Działeczka Asi :)
15:20, 02 maj 2021
Asiu roślinka z pina to kokoryczka niska, mam gdzieś patyczek z zakupu z nazwą, ale nie mogę odnaleźć. Ładnie się rozrasta, trochę jak runianka. Mam ją przy hostach, już mi wyszła.
Barwinek u mnie nie jest ekspansywny, tak jak wszyscy piszą. Nawet chciałabym, żeby taki był, ale prawie wcale mi nie przyrasta. Taki zwykły zielony, z niebieskimi kwiatuszkami. Coś mu nie pasuje...
Teraz do swoich host dokupiłam kokoryczkę wielkokwiatową białą. Zobaczymy, czy się sprawdzi przy wejściu do altany między hostami.
Jak u ciebie wygląda ta przestrzeń przed wejściem, gdzie chcesz hosty posadzić? Ile tam masz miejsca?
Faktycznie przydałoby się coś zimozielonego, bo hosty z pierwszym mrozem znikają.
Piękne kupiłaś te hosty, kuszą mnie tylko muszę miejscówkę wymyślić![]()
![]()
Czekam na te tulipany
![]()
to chyba kwiat klonu
mieszkasz w dosc cieplym rejonie, u nas tak bedzie najwczesniej za 2 tygodnie, az mnie ssie do takich efektow, moze humoru troche wroci, bo na razie kiepsko z tym
Rozmarzyłam się
Do kwitnienia jabłoni jeszcze trochę. Ten deszcz bardzo potrzebny.... byle z umiarem
pogody ducha
w przysłowiach wybrałam na pocieszenie
majowe błoto, więcej niż złoto
i
chłodny maj, dobry urodzaj
Tak Elu, narobił się bardzo. Zresztą on do leniwych nie należy. Gdyby nie to, że jest pracowity i dużo potrafi sam zrobić to pewnie nie moglibyśmy sobie pozwolić na własny dom z ogrodem.
Dom był w stanie opłakanym gdy go kupowaliśmy i wszyscy nam odradzali jego zakup. Ale my się zdecydowaliśmy mimo wszystko. Ja miałam wizję a mój mąż mnie tak kocha, że wszystkie moje domowe zachcianki spelnia... no prawie wszystkie.
Nasz "trawnik" wygląda teraz tak.
![]()
Zdjecie zrobione z pokoju syna, bo nie wolno mi teraz po tej stronie ogrodu chodzić.
Czekam na deszczyk.
Prognoza pogody na przyszły tydzień to trochę słońca, przelotne opady deszczu i raczej chłodno jak na maj.
Sesleria skalna i carex Ice dance kwitną...
![]()
Wiolu jak z tą seslerią postępujesz wiosną? Tniesz czy czeszesz? I co ile masz ją posadzoną?
Hania! Dzięki! Zatem muszę na przyszły sezon buczynę do kominka kupić
Bo skąd ja taki popiół wezmę…
A. siarczan potasu poszukam.
Jaskry dziękują
![]()
Moje doświadczenia z "najlepsze trawy z Iławy" nie są dobre. Jak najdalej od tych nasion. Nie sieję ich gdyż zawiodłam się dawno temu, może teraz jest lepiej.
Jakie to były gatunki traw w tej mieszance? To może być przyczyna. Kolejna przyczyna pleść pośniegowa, na pewno dotknęła twój trawnik, wszyscy to mieli, ja też.
Ale moja trawa już pięknie się zazieleniła.