Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:03, 29 sty 2021

Do góry

jeszcze się fajnie trzymają

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:02, 29 sty 2021

Do góry
Mało mam zdjęć w porannym świetle, a ono całkiem inne niż wieczorneI cienie mi się inaczej układają

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 17:55, 29 sty 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Ślicznotki - nie mogę się na nie napatrzeć

Zdubluje piekne wiosenne kwiatki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:53, 29 sty 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogrodowych nie sadziłam. Bardzo nie lubię stanu, w którym muszę się martwić, że coś mi przemarznie i zakładać, że trzeba będzie troszczyć się o okrywanie. Sadziłam głównie "prozę roślinną", która poradzi sobie z przeciwnościami aury.

Ogród i wątek jest najzwyklejszy. Brak w nim stopniowania napięcia, nagłych zwrotów akcji, opisów ogrodowych rewolucji. Nie mam duszy rasowego ogrodnika. Zależało mi na stworzeniu miłych okoliczności przyrody urozmaicających zaokienne widoki zimą i stanowiących dobre tło do omiatania z pozycji horyzontalnej latem. Wątek to głownie taki dziennik pokładowy.
A sam ogród jest chyba w stylu, od którego odeszłaś.

Piękne te zdjęcia. Oglądając takie widoki szczerze przyznam, że trochę mi żal. Przeglądam Twój wątek - piękne masz te zestawienia roślin. Od teraz będę u Ciebie częstszym gościem
Ogród w dolinie 17:51, 29 sty 2021

Do góry
Asiu, narysowałam planik jak to ja sobie wyobrażam umiejscowienie roślin na tej rabacie

Napisałam ile potrzebujesz sztuk na 1 qm. Możesz ewentualnie zmniejszyć ilość seslerii o 2 i bodziszka o 1, bo planowałam "na bogato" Na planie rozrysowane są 2 qm.

Piwonie sadzisz 1 sztukę na 1 qm. Trzcinnik Overdam to 4 sztuki na 1 qm. Jeśli w jakimś miejscu posadzisz trzcinnika, to po prostu zrezygnujesz z 1 bodziszka i 1 seslerii w tym miejscu.

W lipcu ta rabata będzie najspokojniejsza, bo szałwie zetniesz początkiem lipca, a Matrona jeszcze nie będzie kwitła. W lipcu będzie kwitł trzcinnik Overdam. Mogłabyś dosadzić jesienią albo czosnki Millenium, albo Allium sphaerocephalon pomiędzy seslerie. One kwitną właśnie od lipca i dałyby trochę koloru. Zresztą świetnie pasowałyby do koloru "kwiatów" trzcinnika

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:51, 29 sty 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sadziłam głównie "prozę roślinną", która poradzi sobie z przeciwnościami aury.

Jak się do takiej "prozy" nie uśmiechnąć

Gruszko, podglądam, szukając cennych rad ogrodniczych - czytam o bieleniu pni. Czy takie maleństwa, patyczki zaledwie, sadzone jesienią - też bielić?
April podbija las... 17:39, 29 sty 2021

Do góry
April napisał(a)

Cześć, Twój wątek też mam w obserwowanych
Lubisz przetacznik siwy? Pasowałby u ciebie.

Wiesz jak się ucieszyłam po przeczytaniu ,że do mnie zaglądasz miło mi bardzo
ja narazie jeszcze trochę podsypiam zimowo , jedynie na razie warzywa wysiewam ,.....ale pomalutku też zaczynam myśleć o tetrisach rabatowych

ten przetacznik jest cudny -nie mam takiego -zapisuję sobie go na listę chciejstw

Zacisze Alicji 17:35, 29 sty 2021

Do góry
W ubiegłym roku zrealizowaliśmy pomysł sprzed kilkunastu lat, a mianowicie ścieżkę masującą stopy. Są duże kamyki, żwirek, piasek, szyszki i mech. Oczywiście trzeba po niej spacerować boso.

Droga do spełnienia 17:27, 29 sty 2021

Do góry
Kawa napisał(a)

Kasiu dziękuję i całuję
dla ciebie słaba fota ale 31.10 jest

Cudny jest, dziekuje Kawciu
Mój ogrodowy pamiętnik 17:12, 29 sty 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
W zachodzącym słońcu. Cdn.

Brak mi słów, jest tak przepięknie
Wszystkiego po trochu 17:11, 29 sty 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
Sierpień,
kupiłam nasionka kosmosów podwójnych, urosły ogromne

dwie rutewki , jedna podwójna druga zwykła, obie cudne, obie uwielbiam

Wszystkie zdjęcia piękne! Miło się ogląda, gdy za oknem biało i mroźno. Zwróciłam uwagę na kosmos, bardzo go lubię, sieje się , jak szalony, ale jest pojedynczy. Takiego nie widziałam. No i rutewka, też uwielbiam, ale moja nie jest taka dorodna. U Ciebie już jest fioletowa chmurka. Pozdrawiam!
Sezon 2017 u Hanusi 17:05, 29 sty 2021

Do góry
Moje pierwiosnki, Kasiu, jeszcze czekają na słońce. Myślę , że za 2 tygodnie już będzie można je podglądać. Miało być już słonecznie , ale zapowiada się i słonecznie i mrźnie. Trudno, mus ścierpieć.

Takie w styczniowym ogródku, a niżej z katy pamiętliwej.
Oczar - Hamamelis 16:55, 29 sty 2021

Do góry
i premiera w moim ogrodzie
'Arnold Promise'

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:54, 29 sty 2021

Do góry
popcorn napisał(a)

Na pierwszym planie moja werbena

a na drugim widze malego koziolka
Bukiety 16:53, 29 sty 2021

Do góry

U mnie biale tulipanki z rozowa gipsowka

Oczar - Hamamelis 16:50, 29 sty 2021

Do góry
juz zaczynaja
'Diana'
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:50, 29 sty 2021

Do góry
April napisał(a)
Witam, widzę że tu już początek sezonu odgwizdany
Ja 1 stycznia posadziłam cisa i od tego czasu nic. Chyba jeszcze tydzień trzeba się wstrzymać bo znów ochłodzenie. Podobnie jak Ty planuję za jakiś tydzień zacząć cięcie krzewów i drzewek.
Potem seslerie, bo one bardzo wcześnie ruszają.

Jakie nasionka kupiłaś? Warzywnik to ciągle dla mnie czarna magia.

Leżę ogrodowym odłogiem od początku grudnia. Nawet mnie nie nosi jakoś specjalnie.

Przydomowy warzywnik, jagodnik i sad był moim wielkim marzeniem. To wielka przyjemność wyskoczyć w pidżamce po własne pachnące warzywa i owoce.
Najlepiej zacząć od tych prostych, które zawsze się udają:rukola, szpinak,zielony groszek, bób, rzodkiewka, pietruszka naciowa. Rok temu Mrokasia odkryła uroki warzywnika.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:46, 29 sty 2021

Do góry
Jola Alledrogo, info na priv. Buziaki!

Na pierwszym planie moja werbena za oknem, fotka przez okno

Zieleń, drewno i antracyt 16:43, 29 sty 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Ja już chcę wiosnę, a tu znowu mokrego białego dosypało.
Na pocieszenie przyszła paczka z cudeńkami do ogrodu, które razie muszą poczekać w doniczkach. Dziękuję Reniu

U nas cały czas dużo śniegu, nic nie stopniało, tylko dosypało, zima na całego.
Piękne te kwiatuszki, dzwonki również. Pozdrawiam cały czas zimowo!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:41, 29 sty 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Witaj. Ścięłaś kwiatostany hortensji ogrodowych czy bukietowy ?
Nie znam dobrze Twojego wątku, mus to narobić

Ogrodowych nie sadziłam. Bardzo nie lubię stanu, w którym muszę się martwić, że coś mi przemarznie i zakładać, że trzeba będzie troszczyć się o okrywanie. Sadziłam głównie "prozę roślinną", która poradzi sobie z przeciwnościami aury.

Ogród i wątek jest najzwyklejszy. Brak w nim stopniowania napięcia, nagłych zwrotów akcji, opisów ogrodowych rewolucji. Nie mam duszy rasowego ogrodnika. Zależało mi na stworzeniu miłych okoliczności przyrody urozmaicających zaokienne widoki zimą i stanowiących dobre tło do omiatania z pozycji horyzontalnej latem. Wątek to głownie taki dziennik pokładowy.
A sam ogród jest chyba w stylu, od którego odeszłaś.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies