Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 12:03, 30 lip 2015

o- nie zauważyłam pytania o trzmielinę- nie mam chyba żadnej foty. Postaram się zrobić
Ensata 12:03, 30 lip 2015

Dobra, traci sie głównie witamine E przez mrożenie. Ale przez smażenie też, tak, ze jeden pies. http://oliwagourmet.pl/zamrozona-oliwa-wlasciwosci-inf-53.html

Placki z cuknii, wzdech..jadłabym. makaron w strefie marzeń, jestem na diecie, przed obżarstwem w Chorwacji
Ensata 12:04, 30 lip 2015

A powiedz mi, strzyzesz swoją trzmielinę? bo ja widziałam taka ładną, w ryzach
siakowa 12:05, 30 lip 2015

Ensata napisał(a)
Traci pod wpływem temp swoje właściwości. Dlatego oliwa w ogole powinna stac w ciemnym i bron bozeee nie w lodówce. Jak byłam w Toskanii u producenta oliwy, to mnie edukował. Ciemno, temp pokojowa. Dlatego dumam, zamrozić samą bazylię, tzn liście, a potem blender i oliwa swieża? W sumie tak mroziłam pietruszę i była ok. Ew jak bazylia jest w oliwe, to już nie trzeba jej mrozić, bo to konserwant. Myśle sobie na głos teraz, ale tak, tak samo jak suszone pomidory, do oliwy i masz.

ale wtedy chyba trzeba sie bawić w wekowanie słoika czy coś? czy może to poprostu stać?
magnolia 12:06, 30 lip 2015

Ensata napisał(a)
Traci pod wpływem temp swoje właściwości. Dlatego oliwa w ogole powinna stac w ciemnym i bron bozeee nie w lodówce. Jak byłam w Toskanii u producenta oliwy, to mnie edukował. Ciemno, temp pokojowa. Dlatego dumam, zamrozić samą bazylię, tzn liście, a potem blender i oliwa swieża? W sumie tak mroziłam pietruszę i była ok. Ew jak bazylia jest w oliwe, to już nie trzeba jej mrozić, bo to konserwant. Myśle sobie na głos teraz, ale tak, tak samo jak suszone pomidory, do oliwy i masz.

Nie wiedziałam...
Bazylia sama w zamrażarce nie sprawdza się- robi się przemaźnięta.
Mo że da się jej nie mrozić, tylko zamknąć w oliwie, nie wiem. Spróbuję.
Z drugiej strony jak ta oliwa traci walory, ale nie truje, to dla mnie może być. I tak potem dodaję świeżej, do mrożenia tylko trochę
magnolia 12:07, 30 lip 2015

Ensata napisał(a)
A powiedz mi, strzyzesz swoją trzmielinę? bo ja widziałam taka ładną, w ryzach

tę młodą nie, ale jak była duża to przycinałam- na dywanik i wiosną jak zmieniała listki to końce przycinałam. Można ją ciąć bez problemu
Gabriela 13:00, 30 lip 2015

agniecha973 napisał(a)
Zakochana jestem w Great Star!

al.jpg[/img]

Ja też wielbie Greta Star czyli Vasterival.
,Bazylię kupuję wiosną w takich większych doniczkach, zjadamy ją a to co wystaje nad ziemie i sądzę w szklarni pomiędzy pomidorami. Rosną wielkie krzaki i pesto jemy często a listki z pomidorami non stop.
też bym poszła na kurs fotograficzny , bo świetny aparat to nie wszystko.
bdan 11:05, 31 lip 2015

Agnieszka mam pytanie, czy tegorocznym truskawkom frigo obcinasz liście. I drugie pytanie, czy teraz je będziesz nawozić, jeżeli tak to czym?
Pszczelarnia 11:07, 31 lip 2015

Agnieszka na pewno teraz nie będzie nawozić truskawek. Czy w ogóle nawozi????

Skoś truskawki do połowy sierpnia. Urosną rozetki, które przezimują.
bdan 11:24, 31 lip 2015

Dzwoniłam do firmy gdzie kupiłam truskawki, to niby :
- w pierwszym roku mam liści nie ścinac
- teraz zastosować nawożenie wieloskładnikowe
- no i cała lista preparatów do opryskania przeciwko wszelkim szkodnikom, ale nie kodowałam, bo mam nadzieję, że nie trzeba tego robić w mojej mikro produkcji ogrodowej
- no i mam rozciągnietą słomę, i nie wiem, czy ją usuwać i kiedy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies