Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 10:27, 07 wrz 2015

paula23 napisał(a)
Turzyce o które pytałaś u Anny to Turzyca sztywna 'Aurea'
Miłego dnia

bardzo dziękuję
magnolia 10:34, 07 wrz 2015

jestem-co tam??
iwka 10:37, 07 wrz 2015

chodzi o to miejsce

zastanawiam się tu nad grabem właśnie, strona poludniowa, dlaej za basenem po prawej też są świerki, czy tu będzie pasował grabowy, nie może byż szeroko, do 1,5 m.
iwka 10:39, 07 wrz 2015

to bedzie widok z okna kuchennego, jak wąsko da się taki żywopłot prowadzić, bo myślalam jeszcze czymś podsadzić, no i nie chcialam bardzo wysokiego, do wysokości siatki. Nie będzie to żle wyglądało, wysokie świerki, potem niski żywopłot i znowu wysokie świerki?
magnolia 10:40, 07 wrz 2015

Iwonko chcesz go zamiast tego co tu rosnie czy pomiedzy ogrodzenie a te rosliny?

jaką masz ziemię bo zapomniałam?- glinę, piach? Trzyma wilgoć?
magnolia 10:41, 07 wrz 2015

iwka napisał(a)
to bedzie widok z okna kuchennego, jak wąsko da się taki żywopłot prowadzić, bo myślalam jeszcze czymś podsadzić, no i nie chcialam bardzo wysokiego, do wysokości siatki. Nie będzie to żle wyglądało, wysokie świerki, potem niski żywopłot i znowu wysokie świerki?

a ogarniesz taka szeroka perspektywę widoku?- te świerki żywopłot i swierki?- z okna chyba nie
iwka 10:44, 07 wrz 2015

magnolia napisał(a)
Iwonko chcesz go zamiast tego co tu rosnie czy pomiedzy ogrodzenie a te rosliny?

jaką masz ziemię bo zapomniałam?- glinę, piach? Trzyma wilgoć?

to wszystko będzie przesadzone, gliny to tam nie ma, raczej suche miejsce, całego widoku to ja nie ogarnę
edit. to ok. 20 m będzie
magnolia 10:49, 07 wrz 2015

no to się nie przejmuj tą przemiennościa jak i tak się jej nie 'czyta'
Pytam o ziemię bo mam takie doświadczenia że przy suchej ziemi taki żywopłot robi przy sobie prawie martwy pas bo wypija wodę.
Na glinie jest sporo lepiej, daje się hodować rosliny przy nim, na piachu słabo.
Pewnie przez pierwsze kilka lat, nawet 10 da się tam coś hodować,- np pas traw ozdobnych ( jeśli to słoneczna strona ) a potem będzie znacznie gorzej.
Ale jeśli możesz to zaakceptować, sadź żywopłot grabowy
iwka 10:54, 07 wrz 2015

magnolia napisał(a)
no to się nie przejmuj tą przemiennościa jak i tak się jej nie 'czyta'
Pytam o ziemię bo mam takie doświadczenia że przy suchej ziemi taki żywopłot robi przy sobie prawie martwy pas bo wypija wodę.
Na glinie jest sporo lepiej, daje się hodować rosliny przy nim, na piachu słabo.
Pewnie przez pierwsze kilka lat, nawet 10 da się tam coś hodować,- np pas traw ozdobnych ( jeśli to słoneczna strona ) a potem będzie znacznie gorzej.
Ale jeśli możesz to zaakceptować, sadź żywopłot grabowy

ok. bardzo dziękuję, buziak
magnolia 10:58, 07 wrz 2015

na zdrowie. Jak coś Ci trzeba poradzić, dawaj znać,niestety nie śledzę większości wątków, raczej bardzo niewiele z braku czasu.