedzieć na pytanie, gdzie syn ma parkować, jak do nas przyjeżdża i gdzie postawimy basen latem, bo pod drzewami owocowymi odpada.
Stanęło na tym, że trzeba zaplanować parking. I to jest jedyne optymalne miejsce. Zbyszek mówi, że i tak zabrałam już sporo podwórka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies