Aniu Vertigo kupuję u Kalisiaka w Kobyłce. Mają sklep internetowy. Te trawy pojawiają się zwykle początkiem maja.
Widziałam twój nowy "kawałek" dokupiony. Teraz to się narobisz Ale fajnie że jest staw, to daje dużo możliwości.
Poza tym wiesz że uwielbiam twoje zdjęcia. Może mało piszę ale zawsze muszę zajrzeć co nowego upolowałaś swoim aparatem
he, he, he Bić się nie dam Mogę najwyżej pokazać jeszcze więcej zdjęć. Dzięki za uznanie. Lenistwo mną powodowało. To jednak ciężka praca utrzymywać wątek. No i kiepski ze mnie fotograf. Zdjęcia robię na leniucha, telefonem.
Zapraszam na taras, eMuś zaraz poda kawkę i drinki. Widok z tarasu dopiero jest opracowywany więc trzeba będzie w zamian popracować głową
Na razie głównie pokazuję rabatę wzdłuż podjazdu, jedyną słoneczną. I trochę z boku domu, półcienista rabata z różami.
Cieszę się że nie zawiodłam Choć jak wiele osób, mam rabaty wstydu, które jeszcze skrzętnie omijam. Są takie które jeszcze tworzę albo takie które wymagają totalnych przeróbek bo się po prostu nie udały.
Bardzo motywują takie wpisy do dalszych wysiłków Dziękuję za ciepłe słowa.
Zerknęłam na szybko i kojarzę twój ogród choć dawno w nim nie byłam. Świetnie wypełniasz rabaty, bardzo mi się podoba i zwiewność i kolorystyka. Muszę sobie koniecznie odświeżyć twój wątek
Soniu, co za niespodzianka. Po tylu latach. Jak Ty mnie znalazłaś? Ja na dłuższy czas się wyłączyłam. Jakoś mnie to wszystko zmęczyło, atmosfera zrobiła się gęsta. Ja tak nie lubię. Dlatego obserwowałam wiele ciekawych miejsc ale poza tym się wycofałam. Potem jakoś tak wyszło że zaprzyjaźniłam się z kilkoma dziewczynami, złapałam oddech i tak to się skończyło że od kilku dni mam wątek.
Też planujesz tu założyć? Do poprzedniego forum to nawet nie pamiętam dostępu, od lat nie zaglądałam.
Ciekawa jestem co tam u Ciebie się zmieniło?
Teraz jak nie robię prawie nic, to spacerujemy sobie po okolicy. Jest tu wiele urokliwych miejsc.
Traw chcę mieć jeszcze więcej. Fajnie oddzielają różne byliny, które niekoniecznie pasują koło siebie. Mam w rozsadniku siewki rosplenic od Ani Małej Mi i akurat będą już do wsadzenia.
Agnieszko położenie działki ma swoje plusy i minusy. Teraz śniegu dosypało. Ostatnio się śmieliśmy, że idziemy do domku jak do schroniska w górach. W plecakach prowiant na dwa dni.
Bardzo fajna jest. Czy ona puszcza rozłogi? A rozmnażałaś ją kiedyś przez podział?
Aniu od mojego ostatniego wpisu śniegu nasypało, potem stopniał, a teraz jest nowa dostawa.
Dziś słoneczko świeci, więc idziemy niedługo zjeżdżać z górki.
Elu na działkę jeżdżę. Domek ocieplony i na zimno nie narzekam. A czuję się jak na wakacjach. A śnieg akurat spadł w nocy z niedzieli na poniedziałek, tuż po naszym powrocie do miasta. Potem stopniał, a teraz znowu natura uzupełniła swoje zapasy.
Dawno nie zamieszczałam aktualnych zdjęć. Te nie są jeszcze bardzo aktualne, ale w kolejności chronologicznej było tak.
Ten ostatni plan fajny. Ja jeszcze coś takiego wymyśliłam. Rogi rabat mogą być ścięte pod skosem - z doświadczenia wiem że przy ścieżce metrowej ciężko chodzić dlatego od domu i na głównej ścieżce widokowej proponuję 1,5 metra. Z prawej chciałaś ławkę na to potrzeba tylko 1x2 metry placyk dodany do ścieżki. Na środku ścieżki dodałam placyk na jakiś smaczek ogrodowy np. fontannę, może być to zagłębie w kostce z takimi gejzerami lub coś wyższego, rzeźba, donica z pięknym topiarem. Z drugiej strony jest placyk na leżaki choć przy takim dużym tarasie myślę że jest on zbędny. Zrobiłabym tam odbicie strony prawej z ławką lub huśtawką, jakimś siedziskiem. Jak placyk potrzebny to większy, połączony ze ścieżką do furtki bo jak postawisz leżak czy leżankę na 2,5 metrach to komunikacji nie będzie. Mam koło na ognisko 2,8 metra i tam 2 leżaki wchodzą na ścisk. Mam trawę wkoło to mi to nie przeszkadza ale ty chcesz rabaty. Będzie ciasno. Twoja przestrzeń do zagospodarowania to mniej więcej tyle ile ja mam z boku działki. Mam więc realny punkt odniesienia.
Jeszcze taka opcja przyszła mi do głowy z przedłużeniem do drugiego punktu widokowego na dom lub tu miejsce na ściankę wodną. Do zrównoważenia bryły budynku potrzebujesz wyższych drzew. Dałabym na środku 4 graby, zwykłe, można je pięknie formować i w zimę trzymają liście. A w rogach coś bardziej delikatnego, mogą być brzozy. Lub wszystkie drzewa takie same.
Chodnik przy tarasie można zlikwidować ale to trochę zależy od komunikacji
Kasiu za floksami magical candle a ta po prawej to Vanilka one są dopiero w rozkwicie bo nabierają masy. Pozdrawiam, miło, że pamiętacie, mam nadzieję, że w marcu już wróce na "O"