Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 09:38, 28 lut 2021

Do góry
Ten wiatr to jest akurat u mnie, i dobrze, może mgłę pogoni na lasy. Miałam inne plany, ale cóż, głową muru nie przebijesz.

Miłego niedzielnego.

Sezon 2017 u Hanusi 08:51, 28 lut 2021

Do góry
Nawet nie wiem jak moje przeżyły, bo ostatnio jak byłam, to śnieg tam leżał.

Ale tak jak mowisz, wiosna co raz bliżej. Najprędzej jej spodziewam się wg kalendarza tym razem.

Ale szykuję sie powoli, żeby nie być zaskoczoną.

Zacisze Alicji 08:44, 28 lut 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Byłam na zakupach, torf kwaśny, nasionka...

P

O rany, poszalałaś Alu
April podbija las... 08:35, 28 lut 2021

Do góry
April napisał(a)

Niestety nie odpowiem ci na to pytanie, kupiłam w zeszłym roku. Jestem zadziwiona że tak obficie kwitnie. Super wygląda. Myślałam że zgra się z ciemiernikami Niger pod nim ale chyba niestety ta sztuczka się nie uda. Ciemiernik ciągle w pączkach. Fakt że zapowiada się sporo kwiatów

No i oczywiście trzymam kciuki za dzidzię, już się pewnie nie możesz doczekać

U mnie też nie zgrywa się z ciemiernikami, ciasne pąki nadal, no i tam gdzie są leży jeszcze śniegu trochę więc dużo zimniej w tych miejscach...

Tak już jest mi ciężko więc chciałabym żeby już zechciał wyjść
Wzgórze chaosu 08:28, 28 lut 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

]

zachwycająca zima w tym roku
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:24, 28 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
przeniosły się bliżej ugoru sąsiadki

Niezmiennie podziwiam u Ciebie skrzydlatych gości. Bywają wyjątkowi
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:18, 28 lut 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Halinko, Ja swe pęcherznice tnę prawie do korzenia, a w sezonie wybijaja potem do 1,5 metra. Ale wtedy nie kwitną. Dopiero na drugi rok
A patyki ukorzeniają się tak jak derenie. Wsadzić w ziemię i podlewać.

Życze dobrej nocy.

O dzięki za instrukcję cięcia. Mam swoją i u Córki więc dziabnę .

Moja to ta z niskich Diabolo jest niska i ma fajne małe kwiotki kuleczki. Tu jest pierwszy rok nie cięta .W tym roku ją przytnę uformuję .
April podbija las... 06:38, 28 lut 2021

Do góry
Anda napisał(a)

Powinny odbić.
A Waldstenia ternata też nie daje rady? Ona rozrasta się rozłogami i przeważnie w „normalnych” warunkach rozrasta się dość mocno.

Tego jeszcze nie próbowałam. U nas się to nazywa pragnia syberyjska. Kiedyś mnie nie interesowała bo kwitnie na żółto a to nie był "mój kolor"
A teraz jakoś się nie złożyło, choć się już nad nią zastanawiałam.
Zapiszę na listę, dzięki za podpowiedź.
Mam jeszcze pytanie, Znasz roślnikę typu macierzanka piaskowa= Thymus serpyllum, ale do cienia/półcienia? Coś po czym można chodzić i jeździć taczką, na wypełnienie ścieżek między płytami betonowymi. Poleciłabyś mi coś?
Nie lubię gołej ziemi, chcę by betony były zanurzone w niewysokich poduchach.

Tutaj mam trawę ale jest trochę słońca. W innych miejscach chcę coś innego, no i nie chcę tam latać z kosiarką.

Tu trochę widać, zaczęłam sadzić pomiędzy płytami macierzankę, ale tu są trzy godziny słońca, to jakoś daje radę, choć nie kwitnie spektakularnie. Ale dalej to już suchy półcień pod sosnami.
Ogród... 05:40, 28 lut 2021

Do góry

Witaj, zaciekawiły mnie te wiadra wkopane, co tam masz w nich, jakieś rośliny sadzisz ?
Fajnie wyglądają ranniki w takiej ilości, no i żurawia podziwiam,
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 00:15, 28 lut 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

gdzies macie...hmm

A to nie jest przypadkiem jakaś drżączka?

(Nie, żebym się znała, ale gdzieś mi dziś mignęła podobna na forum )

Edit: przeczytałam posty poniżej zdjęcia i jednak jest to perłówka . Ale drżączka tez ładna
Przykładowe zdjęcie

Ptasi gaj 00:15, 28 lut 2021

Do góry
Tak bym miała jakbym traw nie powiązała. Jeszcze w tym roku wiatru nie było.

Dzisiaj takie chmury ciężkie przechodziły, ale deszcz nie padał

Suche oczko dużo wody, ale pewnie zejdzie iemia już odmrożoną

a

Azalie mają dużo pąków kwiatowych. Po prawej rod calstap Nie za bardzo u mnie rośnie jeszcze go opuchlak w zeszłym roku odgryzł.

Ptasi gaj 00:04, 28 lut 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
No, to już teraz wiesz. Jest tylko 1. Żal mi, że wycięli, bo to był piękny spektakl, gdy kwitło ich tyle.

A te podpory do czego używasz? U mnie jakoś nie wiem co miałabym podeprzeć. Róże mam za ciężkie.

Podpieram powojnik np Arabella on jest niski..od biedy można różne rośliny podeprzeć. Przeglądałam dzisiaj róże jesienią nie za bardzo przycięłam i teraz będę miała cięcia od groma.
Jeszcze wczoraj oglądałam filmik Hyżego o cięciu róż, więc znowu mam kreciola w głowie tyle roboty.
LeNILam się jesienią a teraz będę się uwijać ze wszystkim. U mnie już śniegu nie ma jedynie na stertach na drodze.
Trawy dzisiaj na wietrze ładnie wygladaly. Mokro mam. Odbarczalismy dzisiaj studzienki głębinowe aby szybciej woda zeszła. studnie pełne I do melioracji woda popłynęła wężem.

Woda

Kreciku się rozszalały
Po lewej stronie rył i takie małe kopczyki robił próby. Ziemia była już zmarznięta i nie dawał rady większych usypać.

Glina i zielsko 23:47, 27 lut 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Fajna choineczka
Możesz ją przyciąć trochę w stożek...

To jutro ciacham. Mam jeszcze cisa co postanowiłam ciąć. Jutro zróbie foto. Dzięki Wiola.
Ogród długi 23:44, 27 lut 2021

Do góry
sylwik69 - Widziałam takie na zdjęciach, tylko czy u mnie jest dość miejsca na takie drzewa?

Pani Danusiu, maksimini - zrobiłam zdjęcie z balkonu na te moje włości.

Po lewej stronie, za Szmaragdami, ten długi prostokąt to warzywniak. Nie upieram się przy takim kształcie. Nie miałam pomysłu, gdzie go umiejscowić i tam "wylądował". A podobają mi się warzywa w skrzyniach, dlatego myślę, że z czasem coś tu pokombinuję. Chciałabym tylko, żeby warzywniak nie był tak widoczny, bo jak się idzie wzdłuż domu, to wzrok pada właśnie na niego. Potem - blaszany garaż. Chyba też go trzeba jakoś przysłonić. Może serby wsadzić? Albo jakiś ekran z cisa? Drzewo? Nie wiem jeszcze.

Po prawej stronie jest garaż, do którego nie musi być pozostawiony wjazd, więc można zaszaleć z roślinami. Bok garażu przysparza mi najwięcej kłopotu. Gdyby dach nie byłby ze spadkiem, byłoby jakoś łatwiej. Chciałabym, żeby ten spadek był jakby "niewidoczny". Posadziłam na rogu Miskanta Chińskiego i Pęcherznicę kalinolistną. Może jakieś trzy drzewa na pniu na tle muru? No nie wiem. Ta rabata na pewno będzie poszerzana, trzeba tylko skuć stare płyty chodnikowe. Za garażem jest kurnik, za kurnikiem - wybieg dla kur. Potem myślę, żeby posadzić klika serbów wzdłuż siatki aż do domku dla dzieci.

W tamtej części planuję też przygotować miejsce pod okrągły basen. Początkowo był po prawej stronie, ale chce go przenieść, bo zyskam wtedy miejsce na dodatkowy wypoczynek bliżej domu, tarasu, miejsce na huśtawkę, np. A może za tujami dwa koła: jedno pod warzywa, drugie - pod basen? Głośno myślę, bo cały czas nie wiem, jak zagospodarować te działkę.

Tu zdjęcie z tarasu.
Ogrodowe kreacje 23:05, 27 lut 2021

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Nie wiem jak wam ale mi ta biel wszechobecna się przejadła i moje oczy pragną koloru koloru i jeszcze raz koloru

Witam! Piękne różaneczniki, szczególnie spodobał mi się ten ciemnofioletowy, super. W ogóle piękny ogród, drzewa, kamień, kolorowe kwiaty, klimatycznie.
Pozdrawiam!
Ogród... 22:42, 27 lut 2021

Do góry
beamilusia napisał(a)

Pozdrawiam serdecznie. U mnie jeszcze zimowe klimaty, chociaż słońce grzeje.

A cóż to za zaskakujący gość?!
Ptasi gaj 22:34, 27 lut 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Takie mają być. Na focie z zeszłego roku. Mają być jeszcze nie są w katalogu Lidla.

Takie i w tym roku Lidl dodał też takie specjalne do róż co dziewczyny mają na Ogrodowisku o takie:

Słoneczny Ogród 22:06, 27 lut 2021

Do góry
Ogród do odnowy 21:58, 27 lut 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

pierwsze koty za płoty.,..

Piękne przebiśniegi.
Ptasi gaj 21:51, 27 lut 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Takie mają być. Na focie z zeszłego roku. Mają być jeszcze nie są w katalogu Lidla.

Podobają mi się te podpory.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies