Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 23:00, 01 mar 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Sanki odstawiamy i czekamy na wiosnę, dziś już na plusie i mam nadzieję, że wkrótce będzie można szukać pierwszych roślinek wychylających się ziemi. Jak ja to lubię!

Sanki odstawione. Wiosno przybywaj. A oto jej zwiadowcy.

Waclaw napisał(a)

Dzisiaj widziałem u siebie pierwsze przebiśniegi

Wacku tak wyglądają moje. Jeszcze ciut na kwiaty poczekam.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia co tam słychać na łące? Wycinasz już coś? Myślałaś coś o dosadzeniu tam krokusów i narcyzy?

Sylwia łąka jeszcze pod śniegiem. Cebulowych u mnie mało i nie rosną za dobrze, bo zbyt ciężka ziemia. Będzie zawsze coś, bo to pierwsze kwiaty, ale nie zamierzam powiększać ilości.

anpi napisał(a)
Fajnie macie z tą górką do zjeżdżania. I widoki ładne
Gosiu twój bałwanek też bardzo uroczy, ale myślę że też już go pożegnałaś!?
Czy są jakieś wieści wiosenne?

Aniu zjeżdżało się super, aż żałowaliśmy że dzieci wolą w mieszkaniu siedzieć. Po bałwanku ani śladu, może poszedł gdzie indziej zimy szukać.
Jedna gaura wydaje się być żywa.

Rozchodniki w gotowości.
Sezon 2017 u Hanusi 23:00, 01 mar 2021

Do góry
No, tak! Jesteśmy wyposzczeni takich widoków. Ale cały czas przypominam, że u mnie dopiero za tydzień tak będzie. Pszczół nie widziałam. Pan pszczelarz umarł, a pszczoły poszły dalej od ogrodu. Szkoda. Był dosłownie za miedzą.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:19, 01 mar 2021

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Aniu. Coś już masz zrobione. U mnie jeszcze śnieg na trawniku.

Iwonka snieg zniknal bardzo szybko. Tak jak wczoraj ci mowilam dzisiaj przygotowalam worki do jutrzejszej wywozki biodegradalnych. W sumie siedem upchanych workow.
Moje pierwsze kfiotki.

Paeonia - Piwonia 22:00, 01 mar 2021

Do góry

Kolejna drzewiasta nn
Paeonia - Piwonia 21:44, 01 mar 2021

Do góry

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:34, 01 mar 2021

Do góry

Dziś wieczorem natomiast zauważyłem mnóstwo takich robali. Jest się czego obawiać? Dodam że mam cały trawnik w koprofitach.
Paeonia - Piwonia 21:16, 01 mar 2021

Do góry

Piwonia delikatna

Drzewiasta najwczesniejsza
Sezon 2017 u Hanusi 21:15, 01 mar 2021

Do góry
Dziękuję.

Powinnam zmienić pewnie wątek, ale się przyzwyczaiłam i już mi sie nie chce.

Dla tych co sa sparagnieni kolorów, dziś wyjątkowo jeszcze krokusy i ranniki z archiwum.

I na takie widoki czekam z niecierpliwością.
Paeonia - Piwonia 21:04, 01 mar 2021

Do góry
Renato- uczta dla oczu!
Zbyszku i Aniu- zachwycające.
Kilka moich:

Coral Sunset-cudowny kameleon

Drzewiasta NN
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 20:52, 01 mar 2021

Do góry
Dzisiaj uległam marketowej róży NN. Wiele osób chwali za bezproblemowość. Nie zawsze licencjonowane daje radę na trudnym podłożu.

Facelia na wzbogacenie ziemi też kupiona.

Róża pnąca, bordowa dalia pomponowa, mieszanka krokosmii i różowy kłosowiec.

Wszystko made in Carefour
Ogród długi 20:41, 01 mar 2021

Do góry
Pani Danusiu, dziękuję za to, że jest Pani ze mną w moich rozterkach. Uff, co za ulga... Dziękuję też wszystkim ogrodniczkom, moim gościom.
Zaskoczył mnie ten projekt, te drzewa na tle garażu. Przyznam, że myślałam o jakiś drzewkach, ale niedużych: Szmaragdach na pniu, wysokich: grabach, bukach albo wiązach kolumnowych. Czy to miałyby być Nigry, powtórzona kompozycja z donicy? Bo te drzewa przy garażu są ogromne, posadzone z rozmachem, te w donicy są szczepione na wysokość 130-140cm. Czy to miałyby być nieszczepione? I jeśli tam posadzę trzy drzewa, to po prawej stronie klony byłyby do przesadzenia? Bo za tujami mam dwa klony Globsum.
Martwi mnie tylko ilość miejsca, którą zajmuje, bo chciałabym tam mieć dodatkowe miejsce na wypoczynek, np. huśtawkę, ławkę. W tamtej części za garażem, sąsiedztwo kur raczej uniemożliwi wypoczynek. Tylko muszę tam zmieścić basen...
Co oznacza ten niebieski kolor? Czy trzeba zasłonić całkowicie tyły? Wstyd aż, ale to spojrzenie na tyły. Brrr...

Pocieszam się myślą, że żeby było ładnie, najpierw musi być brzydko. No, tak sobie powtarzam, żeby siebie przekonać.

Nie próżnowałam. Wczoraj zrobiłam szkic, rzut z pomiarami. Umieściłam też wymiary bocznej ściany garażu.

A ten rzut zrobiłam po sugestii, by nie rysować na zdjęciach. Tu uwzględniłam te płyty w trawie. Jedna ścieżka, idąca od domu, druga - od drzwi do kotłowni. Czy to dobry pomysł?

I teraz myślę. W głowie mętlik. Tu zdjęcie zrobione tyłem do drzwi od kotłowni.

ps Mąż uświadomiony, że będzie musiał kostkę granitową zrywać i przerabiać Także kąty proste - postanowione!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:40, 01 mar 2021

Do góry
i zrobiłam z niego sieczkę

obcięłam paprocie nad rowem i też zmieniłam w sieczkę

ogarnęłam od razy ten majdan nad rowem

i liliowce na drugim brzegu, ale fotki nie mam
na koniec orliki ruszyły

muszę wycinać na galop wszystko bo potem nie będzie jak tylko żeby tego czasu było więcej i sił tez więcej, dzień na wszystko za krótki, w domu sterta prasowania już z trzech suszarek czeka, jak wracam do domu to już sił brak, czeka na deszczowy dzień
Ogród z uśmiechem 20:37, 01 mar 2021

Do góry
Grubodziób

Czekam co roku na niego. Pamiętam jakie na mnie zrobił wrażenie kiedy kilka lat temu zobaczyłam go po raz pierwszy w karmniku. Nie mogłam uwierzyć, że tym dziobkiem potrafi miażdżyć pestki wiśni. Oj, swojego palce bym mu nie podstawiła pod nos

to chyba młode pokolenie grubodzioba:

Latem uwielbiają się kąpać a wodę chlapią przy tym jak... no nie wypada mi powiedzieć KTO

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:36, 01 mar 2021

Do góry
zaimpregnowana podłoga się suszy i wietrzy

potem była próba z gilotyna i jest o wiele szybciej niż ciachanie nożyczkami, ale trzeba ciut siły i trochę czasu

wyzbierałam trawiasty śmietnik

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:33, 01 mar 2021

Do góry
A dzisiaj był dzięcioł

dzisiaj wyścieliłam trocinami kurnik

potem wsypałam piasek do piaskownicy

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:30, 01 mar 2021

Do góry
irysy reticulata idą

i pierwsze tulipki, chwasty chyba rosły w zimie pod śniegiem

dzwońce i czeczotka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:28, 01 mar 2021

Do góry

chyba zmarzły

a te maluszki już cieszą
Ogród z uśmiechem 20:26, 01 mar 2021

Do góry
Gołębie, które potraktowałam troszkę po macoszemu. Zła sława gołębi miejskich a do tego sąsiad, który hoduje gołębie pocztowe (nie lubię ich niestety - gołębi a nie sąsiada ) sprawiła, że nie robiłam im dużo zdjęć. Przepraszam więc te piękne ptaki postaram się poprawić w przyszłości.

Gołąb grzywacz:

Sierpówka

Sezon 2017 u Hanusi 20:25, 01 mar 2021

Do góry
Muszę odświerzyc wątek, bo ludzie na stary wątek się meldują.

W dalszym ciągu u mnie pochmurno, więc krokusy i ranniki stulone na grządkach siedzą.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:19, 01 mar 2021

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies