Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działeczka Asi :) 15:20, 02 maj 2021

Do góry
asiak napisał(a)

Asiu co za tulipany te czerwone? Polecasz? Szukam czerwonych bezobsługowych czyli bez wykopywania podrzucisz jakąś odmianę?
Ptasi gaj 15:17, 02 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu
musiałam zacytować -przepięknie to moje ulubione miejsce w Twoim ogrodzie poza trawiastą

poczytałam ,że nie wyrabiasz z plewieniem -na fotkach tego nie widać ,a poza tym takie trochę więsze łatwiej się wyrywa

Ranczo Edy 15:07, 02 maj 2021

Do góry
Miłego Majowego Świętowania Wam życzę

pogoda nie rozpieszcza ale co robić tego nie zmienimy ...
ogród rozkwita kwiatowo a drzewa owocowe czekają pomału nieśmiało chyba oszczędzają pszczoły , trzmiele bo z tego zimna nie mają siły latać zapylać bidulki ale walczą cały czas...

Ogród w dolinie 14:52, 02 maj 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Asiu roślinka z pina to kokoryczka niska, mam gdzieś patyczek z zakupu z nazwą, ale nie mogę odnaleźć. Ładnie się rozrasta, trochę jak runianka. Mam ją przy hostach, już mi wyszła.
Barwinek u mnie nie jest ekspansywny, tak jak wszyscy piszą. Nawet chciałabym, żeby taki był, ale prawie wcale mi nie przyrasta. Taki zwykły zielony, z niebieskimi kwiatuszkami. Coś mu nie pasuje...
Teraz do swoich host dokupiłam kokoryczkę wielkokwiatową białą. Zobaczymy, czy się sprawdzi przy wejściu do altany między hostami.
Jak u ciebie wygląda ta przestrzeń przed wejściem, gdzie chcesz hosty posadzić? Ile tam masz miejsca?
Faktycznie przydałoby się coś zimozielonego, bo hosty z pierwszym mrozem znikają.
Piękne kupiłaś te hosty, kuszą mnie tylko muszę miejscówkę wymyślić

Kokoryczka jest ładna, z pewnością znajdę gdzies dla niej miejsce
Tak wygląda ta rabata aktualnie, jest malutka, oczywiście wciąż ją mijam kręcąc się wokół domku, bo znajduje się przy wejściu ( na lewo od wejścia). Słonko jest tu od rana do południa, miejsce jest osłonięte okapem i wymaga podlewania, bo dociera tylko zacinający deszcz.

Po drugiej stronie wejścia jest taka sama, teraz robi za przechowalnik. Jest tam bardzo mało słonka, tylko trochę z rana, potem ganek zasłania.
Dodatkowym utrudnieniem są opory betonowe przy krawężniku i kostce, nie posadzę nic blisko kostki.
Ten róg gdzie stoi donica jest nieużytkowy przez oporujący beton :-/
Przerabianie ogródka pod swój gust 14:37, 02 maj 2021

Do góry
A tu a sie przerabia warzywniak na murowane, podwyzszane rabaty pierwsza juz wypelniona odpadkami, kompostem i przesiana ziemia z warzywniaka.Pelno w niej kamieni bylo.A ziemia dobra bo od 10 lat wysypywana kompostem.

A tu sie oczko wymienialo.Folia po roku popekala i wymienilam na pojemnik.

Przerabianie ogródka pod swój gust 14:32, 02 maj 2021

Do góry
Jak tam pogoda u was?Tez leje?U nas leje od 2 dni, wczoraj 30 litrow. Ma padac do piatku..
uwielbiam te swiezosc konca kwietnia i maja.Wymienilam stipy.Tylko dwie przezyly te mokra zima. Poddaje sie-teraz mam posadzone molinie.U mnie rosna swietnie.

siewki ciemiernika

Ptasi gaj 13:52, 02 maj 2021

Do góry

Czekam na te tulipany

Elu co to za tulipany? Piękne, normalnie moje kolory
Ogród bez reguł 13:50, 02 maj 2021

Do góry
TAR napisał(a)
to chyba kwiat klonu

Tak, to on Wcześniej nie miałam pojęcia, że klony tak pięknie kwitną

TAR napisał(a)
mieszkasz w dosc cieplym rejonie, u nas tak bedzie najwczesniej za 2 tygodnie, az mnie ssie do takich efektow, moze humoru troche wroci, bo na razie kiepsko z tym
Ania, do tej pory było ciepło. W tym roku jest bardzo nieprzyjemnie, wolę nie myśleć, jak jest u Ciebie...
Ogród bez reguł 13:45, 02 maj 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Rozmarzyłam się
Do kwitnienia jabłoni jeszcze trochę. Ten deszcz bardzo potrzebny.... byle z umiarem

pogody ducha

w przysłowiach wybrałam na pocieszenie

majowe błoto, więcej niż złoto
i
chłodny maj, dobry urodzaj
Dobre przysłowia Dziękuję

Ogrod stewardessy 13:41, 02 maj 2021

Do góry
Kamcia napisał(a)
Tak Elu, narobił się bardzo. Zresztą on do leniwych nie należy. Gdyby nie to, że jest pracowity i dużo potrafi sam zrobić to pewnie nie moglibyśmy sobie pozwolić na własny dom z ogrodem.
Dom był w stanie opłakanym gdy go kupowaliśmy i wszyscy nam odradzali jego zakup. Ale my się zdecydowaliśmy mimo wszystko. Ja miałam wizję a mój mąż mnie tak kocha, że wszystkie moje domowe zachcianki spelnia... no prawie wszystkie.

Nasz "trawnik" wygląda teraz tak.

Zdjecie zrobione z pokoju syna, bo nie wolno mi teraz po tej stronie ogrodu chodzić.

Czekam na deszczyk.
Prognoza pogody na przyszły tydzień to trochę słońca, przelotne opady deszczu i raczej chłodno jak na maj.

Wooow jaki piękny trawnik będzie! Masz bardzo pracowitego męża, to skarb!.
U nas pada cały dzien, więc też życzę Ci drobnego ciepłego deszczyku, idealny dla trawki
Ogrod stewardessy 13:36, 02 maj 2021

Do góry
Tak Elu, narobił się bardzo. Zresztą on do leniwych nie należy. Gdyby nie to, że jest pracowity i dużo potrafi sam zrobić to pewnie nie moglibyśmy sobie pozwolić na własny dom z ogrodem.
Dom był w stanie opłakanym gdy go kupowaliśmy i wszyscy nam odradzali jego zakup. Ale my się zdecydowaliśmy mimo wszystko. Ja miałam wizję a mój mąż mnie tak kocha, że wszystkie moje domowe zachcianki spelnia... no prawie wszystkie.

Nasz "trawnik" wygląda teraz tak.

Zdjecie zrobione z pokoju syna, bo nie wolno mi teraz po tej stronie ogrodu chodzić.

Czekam na deszczyk.
Prognoza pogody na przyszły tydzień to trochę słońca, przelotne opady deszczu i raczej chłodno jak na maj.
Przedogródek i drewniany domek. 13:25, 02 maj 2021

Do góry
Ewo, mądrze radzisz. Ja niestety jestem "Zosia Samosia" i później płacę za to cenę.
Posadziłam już jarząb i kalinę. Zrobię zdjęcia jak już ktoś chętny pomoże mi do końca rozplantować nawiezioną ziemię.
Zaznaczyłam miejsce dla grujeczników i wstępny plan dla różanki. Co o tym myślisz?

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:24, 02 maj 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Sesleria skalna i carex Ice dance kwitną...

Wiolu jak z tą seslerią postępujesz wiosną? Tniesz czy czeszesz? I co ile masz ją posadzoną?

Tnę nisko w lutym ,bo ta sesleria wcześnie startuje... uwielbiam ją,bo oprócz cięcia w sezonie rosnie pięknie bezobsługowo....

Sadzona coś ok.30 cm
Ogród bez reguł 13:16, 02 maj 2021

Do góry
Żeby zamknąć temat fauny

Ogród bez reguł 13:10, 02 maj 2021

Do góry
Przyłapany w kąpieli

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:07, 02 maj 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Hania! Dzięki! Zatem muszę na przyszły sezon buczynę do kominka kupić
Bo skąd ja taki popiół wezmę…

A. siarczan potasu poszukam.

Jaskry dziękują

Matko i córko jakie cuda!!!!
Ogród bez reguł 13:03, 02 maj 2021

Do góry
Ogród bez reguł 13:01, 02 maj 2021

Do góry
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:00, 02 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje doświadczenia z "najlepsze trawy z Iławy" nie są dobre. Jak najdalej od tych nasion. Nie sieję ich gdyż zawiodłam się dawno temu, może teraz jest lepiej.

Jakie to były gatunki traw w tej mieszance? To może być przyczyna. Kolejna przyczyna pleść pośniegowa, na pewno dotknęła twój trawnik, wszyscy to mieli, ja też.
Ale moja trawa już pięknie się zazieleniła.

Tutaj moja trawa z Iławy mieszanka uniwersalna siana w tamtym roku w czerwcu. 65 % zycicy, 30% kostrzew, 5% węchliny łąkowej. 4 dni temu siałem ja znowu w reszcie ogrodu. Czekam na wschody. Dodam zdjecia jak wzejdzie. Ogólnie jestem zadowolony. Niżej zdjęcie. Ta część trawnika była wypłaukana przez ulewe po posianiu w rabaty dlatego uwazam ze wygląda bardzo dobrze jak narazie.
Ogród bez reguł 12:59, 02 maj 2021

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies