Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koroną w tle

Ogród z koroną w tle

Annna12 17:06, 27 maj 2021

Dorii napisał(a)
Jeśli masz wokoło uprawy zbóż to niestety trzcinnik będzie łapał rdzę. Bardzo go lubię ale trzeba albo pryskać albo pogodzić się z tym że w drugiej połowie sezonu będzie bez liści. Ale startuje super szybko i wiosną cieszy niezmiernie. Moje mam posadzone wśród miskantów które startują późno ale za to potem przysłaniają mi trzcinnika. Takie uzupełnienie.

Cześć Dorii Uff.. nie mam upraw wokół. Jak narazie trawa ma się dobrze tfu tfu co by nie zapeszyć....
Annna12 17:08, 27 maj 2021

A tu wyszperałam foto z września 2020...

chyba nawiet jest jej więcej niż 160cm...

Agatorek 19:50, 27 maj 2021

Muszę koniecznie nabyć sobie więcej tego trzcinnika (kupiłam tylko 4 sztuki) . Wygląda rewelacyjnie
Annna12 21:34, 27 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Muszę koniecznie nabyć sobie więcej tego trzcinnika (kupiłam tylko 4 sztuki) . Wygląda rewelacyjnie

Aga, podziel te 4 co masz na 8. On się ładnie zbiera
Kasia_CS 21:39, 28 maj 2021

Hej hej! Widziałam, że u Jana pytałaś o chorującego klona-mialam na swoim podobne objawy i nasz ogrodowiskowy spec od chorób roślin (Mazan) stwierdził, że u mnie to była antraknoza.- niestety klonika straciłam mimo oprysków (mało jest dedykowanych preparatów)
Jak będziesz chciała obciąć chore gałązki koniecznie dezynfekuj sekator.

Zerknij w naszej wyszukiwarce postów po haśle antraknoza zdjęcia zainfekowanych roślin
anabuko1 22:37, 28 maj 2021

Pięknie ten trzcinnik wygląda.
Kusisz nim. Ja jakoś jeszcze nie mam żadnego
Annna12 09:39, 31 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)
Hej hej! Widziałam, że u Jana pytałaś o chorującego klona-mialam na swoim podobne objawy i nasz ogrodowiskowy spec od chorób roślin (Mazan) stwierdził, że u mnie to była antraknoza.- niestety klonika straciłam mimo oprysków (mało jest dedykowanych preparatów)
Jak będziesz chciała obciąć chore gałązki koniecznie dezynfekuj sekator.

Zerknij w naszej wyszukiwarce postów po haśle antraknoza zdjęcia zainfekowanych roślin

Cześć Kasiu, dziękuję za komentarz. Już o tym poczytałam sobie.. Wiesz to się tak szybko stało co zresztą swidczyło o liściach które zdąrzyły wyrosnąć a nagle zaczeły więdnąć. Gałązki są dosłownie w połowie uschłe ale za tą suchą częścia jest jeszcze żywa gałąź... zobacz zdjęcia, bardzo to dziwne. Ścięłam te gałęzie pod tą suchą części i czekam co dalej...

Annna12 09:42, 31 maj 2021

anabuko1 napisał(a)
Pięknie ten trzcinnik wygląda.
Kusisz nim. Ja jakoś jeszcze nie mam żadnego

Dziękuję Aniu i witam Cię
No kuszę kuszę bo to piękna, średnia trawa Bezproblemowa (przynajmniej u mnie), szybko startuje i pięknie wygląda każdą pora roku
Kasia_CS 22:19, 31 maj 2021

ja niestety się na chorobach nie znam, ale mój klonik też dość szybko zamierał kolejnymi gałązkami. Możesz wstawić w temat z chorobami klonów, zrób m.in. dobrą fotkę przekroju gałązki. Może ktoś coś konkretniej zdiagnozuje.
Kamcia 22:55, 31 maj 2021

Annna12 napisał(a)

Cześć Kasiu, dziękuję za komentarz. Już o tym poczytałam sobie.. Wiesz to się tak szybko stało co zresztą swidczyło o liściach które zdąrzyły wyrosnąć a nagle zaczeły więdnąć. Gałązki są dosłownie w połowie uschłe ale za tą suchą częścia jest jeszcze żywa gałąź... zobacz zdjęcia, bardzo to dziwne. Ścięłam te gałęzie pod tą suchą części i czekam co dalej...

Jeden z moich czerwonych klonów też to miał rok temu.
Następnie zaczął mi schnac całkiem ale gdy nie wykopałam go bo zauwazylam, że po bokach od głównej gałęzi zaczął puszczać nowe galazki.

Jedna strona prawie całkiem uschla. Teraz jest trochę asymetryczny ale trudno.