Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:51, 13 lip 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
tak, sesleria skalna i bukszpany maja sie dotykać.

jak sie popieści to się zmieści

to super.
Może możesz odjąc kilka sztuk jarzmianek i przesadzic za buksy, miedzy derenie, ale tylko punktowo- po 3 np. jarzmianka skończy się w taki 'rozproszony 'sposób, nie będzie blokiem. Tylko nie wiem czy z czasem nie będzie jej tam za sucho pod brzozami
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:41, 13 lip 2015

Do góry
przegorzan z czosnkami cudny.... w ogóle ślicznie masz
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:39, 13 lip 2015

Do góry
a da się tak go dosadzić jak napisałam?
a co jest przed buksami?- to ścięta sesleria?
Docelowo buksy maja się dotknąć, tak?
W Gąszczu u Tess 18:41, 13 lip 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
nie chcę mieszać pomysłów, ale gdyyybyyy zamiast bluszczu (lub "z") dać hortensję pnącą...? Kwitnie na biało...

to jest super pomysł, bo ona kwitnie wczesniej dość i sporo miejsca tam ma, więc ładnie się rozłozy na boki
W Gąszczu u Tess 18:38, 13 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ona lubi wilgoć- nie ma za sucho?

Tess- jarzmianka najlepiej ma sie w półcieniu- jak tam zagląda słońce na trochę, będzie ok

Właśnie wcześiej miała może i za sucho i ciemnawo. Teraz ma wg mnie idealnie: półcień (ale tak więcej do cienia) i wilgotną fajną ziemię. No i powtarza się historia z czernieniem kłosów. W tym roku nawet spryskałam miedzianem bo pomyślałam, że to grzyb. Ale nie pomogło
Miałam sporą kępę do podziału, dałam część znajomej. Jak będzie możliwość to dowiem się jak u niej z kwitnieniem.
W Gąszczu u Tess 18:29, 13 lip 2015

Do góry
coś mozna tam dorzucić o mocniejszych liściach. Może rodgersję punktowo jak tam jest nie za sucho?
W Gąszczu u Tess 18:28, 13 lip 2015

Do góry
nie, jednak nie łącz jarzmianki z tawułkami- mogą się spotkać i będzie misz- masz bo jarzmianki jak im dobrze to szaleją od wiosny do jesieni
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:21, 13 lip 2015

Do góry
tez mysle zo tym dereniu- tylko tak własnie może by się go dało wcisnąć, żeby wystawał częściowo zza tego łanu po lewej, ale nie dotykał pnia brzozy- te pnie są piękne. Gdyby tak się dało, wszystko by spięte było, ale nie pamietam czy tam jest tyle miejsca.
Miskanty jak zasłaniały pnie i si tam gniotły, powinny dostać karne out- dobra decyzja

molinia nie- za przezroczysta- ta duża, zielona. Chyba że variegata- doda jasnego,nie zasłoni pni, buksy na jej tle będą wyraźne

rozplenica-tez za duża raczej

stipa....nie jestem pewna
W Gąszczu u Tess 18:14, 13 lip 2015

Do góry
a dużo tam miejsca masz?
W Gąszczu u Tess 18:11, 13 lip 2015

Do góry
ziele napisał(a)
Ze świecznicą to mam same perypetie. Przez dwa lata nie doczekałam się kłosów. Przesadziłam w nowe miejsce i znowu jest kłos krótko na początku a jak już ma zakwitnąć to i zaraz czernieje. Jakby uwiąd?

ona lubi wilgoć- nie ma za sucho?

Tess- jarzmianka najlepiej ma sie w półcieniu- jak tam zagląda słońce na trochę, będzie ok
W Gąszczu u Tess 18:04, 13 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
trzmielina za ciężka do tawułki- jako pasek pred nimi. Pewnie coś mieszam

Nic nie mieszasz. OK, znaczy wykluczają się.
W Gąszczu u Tess 18:03, 13 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ja mam taką ale nie białą, tylko malinową- piękna od pączków i po kwitnieniu też -Red Sentinel

O, dzięki przyjrzę się jej
Oj, nie doczytałam. Zalezy mi na białej i tylko takiej.
W Gąszczu u Tess 18:03, 13 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
zawilce - świetne są i śliczne. Tylko przed same hortensje chcesz je dać?- troszkę za wysoko kwitną jako linia przed nimi i do tego o tej samej porze z grubsza.
A może jarzmianki-taka wstęga wiosnenno- letnia.
A zawilce z boku, po lewej?

świecznica - nie którzy tak mówią że śmierdzi, inni że pachnie pięknie. Mnie się podobał ten zapach, ale krótko go wąchałam

Zawilce z tyłu myślałam, blisko bluszczu. One bardzo wysokie u mnie rosną. Tylko rzeczywiście, mogą kwitnąc w tej samej porze, co hortensje. Bo ja nie wiem jeszcze, kiedy one - hortensje kwitną w naturze, bo to kupione do donic wczesną wiosną i teraz na rabatkę.

A jarzmianka da radę w cieniu? Bo tam cień przez cały dzień.

A świecznicę obwącham w ogrodniczym
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:02, 13 lip 2015

Do góry
hej- dużo się cofnąć? Zajrzę na poprzednie strony
W Gąszczu u Tess 18:00, 13 lip 2015

Do góry
trzmielina za ciężka do tawułki- jako pasek pred nimi. Pewnie coś mieszam
W Gąszczu u Tess 17:59, 13 lip 2015

Do góry
ziele napisał(a)
Tess masz sprawdzoną odmianę tawułki białej? Jest kilka odmian i nie wiem na którą się zdecydować. Tawułka marzeń ma być: mało liści dużo kwiecia białego, długo kwitnąca, w miarę wysoka.

ja mam taką ale nie białą, tylko malinową- piękna od pączków i po kwitnieniu też -Red Sentinel
W Gąszczu u Tess 17:56, 13 lip 2015

Do góry
zawilce - świetne są i śliczne. Tylko przed same hortensje chcesz je dać?- troszkę za wysoko kwitną jako linia przed nimi i do tego o tej samej porze z grubsza.
A może jarzmianki-taka wstęga wiosnenno- letnia.
A zawilce z boku, po lewej?

świecznica - nie którzy tak mówią że śmierdzi, inni że pachnie pięknie. Mnie się podobał ten zapach, ale krótko go wąchałam
W Gąszczu u Tess 17:46, 13 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Białe tawułki- świetnie.
Trzmielina przed nimi?- nie za ciężka do nich?

a może jeszcze punktowo świecznicę?

Za ciężka do czego? Bo nie kumam.
Świecznica - super. Tylko czy ona nie ma dziwnego zapachu? Bo tam po lewej to altana ogrodowa się robi.
W Gąszczu u Tess 17:41, 13 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Magnolio, aż się zarumieniałam z zadowolenia, jak przeczytałam taką pochwałę z Twych ust.
Ta rabata jest dopiero w trakcie tworzenia. Właśnie myślę, co tam dosadzić. Na pewno będą tawułki białe, bo od dawna szukam im miejsca.
Myślałam, czy hosty (bo ją okropnie ślimaki lubią) nie zastąpić żywopłocikiem z białej trzmieliny.

Białe tawułki- świetnie.
Trzmielina przed nimi?- nie za ciężka do nich?

a może jeszcze punktowo świecznicę?
W Gąszczu u Tess 17:40, 13 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Już kupiłam (jak pewnie doczytałaś). Wprawdzie nie wiem, kiedy toto będzie widać...
Naprawdę masz na zbyciu? To byłoby super!
zorientuję się, czy "miejsce przerzutowe" nie urlopuje, i dam znać, dobrze?

dobra, pewnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies