Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:05, 21 paź 2018

Do góry
Sekwoje

Ptasi gaj 22:59, 21 paź 2018

Do góry
Prawdopodobnie już tłumów nie będzie cieszę się.

Traw nie dało się wiązać, ale ma być jeszcze ładna pogoda może w tygodniu. Liści dużo więc grabilam. EM skosił trawniczek bo urósł.

Ptasi gaj 14:41, 21 paź 2018

Do góry
Na Ursynowie tłumy. Obowiązek spełniony. Piękna pogoda. Idę zbadać trawy czy mokre i grabienie liści pewnie będzie.
Ptasi gaj 11:47, 21 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Gosika, róże szczepi się na krzewach rosa canina Ale... tacy chodowcy jak Kordes mają już od kilku lat w ofercie róże nie szczepione.

Jeśli chodzi o kolorowe trawy wysokie, zajrzyj do Dany. Kilka dni temu wklejałam u niej zdjęcia rewelacyjnie przebarwiających się miskantów.

Kasiu nie moge znalezc u Dany na ktorej stronie ten pokaz traw. Ona pedzi z watkiem jak pendolino w Polsce wiec trudno nadazyc.
Ptasi gaj 11:35, 21 paź 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu będziesz jeszcze kosić trawę? Ja z trawami poczekam do końca X.

Trawe kosimy tak dlugo jak rosnie wg mnie nie ma na to wplywu miesiac pazdziernik czy listopad.
Kosilismy tydzien temu i pewnie jeszcze bedziemy kosic. Tonwszystko zalezy od pogody i wzrostu. Duza trawa wiecej siana wiosna.
Ogród z wilkiem zamkn. 08:45, 21 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Madziubedac wczoraj u ciebie na watku przypomnial mi sie dylemat jaki mialas z posadzeniem drzew, i nikt nie pomyslal o tych debach.

Nie mialam pojecia ze sa kolumnowe. Przypadkiem wyniuchalam u ogrodnika.
Od razu do telefonu i zrobilam rozpoznanie jak rosnie a kolorowe jesienne liscie mnie urzekly i dalam zadatek. Nastepnego dnia pojechalam i kupilam przywiezli na miejsce. Jeszcze kupilam klony "Red sunset".
Zobacz w necie jakie ladne.

Jak masz miejsce to kup deba on waski 1,5 m w pelnej szerokosci.

Madziu w kazdym razie widoczki piekne. Czantoria to w Ustroniu, Skrzyczne, Klimczok w Szczyrku.

Elu ten klon też faktycznie piękny.....ale buki ach ....

tak sobie myślę ,że jak moje wisienki nie odżyją ,to będę mieć miejsce na kilka drzew ,które chciałabym mieć
trawy powiązałam

Ogród Cioci cz. 3 00:26, 21 paź 2018

Do góry
Witam Małgosiu

Piękne lato tej jesieni to i rośliny dobrze wyglądają.
Klon cudowny, Aż takiego kolosa czerwonego wyhodowała?
Mam chopla na tle drzew z kolorowymi liscmi. U mnie nie rosną klony japońskie marzną w zimie juz 4 szt. I dałam sobie spokój.
Hortensje też u ciebie piękne. Przeglądam i widzę elegancko przycięte lawendy w tym roku jeszcze swoich nie cielam trudno wiosna przytnę.

Małgosiu widzę że zmieniasz co nieco. Nie czytałam płot już stoi?
Też już przeróbki robię aby mieć więcej czasu na odpoczynek bo już nie wyrabiam mam za dużo obowiązków.
Od przyszłego roku będę brała kogoś do pomocy do ciężkich prac.
Czeka mnie duże cięcie iglaków bo są za duże.

Dzisiaj padało deszcz potrzebny ale to wszystko mało. Nie zrobiłam tego co zaplanowałam.

Małgosiu koncze pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:57, 20 paź 2018

Do góry
Miluś pozdrawiam. Lato się skończyło.
Kwiaty we włosach 22:36, 20 paź 2018

Do góry
Gonia aby nie byly mizerotami wiosna zasil nawozem "Pakon" do roz. Zobaczysz postep we wzroscie, skorki z bananow wrzucaj pod roze. Ja tak robie duzo jemy bananow maja duzo potasu i skurcze nas nie lapia w nogach.
To takie rady.

Tez mam ljsci od grom zgarniam na kupki.
Ptasi gaj 22:32, 20 paź 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu Twoje róże piękne moje mizeroty.Ta róża jest pomarańczowa i takim żółtymi smugami, jest na nóżce, kupiona może z 5 lat temu na targach ODR ale nie było nazwy.

Mizerota bo to juz koncowka i narzekalas, ze grzyba maja twoje roze (czy mi sie wydaje) . Moje od stukac maja sporadycznie liscie porazone grzybem.
Dlatego jak liscie opadna zbieram je odkurzaczem i pale.
Ptasi gaj 22:28, 20 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Żal mi było wiązać jeszcze tyle koloru ogrodowi dająAle nie za długo trzeba się za to brać.

Wlasnie Sylwia zal ale mus to mus.
Ptasi gaj 22:26, 20 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zaproponowane klony sprawdziłam - pięknie się przebarwiają. Szkoda, że moja działka ma tylko 12 arów. Nie żal Ci już wiązać trawy, daj im jeszcze trochę czasu na to paradne wyglądanie.

Dorotka deszcz pokrzyzowal mi wiazanie. Pozniej zwali mi sie wszystko na glowe. Wiazanie, odkurzanie, podcinanie roz, odkurzanie roz z suchych lisci w zwirze.
Ty wiesz ile to roboty nikt mi nie pomoże to moja praca.
Na horyzoncie zla pogoda i 1 listopada wyjazdy.
Skalniak w lisciach z brzozy i ciagle spadaja tez odkurzam.
Kwiaty we włosach 22:19, 20 paź 2018

Do góry

Gosiu spojrz na moj watek czy to ta sama roza co u mnie.
U mnie jest zdrowa.
Ptasi gaj 22:11, 20 paź 2018

Do góry
Dla Goni.

Goniu przeglądając trafiłam u ciebie na róże czy to ta sama jak myślisz.
Kwitnie non stop do tej pory dzisiaj zerwałam kilka roz z krzaczka
Jeszcze ma ich sporo. W zeszłym roku też bardzo ładnie kwitła.

Fota zrobiona przy dziennym świetle

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:36, 20 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dorotka, ale jaki u ciebie trawniczek bujny, zieloniutki, prima sort.
Ta trawka miotełkowa bardzo ładnie wygląda. Zresztą każda jedna trawa jest piękna.
Ten mój trawniczek nie jest wcale idealny, ale rzadko kiedy wygląda tak dobrze jak teraz. Podlewam go i mimo okropnej suszy ( już nie pamiętam kiedy padało) jest zielony, nawet dosiany kawałek zdążył powschodzić.
Zainspirowana Twoją trawiastą rabatą stworzyłam sobie taką namiastkę.

Myślałam też o Nałęczowie, ale to było by dla mnie za dużo. Ja robiłam za kierowcę, a w sumie to 4 godziny jazdy,do tego spacer po wąwozie i uroczych uliczkach no i kluczenie między straganami na rynku. To dość duże wyzwanie jak dla mnie. Kazimierz mi się podoba, ale raczej nie chciałabym tam mieszkać. Za dużo ludzi, wszędzie płatne parkingi, wszystko nastawione na zysk.
Ptasi gaj 18:35, 20 paź 2018

Do góry
Deszczowy dzień nie dało rady wiązać

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 18:30, 20 paź 2018

Do góry
Można pęknąć że śmiech rozum mi odjelo.
Przeczytala Metallica i myślę sobie co za diabeł pewnie znowu jakaś mikstura wymyślona przez Waldka.
Jak zobaczyłam że to zespół rockowy to łzami się załamać ze śmiechu.

No trudno tak też bywa.
Zostałam nabrana
LeŚnicZaNka 18:19, 20 paź 2018

Do góry
Kasiu piękna ta róża kilka wpisów wyżej jak się nazywa wiem że już pisałaś ale przypomni.
U nas dzisiaj leje więc roboty w terenie nie ma.

Pozdrswiam
Kwiaty we włosach 18:11, 20 paź 2018

Do góry
Ja dzisiaj sporo róż ścięłam do wazonu niech cieszą oczy w domu.
Jeszcze jest dużo pąków, ale czy będą kwitły?
Noce już zimne więc szans nie mają. W przyszłym tygodniu muszę po obcinać róże bo się później nie wyrobie.
Mam dużo prac jeszcze odkurzanie żwiru z lisci, wiązanie traw no i róże.

W tym roku róże nie za bardzo kwitły ten upal dla nich był nie dobry. Myslala, że drugie kwitnienie będzie lepsze ale też było ciepło i mniej kwitły.
Zobaczymy w przyszłym roku.

Pozdrawiam Giniu
Rododendronowy ogród II. 17:53, 20 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Elu ja z chemii raczej noga jestem bo mój nauczyciel nie zajmował się nauczaniem więc Ci nie wytłumacę procesów chemicznych ale wiem że od zawsze taki sposób był stosowany w ogrodach, sprawdziłam i działa. Gwoździe najlepiej zardzewiałe. To sie odnosi do hortensji ogrodowych tylko i wyłącznie w wypadku gdy chcemy by zmieniły kolor z różowego na niebieski.

A widzisz gwóźdź zmienia kolor i oto mi chodziło. Mira napisała, że wkłada gwoździe koło horty myślę sobie po jakiego grzyba jakie on ma zadanie w tej glebie a on zmienia kolor.

Jedz zobaczyć tylko czy nie za późno bo dzisiaj pogoda deszczową ale bezwietrzna więc nie jest źle.

Ogród masz piękny może też się doczekam takiego otoczenia szczególnie ten serb piękny. Mam ich kilka więc jest na to szansa.

Pozdrawiam Bogdziu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies