Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z zegarem 13:26, 06 kwi 2021

Do góry
Ale zamiast fotek traktorka wrzucę coś innego.
Wbrew wszelkiej logice kupiłam bukszpany .
Zrobiłam wcześniej ankietę we wsi i ćmy jeszcze tu nie było (a bukszpany są w kilku gospodarstwach). Trudno, jak już kiedyś pisałam: No risk, No fun (No money )

Przed świętami przyjechały (elegancko, Pan sprzedający wcisnął wszystko do suva, vw touarega , także miały komfortową podróż).

I posadziłam

Na rabatkach przed domem - mniejsze „kulki”

Od strony trawy będą jeszcze posadzone kulki, jak tylko przyjdą. Między nimi chcę posadzić berberys, nie pamietam w tej chwili nazwy, w każdym razie jest bordowy, rośnie nie za duży i w kulkę.

Za rzędem kulek od strony trawy (tych kulek jeszcze nie mam) posadzę hortensje ruby annabelle. Od strony kostki będzie najprawdopodobniej magnolia na pniu, Genie albo Black Tulip (jest w tej szkółce niedaleko mnie, juź się dowiadywałam). Do tego jakaś trawa ozdobna. Albo sesleria jesienna albo sporobolus różnołuskowy.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:17, 06 kwi 2021

Do góry
A teraz obiele
Posadzone na froncie symetrycznie
Obiela lewa i obiela prawa ... no wkurzam się
a galazki elastyczne i co z tego...
Za drzwiami do ogrodu... 13:11, 06 kwi 2021

Do góry
Dziękuję za życzenia i odwzajemniam szczerze. Na komputer i fotki zbrakło czasu, choć myślami często tu byłam
Ogrodowe porządki i świąteczne przygotowania pochłonęły mnie całkowicie, do tego wnuki doraźnie... Ale przynajmniej miałam pomocnicę w obsadzaniu donic i przygotowywaniu dekoracji
Dziś z rana był śnieg ( na szczęście już stopniał!) i brak słoneczka, ale postaram się o jakieś zdjęcia i odpiszę oraz pozaglądam co u Was

Zielona przestrzeń 13:03, 06 kwi 2021

Do góry

A skąd ten śnieg? Aż się boję, żeby do nas nie dotarła ta pogoda.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:57, 06 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

Ogłoszenie parafialne
Może ktoś chętny na małą magnolie Elizabeth ?
/dopiero co kupiłam chyba dobra cena, kupowałam ze zniżką /
Ma 3-4 pąki kwiatowe
Kwitnie w maju
Wys ok 100 cm

Teraz mała ale docelowo jednak za duza będzie... chociaż kocham zolte magnolie to muszę mniejsze wybierac

Ja bym była chętna, gdybyś bliżej mieszkała. U mnie w szkółce nowa dostawa Elizabeth będzie dopiero za jakieś 2 tygodnie i doczekać się nie mogę
Sezon 2017 u Hanusi 12:51, 06 kwi 2021

Do góry
Jolu, Basiu, pewnie tak będzie. W zeszłym roku ominęły mnie tulipany w donicach w maju, w tym żyłkowane irysy,i krokusy. Ale sadzę te wiosenne, bo je lubię. Nie lubie po zimie gołej ziemi. Pewnie to wygoda by była, mniej bałaganu, ale od tego nie odstąpię, w życiu.

A na przyrodę mądrych nie ma. i tak nas zawsze robi w bambuko.

Sałatka pokrzywowa 12:41, 06 kwi 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)

kwiatki cudne, ale to wiadomo

ale to jest cudne też...to taki mazurek czy jak?..wygląda świetnie...pewnie i super smakował
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:38, 06 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry Kochani.

U mnie trochę się sytuacja skomplikowała...
W połowie stycznia miałam wypadek, gdzie poważnie się połamałam.
Była operacja, póżniej trochę komplikacji ale mam nadzieję, że powoli wychodzę na prostą. Do samodzielnego chodzenia jeszcze daleka droga ale już i tak jest radość, że coraz lepiej chodzę przy pomocy kul.
W ogrodach, mąż z bratem wycięli trawy i to na tyle z wiosennej pielęgnacji
Ogrody muszą w tym rokku same sobie poradzić.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:28, 06 kwi 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Polinka, witam się u Ciebie w wątku, masz piękny ogród zadbany, pełen porad. Zakładam rabatę z hortensjami przed świerkiem serbskim, który już rośnie, i zastanawiam się nad odpowiednią szerokością tej rabaty, żeby można było jeszcze podsadzić hortensje z przodu niskimi trawami. Czy mogłabyś mi napisać, w jakiej odległości masz hortensje od żywotników? Pozdrawiam

Cześć Martka
Witaj w moich skromnych progach

Moje rabatki są bardzo wąskie ze względu na ograniczone możliwości powierzchniowe. Od środka hortensji do pnia Smaragdów na pewno nie ma metra. Jak hortensje kwitną to dotykają Smaragdów i nie mam możliwości nawet tam wejścia. Co roku tnę bardzo mocno thuje aby w miarę je utrzymać w ryzach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:33, 06 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oprocz wiosennych kompozycji (przepiekne), bardzo mi sie podoba kompozycja tej rabaty. Czy ten maly zywoplocik z cisa bedzie utrzymywany na takiej wysokosci? Jaka to odmiana?

Pozdrawiam
Znowu na wsi 11:29, 06 kwi 2021

Do góry
Patrzę na nie codziennie i bardzo mnie ten widok cieszy. Dzisiaj nadal zimny wiatr, słońce na przemian z deszczem i śniegiem. Wczorajszy śnieg zniknął.
A było tak po południu - zdjęcia przez szybę komórką. Momentami świata nie było widać.

Zacisze Alicji 11:20, 06 kwi 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Taki sobie kwietniowy poranek dzisiaj.....

Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty!
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:00, 06 kwi 2021

Do góry
Odnośnie ziemniaków
Że śniegiem w tle haha

Nie wiem czy umiem odpoczywać w domu? Zawsze pracuję w domu... Heh

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:59, 06 kwi 2021

Do góry
Swoje sałaty i rzodkiewki siałam tydzień temu do gruntu i już widać pierwsze listki Do gruntu posiałam też mangold, szpinak i bób bo nie mam już miejsca na parapetach.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:55, 06 kwi 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Ziemniaki w worku po ziemi wyrośnięte posadziłam parę dni temu i już rosną!

Zainspirowałaś mnie. Myślałam, że to jeszcze nie czas na sadzenie ziemniaków w worku, a tu u Ciebie takie liście wystają
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:44, 06 kwi 2021

Do góry

A ja myślę, że ktoś tu lubi grać w szachy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:43, 06 kwi 2021

Do góry
Maglime napisał(a)
Jaką szerokość powinnam mieć na rabacie wzdłuż ogrodzenia

żeby zasadzić hortensje limelight lub te różowe nazwa wyleciała mi z głowy. Przed hortensjami niska obwodka z cisa. Czy może coś jeszcze dodać? Chodzi o ten pas wzdłuż ogrodzenia.

Podbijam temat, bo również zastanawiam się nad szerokością takiej rabaty - aby zmieściły się tuje, hortensje , trawy i obwódka.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:26, 06 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Tylko takie mam zza krat

A po ogrodzie ugania się stadko i nie wiem czy to nadal czeczotki nie odleciały, czy coś innego przyleciało, bo aparatu nie miałam żeby sobie złapać w kadr i przybliżyć, a z daleka nie rozpoznam

Mnie się wydaje, że te Twoje pompony chętnie by wyszły na ogród

Macham poświątecznie Słonecznego tygodnia!
Sezon 2017 u Hanusi 10:05, 06 kwi 2021

Do góry
Ambitne prace ogródkowe u mnie odłożone na dwa tygodnie. Może w międzyczasie nawiedzę ogród lotem błyskawicy, nie będę się wbijac w nuty rozpaczy, przyroda wie co dla mnie dobre. Mam się nie wyrywac przed szereg.

I tym optymistycznym wpisem rozpoczynam nowy krótki tydzień.

Sałatka pokrzywowa 10:03, 06 kwi 2021

Do góry

pomiędzy ciemiernikami przesadzona miodunka, chyba jej tu dobrze, przywiozłam też z działki leśnej od Mamy więcej przebiśniegów - już kwitnących, też tutaj trafią

Ruch w nieruchomościach jest taki, że nie wiadomo, kto w końcu weźmie ten lokal, ktoś na pewno

Zdążyłam też posadzić wszystkie rośliny, które przyszły przed świętami, ale to już ostatni raz zamawiam przez internet, jednak wielkość sadzonek trochę mnie wkurza. Przesadziłam parę piwonii i gaurę, wsadziłam do szklarni rozsadę sałaty i rukoli, wysiałam rzodkiewkę i buraczki liściowe. Wszystko malutkie, ale sałata od razu nabrała koloru, jak na Apacza przystało (taka odmiana).
Czekam na wiosnę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies