Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród na skraju miasta 08:45, 03 lip 2015

Do góry
dzięki za odwiedziny

Poniżej mój kącik różany - muszę jak najszybciej obsypać korą. Róża po lewej jakaś marna po tej zimie, trochę przmarzła, dopiero teraz widac pąki, kwiatów jeszcze nie ma. Wczoraj dosadziłam jeszczę jedną leonardo da vinci
w tle magnolia i buk.

a tutaj z bliska nowy nabytek: eden rose - piękna, ale ponoć kapryśna - zobaczymy

W ogóle to dziwne, bo róże na pniu chowają się u mnie lepiej niż pozostałe. Ta różowa w tym roku przeszła samą siebie, w zeszłym roku miała takie małe kwiatki, a w tym co najmniej 2-3 razy większe ( nie tyle więcej co większe), aż się gałązki od kwiatów uginają. Choć faktem jest, ze te na pniu to zeszłoroczne, a te dwie niższe białe to już mają kilka lat i niczym nie nawoziłam wczensiej dopiero w tym roku zaczęłam. Jednak one byłymarketowe jakieś, teraz już kupuję tylko w szkółkach róże.

Na frontowej rabacie dosadziłam jeszcze wczoraj dwie hortensje limki i tyle mi już tam wystarczy ( w sumie 4szt. )

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 14:18, 02 lip 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Hej asa7, dzięki za odwiedziny
Jakoś nie lubię grabów, kojarzą mi się z różnymi chorobami na liściach i robalami... ;/ Ale popatrzę, poczytam - znasz może jakąś fajną zieloną nie za wysoką odmianę godną polecenia?

niestety nie znam się na odmianach

Jeśli faktycznie marzy Ci się wiśnia to może podpytaj Danusi - może ona jakąś odmianę doradzi. Ona ma przed ogrodzeniem wiśnię Umbraculifera - pięknie to wygląda, tyle ze to taka kulka na pniu, nie wiem jednak jak z przemarzaniem, ale jesrt to odmiana karłowa. Ja nawet nie wiedziałam, ze mogą wymarzać, a w tym roku posadziłam wprawdzie nie wiśnie, ale śliwowiśnię i planowałam jeszcze ze 4 szt w jednym rzędzie. Tylko że tu już korona dosyć spora i fakt , że jak widzę czasem gdzies na mieście te śliwowiśnie, to niektóre gałęzie sa ogołocone, widziałam też jedną całkiem uschniętą, więc może coś w tym jest, choć to nie zupełnie wiśnie. A może coś w formie płaczącej np buk szczepiony na pniu - nie urośnie duży tylko bedzie się zagęszczał w dół.

Jeszcze może być Wiśnia piłkowana Little Jeremy Pa - ale nie wiem jak z przemarazaniem

Wiśnia piłkowana Little Jeremy Pa

kachat napisał(a)

Inny typ to magnolia Susan prowadzona w formie drzewka - widzieliście takie cudo?? Tu
Piekne

Jeszcze mi przyszedł do głowy dereń - nieduże drzewko, kwitnie i owocuje
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 17:19, 01 lip 2015

Do góry
Piękne te wasze kloniki, jednak nie jestem pewna, czy u mnie też by tak fajnie wyglądały - stawiam na bardziej naturalny wygląd ogrodu, taki chaos leśny, więc nie wiem, czy takie idealnie regularne kuleczki by pasowały...

Ostatnio zakochałam się w pewnej magnolii, ma taki piękny kolor liści... Alexandrina Ale boję się, że u mnie jej źle będzie, wymarznie itp.

Inny typ to magnolia Susan prowadzona w formie drzewka - widzieliście takie cudo?? Tu
Dla odmiany czas na zmiany... 16:10, 01 lip 2015

Do góry
o 9tej rano.
Dla odmiany czas na zmiany... 16:06, 01 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Brawo! Gratulacje dla Oli
Trzymac kciuki?

dzięki Kochana.
Mam nadzieję że to już formalność,ale na wszelki wypadek trzymaj- skuteczne jesteście
Dla odmiany czas na zmiany... 15:49, 01 lip 2015

Do góry
bingo dziewczyny! zdała egzaminy. jeszcze rozmowa kwalifikacyjna jutro i będę miała studentkę!
Dla odmiany czas na zmiany... 14:20, 01 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Nie ma u ciebie upału? Na Powiślu wielki.

tu w biurze zimno. Idę się dogrzać na słonku. rano jak wchodziłam, upału nie było.
To nie klima, tylko przyziemie- sporo dłużej trzyma chłód
Dla odmiany czas na zmiany... 14:18, 01 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

u nas ciepło, ale nie upał. W biurze marznę

Nie ma u ciebie upału? Na Powiślu wielki.
Dla odmiany czas na zmiany... 13:55, 01 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

poważnie?...klima?...w takim razie do 15-stej
Dla odmiany czas na zmiany... 13:51, 01 lip 2015

Do góry
beta napisał(a)
a tak w ogóle to u Was tez tak gorąco?...rozpływam się...a niedziela ma być z iście afrykańską temperaturą...chyba do wanny wlizę

Dla odmiany czas na zmiany... 13:51, 01 lip 2015

Do góry
Tess- zobaczymy gdzie mnie rzuci.
Beatko- nie puszczaj jeszcze kciuków- o 15tej mają być informacje czy zdała egzaminy
Dla odmiany czas na zmiany... 11:55, 01 lip 2015

Do góry
Beatko pięknie!
Kolory podkręcone- to te piachy tak działają chyba.
I rytmy roślin pięknie widać

Przybij piątkę- tez zdałam maturę i cieszę się tak jak Ty.

Dziś się dowiem czy egzaminy na studia przeszłam i czy rozmowa kwalifikacyjna będzie. Ty chyba będziesz wiedziała za jakiś tydzień, tak?
Moje zmagania ogrodowe 22:02, 28 cze 2015

Do góry
Jolu, mówisz - masz
Pierwszy raz zakwitła ta magnolia

Ogródek Niny 16:59, 28 cze 2015

Do góry
i jeszcze tył- wg. mnie trawnik koło zdecydowanie- to koło nie musi być symetrycznie- tzn jego środek nie musi być symetrycznie ustawiony wzglądem całej rabaty.
Taki kulisty trawnik cudownie wygląda otoczony bylinami i trawami w wielkiej ilości- no ale w zimie nie masz w koło prawie nic. Może właśnie jakieś zimozielone krzewy dodać- typu róznolkolorowe tuje danica- zielone i zółte, tuje danica, aurea nana, do tego dużo dużo bylin i traw . Wrzucę Ci parę inspirek, o co mi chodzi.

Wąskie kolumnowe nieduże- cis np. wojtek,cyprysik groszkowy fiflfera aurea - bez problemu dostaniesz we wro

Jak fajnie marzyć u kogoś w ogródku, jak sie wie, że samemu nie trzeba będzie kopać

I Nino- pytaj też mądrzejszych ode mnie- Juzia, Magnolia i inne dziewczyny mają świetne pomysły

Aha- zobacz koniecznie ogród Gregils- cudowne angielskie klimaty
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:28, 27 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)
Już wczoraj widziałam Twoje dzieło ale byłam tak zmęczona, że nie byłam w stanie sklecić jednego zdania
Efekt świetny, naprawdę ! Niesamowicie zwiewnie wygląda teraz ta rabata a dzięki temu nivaki wygląda uroczo, jakby był otulony chmurką Bardzo, bardzo mi się podoba. A co z obwódką bukszpanową zrobiłaś ?
Z żurawek też wybrałabym jeden kolor i to chyba właśnie ten czerwony bo ogólnie reszta roślin jest zielona więc przydałby się żywy akcent. Chyba, ze planujesz między roślinami (nie pamiętam jaki miałaś zamysł) dołożyć jakieś kwitnące to wtedy z żurawek zostawiłabym któryś z tych spokojniejszych. Musiałabyś zrobić im zdjęcie z bliska bo tak z daleka to ja nie widzę
Różyczki śliczne, w ogóle tak subtelnie i lekko wyglądają u Ciebie te wszystkie roślinki.
Ekstra foty - jak zwykle

Kwitnących już tam nie dodaje, bo ta rabata jest z przodu domu... Kwitną róże przed domem, przy studni, przy piwniczce, więc tam odpuszcze Tutaj będą tulipany wiosną i hortensje jesienią A i jeszcze magnolia tam jest, ale zawsze ją ucinam na zdjęciach, bo się w kadrze nie mieści.
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Czasami mam obawy, czy moje "ulepszenia" są faktycznie lepsze
Obwódka bukszapnowa już tydzień temu była zrobiona przed lawendą i boniką, były fotki Tą czerwoną żurawkę też kiedyś wrzucałam, poszukam...

Ostatnie dni pochmurne. Róże przy studni nasyciła się kolorami. To już nawet nie jest różowy, a fuksjowy?
Przy słonecznej pogodzie płowieje niestety.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:43, 26 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ze stycznia?
dziecko, nieźle Ci sie trzyma ogród w środku zimy- miskanty szczególnie.

już doszlam na szybko brałam foty z wizytówki którą robiłam 16 stycznia i tak wpsiałam oslica jedna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:40, 26 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ze stycznia?

tak popieprzylam coś. nawet takie w styczniu mam kwitnące kwiaty. ja to jednek bywam mega głupia!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:39, 26 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ze stycznia?

A jakie ładne wrzosy i chryzantemy w donicach! U Gosi to jednak cuda się dzieją
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:25, 26 cze 2015

Do góry
donica frontowa świetna! A zaraz nabierze masy i będzie nie do przeoczenia- super ją zrobiłaś.

Baby sie zbierają, czy wciąź nie?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:23, 26 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)

ta viva tak jest właśnie śliczna cały rok tu masz foto ze stycznia 2015

mnie się ywdaje że jednak jesli chodzi o kwiaty to nei sa aż takie mocno ciemne sa to są spore w trakcie kwitnenia

ze stycznia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies