Hmm... a to dziwne... jak rosną żurawki to i powinne jeżówki.. może maja za mokro?? To rośliny które nie lubią wody za dużo... i mogą łapać choroby grzybowe.. one trochę jak rudbekie.. w żyznym i na słonecznym rosną szybciej i większe, ale u mnie rosna wszędzie.. bo sie sieją gdzie chcą W cieniu są gorsze. Ja ich nie podlewam, nawet jak susza... ale trafia sie mokry okres i w glinie stoją w wodzie .. Może kupowałeś jakieś chore....
Moje walczą z czasem, ale tylko te młode, bo stare już zasuszone
Aniu ja tam na ilość stronek nie narzekam, zawsze jestem na bierząco jeszcze jak można pooglądać ładne widoczki. Ja mam piasek i jeżówki gniją, ty masz gline i tak pięknie rosną czegoś tutaj nie rozumiem. Ojjj Misiek ma u mnie minusa za żurawki, ale nie mogę zaprzeczyć... na rabacie ładnie się prezentuje
Mam nadzieję, że zima przez mase pracy związanej ze studiami szybko przemknie
Przydałoby się teraz kilka łądnych strzyżonych bukszpanów i mam zamiar szukać po okazyjnych cenach bo metrowe stożki w mojej okolicy są nawet droższe, a na własne mogę poczekać. Tak już wybiegając marzeniami w przyszłość, za 10 lat do własnego ogrodu będą jak znalazł.
Protestem na paskudne opuchalki kilka żurawek
Georgia Peach
Shanghai
Mint Julep
Southern Comfort
Na koniec ponarzekam sobie troszke na niekompetentego dentyste, który kiedyś wyrywając mi ząbka pozostawił jego resztke co skończyło się na wczorajszym zabiegu chrurgicznym.
Zabieg sam w sobie dzięki fajnemu specjaliście był nawet zabawny o ile można to tak nazwać, ale ból po odpuszczeniu znieczulenia już taki nie był. Dzisiaj już lepiej.... wyglądam tylko jak chomik
Metamorfoza z grubej rury Dalej zadziwia mnie to jak w krótkim czasie można stworzyć taki piękny ogród .
Trawki są cudne, ale jeszcze lepsze gdy między nimi są żurawki, strasznie mnie denerwują te paskudy.
Mój pomysł podchodzi pod jakiś absurd, ale ja bym tak zrobił: doniczka C2 2 litrowa, wyłożona dwoma warstwami włokniny zakopana w ziemi tak aby opuchlaki nie mogły się do niej dostać, a jednocześnie była przepuszczalna, posadzić w doniczki żurawki i sprawdzić czy ten sposób zadziała, ale wiem że te robale mogą się dostać inną drogą
Trzeba się przyczynić do kolejnego tysiąca i przy okazji życzyć wytrwałości w walce z krewetkami coś mi się wydaje, że wiosną będę walczył razem z wami....
Łuki ja już je lałam Dursbanem..... nie pomogło.... teraz kupie nicienie, bo na tej rabacie są setki malutkich larw... więc wszystko mi zeżrą... muszę wytrzymać do wiosny bo na sadzenie traw już za późno... Liczę na pomoc w znalezieniu antidotum...
Bukszpany, trzmieliny i trawy to jest to co tygryski lubią najbardziej
Pod magnolia rośnie red baron. W tym roku trawa już się rozrosła i coraz lepiej to wygląda. Wiosną po przekwitnięciu lekko podkrzesam magnolię aby red barona bardziej wyeksponować
Ubolewam nad żurawkami to paskudne, wredne, ochydne i jak nie używam 'łaciny' to w tym przypadku sypałbym niemiłosiernie na te paskudy, ale chyba mam pomysł jak pogodzić żurawki z opuchlakami.... musze popytać wujka google
W kwadraciku pod magnolią są trawki Red Baron ?? bardzo łądnie to wygląda, a obwódka z bukszpanu perfekcyjna.
Te zdjęcia utwierdziły mnie w jednym w przyszłym roku muszę trzymać się kilku roślin, trawek bukszpanów i ewentualnie trzmieliny nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba
Napad na plantacje konieczny
ten trawnik przy koszeniu dawał popalić więc decyzja faktycznie była trafiona i wizualnie lepiej oczka wyglądają i pracy ubyło. Pozdrawiam i dzięki że wpadasz
Ja się pytam gdzie ta jesień ? Gdyby nie powiązane trawki i brak liści na drzewach to można by wkręcać, że to poranne letnie fotki
Taki krajobraz w ogrodzie to prawdziwy skarb
Teraz już nawet w szkółkachnie oglądam takich buszpanów, żeby sobie humoru nie pogarszać
Żałuje tylko tego, że 5 lat temu nie miałem więcej oleju w głowie, miałbym teraz pełno ładnych strzyżonych bukszpanów, może nie za wielkich, ale przez ten czas z roślinki za 5 złotych uformowałem taki stożek
Nie ma jednak co narzekać.... w tym roku naprawiłem błąd i za 5 lmoże będę w posiadaniu kolekcji małych strzyżonych bukszpanów
W maju nawet jest łądna i patrząc na całość, jednak jak się podejdze i zacznie przyglądać to czar pryska. Na razie sklaniak zostaje,ale w troszke pomniejszonej formie, reszta zmian narazie w głowie. Wiosną będzie sporo pracy
Teraz idę dalej się męczyć z moją poszytą szczęką.....
Ja to z tych co desek na nogach jeszcze nie mieli Nie lubie zimy, ale z chęcią bym się wybrał... niestety będzie to gorący okres i trudno cokolwiek zaplanować...
Łukasz ja zimą kupowałam i zanim mi zaczęli przysyłać płaciłam etapami oczywiście po uzgodnieniu ze sprzedającym , także jak przesyłka przyszła wszystko było zapłacone, ale to było przy bardzo dużych zamówieniach jak na moją kieszeń napisz na priw. czego szukasz może mam, szkoda, że wcześniej nie pisałeś jak likwidowałam rajski
Oczywiście zakupy już podzielone na etapy przez internet z pomocą jednej osoby mają być 'przyjemniejsze', a reszta w stacjonarnej szkółce bylin, w której dostaje spory rabat mimo, że i tak mają przystępne ceny Pozostaje problem innych roślin....ale nie takie problemy się rozwiązuje
Mnie też się podobają, a co będzie wiosną? mam nadzieję, że zimę ładnie przetrzyma, jest do cienia i półcienia ta żurawka, a swoje zakupy podzielisz na części